Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N2)
specjalność: Doradztwo w agroturyźmie

Sylabus przedmiotu Agrobiotechnologia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Agrobiotechnologia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Stefan Stojałowski <Stefan.Stojalowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 9 1,00,33zaliczenie
wykładyW2 18 3,00,67egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1genetyka roślin
W-2biochemia roślin
W-3fizjologia roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykożystania w żywieniu człowieka, skarmianiu zwierząt oraz w przemyśle.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przykłady nowych odmian i gatunków uprawnych otrzymanych z użyciem kultur in vitro2
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych2
T-A-3Zasady koegzystencji upraw GMO z uprawami konwencjonalnymi2
T-A-4Uprawy molekularne2
T-A-5Identyfikacja odmian testami molekularnymi1
9
wykłady
T-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie2
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy4
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym2
T-W-4Uprawy molekularne2
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi2
T-W-6Hodowla molekularna4
T-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologiii2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach audytoryjnych9
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych18
A-A-3zaliczenie3
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach18
A-W-2Lektura podręcznika w celu opanowania treści wykładów38
A-W-3Przygotowanie do egzaminu32
A-W-4Egzamin2
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z użyciem technik audiowizualnych
M-2wykład problemowy
M-3metoda referatów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny - test
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach
S-3Ocena formująca: ocena prezentacji referatu (projektu)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C02_W01
zna metody otrzymywania odmian roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy oraz ich zastosowania dla potrzeb rolnictwa i przemysłu
ROL_2A_W01, ROL_2A_W06R2A_W01, R2A_W03, R2A_W06, R2A_W07C-1T-W-1, T-W-3, T-W-7, T-W-2, T-W-6, T-A-1, T-W-5, T-W-4M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C02_U01
potrafi odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
ROL_2A_U01R2A_U01, R2A_U03C-1T-A-3, T-W-5, T-A-5, T-A-2, T-A-4M-3S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_C02_K01
ocenia wartość i strony ujemne produktów biotechnologii dla rolnictwa
ROL_2A_K01R2A_K01, R2A_K07C-1T-W-6, T-A-4, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-A-3, T-A-1, T-A-2, T-W-4, T-W-1, T-A-5, T-W-5M-1, M-3, M-2S-3, S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C02_W01
zna metody otrzymywania odmian roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy oraz ich zastosowania dla potrzeb rolnictwa i przemysłu
2,0
3,0zna podstawowe metody agrobiotechnologii i i przykłady praktycznych zastosowań w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C02_U01
potrafi odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
2,0
3,0opisuje metody tworzenia odmian GMO i ich różnice w stosunku do odmian klasycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_2A_C02_K01
ocenia wartość i strony ujemne produktów biotechnologii dla rolnictwa
2,0
3,0wymienia wady i zalety upraw GMO w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. S. Malepszy (red), Biotechnologia Roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, 2

Literatura dodatkowa

  1. Twardowski T., Michalska A. (red), Kod: Korzyśc8i, Oczekiwania, Dylematy Biotechnologii, Agencja Edytor, Poznań, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przykłady nowych odmian i gatunków uprawnych otrzymanych z użyciem kultur in vitro2
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych2
T-A-3Zasady koegzystencji upraw GMO z uprawami konwencjonalnymi2
T-A-4Uprawy molekularne2
T-A-5Identyfikacja odmian testami molekularnymi1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie2
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy4
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym2
T-W-4Uprawy molekularne2
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi2
T-W-6Hodowla molekularna4
T-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologiii2
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach audytoryjnych9
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych18
A-A-3zaliczenie3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach18
A-W-2Lektura podręcznika w celu opanowania treści wykładów38
A-W-3Przygotowanie do egzaminu32
A-W-4Egzamin2
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C02_W01zna metody otrzymywania odmian roślin uprawnych przy użyciu metod kultur in vitro i transgenezy oraz ich zastosowania dla potrzeb rolnictwa i przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu chemii, biologii i biotechnologii roślin rolniczych ze szczególnym uwzglednieniem biologii molekularnej i inżynierii genetycznej
ROL_2A_W06posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu metod zwiększania produktywności roślin i wdrażania najnowszych osiągnięć do praktyki rolniczej w tym obejmujących proekologiczne technologie produkcji roślin, nowe systemy nawożenia i biologiczne zwalczanie chorób i szkodników
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Cel przedmiotuC-1zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykożystania w żywieniu człowieka, skarmianiu zwierząt oraz w przemyśle.
Treści programoweT-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym
T-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologiii
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy
T-W-6Hodowla molekularna
T-A-1Przykłady nowych odmian i gatunków uprawnych otrzymanych z użyciem kultur in vitro
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi
T-W-4Uprawy molekularne
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-1wykład informacyjny z użyciem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny - test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe metody agrobiotechnologii i i przykłady praktycznych zastosowań w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C02_U01potrafi odróżniać sposoby tworzenia odmian transgenicznych od metod klasycznych i z uzyciem markerów molekularnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł (zasoby medialne, Internet). Tworzenie informacji, krytyczne selekcjonowanie danych, gromadzenie, przechowywanie, twórcze przetwarzanie, z zachowaniem praw własności, intelektualnej, służące do opisu zjawisk przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
Cel przedmiotuC-1zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykożystania w żywieniu człowieka, skarmianiu zwierząt oraz w przemyśle.
Treści programoweT-A-3Zasady koegzystencji upraw GMO z uprawami konwencjonalnymi
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi
T-A-5Identyfikacja odmian testami molekularnymi
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych
T-A-4Uprawy molekularne
Metody nauczaniaM-3metoda referatów
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena prezentacji referatu (projektu)
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0opisuje metody tworzenia odmian GMO i ich różnice w stosunku do odmian klasycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_2A_C02_K01ocenia wartość i strony ujemne produktów biotechnologii dla rolnictwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K01Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w rolnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się prze całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1zaznajomienie studenta z możliwościami biotechnologii w intensyfikacji produkcji rolniczej i jej wykożystania w żywieniu człowieka, skarmianiu zwierząt oraz w przemyśle.
Treści programoweT-W-6Hodowla molekularna
T-A-4Uprawy molekularne
T-W-7Społeczne i prawne aspekty agrobiotechnologiii
T-W-2Metody otrzymywania roślin transgenicznych przeznaczonych do uprawy
T-W-3Odmiany transgeniczne roślin uprawnych i ich wykorzystanie w rolnictwie światowym
T-A-3Zasady koegzystencji upraw GMO z uprawami konwencjonalnymi
T-A-1Przykłady nowych odmian i gatunków uprawnych otrzymanych z użyciem kultur in vitro
T-A-2Metody identyfikacji odmian genetycznie modyfikowanych
T-W-4Uprawy molekularne
T-W-1Kultury in vitro roślin i ich wykorzystanie w rolnictwie
T-A-5Identyfikacja odmian testami molekularnymi
T-W-5Diagnostyka chorób roślin testami molekularnymi
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z użyciem technik audiowizualnych
M-3metoda referatów
M-2wykład problemowy
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena prezentacji referatu (projektu)
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach
S-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny - test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wymienia wady i zalety upraw GMO w rolnictwie
3,5
4,0
4,5
5,0