Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Użytkowanie agregatów rolniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Użytkowanie agregatów rolniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 12 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw produkcji roślinnej.
W-2Znajomość podstaw ekonomiki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Umiejętność optymalizacji technologii w produkcji roślinnej.
C-2Umiejętność szacowania efektów ekonomicznych w wyniku stosowania optymalizacji techniki i technologii w produkcji roślinnej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Zabiegi i okresy agrotechniczne w produkcji wybranych upraw w produkcji roślinnej.1
T-W-2Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie pszenicy i pszenżyta.1
T-W-3Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie żyta.1
T-W-4Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie owsa.1
T-W-5Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie jęczmienia.1
T-W-6Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie rzepaku.1
T-W-7Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie soi.1
T-W-8Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie kukurydzy.1
T-W-9Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie buraka cukrowego.2
T-W-10Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie ziemniaków.2
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu24
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów.18
A-W-4Konsultacje6
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podajaca: wykład informacyjny,objasnienie,
M-2Metoda praktyczna: pokaz,
M-3Prezentacja.
M-4Projekt.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena z wykładów na podstawie zapowiedzianych dwóch kolokwiów.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena projektu optymalizacji procesu produkcyjnego .

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O09-U_W01
Efektem jest zapoznanie studentów z nowoczesnymi technikami i technologiami stosowanymi w produkcji roślinnej. Zdobyta wiedza umożliwi wykorzystanie nowoczesnych technik i technologii do optymalizacji procesów w produkcji roślinnej.
ROL_1A_W02, ROL_1A_W14, ROL_1A_W19R1A_W02, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O09-U_U01
Student potrafi zaprojektować technologię produkcji roślinnej z uwzględnieniem najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych.
ROL_1A_U04, ROL_1A_U18R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-4S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O09-U_K01
Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych w produkcji roślinnej.
ROL_1A_K06R1A_K06InzA_K01C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O09-U_W01
Efektem jest zapoznanie studentów z nowoczesnymi technikami i technologiami stosowanymi w produkcji roślinnej. Zdobyta wiedza umożliwi wykorzystanie nowoczesnych technik i technologii do optymalizacji procesów w produkcji roślinnej.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0Student zna podstawowe rozwiązania techniczne i technologiczne stosowane w produkcji roślinnej.
4,5Student zna rozwiązania ozwiązania techniczne i technologiczne stosowane w produkcji roślinnej.
5,0Student bardzo dobrze zna rozwiązania techniczne i technologiczne stosowane w produkcji roślinnej.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O09-U_U01
Student potrafi zaprojektować technologię produkcji roślinnej z uwzględnieniem najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0Student potrafi skorzystać z typowych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej.
4,5Student potrafi skorzystać z najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej.
5,0Student potrafi skorzystać z najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania zamierzonych efektów.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O09-U_K01
Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych w produkcji roślinnej.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej.
4,5Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania odpowiedniego efektu pracy.
5,0Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania najlepszych efektów pracy.

Literatura podstawowa

  1. Banasiak J. i zespół, Agrotechnologia, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1999
  2. Dobek T, Ćwiczenia z użytkowania agregatów rolniczych, skrypt AR Szczecin., Szczecin, 1996
  3. Muzalewski A., Koszty eksploatacji maszyn, IBMER Warszawa, Warszawa, 2002
  4. Karwowski T., Zespołowe formy użytkowania maszyn., Wydawnictwo IBMER, Warszawa, 1998
  5. Kuczewski J., Podstawy użytkowania maszyn w pracach polowych, PWRiLWarszawa, Warszawa, 1990
  6. Kuczewski J., Majewski Z., Eksploatacja maszyn rolniczych t. 1, PWRiL Warszawa, Warszawa., 1983
  7. Orzoł S., Eksploatacja rolniczych środków technicznych, Wyd. ATR Olsztyn, Olsztyn, 1995
  8. Wójcicki Z., Dobór i wykorzystanie środków technicznych oraz kosztów produkcji w rozwojowych gospodarstwach rodzinnych, Wyd. IBMER Warszawa, Warszawa, 1997
  9. Wójcicki Z., Wyposażenie techniczne i nakłady materiałowo-energetyczne w rozwojowych gospodarstwach rolniczych, IBMER Warszawa, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Czasopismo, atr express (aktualności techniki rolniczej)
  2. Czasopismo, farmer
  3. Czasopismo, Nowoczesne Rolnictwo
  4. Czasopismo, Technika Rolnicza, Ogrodnicza i Leśna
  5. Czasopismo, top agrar polska
  6. Czasopismo, Rolniczy Przegląd Techniczny
  7. Czasopismo, Wieś Jutra

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zabiegi i okresy agrotechniczne w produkcji wybranych upraw w produkcji roślinnej.1
T-W-2Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie pszenicy i pszenżyta.1
T-W-3Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie żyta.1
T-W-4Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie owsa.1
T-W-5Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie jęczmienia.1
T-W-6Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie rzepaku.1
T-W-7Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie soi.1
T-W-8Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie kukurydzy.1
T-W-9Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie buraka cukrowego.2
T-W-10Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie ziemniaków.2
12

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu24
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów.18
A-W-4Konsultacje6
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O09-U_W01Efektem jest zapoznanie studentów z nowoczesnymi technikami i technologiami stosowanymi w produkcji roślinnej. Zdobyta wiedza umożliwi wykorzystanie nowoczesnych technik i technologii do optymalizacji procesów w produkcji roślinnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
ROL_1A_W14Ma podstawową wiedzę z zakresu eksploatacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej
ROL_1A_W19Ma podstawową wiedzę z zakresu technicznych, informatycznych i inżynieryjnych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Umiejętność optymalizacji technologii w produkcji roślinnej.
Treści programoweT-W-1Zabiegi i okresy agrotechniczne w produkcji wybranych upraw w produkcji roślinnej.
T-W-2Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie pszenicy i pszenżyta.
T-W-3Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie żyta.
T-W-4Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie owsa.
T-W-5Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie jęczmienia.
T-W-6Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie rzepaku.
T-W-7Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie soi.
T-W-8Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie kukurydzy.
T-W-9Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie buraka cukrowego.
T-W-10Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie ziemniaków.
Metody nauczaniaM-1Metoda podajaca: wykład informacyjny,objasnienie,
M-2Metoda praktyczna: pokaz,
M-3Prezentacja.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z wykładów na podstawie zapowiedzianych dwóch kolokwiów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0Student zna podstawowe rozwiązania techniczne i technologiczne stosowane w produkcji roślinnej.
4,5Student zna rozwiązania ozwiązania techniczne i technologiczne stosowane w produkcji roślinnej.
5,0Student bardzo dobrze zna rozwiązania techniczne i technologiczne stosowane w produkcji roślinnej.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O09-U_U01Student potrafi zaprojektować technologię produkcji roślinnej z uwzględnieniem najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U04Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
ROL_1A_U18Ma umiejętność analizowania informacji biznesowych, kalkulowania rezultatów i przygotowywania biznesplanu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Umiejętność optymalizacji technologii w produkcji roślinnej.
C-2Umiejętność szacowania efektów ekonomicznych w wyniku stosowania optymalizacji techniki i technologii w produkcji roślinnej.
Treści programoweT-W-2Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie pszenicy i pszenżyta.
T-W-3Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie żyta.
T-W-4Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie owsa.
T-W-5Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie jęczmienia.
T-W-6Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie rzepaku.
T-W-7Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie soi.
T-W-8Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie kukurydzy.
T-W-9Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie buraka cukrowego.
T-W-10Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie ziemniaków.
Metody nauczaniaM-4Projekt.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena projektu optymalizacji procesu produkcyjnego .
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0Student potrafi skorzystać z typowych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej.
4,5Student potrafi skorzystać z najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej.
5,0Student potrafi skorzystać z najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania zamierzonych efektów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O09-U_K01Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych w produkcji roślinnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Umiejętność optymalizacji technologii w produkcji roślinnej.
Treści programoweT-W-2Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie pszenicy i pszenżyta.
T-W-3Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie żyta.
T-W-4Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie owsa.
T-W-5Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie jęczmienia.
T-W-6Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie rzepaku.
T-W-7Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie soi.
T-W-8Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie kukurydzy.
T-W-9Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie buraka cukrowego.
T-W-10Optymalizacja technologii i techniki stosowanej w uprawie ziemniaków.
Metody nauczaniaM-4Projekt.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena projektu optymalizacji procesu produkcyjnego .
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej.
4,5Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania odpowiedniego efektu pracy.
5,0Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w produkcji roślinnej w celu uzyskania najlepszych efektów pracy.