Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Produkcja ogrodnicza:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkcja ogrodnicza
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 12 1,50,38zaliczenie
wykładyW7 12 1,50,62zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin ogrodniczych, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów i szkodników występujących na roślinach, podstawowe właściwości fizykochemiczne gleb i nawozów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawami produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie oraz stanem produkcji i rynkami zbytu
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
C-3Rozróżnianie i opanowanie zasad doboru metod uprawy, zbioru i przechowywania wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.12
12
wykłady
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków12
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Konsultacje4
A-A-3Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką zajęć18
A-A-4Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia10
44
wykłady
A-W-1Udział w wykładach12
A-W-2Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką wykładów18
A-W-3Konsutacje związane z tematyką wykładów4
A-W-4Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia10
44

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C20_W01
Student charakteryzuje i rozpoznaje podstawowe gatunki warzyw i roślin sadowniczych.
ROL_1A_W01, ROL_1A_W04, ROL_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-2, C-3T-A-1, T-W-1M-2, M-3, M-4S-1, S-2
ROL_1A_C20_W02
Student wskazuje i proponuje dla wybranych warzyw i roślin sadowniczych zalecenia uprawowe
ROL_1A_W02, ROL_1A_W05, ROL_1A_W06R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04C-2, C-3T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-4S-1, S-2
ROL_1A_C20_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych warzyw i roślin sadowniczych
ROL_1A_W05, ROL_1A_W06, ROL_1A_W08, ROL_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W05C-2, C-3T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C20_U01
Student posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją ogrodniczą, uprawy poszczególnych gatunków roślin ogordniczych. diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
ROL_1A_U01, ROL_1A_U05R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-2T-A-1, T-W-1M-1, M-3, M-4S-1, S-2
ROL_1A_C20_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
ROL_1A_U01, ROL_1A_U05, ROL_1A_U10R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-A-1, T-W-1M-1, M-3, M-4S-1, S-2
ROL_1A_C20_U03
Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie
ROL_1A_U01, ROL_1A_U05R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C20_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
ROL_1A_K01, ROL_1A_K05, ROL_1A_K06, ROL_1A_K07R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-2T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
ROL_1A_C20_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą.
ROL_1A_K02, ROL_1A_K05, ROL_1A_K06, ROL_1A_K07R1A_K02, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
ROL_1A_C20_K03
Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie
ROL_1A_K05, ROL_1A_K06R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1, C-2T-A-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C20_W01
Student charakteryzuje i rozpoznaje podstawowe gatunki warzyw i roślin sadowniczych.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat nowoczesnej technologii upraw rośloin ogrodniczych
3,5Student zna większość nowoczesnych technologii upraw roślin ogordniczych
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii upraw roślin ogordniczych
4,5Student dobrze zna i jest w stanie wykorzystać w praktyce nowoczesne technologie upraw
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, potrafi samodzielnie wykorzystać ją w praktyce
ROL_1A_C20_W02
Student wskazuje i proponuje dla wybranych warzyw i roślin sadowniczych zalecenia uprawowe
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
3,5Student opanował wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
4,0Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5student opanował wiedzę na dobrym poziomie, prawidłowo ocenia wpływ uprawy i organizacji na produkcje ogrodniczą
5,0Student opanował wiedzę na bardzo dobrym poziomie, potrafi samodzielnie ocenić wpływ uprawy i organizacji na produkcje
ROL_1A_C20_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych warzyw i roślin sadowniczych
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat nowoczesnej technologii upraw roślin ogrodniczych
3,5Student zna większość nowoczesnych technologii upraw roślin ogrodniczych
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii upraw ogrodniczych
4,5Student dobrze zna i jest w stanie wykorzystać w praktyce nowoczesne technologie upraw roslin ogrodniczych
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, potrafi samodzielnie wykorzystać ją w praktyce

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C20_U01
Student posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją ogrodniczą, uprawy poszczególnych gatunków roślin ogordniczych. diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi uprawiać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
3,5Student potrafi wykorzystywać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
4,0Student na dobrym poziomie opanował umiejętność uprawiania i wykorzystywania poszczególnych gatunków i odmian roślin ogrodniczych
4,5Student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi zastosować posiadaną wiedzę w praktyce
5,0Student na bardzo dobrym poziomie opanował wiedzę z omawianego zakresu, potrafi samodzielnie uprawiać i wykorzystywać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
ROL_1A_C20_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym
3,5Student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym, potrafi na podstawie opanowanej wiedzy rozpoznać część gatunków i odmian roślin ogrodniczych
4,0Student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi rozpoznać gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
4,5Student umiejętnie wykorzystuje w praktyce opanowaną wiedzę z zakresu rozpoznawania gatunków i odmian roślin ogrodniczych
5,0Student w bardzo dobrym stopniu opanował umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin ogrodniczych
ROL_1A_C20_U03
Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
3,5Student opanował wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
4,0Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5Student opanował wiedzę na dobrym poziomie, prawidłowo ocenia wpływ uprawy i organizacji na produkcje ogrodniczą
5,0Student opanował wiedzę na bardzo dobrym poziomie, potrafi samodzielnie ocenić wpływ uprawy i organizacji na proces produkcji oraz przechowywanie i sprzedaż produktów ogrodniczych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C20_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach upraw ogordniczych
3,5student potrafi wymienić i opisać aktualne trendy i technologie upraw ogrodniczych
4,0student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu, zna aktualne trendy i technologie upraw ogrodniczych
4,5student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
5,0student bardzo dobrze jest zorientowany i samodzielnie potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu aktualnych trendów i technologiach upraw ogrodniczych
ROL_1A_C20_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą.
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student ma świadomość potrzeby produkcji produktów ogrodniczych wysokiej jakości
3,5Student potrafi wymienić i opisać potrzeby produkcji produktów ogrodniczych wysokiej jakości
4,0Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na poziomie, na którym potrafi organizować pracę oraz usuwa skutki ryzyka przyrodniczego
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematyki, potrafi samodzielnie i w praktyce wykorzystać wiedzę z zakresu produkcji ogrodniczej wysokiej jakości
ROL_1A_C20_K03
Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student ma małą świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania się
3,5Student ma świadomość ukierunkowanego dokształcania się i samodoskonalenia się w zakresieorganizacji produkcji ogrodniczej oraz prozdrowotnych właściwości roślin ogrodniczych
4,0Student włacza się w dyskusję związaną z tematyką przedmiotu
4,5Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często przejawia własną inicjatywę
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości. Zna rynki zbytu, sposoby przygotowania roslin dla handlu

Literatura podstawowa

  1. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydawnictwo UWP Wrocław, Wrocław, 2007
  2. Red. M. Orłowski, E. Kołota, Uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, 1999
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000, 11
  4. Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Uprawa warzyw pod osłonami, Red. T. Pudelski, PWRiL, Warszawa, 1998
  2. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  3. Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce, Warz. Kwiaty
  4. Rekowska E., Słodkowski P., Dobromilska R., Abramowicz M., Warzywnictwo ogólne, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 1995

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.12
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków12
12

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Konsultacje4
A-A-3Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką zajęć18
A-A-4Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia10
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach12
A-W-2Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką wykładów18
A-W-3Konsutacje związane z tematyką wykładów4
A-W-4Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia10
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_W01Student charakteryzuje i rozpoznaje podstawowe gatunki warzyw i roślin sadowniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
ROL_1A_W04Zna funkcje i charakterystykę gleb Polski
ROL_1A_W11Ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych i stosowanych technologii
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
C-3Rozróżnianie i opanowanie zasad doboru metod uprawy, zbioru i przechowywania wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat nowoczesnej technologii upraw rośloin ogrodniczych
3,5Student zna większość nowoczesnych technologii upraw roślin ogordniczych
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii upraw roślin ogordniczych
4,5Student dobrze zna i jest w stanie wykorzystać w praktyce nowoczesne technologie upraw
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, potrafi samodzielnie wykorzystać ją w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_W02Student wskazuje i proponuje dla wybranych warzyw i roślin sadowniczych zalecenia uprawowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
ROL_1A_W05Zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do gleby, produkcji rolniczej, stosowania pestycydów oraz naturalnych ekosystemów
ROL_1A_W06Zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
C-3Rozróżnianie i opanowanie zasad doboru metod uprawy, zbioru i przechowywania wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
3,5Student opanował wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
4,0Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5student opanował wiedzę na dobrym poziomie, prawidłowo ocenia wpływ uprawy i organizacji na produkcje ogrodniczą
5,0Student opanował wiedzę na bardzo dobrym poziomie, potrafi samodzielnie ocenić wpływ uprawy i organizacji na produkcje
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_W03Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych warzyw i roślin sadowniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W05Zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do gleby, produkcji rolniczej, stosowania pestycydów oraz naturalnych ekosystemów
ROL_1A_W06Zna i rozumie potrzebę zachowania, ochrony i konserwacji zasobów naturalnych
ROL_1A_W08Ma podstawową wiedzę z zakresu klimatycznych i pogodowych uwarunkowań produkcji rolniczej
ROL_1A_W11Ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych i stosowanych technologii
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
C-3Rozróżnianie i opanowanie zasad doboru metod uprawy, zbioru i przechowywania wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat nowoczesnej technologii upraw roślin ogrodniczych
3,5Student zna większość nowoczesnych technologii upraw roślin ogrodniczych
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii upraw ogrodniczych
4,5Student dobrze zna i jest w stanie wykorzystać w praktyce nowoczesne technologie upraw roslin ogrodniczych
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematu, potrafi samodzielnie wykorzystać ją w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_U01Student posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją ogrodniczą, uprawy poszczególnych gatunków roślin ogordniczych. diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U05Potrafi zaprojektować technologię produkcji wybranych roślin ogrodniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi uprawiać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
3,5Student potrafi wykorzystywać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
4,0Student na dobrym poziomie opanował umiejętność uprawiania i wykorzystywania poszczególnych gatunków i odmian roślin ogrodniczych
4,5Student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi zastosować posiadaną wiedzę w praktyce
5,0Student na bardzo dobrym poziomie opanował wiedzę z omawianego zakresu, potrafi samodzielnie uprawiać i wykorzystywać poszczególne gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_U02Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U05Potrafi zaprojektować technologię produkcji wybranych roślin ogrodniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
ROL_1A_U10Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników biotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie oraz stanem produkcji i rynkami zbytu
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym
3,5Student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym, potrafi na podstawie opanowanej wiedzy rozpoznać część gatunków i odmian roślin ogrodniczych
4,0Student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi rozpoznać gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
4,5Student umiejętnie wykorzystuje w praktyce opanowaną wiedzę z zakresu rozpoznawania gatunków i odmian roślin ogrodniczych
5,0Student w bardzo dobrym stopniu opanował umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_U03Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U05Potrafi zaprojektować technologię produkcji wybranych roślin ogrodniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie oraz stanem produkcji i rynkami zbytu
Treści programoweT-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu tematyki
3,0Student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
3,5Student opanował wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji ogrodniczej
4,0Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5Student opanował wiedzę na dobrym poziomie, prawidłowo ocenia wpływ uprawy i organizacji na produkcje ogrodniczą
5,0Student opanował wiedzę na bardzo dobrym poziomie, potrafi samodzielnie ocenić wpływ uprawy i organizacji na proces produkcji oraz przechowywanie i sprzedaż produktów ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
ROL_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0student jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach upraw ogordniczych
3,5student potrafi wymienić i opisać aktualne trendy i technologie upraw ogrodniczych
4,0student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu, zna aktualne trendy i technologie upraw ogrodniczych
4,5student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
5,0student bardzo dobrze jest zorientowany i samodzielnie potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu aktualnych trendów i technologiach upraw ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_K02Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K02Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
ROL_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie oraz stanem produkcji i rynkami zbytu
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student ma świadomość potrzeby produkcji produktów ogrodniczych wysokiej jakości
3,5Student potrafi wymienić i opisać potrzeby produkcji produktów ogrodniczych wysokiej jakości
4,0Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie
4,5Student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na poziomie, na którym potrafi organizować pracę oraz usuwa skutki ryzyka przyrodniczego
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę z zakresu tematyki, potrafi samodzielnie i w praktyce wykorzystać wiedzę z zakresu produkcji ogrodniczej wysokiej jakości
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C20_K03Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie oraz stanem produkcji i rynkami zbytu
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych
Treści programoweT-A-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia roślin ogrodniczych. Ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi (przymrozki, grad, deszcz, ptaki). Odmianoznawstwo. Płodozmian i zmianowanie. Modele upraw ogrodniczych. Zabiegi pielęgnacyjne. Uprawa pod osłonami.
T-W-1Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (sadowniczych - 6 godz. i warzywnych - 6 godz. - gleba, odżywiane mineralne, nawadnianie, lokalizacja upraw, wybór stanowiska, zasady produkcji). Asortyment gatunków i cechy użytkowe wybranych gatunków roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego. Agrotechnika wybranych gatunków
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin, projekt
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student ma małą świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania się
3,5Student ma świadomość ukierunkowanego dokształcania się i samodoskonalenia się w zakresieorganizacji produkcji ogrodniczej oraz prozdrowotnych właściwości roślin ogrodniczych
4,0Student włacza się w dyskusję związaną z tematyką przedmiotu
4,5Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często przejawia własną inicjatywę
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości. Zna rynki zbytu, sposoby przygotowania roslin dla handlu