Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Biochemia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biochemia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Biochemii
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 16 2,00,47zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 12 1,00,29zaliczenie
laboratoriaL3 8 1,00,24zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawowe wiadomości z biofizyki i chemii organicznej (metody analizy i identyfikacji związków organicznych oraz ich właściwości, typy wiązań chemicznych, energetyka reakcji)
W-2Student zna podstawowe procesy fizjologiczne oraz ich regulację

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów2
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej2
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru2
T-A-4Przemiany biochemiczne zachodzące w trakcie kiełkowania nasion i wzrostu roślin4
T-A-5Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej2
12
laboratoria
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów. Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową.2
T-L-2Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazyb polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy).2
T-L-3Reakcje barwne ogólne dla cukrowców. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej2
T-L-4Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu2
8
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Związki makroergiczne występujące w komórce. Budowa i właściwości aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów.2
T-W-2Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja. Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyka, inhibicja i klasyfikacja enzymów. Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.2
T-W-3Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych2
T-W-4Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów2
T-W-5Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna. Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.2
T-W-6Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy. Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy2
T-W-7Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów. Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony2
T-W-8Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terprny, sterydy, alkaloidy. Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.2
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Przygotowanie do ćwicze audytoryjnych4
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianów8
A-A-4Konsultacje6
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2Przygotowanie konspektów ćwiczeń laboratoryjnych8
A-L-3Przygotowanie do sprawdzianów10
A-L-4Konsultacje4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2Czytanie wskazanej literatury30
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
A-W-4Uczestniczenie w zaliczeniu części wykładowej4
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych i audytoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena formująca: Test jednokrotnego wyboru

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_B08_W01
Student zna i rozumie zagadnienia związane z przemianami zachodzącymi w organizmach żywych
ROL_1A_W01R1A_W01InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-3, C-4, C-2, C-1T-W-8, T-A-3, T-L-1, T-A-4, T-W-6, T-W-4, T-A-2, T-A-5, T-L-3, T-W-3, T-W-5, T-A-1, T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-4, M-3S-4, S-1, S-2, S-3
ROL_1A_B08_W02
Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych
ROL_1A_W01R1A_W01InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-3, C-2, C-1T-W-2, T-W-8, T-W-1, T-A-3, T-W-6, T-W-5, T-A-2, T-W-4, T-A-4, T-A-5, T-W-3, T-W-7, T-A-1M-2, M-3, M-1S-4, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_B08_U01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
ROL_1A_U13, ROL_1A_U14R1A_U02, R1A_U09C-4, C-3, C-2T-L-4, T-A-1, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-A-5, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-4, M-2, M-3S-3, S-4, S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_B08_K01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
ROL_1A_K05, ROL_1A_K02, ROL_1A_K01R1A_K01, R1A_K02, R1A_K05, R1A_K07C-4, C-3, C-1T-L-3, T-A-2, T-A-1, T-L-2, T-L-1, T-L-4, T-A-3M-3, M-2, M-4S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_B08_W01
Student zna i rozumie zagadnienia związane z przemianami zachodzącymi w organizmach żywych
2,0Student nie zna zagadnień związanych z przemianami zachodzącymi w organizmach
3,0Student w potrafi wymienić procesy zachodzące w organizmach
3,5Student zna procesy zachodzące w organizmach i potrafi je krótko scharakteryzować
4,0Student zna większość procesów zachodzących w organizmach i potrafi je dokładnie scharakteryzować
4,5Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach i potrafi je omówić
5,0Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach, rozumie je i potrafi je dokładnie omówić
ROL_1A_B08_W02
Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych
2,0Student nie umie omówić budowy i właściwości makrocząsteczek
3,0Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach
3,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna ogólnie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach
4,0Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
4,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna znaczną większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
5,0Student dokładnie potrafi omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_B08_U01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
2,0Student nie zna podstawowych pojęć biochemicznych i nie potrafi przeprowadzać analiz laboratoryjnych
3,0Student w nieznacznym stopniu posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
3,5Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
4,0Student posługuje się większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić większość analiz identyfikacji makrocząsteczek
4,5Student posługuje się znaczącą większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
5,0Student posługuje się wszystkimi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_B08_K01
Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student w nieznacznym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym
3,5Student w podstawowym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje umiarkowaną umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje podstawową umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,5Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium
5,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje bardzo dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium

Literatura podstawowa

  1. Kączkowski J., Podstawy biochemii, WNT, Warszawa, 2005
  2. Bańkowski E., Biochemia, MedPharm, Wrocław, 2006
  3. Kulka A., Rejowski R., Biochemia, Wyd. ART, Olsztyn, 1998

Literatura dodatkowa

  1. Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, PWN, Warszawa, 2007
  2. Nowak J., Kłódka D., Smolik B., Zakrzewska H., Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii, Wyd. AR w Szczecinie, Szczecin, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów2
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej2
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru2
T-A-4Przemiany biochemiczne zachodzące w trakcie kiełkowania nasion i wzrostu roślin4
T-A-5Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej2
12

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów. Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową.2
T-L-2Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazyb polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy).2
T-L-3Reakcje barwne ogólne dla cukrowców. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej2
T-L-4Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu2
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Związki makroergiczne występujące w komórce. Budowa i właściwości aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów.2
T-W-2Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja. Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyka, inhibicja i klasyfikacja enzymów. Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.2
T-W-3Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych2
T-W-4Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów2
T-W-5Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna. Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.2
T-W-6Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy. Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy2
T-W-7Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów. Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony2
T-W-8Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terprny, sterydy, alkaloidy. Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.2
16

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Przygotowanie do ćwicze audytoryjnych4
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianów8
A-A-4Konsultacje6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2Przygotowanie konspektów ćwiczeń laboratoryjnych8
A-L-3Przygotowanie do sprawdzianów10
A-L-4Konsultacje4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2Czytanie wskazanej literatury30
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
A-W-4Uczestniczenie w zaliczeniu części wykładowej4
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_W01Student zna i rozumie zagadnienia związane z przemianami zachodzącymi w organizmach żywych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
Treści programoweT-W-8Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terprny, sterydy, alkaloidy. Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów. Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową.
T-A-4Przemiany biochemiczne zachodzące w trakcie kiełkowania nasion i wzrostu roślin
T-W-6Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy. Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy
T-W-4Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-5Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej
T-L-3Reakcje barwne ogólne dla cukrowców. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-W-3Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych
T-W-5Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna. Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Związki makroergiczne występujące w komórce. Budowa i właściwości aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów.
T-W-7Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów. Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony
T-W-2Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja. Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyka, inhibicja i klasyfikacja enzymów. Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-L-2Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazyb polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy).
T-L-4Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Test jednokrotnego wyboru
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych i audytoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zagadnień związanych z przemianami zachodzącymi w organizmach
3,0Student w potrafi wymienić procesy zachodzące w organizmach
3,5Student zna procesy zachodzące w organizmach i potrafi je krótko scharakteryzować
4,0Student zna większość procesów zachodzących w organizmach i potrafi je dokładnie scharakteryzować
4,5Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach i potrafi je omówić
5,0Student zna wszystkie procesy zachodzące w organizmach, rozumie je i potrafi je dokładnie omówić
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_W02Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek oraz zna podstawowe procesy metaboliczne w organizmach żywych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
C-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
Treści programoweT-W-2Peptydy: wiązanie peptydowe, właściwości peptydów naturalnych. Białka – struktura, właściwości, klasyfikacja. Enzymy jako biokatalizatory reakcji biochemicznych; czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną, mechanizm działania, kinetyka, inhibicja i klasyfikacja enzymów. Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne.
T-W-8Metabolity wtórne roślin - kwasy organiczne, terprny, sterydy, alkaloidy. Barwniki kwiatów i owoców - ich budowa oraz rola.
T-W-1Podstawowe pojęcia biochemiczne: metabolizm, anabolizm, katabolizm, homeostaza, szlak metaboliczny, cykle metaboliczne. Budowa komórki. Woda oraz związki drobnocząsteczkowe i ich rola w organizmie. Związki makroergiczne występujące w komórce. Budowa i właściwości aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów.
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-W-6Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cykl Krebsa). Cykl glioksylanowy. Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utlenienia glukozy
T-W-5Węglowodany - budowa, występowanie w roślinach. Fotosynteza. Fosforylacja fotosyntetyczna. Biosynteza oligo- i polisacharydów w roślinach. Przemiany metaboliczne węglowodanów: glikoliza, glukoneogeneza.
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-W-4Proteoliza białek oraz przemiany metaboliczne aminokwasów. Budowa i rola enzymów proteolitycznych. Katabolizm aminokwasów, cykl mocznikowy. Biochemiczna rola produktów przemian aminokwasów
T-A-4Przemiany biochemiczne zachodzące w trakcie kiełkowania nasion i wzrostu roślin
T-A-5Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej
T-W-3Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych
T-W-7Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów. Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
Metody nauczaniaM-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-1Prezentacje multimedialne w zakresie merytorycznych treści przedmiotu
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Test jednokrotnego wyboru
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych i audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie omówić budowy i właściwości makrocząsteczek
3,0Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach
3,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna ogólnie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach
4,0Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
4,5Student potrafi szczegółowo omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna znaczną większość procesów metabolicznych zachodzących w organizmach
5,0Student dokładnie potrafi omówić budowę, funkcje i znaczenie makrocząsteczek dla organizmu oraz zna wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmach
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_U01Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U13Posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
ROL_1A_U14Posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Cel przedmiotuC-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-2Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej
Treści programoweT-L-4Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-L-3Reakcje barwne ogólne dla cukrowców. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów. Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową.
T-L-2Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazyb polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy).
T-A-5Mechanizm regulacji metabolizmu w komórce roślinnej. Fitohormony i ich wykorzystanie w praktyce rolniczej
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
T-A-4Przemiany biochemiczne zachodzące w trakcie kiełkowania nasion i wzrostu roślin
Metody nauczaniaM-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-4Ocena formująca: Test jednokrotnego wyboru
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych i audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowych pojęć biochemicznych i nie potrafi przeprowadzać analiz laboratoryjnych
3,0Student w nieznacznym stopniu posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
3,5Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek z pomocą nauczyciela
4,0Student posługuje się większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić większość analiz identyfikacji makrocząsteczek
4,5Student posługuje się znaczącą większością podstawowych pojęć biochemicznych i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
5,0Student posługuje się wszystkimi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_B08_K01Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K02Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-4Student rozumie funkcjonowanie organizmów żywych
C-3Student ma umiejętność posługiwania się podstawowymi technikami biochemii
C-1Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich właściwości w relacji do budowy
Treści programoweT-L-3Reakcje barwne ogólne dla cukrowców. Liczby właściwe tłuszczów - oznaczanie liczby jodowej
T-A-2Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej
T-A-1Aminokwasy i ich właściwości optyczne, a także amfoteryczne. Obliczanie punktu izoelektrycznego aminokwasów
T-L-2Oznaczanie aktywności enzymów z klasy oksydoreduktaz (katalazy, peroksydazy, oksydazyb polifenolowej) oraz hydrolaz (ureazy, alfa-amylazy).
T-L-1Reakcje charakterystyczne dla aminokwasów. Reakcje barwne białek. Wytrącanie białek z roztworów: wytrącanie kationami metali ciężkich, wytrącanie niektórymi kwasami organicznymi. Ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową.
T-L-4Reakcje strąceniowe alkaloidów. reakcje barwne flawonoidów. Zależność barw antocujan w zależności od odczynu roztworu
T-A-3Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru
Metody nauczaniaM-3Praca grupowa przy przeprowadzaniu analiz biochemicznych
M-2Analiza laboratoryjna materiału biologicznego
M-4Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników oraz właściwa ich interpretacja
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z wiedzy na ćwiczeniach laboratoryjnych i audytoryjnych
S-2Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student w nieznacznym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym
3,5Student w podstawowym stopniu potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje umiarkowaną umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje podstawową umiejętność podziału pracy w laboratorium
4,5Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium
5,0Student potrafi pracować w zespole badawczym i wykazuje bardzo dobrą umiejętność podziału pracy w laboratorium