Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Warzywnictwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Warzywnictwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 9,0 ECTS (formy) 9,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 9 1,00,38zaliczenie
wykładyW3 12 2,00,62zaliczenie
laboratoriaL4 7 1,00,25zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 17 2,00,33zaliczenie
wykładyW4 9 1,00,42zaliczenie
laboratoriaL5 9 1,00,38zaliczenie
wykładyW5 9 1,00,62egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wskazanie i analiza wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
C-5Układanie zmianowania i płodozmianu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady. Pielęgnacja warzyw w uprawie amatorskiej i wielkotowarowej. Zalecenia nawozowe ważnych gospodarczo gatunków warzyw. Zmianowanie i płodozmian. Podstawowe zasady zapobiegania i zwalczania chorób i szkodników w uprawach roślin warzywnych. Zbiór, traktowanie pozbiorcze warzyw9
9
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Cechy odmianowe ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.17
17
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.7
7
laboratoria
T-L-1Opis odmian warzyw szklarniowych.9
9
wykłady
T-W-1Pochodzenie warzyw, znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin. Biologia ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.12
12
wykłady
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych oraz różnych typów tuneli foliowych w uprawie warzyw. Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach. Pędzenie warzyw pod osłonami9
9
wykłady
T-W-1Agrotechnika ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.9
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach audytoryjnyvch17
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych30
A-A-3Konsultacje13
60
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach audytoryjnych9
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych15
A-A-3Konsultacje6
30
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych7
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych10
A-L-3Konsultacje8
A-L-4Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych5
30
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych9
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych10
A-L-4Konsultacje6
30
wykłady
A-W-1Udział w wykładach9
A-W-2Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwesatoryjnego5
A-W-3Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu10
A-W-4Konsultacje6
30
wykłady
A-W-1Udział w wykładach12
A-W-2Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwersatoryjnego15
A-W-3Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu16
A-W-4Konsultacje17
60
wykłady
A-W-1Udział w wykładach9
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do egzaminu (część pisemna)10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu (część ustna)9
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian – F (formująca)
S-2Ocena formująca: kolokwium – F
S-3Ocena formująca: projekt – F
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C06_W01
Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych
OG_1A_W03, OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2T-L-1, T-W-1M-1S-1
OG_1A_C06_W02
Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-4T-W-1, T-W-1M-4, M-1S-4, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C06_U03
Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy
OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U12R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-4, C-2T-A-1, T-L-1M-3, M-4S-2, S-4
OG_1A_C06_U04
Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych
OG_1A_U06, OG_1A_U10R1A_U01, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1, T-W-1M-4, M-1S-4, S-2, S-1
OG_1A_C06_U05
Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór)
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-3, C-1, C-5, C-4T-A-1, T-W-1, T-L-1M-2, M-1, M-4S-4, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C06_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości
OG_1A_K04R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-4T-L-1, T-L-1, T-W-1, T-A-1M-4, M-2, M-1S-4, S-2
OG_1A_C06_K02
Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji
OG_1A_K05R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-4, C-2, C-1T-L-1, T-L-1M-4, M-2, M-1S-4, S-2
OG_1A_C06_K03
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
OG_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-2, C-4, C-3T-L-1, T-A-1, T-A-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-L-1M-3, M-2, M-4, M-1S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C06_W01
Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych
2,0Student nie opanował wiedzy w stopniu podstawowym.
3,0Student wymienia ośrodki pochodzenia warzyw i podstawowe gatunki warzyw.
3,5Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych.
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu znajomości pochodzenia, charakteryzuje warzywa dla poszczególnych stref klimatycznych.
4,5Student wymienia i charakteryzuje wszystkie ośrodki pochodzenia warzyw, klasyfikuje większość gatunków i odmian z różnych grup botanicznych.
5,0Student ma pogłębioną wiedzę na tremat powiązań pomiędzy środowiskiem naturalnym a adaptacją roślin do poszczególnych stref klimatycznych. Wymienia i charakteryzuje wszystkie poznane gatunki warzyw.
OG_1A_C06_W02
Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
2,0Stufent nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw plowych i szklarniowych. Student wymienia poznane metody uprawy warzyw.
3,5Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy warzyw.
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych.
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków warzyw w zależności od przeznaczenia plonu.
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy warzyw. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie konkretnych gatunków warzyw.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C06_U03
Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy
2,0Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym.
3,0Student potrafi wymienic podstawowe gatunki warzyw i ich odmiany.
3,5Student wymienia poznane gatunki warzyw i ich odmiany oraz na podstawie cech morfologicznych rozpoznaje podstawowe gatunki.
4,0Student na podstawie cech morfologiczych rozpoznaje wybrane gatunki i grupy odmian warzyw.
4,5Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki oraz grupy odmian ważniejszych gospodarczo warzyw.
5,0Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i grupy odmian warzyw. Posiada umiejętność doboru waściwych odmian warzyw do terminów i metod ich uprawy.
OG_1A_C06_U04
Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej.
3,5Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej.
4,0Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych.
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska.
5,0Student umie wykorzystać zjawiska termo- i fotoperiodyzmu w uprawie warzyw. Posiada też umiejętność sterowania czynnikami klimatycznych w czasie uprawy warzyw w szklarni.
OG_1A_C06_U05
Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór)
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowwych gatunków warzyw.
3,5Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw.
4,0Student umie planować i organizować proces produkcji większości poznanych gatunków warzyw.
4,5Student umie planować i organizować proces produkcji wszystkich poznanych gatunków warzyw zgodnie z właściwymi zasadami agrotechniki.
5,0Student umie dostosować profil produkcji warzyw w zależności od czynników środowiska oraz wymagań odbiorcy.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C06_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw.
3,5Student jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska.
4,0Student, mając świadomość w zakresie potrzeb produkcji warzyw wysokiej jakości, steruje czynnikami klimatycznymi w szklarni i dobiera właściwe metody uprawy warzyw polowych.
4,5Student ma wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości.
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości.
OG_1A_C06_K02
Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji
2,0Student nie potrafi organizować pracy w zespole.
3,0Student w małym stopniu potrafi organizować pracę w zespole.
3,5Student potrafi organizować pracę w zespole.
4,0Student dobrze organizuje pracę w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy.
4,5Student dobrze potrafi pracować w zespole i organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik oraz jako wykonawca części powierzonego zadania.
5,0Student bardzo dobrze potrafi pracować w zespole, organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik oraz jako wykonawca części powierzonego zadania.
OG_1A_C06_K03
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
2,0Student nie ma wpojonych nawyków ustawicznego kształcenia .
3,0Student w małym stopniu ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się.
3,5Student w stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.
4,0Student jest dobrze przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia i ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się.
4,5Student ma w wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i podejmowania studiów drugiego stopnia.
5,0Student ma w bardzo wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest bardzo dobrze przygotowany do podejmowania studiów drugiego stopnia, potrafi inspirować i organizować proces kształcenia się innych osób.

Literatura podstawowa

  1. Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, Szczecin, 2000
  2. Orłowski M., Kołota E. (red.), Uprawa warzyw, Wydaw. Brasika Szczecin, Szczecin, 1999
  3. Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL, Poznań, 2007
  4. Knaflewski M. (red.), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Kołota. E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
  2. Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Poznań, 1998
  3. Wysocka-Owczarek M., Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych, Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady. Pielęgnacja warzyw w uprawie amatorskiej i wielkotowarowej. Zalecenia nawozowe ważnych gospodarczo gatunków warzyw. Zmianowanie i płodozmian. Podstawowe zasady zapobiegania i zwalczania chorób i szkodników w uprawach roślin warzywnych. Zbiór, traktowanie pozbiorcze warzyw9
9

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Cechy odmianowe ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.17
17

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.7
7

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Opis odmian warzyw szklarniowych.9
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pochodzenie warzyw, znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin. Biologia ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.12
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych oraz różnych typów tuneli foliowych w uprawie warzyw. Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach. Pędzenie warzyw pod osłonami9
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Agrotechnika ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.9
9

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach audytoryjnyvch17
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych30
A-A-3Konsultacje13
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach audytoryjnych9
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych15
A-A-3Konsultacje6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych7
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych10
A-L-3Konsultacje8
A-L-4Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych9
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych10
A-L-4Konsultacje6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach9
A-W-2Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwesatoryjnego5
A-W-3Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu10
A-W-4Konsultacje6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach12
A-W-2Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwersatoryjnego15
A-W-3Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu16
A-W-4Konsultacje17
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach9
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do egzaminu (część pisemna)10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu (część ustna)9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_W01Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W03student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.
T-W-1Pochodzenie warzyw, znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin. Biologia ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian – F (formująca)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował wiedzy w stopniu podstawowym.
3,0Student wymienia ośrodki pochodzenia warzyw i podstawowe gatunki warzyw.
3,5Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych.
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu znajomości pochodzenia, charakteryzuje warzywa dla poszczególnych stref klimatycznych.
4,5Student wymienia i charakteryzuje wszystkie ośrodki pochodzenia warzyw, klasyfikuje większość gatunków i odmian z różnych grup botanicznych.
5,0Student ma pogłębioną wiedzę na tremat powiązań pomiędzy środowiskiem naturalnym a adaptacją roślin do poszczególnych stref klimatycznych. Wymienia i charakteryzuje wszystkie poznane gatunki warzyw.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_W02Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-W-1Agrotechnika ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych oraz różnych typów tuneli foliowych w uprawie warzyw. Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach. Pędzenie warzyw pod osłonami
Metody nauczaniaM-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
S-2Ocena formująca: kolokwium – F
S-3Ocena formująca: projekt – F
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Stufent nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw plowych i szklarniowych. Student wymienia poznane metody uprawy warzyw.
3,5Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy warzyw.
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych.
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków warzyw w zależności od przeznaczenia plonu.
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy warzyw. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie konkretnych gatunków warzyw.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_U03Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U12student potrafi identyfikować cechy różnicujące gatunki i odmiany użytkowe roślin ozdobnych, sadowniczych, warzywniczych i zielarskich
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
Treści programoweT-A-1Cechy odmianowe ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.
Metody nauczaniaM-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium – F
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym.
3,0Student potrafi wymienic podstawowe gatunki warzyw i ich odmiany.
3,5Student wymienia poznane gatunki warzyw i ich odmiany oraz na podstawie cech morfologicznych rozpoznaje podstawowe gatunki.
4,0Student na podstawie cech morfologiczych rozpoznaje wybrane gatunki i grupy odmian warzyw.
4,5Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki oraz grupy odmian ważniejszych gospodarczo warzyw.
5,0Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i grupy odmian warzyw. Posiada umiejętność doboru waściwych odmian warzyw do terminów i metod ich uprawy.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_U04Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
Treści programoweT-W-1Pochodzenie warzyw, znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin. Biologia ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych oraz różnych typów tuneli foliowych w uprawie warzyw. Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach. Pędzenie warzyw pod osłonami
Metody nauczaniaM-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
S-2Ocena formująca: kolokwium – F
S-1Ocena formująca: sprawdzian – F (formująca)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej.
3,5Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej.
4,0Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych.
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska.
5,0Student umie wykorzystać zjawiska termo- i fotoperiodyzmu w uprawie warzyw. Posiada też umiejętność sterowania czynnikami klimatycznych w czasie uprawy warzyw w szklarni.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_U05Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw
C-1Wskazanie i analiza wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
C-5Układanie zmianowania i płodozmianu
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-A-1Cechy odmianowe ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-W-1Agrotechnika ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-L-1Opis odmian warzyw szklarniowych.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
S-1Ocena formująca: sprawdzian – F (formująca)
S-2Ocena formująca: kolokwium – F
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowwych gatunków warzyw.
3,5Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw.
4,0Student umie planować i organizować proces produkcji większości poznanych gatunków warzyw.
4,5Student umie planować i organizować proces produkcji wszystkich poznanych gatunków warzyw zgodnie z właściwymi zasadami agrotechniki.
5,0Student umie dostosować profil produkcji warzyw w zależności od czynników środowiska oraz wymagań odbiorcy.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_K01Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.
T-L-1Opis odmian warzyw szklarniowych.
T-W-1Agrotechnika ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-A-1Cechy odmianowe ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
Metody nauczaniaM-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
S-2Ocena formująca: kolokwium – F
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym.
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw.
3,5Student jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska.
4,0Student, mając świadomość w zakresie potrzeb produkcji warzyw wysokiej jakości, steruje czynnikami klimatycznymi w szklarni i dobiera właściwe metody uprawy warzyw polowych.
4,5Student ma wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości.
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_K02Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-1Wskazanie i analiza wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.
T-L-1Opis odmian warzyw szklarniowych.
Metody nauczaniaM-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
S-2Ocena formująca: kolokwium – F
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi organizować pracy w zespole.
3,0Student w małym stopniu potrafi organizować pracę w zespole.
3,5Student potrafi organizować pracę w zespole.
4,0Student dobrze organizuje pracę w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy.
4,5Student dobrze potrafi pracować w zespole i organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik oraz jako wykonawca części powierzonego zadania.
5,0Student bardzo dobrze potrafi pracować w zespole, organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik oraz jako wykonawca części powierzonego zadania.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C06_K03Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych w uprawie polowej.
T-A-1Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady. Pielęgnacja warzyw w uprawie amatorskiej i wielkotowarowej. Zalecenia nawozowe ważnych gospodarczo gatunków warzyw. Zmianowanie i płodozmian. Podstawowe zasady zapobiegania i zwalczania chorób i szkodników w uprawach roślin warzywnych. Zbiór, traktowanie pozbiorcze warzyw
T-A-1Cechy odmianowe ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych oraz różnych typów tuneli foliowych w uprawie warzyw. Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach. Pędzenie warzyw pod osłonami
T-W-1Pochodzenie warzyw, znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin. Biologia ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-W-1Agrotechnika ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.
T-L-1Opis odmian warzyw szklarniowych.
Metody nauczaniaM-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
M-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium – F
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny – P
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wpojonych nawyków ustawicznego kształcenia .
3,0Student w małym stopniu ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się.
3,5Student w stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.
4,0Student jest dobrze przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia i ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się.
4,5Student ma w wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i podejmowania studiów drugiego stopnia.
5,0Student ma w bardzo wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest bardzo dobrze przygotowany do podejmowania studiów drugiego stopnia, potrafi inspirować i organizować proces kształcenia się innych osób.