Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N1)
specjalność: e- technologie w produkcji i zarządzaniu
Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją i usługami:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie i inżynieria produkcji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie produkcją i usługami | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Zarządzania | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tatiana Tretyakova <Tatiana.Tretyakowa@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Justyna Berlińska <Justyna.Berlinska@zut.edu.pl>, Tatiana Tretyakova <Tatiana.Tretyakowa@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | sdudent powinien posiadać podstawową wiedzę z ekonomii i zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności tworzenia biznes planu |
C-3 | Zapoznanie z istotą usług oraz z pojęciem "przepustowość systemu serwisowego" |
C-4 | Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii |
C-5 | Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania |
C-6 | Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne) |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Instruktaż przed przed zajęciami: formułowanie zadania. Wizja firmy | 2 |
T-A-2 | Zastosowanie metod markietingowych w analizie otoczenia i stanu firmy. Ułożenie decyzji w planie strategicznym | 2 |
T-A-3 | Uwzględnienie czynniku czasu przy obliczeniu Cash Flow i NPV | 1 |
T-A-4 | Projektowanie nowego produktu - QFD. Wybór kryteriów oceny wartości i jakości produktu | 2 |
T-A-5 | Określenie typu transformacji. Projektowanie procesu operacyjnego. | 1 |
T-A-6 | Logistyka informacyjna dla SI | 2 |
T-A-7 | Prezentacja i obrona sprawozdania przed grupą | 2 |
12 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami | 2 |
T-W-2 | Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usłudami | 1 |
T-W-3 | Strategia produkcyjna/serwisowa, jej rola w konkurencyjności firmy | 2 |
T-W-4 | Istota usług. Projektowanie usług | 2 |
T-W-5 | Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych. | 2 |
T-W-6 | Działalność podstawowa i wspomagająca w produkcji i serwisie | 2 |
T-W-7 | Metody planowania długoterminowego i operacyjnego | 2 |
T-W-8 | Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego | 2 |
T-W-9 | Uzasadnienie ekonomiczne decyzji w produkcji i serwisie | 1 |
T-W-10 | Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej | 1 |
T-W-11 | Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura | 1 |
T-W-12 | Zarzadzanie jakością - systemy wspomagające zarządzanie jakością | 1 |
T-W-13 | Zarzadzanie procesem logistycznym - systemy wspomagajace zarządzanie logistyką | 1 |
T-W-14 | System informacyjny w zarządzaniu produkcją i usługami - logistyka informacyjna | 2 |
T-W-15 | Rola innowacyjności w produkcji i serwisie | 2 |
24 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Praca w domu - pozyskiwanie i przetwarzanie informacji do wykonania zadań | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji | 2 |
A-A-4 | Uczestnictwo w konsultacji | 2 |
A-A-5 | Udział w zaliczeniu | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 24 |
A-W-2 | Zapoznanie się z literaturą przedmiotu | 16 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 16 |
A-W-4 | Udział w konsultacjach do wykładu | 2 |
A-W-5 | Uczestnictwo w zaliczeniu | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykad informacyjny z użyciem komputera |
M-2 | ćwiczenia audytoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena za zaliczenie ustne oraz za aktyność na wykładach |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena za odpowiedzi na ćwiczeniach, za aktyność na ćwiczeniach i za prezentację multimedialną wyników |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIP_1A_C/05_W01 - zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach | ZIP_1A_W01, ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W03 | T1A_W01, T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05 | C-5, C-1, C-6 | T-W-2, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-6, T-W-5, T-W-10, T-W-7 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
ZIP_1A_C/05_W02 - zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | ZIP_1A_W17 | T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W02, InzA_W04 | C-4 | T-W-5, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
ZIP_1A_C/05_W03 - zna technologii informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis - zna procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych | ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W03, ZIP_1A_W16 | T1A_W02, T1A_W03, T1A_W05, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05 | C-5, C-6 | T-W-11, T-W-10, T-W-12 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIP_1A_C/05_U01 umie korzystać z instrumentów kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach | ZIP_1A_U19, ZIP_1A_U17, ZIP_1A_U22, ZIP_1A_U26 | T1A_U09, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15 | InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-1, C-6 | T-W-10, T-W-12, T-W-2, T-W-11 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
ZIP_1A_C/05_U02 -umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy | ZIP_1A_U26, ZIP_1A_U16, ZIP_1A_U22, ZIP_1A_U17 | T1A_U04, T1A_U09, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U15 | InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07 | C-5, C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
ZIP_1A_C/05_U03 umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu | ZIP_1A_U22, ZIP_1A_U24, ZIP_1A_U26 | T1A_U07, T1A_U09, T1A_U12, T1A_U16 | InzA_U02, InzA_U04, InzA_U08 | C-1, C-2 | T-W-11, T-W-7, T-W-8, T-W-2 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
ZIP_1A_C/05_U04 umie zaplanować działalność w produkcji/usługach: plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty) | ZIP_1A_U26, ZIP_1A_U18, ZIP_1A_U25, ZIP_1A_U23, ZIP_1A_U17 | T1A_U01, T1A_U04, T1A_U08, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U15 | InzA_U01, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07 | C-1, C-2 | T-W-7, T-W-3, T-W-2 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIP_1A_C/05_K01 - zdolność do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach - postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | ZIP_1A_K06, ZIP_1A_K07, ZIP_1A_K02 | T1A_K02, T1A_K05, T1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-5, C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-11, T-W-10, T-W-7 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIP_1A_C/05_W01 - zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach | 2,0 | Nie jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach |
3,0 | Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, ale nie może je scharakteryzować | |
3,5 | Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, może scharakteryzować mniejszość z nich | |
4,0 | Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, może scharakteryzować większość z nich | |
4,5 | Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach oraz scharakteryzować je | |
5,0 | Jest w stanie wymienić zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach rozpatrywane na wykładach, scharakteryzować je i wyjaśnić rezultaty ich zastosowania | |
ZIP_1A_C/05_W02 - zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | 2,0 | Nie jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych |
3,0 | Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | |
3,5 | Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować niektóre z nich | |
4,0 | Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować większość z nich | |
4,5 | Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych oraz scharakteryzować je | |
5,0 | Jest w stanie wymienić typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych, scharakteryzować je i wybrać | |
ZIP_1A_C/05_W03 - zna technologii informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis - zna procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych | 2,0 | Nie jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologie informatyczne wspomagające serwis oraz nie jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych |
3,0 | Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach niektóre z technologii informatycznych wspomagajacych wytwarzanie w klasie światowej oraz technologii informatycznych wspomagających serwis , jest w stanie wymienić niektóre z procesowych koncepcji zarządzania w produkcji i usługach bazujacych na zintegrowanych systemach informatycznych | |
3,5 | Jest w stanie wymienić większość z rozpatrywanych na wykładach technologii informatycznych wspomagajacych wytwarzanie w klasie światowej oraz technologii informatycznych wspomagających serwis, jest w stanie wymienić wiekszość z procesowych koncepcji zarządzania w produkcji i usługach bazujacych na zintegrowanych systemach informatycznych | |
4,0 | Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologieinformatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych | |
4,5 | Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologieinformatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych oraz scharakteryzować je | |
5,0 | Jest w stanie wymienić rozpatrywane na wykładach technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej oraz technologieinformatyczne wspomagające serwis, jest w stanie wymienić procesowe koncepcje zarządzania w produkcji i usługach bazujace na zintegrowanych systemach informatycznych, scharakteryzować je i wybierać |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIP_1A_C/05_U01 umie korzystać z instrumentów kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach | 2,0 | brak umiejętności wykorzystania instrumentów kontroli i koordynowania |
3,0 | słabe umijetności wykorzystania instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach | |
3,5 | umie korzystać z wybranych instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach | |
4,0 | umie korzystać z wiekszości z instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, robi nieznaczne błędy przy ich doborze | |
4,5 | umie korzystać ze wszystkich instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, ale robi nieznaczne błędy przy ich doborze | |
5,0 | umie korzystać ze wszystkich instrumentów kontroli i koordynowania rozpatrywanych na wykładach, nie robi błędów przy ich doborze | |
ZIP_1A_C/05_U02 -umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy | 2,0 | brak umiejętności przeprowadzenia analizy otoczenia i wewnętrznej sytuacji ekonomicznej |
3,0 | umie korzystać z wybranych metod analizy, słabo formułuje wnioski z analizy i słabo je wykorzystuje w dalszej pracy nad planami | |
3,5 | umie korzystac z wybranych metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje słabo i słabo wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami | |
4,0 | umie korzystac z większości omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami | |
4,5 | umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami | |
5,0 | umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, wszystkie wnioski z analizy formułuje bardzo dobrze i wykorzystuje je w dalszej pracy nad planami | |
ZIP_1A_C/05_U03 umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu | 2,0 | Nie umie korzystać z metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach |
3,0 | Umie korzystać z mniejszej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu | |
3,5 | Umie korzystać z większej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu | |
4,0 | Umie korzystać z większej części z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu | |
4,5 | Umie korzystać z przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu oraz decydować o ich przydatności w konkretnych zagadnieniach | |
5,0 | Umie korzystaćz przedstawionych na wykładach i ćwiczeniach metod i narzędzi planowania ekonomicznego i planowania poduktu, decydować o ich przydatności w konkretnych zagadnieniach oraz oceniać efektywność zaplanowanych rozwiązań | |
ZIP_1A_C/05_U04 umie zaplanować działalność w produkcji/usługach: plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty) | 2,0 | Nie umie opracować plany strategiczne, operacyjne i jednorazowe (projekty) |
3,0 | umie opracować ograniczone części planu strategicznego, analizować i przekładać je na plany niższego poziomu | |
3,5 | umie opracować ograniczone części planu strategicznego, analizować i przekładać je na plany niższego poziomu oraz na plany jednorazowe | |
4,0 | umie opracować plan strategiczny, analizować i przełożyć go na plany niższego poziomu oraz na plany jednorazowe | |
4,5 | umie opracować plan strategiczny, analizować plan, przełożyć go na plany niższego poziomu i na plany jednorazowe oraz oceniać skutki realizacji planów | |
5,0 | umie opracować plan strategiczny, analizować plan, przełożyć go na plany niższego poziomu i na plany jednorazowe oraz oceniać skutki realizacji planów i wybierać najefektywniejsze warianty |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIP_1A_C/05_K01 - zdolność do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach - postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | 2,0 | Nie posiada zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych |
3,0 | Posiada bardzo ograniczone zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | |
3,5 | Posiada ograniczone zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | |
4,0 | Posiada zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | |
4,5 | Posiada dobre zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | |
5,0 | Posiada bardzo dobre zdolności do systemowego myszlenia przy planowaniu działalnoci gospodarczej w produkcji i usugach oraz do postepowania w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych |
Literatura podstawowa
- Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarzdządzanie. Produkcja i Usługi., PWN, Warszawa, 1997
- Chase R.B., Aquilano N.J., Jakobs F.R., Production and Operations. Manufacturing and Services, Irvin Mc Graw-Hill, Boston...Toronto, 1998
- Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową, PWE, Warszawa, 1990
Literatura dodatkowa
- Kieżun W., Sprawne zarządzanie organizacjami, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, 1997