Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Automatyka i robotyka (S2)
specjalność: Systemy sterowania procesami przemysłowymi

Sylabus przedmiotu Zarządzanie przez jakość:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Automatyka i robotyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk technicznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie przez jakość
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Elektrotechnologii i Diagnostyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Węgrzyn <Boguslaw.Wegrzyn@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu ekonomii, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwa oraz procesów wytwarzania produktu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji procesu produkcyjnego w aspekcie kosztów wytwarzania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami. Rola jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.1
T-W-2Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Zasady zarządzania przez jakość Deminga, Crosby i Jurana. 8 zasad zarządzania jakością.4
T-W-3System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.6
T-W-4Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.1
T-W-5Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa TQM (model EFQM i PNJ) - analiza uwarunkowań ich wdrożenia w polskich przedsiębiorstwach. Zasady i metody oraz instrumentarium Zarządzania przez Jakość (TQM).3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AR_2A_O08_W13
Ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania jakością w prowadzonej działalności gospodarczej w dziedzinie automatyki i robotyki.
AR_2A_W13T2A_W08, T2A_W09, T2A_W11C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AR_2A_O08_K04
Student zna ogólne zasady zarządzania jakością i rozumie rolę jakości procesów wytwarzania i jakości produktu w osiąganiu korzystnych wyników ekonomicznych w działalności gospodarczej.
AR_2A_K04T2A_K05, T2A_K06C-1T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AR_2A_O08_W13
Ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania jakością w prowadzonej działalności gospodarczej w dziedzinie automatyki i robotyki.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania jakością w prowadzonej działalności gospodarczej w dziedzinie automatyki i robotyki.
3,5
4,0
4,5
5,0.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AR_2A_O08_K04
Student zna ogólne zasady zarządzania jakością i rozumie rolę jakości procesów wytwarzania i jakości produktu w osiąganiu korzystnych wyników ekonomicznych w działalności gospodarczej.
2,0
3,0Student zna ogólne zasady zarządzania jakością i rozumie rolę jakości procesów wytwarzania i jakości produktu w osiąganiu korzystnych wyników ekonomicznych w działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Miesięcznik, Problemy Jakości, Sigma-Not, Warszawa, 2011, 1-12
  2. Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., PWN, Warszawa, 1998, I

Literatura dodatkowa

  1. Norma, PN-ISO 9001: 2009 Systemy Zarządzania Jakością. Wymagania, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2009, pierwszy
  2. Jura J., Grynia M., Jakość, PWE, Warszawa, 1978, pierwszy

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami. Rola jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.1
T-W-2Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Zasady zarządzania przez jakość Deminga, Crosby i Jurana. 8 zasad zarządzania jakością.4
T-W-3System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.6
T-W-4Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.1
T-W-5Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa TQM (model EFQM i PNJ) - analiza uwarunkowań ich wdrożenia w polskich przedsiębiorstwach. Zasady i metody oraz instrumentarium Zarządzania przez Jakość (TQM).3
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAR_2A_O08_W13Ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania jakością w prowadzonej działalności gospodarczej w dziedzinie automatyki i robotyki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAR_2A_W13Ma wiedzę z zakresu zarządzania projektami oraz form indywidualnej przedsiębiorczości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W08ma wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz ich uwzględniania w praktyce inżynierskiej
T2A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji procesu produkcyjnego w aspekcie kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-1Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami. Rola jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-2Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Zasady zarządzania przez jakość Deminga, Crosby i Jurana. 8 zasad zarządzania jakością.
T-W-3System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.
T-W-4Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
T-W-5Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa TQM (model EFQM i PNJ) - analiza uwarunkowań ich wdrożenia w polskich przedsiębiorstwach. Zasady i metody oraz instrumentarium Zarządzania przez Jakość (TQM).
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania jakością w prowadzonej działalności gospodarczej w dziedzinie automatyki i robotyki.
3,5
4,0
4,5
5,0.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAR_2A_O08_K04Student zna ogólne zasady zarządzania jakością i rozumie rolę jakości procesów wytwarzania i jakości produktu w osiąganiu korzystnych wyników ekonomicznych w działalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAR_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy prawidłowo identyfikując i rozstrzygając dylematy związane z wykonywaniem zawodu automatyka i robotyka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K05prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
T2A_K06potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy i umiejętności związanych z opracowaniem dokumentacji i wdrożeniem Systemu Zarządzania Jakością oraz uwzględniania problematyki jakości produktu i doskonalenia procesu produkcyjnego w optymalizacji procesu produkcyjnego w aspekcie kosztów wytwarzania.
Treści programoweT-W-5Jakościowe modele doskonalenia przedsiębiorstwa TQM (model EFQM i PNJ) - analiza uwarunkowań ich wdrożenia w polskich przedsiębiorstwach. Zasady i metody oraz instrumentarium Zarządzania przez Jakość (TQM).
T-W-3System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001: 2008 - cele, wymagania, struktura i wdrożenie.
T-W-2Jakość - pojęcie, definicje, terminologia, cele i dziedziny zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Zasady zarządzania przez jakość Deminga, Crosby i Jurana. 8 zasad zarządzania jakością.
T-W-1Ewolucja systemów zarządzania przedsiębiorstwami. Rola jakości produktu i procesów wytwarzania w poprawie konkurencyjności przedsiębiorstwa.
T-W-4Korzyści z wdrożenia SZJ oraz koszty jakości.
Metody nauczaniaM-1Wykład audytoryjny z wykorzystaniem technik audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test (sprawdzian pisemny) oraz ocena aktywności studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna ogólne zasady zarządzania jakością i rozumie rolę jakości procesów wytwarzania i jakości produktu w osiąganiu korzystnych wyników ekonomicznych w działalności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0