Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (N1)

Sylabus przedmiotu Agroturystyka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Agroturystyka
Specjalność Ekonomika turystyki
Jednostka prowadząca Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 18 3,00,50zaliczenie
wykładyW6 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student powinien rozróżniać podstawowe pojęcia związane z turystyką.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z tematyką obszaru turystyki wiejskiej.
C-2Przygotowanie zagadnień związanych z turystyką zrównoważoną
C-3Ukształtowanie umiejętności z zakresu tworzenia biznes planu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje.2
T-K-2Potrzeby i motywacje agroturystów.2
T-K-3Specyfika wiejskiej bazy noclegowej. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Polska.3
T-K-4Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym podatki, ubezpieczenia itd. Możliwości finansowania rozwoju turystyki wiejskiej z funduszy unijnych.3
T-K-5Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata.8
18
wykłady
T-W-1Istota i otoczenie agrobiznesu2
T-W-2Sfery działalnosci agrobiznesu2
T-W-3Ekonomiczno-prawne aspekty działalnosci agroturystycznej4
T-W-4Elementy kulturowo -przyrodnicze przestrzeni agroturystycznej4
T-W-5Promocja jako element marketingowy w usługach agroturystycznych3
T-W-6Aktywizacja społeczna jako czynnik rozwoju agroturystyki3
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-K-2Studia literatury przedmiotu30
A-K-3Przygotowanie do kolokwium15
A-K-4Przygotowanie prezentacji multimedialnej13
A-K-5Przygotowanie pracy pisemnej15
91
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Studia literatury przedmiotu15
A-W-3Przygotowanie do kolokwium15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody podajace (pogadanka)
M-3Metody problemowe (wykład problemowy)
M-4Metody aktywizujące (metoda przypadków)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium w formie pisemnej
S-2Ocena formująca: ocena na podstawie pracy w grupie

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZN1_1A_D3/8_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować podstawowe procesy związane z działalnoscia agroturystyczną i obszarami wiejskimi.
ZN1_1A_W10, ZN1_1A_W04, ZN1_1A_W01S1A_W01, S1A_W03, S1A_W07C-3, C-2, C-1T-W-1, T-K-4, T-K-2, T-W-2, T-W-5, T-K-3, T-K-5, T-W-6, T-W-4, T-W-3, T-K-1M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZN1_1A_D3/8_U01
Student potrafi interpretować zjawiska w zakresie tematyki turystyki wiejskiej.
ZN1_1A_U03, ZN1_1A_U05, ZN1_1A_U12S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08C-2, C-1, C-3T-K-3, T-K-5, T-W-2, T-W-3, T-K-1, T-W-1, T-K-2, T-K-4, T-W-5, T-W-6, T-W-4M-3, M-4S-2, S-1
ZN1_1A_D3/8_U02
Student posiada umiejetnosci przygotowywania wystapień ustnych z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.
ZN1_1A_U03, ZN1_1A_U19, ZN1_1A_U12, ZN1_1A_U18S1A_U01, S1A_U02, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10C-2, C-3, C-1T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-K-3, T-W-6, T-W-3, T-K-2, T-K-1, T-K-4, T-K-5, T-W-2M-4, M-2, M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZN1_1A_D3/8_K01
Posiada kompetencje umozliwiające właściwą ocenę funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych i ich otoczenia
ZN1_1A_K09, ZN1_1A_K02, ZN1_1A_K01S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06C-1, C-2, C-3T-W-2, T-K-5, T-W-4, T-K-3, T-W-5, T-K-2, T-W-1, T-W-6, T-K-4, T-K-1, T-W-3M-3, M-1, M-2, M-4S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZN1_1A_D3/8_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować podstawowe procesy związane z działalnoscia agroturystyczną i obszarami wiejskimi.
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturysytki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZN1_1A_D3/8_U01
Student potrafi interpretować zjawiska w zakresie tematyki turystyki wiejskiej.
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturystyki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne
ZN1_1A_D3/8_U02
Student posiada umiejetnosci przygotowywania wystapień ustnych z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturystyki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZN1_1A_D3/8_K01
Posiada kompetencje umozliwiające właściwą ocenę funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych i ich otoczenia
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturystyki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne

Literatura podstawowa

  1. Knecht D., Agroturystyka w agrobiznesie, C.H. Beck, Warszawa, 2009
  2. Ciepiela G., Sosnowski A., Agroturystyka - moda czy potrzeba?, Akademii Podlaskiej, Siedlce, 2007
  3. Sznajder M., Przezbórska L., Agroturystyka, PWE, Warszawa, 2005

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje.2
T-K-2Potrzeby i motywacje agroturystów.2
T-K-3Specyfika wiejskiej bazy noclegowej. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Polska.3
T-K-4Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym podatki, ubezpieczenia itd. Możliwości finansowania rozwoju turystyki wiejskiej z funduszy unijnych.3
T-K-5Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata.8
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota i otoczenie agrobiznesu2
T-W-2Sfery działalnosci agrobiznesu2
T-W-3Ekonomiczno-prawne aspekty działalnosci agroturystycznej4
T-W-4Elementy kulturowo -przyrodnicze przestrzeni agroturystycznej4
T-W-5Promocja jako element marketingowy w usługach agroturystycznych3
T-W-6Aktywizacja społeczna jako czynnik rozwoju agroturystyki3
18

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach18
A-K-2Studia literatury przedmiotu30
A-K-3Przygotowanie do kolokwium15
A-K-4Przygotowanie prezentacji multimedialnej13
A-K-5Przygotowanie pracy pisemnej15
91
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Studia literatury przedmiotu15
A-W-3Przygotowanie do kolokwium15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D3/8_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi charakteryzować podstawowe procesy związane z działalnoscia agroturystyczną i obszarami wiejskimi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_W10zna podstawowe regulacje prawne warunkujące działalność podmiotów gospodarczych
ZN1_1A_W04ma podstawową wiedzę na temat powiązań między podmiotami gospodarczymi a organizacjami z ich otoczenia
ZN1_1A_W01ma podstawową wiedzę na temat ekonomii i zarządzania, ich miejscu w naukach społecznych i powiązań z innymi dyscyplinami naukowymi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności z zakresu tworzenia biznes planu
C-2Przygotowanie zagadnień związanych z turystyką zrównoważoną
C-1Zapoznanie studentów z tematyką obszaru turystyki wiejskiej.
Treści programoweT-W-1Istota i otoczenie agrobiznesu
T-K-4Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym podatki, ubezpieczenia itd. Możliwości finansowania rozwoju turystyki wiejskiej z funduszy unijnych.
T-K-2Potrzeby i motywacje agroturystów.
T-W-2Sfery działalnosci agrobiznesu
T-W-5Promocja jako element marketingowy w usługach agroturystycznych
T-K-3Specyfika wiejskiej bazy noclegowej. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Polska.
T-K-5Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata.
T-W-6Aktywizacja społeczna jako czynnik rozwoju agroturystyki
T-W-4Elementy kulturowo -przyrodnicze przestrzeni agroturystycznej
T-W-3Ekonomiczno-prawne aspekty działalnosci agroturystycznej
T-K-1Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje.
Metody nauczaniaM-2Metody podajace (pogadanka)
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena na podstawie pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturysytki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D3/8_U01Student potrafi interpretować zjawiska w zakresie tematyki turystyki wiejskiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_U03potrafi organizować pracę własną i zespołu
ZN1_1A_U05realnie ocenia ograniczenia procesu podejmowania decyzji
ZN1_1A_U12potrafi określić oczekiwania rynku
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
Cel przedmiotuC-2Przygotowanie zagadnień związanych z turystyką zrównoważoną
C-1Zapoznanie studentów z tematyką obszaru turystyki wiejskiej.
C-3Ukształtowanie umiejętności z zakresu tworzenia biznes planu
Treści programoweT-K-3Specyfika wiejskiej bazy noclegowej. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Polska.
T-K-5Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata.
T-W-2Sfery działalnosci agrobiznesu
T-W-3Ekonomiczno-prawne aspekty działalnosci agroturystycznej
T-K-1Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje.
T-W-1Istota i otoczenie agrobiznesu
T-K-2Potrzeby i motywacje agroturystów.
T-K-4Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym podatki, ubezpieczenia itd. Możliwości finansowania rozwoju turystyki wiejskiej z funduszy unijnych.
T-W-5Promocja jako element marketingowy w usługach agroturystycznych
T-W-6Aktywizacja społeczna jako czynnik rozwoju agroturystyki
T-W-4Elementy kulturowo -przyrodnicze przestrzeni agroturystycznej
Metody nauczaniaM-3Metody problemowe (wykład problemowy)
M-4Metody aktywizujące (metoda przypadków)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena na podstawie pracy w grupie
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturystyki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D3/8_U02Student posiada umiejetnosci przygotowywania wystapień ustnych z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_U03potrafi organizować pracę własną i zespołu
ZN1_1A_U19posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i angielskim z zakresu ekonomii i zarządzania, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych pojęć teoretycznych, a także z innych źródeł
ZN1_1A_U12potrafi określić oczekiwania rynku
ZN1_1A_U18posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i angielskim z zakresu ekonomii i zarządzania, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych pojęć teoretycznych, a także z innych źródeł
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
S1A_U09posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
S1A_U10posiada umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Cel przedmiotuC-2Przygotowanie zagadnień związanych z turystyką zrównoważoną
C-3Ukształtowanie umiejętności z zakresu tworzenia biznes planu
C-1Zapoznanie studentów z tematyką obszaru turystyki wiejskiej.
Treści programoweT-W-1Istota i otoczenie agrobiznesu
T-W-4Elementy kulturowo -przyrodnicze przestrzeni agroturystycznej
T-W-5Promocja jako element marketingowy w usługach agroturystycznych
T-K-3Specyfika wiejskiej bazy noclegowej. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Polska.
T-W-6Aktywizacja społeczna jako czynnik rozwoju agroturystyki
T-W-3Ekonomiczno-prawne aspekty działalnosci agroturystycznej
T-K-2Potrzeby i motywacje agroturystów.
T-K-1Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje.
T-K-4Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym podatki, ubezpieczenia itd. Możliwości finansowania rozwoju turystyki wiejskiej z funduszy unijnych.
T-K-5Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata.
T-W-2Sfery działalnosci agrobiznesu
Metody nauczaniaM-4Metody aktywizujące (metoda przypadków)
M-2Metody podajace (pogadanka)
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-3Metody problemowe (wykład problemowy)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena na podstawie pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturystyki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D3/8_K01Posiada kompetencje umozliwiające właściwą ocenę funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych i ich otoczenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_K09jest przygotowany do podejmowania odpowiedzialności za swoje zadania oraz zespołu, którym kieruje
ZN1_1A_K02jest przygotowany do samodzielnej pracy oraz pracy w zespole (słuchanie, negocjacje, perswazja, prezentacja)
ZN1_1A_K01jest przygotowany do uczenia się przez całe życie doskonaląc nabytą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z tematyką obszaru turystyki wiejskiej.
C-2Przygotowanie zagadnień związanych z turystyką zrównoważoną
C-3Ukształtowanie umiejętności z zakresu tworzenia biznes planu
Treści programoweT-W-2Sfery działalnosci agrobiznesu
T-K-5Strona ekonomiczna turystyki wiejskiej i prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Źródła finansowania działalności agroturystycznej. Marketingowa koncepcja prowadzenia działalności agroturystycznej. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Planowanie działalności agroturystycznej budowa planu biznesu. Turystyka wiejska i agroturystyka w krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach świata.
T-W-4Elementy kulturowo -przyrodnicze przestrzeni agroturystycznej
T-K-3Specyfika wiejskiej bazy noclegowej. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Polska.
T-W-5Promocja jako element marketingowy w usługach agroturystycznych
T-K-2Potrzeby i motywacje agroturystów.
T-W-1Istota i otoczenie agrobiznesu
T-W-6Aktywizacja społeczna jako czynnik rozwoju agroturystyki
T-K-4Wymagania prawne w turystyce wiejskiej, w tym podatki, ubezpieczenia itd. Możliwości finansowania rozwoju turystyki wiejskiej z funduszy unijnych.
T-K-1Turystyka zrównoważona. Funkcje i dysfunkcje.
T-W-3Ekonomiczno-prawne aspekty działalnosci agroturystycznej
Metody nauczaniaM-3Metody problemowe (wykład problemowy)
M-1Metody podające (wykład informacyjny)
M-2Metody podajace (pogadanka)
M-4Metody aktywizujące (metoda przypadków)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych pojęć z zakresu agroturystyki
3,0Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
3,5Student: - w zakresie opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku
4,0w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybienia w treści i języku
4,5w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności
5,0w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy –bez trudności, tezy prawidłowe i pewne