Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)

Sylabus przedmiotu Język niemiecki:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Język niemiecki
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Karelus <Dorota.Karelus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Katarzyna Głębocka <Katarzyna.Glebocka@zut.edu.pl>, Izabela Miklewicz <Izabela.Miklewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 30 3,01,00zaliczenie
laboratoriaL2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość języka na poziomie B2 potwierdzona egzaminem uczelnianym bądź certyfikatem językowym na wymaganym poziomie.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
C-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
C-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
C-4Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego6
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)6
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH1
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH2
15
laboratoria
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek3
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia6
T-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania3
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)12
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Zajęcia praktyczne15
A-L-2Przygotowanie się do zajęć10
A-L-3Udział w konsultacjach1
A-L-4Przygotowanie się do egzaminu2
A-L-5Egzamin2
30
laboratoria
A-L-1Zajęcia praktyczne30
A-L-2Przygotowanie się do zajęć55
A-L-3Udział w konsultacjach5
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-5rozwiązywanie problemów
M-6praca z tekstem
M-7słuchanie ze zrozumieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_33_W01
posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
ZO_2A_W03R2A_W02C-1T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-1, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-6S-1, S-2, S-3, S-4
ZO_2A_33_W02
wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
ZO_2A_W03R2A_W02C-2T-L-5, T-L-3, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4, M-6, M-7S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_33_U01
potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością
ZO_2A_U05R2A_U01, R2A_U02, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10C-1T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1, M-2, M-3, M-4, M-7S-4, S-3
ZO_2A_33_U02
potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością
ZO_2A_U05R2A_U01, R2A_U02, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10C-2T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-4, M-7S-1, S-3, S-4
ZO_2A_33_U03
potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności
ZO_2A_U05R2A_U01, R2A_U02, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10C-3T-L-3, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-4, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-2M-1, M-6S-1, S-4
ZO_2A_33_U04
potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością
ZO_2A_U05R2A_U01, R2A_U02, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10C-4T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-L-5M-2, M-6, M-7S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_33_K01
potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych
ZO_2A_K01R2A_K01, R2A_K02InzA2_K02C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3M-2, M-5S-3
ZO_2A_33_K02
ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
ZO_2A_K02R2A_K01, R2A_K07InzA2_K02C-3, C-4T-L-3, T-L-2, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-5, T-L-4, T-L-1, T-L-4M-1, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_33_W01
posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
2,0Student nie posiada wiedzy na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,5Student posiada więcej niż podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,0Student posiada dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,5Student posiada więcej niż dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
ZO_2A_33_W02
wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
2,0Student nie zna wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,0Student zna 60 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,5Student zna 68 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,0Student zna 76 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,5Student zna co najmniej 84 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
5,0Student zna co najmniej 92 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_33_U01
potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością
2,0Student nie potrafi formułować ustnych wypowiedzi na tematy techniczne.
3,0Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne.
3,5Student potrafi formułować krótkie, przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,0Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,5Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na różnorodne tematy techniczne.
5,0Student potrafi formułować przejrzyste, rozbudowane wypowiedzi na tematy techniczne.
ZO_2A_33_U02
potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością
2,0Student nie rozumie wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,0Student rozumie ok. 60 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,5Student rozumie ok. 70 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,0Student rozumie ok. 80 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,5Student rozumie ok. 85 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
5,0Student rozumie ok. 90 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
ZO_2A_33_U03
potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności
2,0Student nie rozumie czytanych tekstów specjalistycznych.
3,0Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów specjalistycznych.
3,5Student rozumie co najmniej 68 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,0Student rozumie co najmniej 76 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,5Student rozumie co najmniej 84 % czytanych tekstów specjalistycznych.
5,0Student rozumie co najmniej 92 % czytanych tekstów specjalistycznych.
ZO_2A_33_U04
potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością
2,0Student nie umie wyszukiwać potrzebnych informacji.
3,0Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje.
3,5Student poprawnie wyszukuje i rozumie potrzebne informacje.
4,0Student poprawnie wyszukuje, rozumie, a także analizuje potrzebne informacje.
4,5Student potrafi wykorzystywać i analizować wszystkie potrzebne informacje, a także rozumie ich znaczenie dla studiowanego kierunku.
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie potrzebne informacje pochodzące z różnych specjalistycznych źródeł, potrafi je porównywać, a także samodzielnie identyfikować je jako właściwe dla studiowanego kierunku.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_33_K01
potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych
2,0Student nie potrafi określić priorytetów służących do realizacji zadania.
3,0Student potrafi określić podstawowe priorytety służące do realizacji zadania.
3,5Student potrafi określić niezbędne priorytety służące do realizacji zadania.
4,0Student potrafi określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
4,5Student potrafi dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
5,0Student potrafi bardzo dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
ZO_2A_33_K02
ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
2,0Student nie ma świadomości potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,0Student dostrzega świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,5Student rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,5Student bardzo dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
5,0Student doskonale rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.

Literatura podstawowa

  1. Teresa Kawecka-Baumgart, Wybór tekstów w języku niemieckim dla studentów Wydziału Zootechnicznego, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1984
  2. Joanna Jastrzębska, Teksty niemieckie z ćwiczeniami dla studentów Wydziału Weterynaryjnego i Zootechnicznego, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 1986
  3. Ludmiła Parynow, Język niemiecki. Teksty fachowe z ćwiczeniami dla studentów Wydziału Weterynarii, Wydawnictwo SGGW-AR w Warszawie, 1978

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego6
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)6
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH1
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH2
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek3
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia6
T-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania3
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)12
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica6
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Zajęcia praktyczne15
A-L-2Przygotowanie się do zajęć10
A-L-3Udział w konsultacjach1
A-L-4Przygotowanie się do egzaminu2
A-L-5Egzamin2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Zajęcia praktyczne30
A-L-2Przygotowanie się do zajęć55
A-L-3Udział w konsultacjach5
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_W01posiada wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W03wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego w języku obcym, obowiązujęcego w zootechnice
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
Treści programoweT-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-6praca z tekstem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
3,5Student posiada więcej niż podstawową wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,0Student posiada dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
4,5Student posiada więcej niż dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
5,0Student posiada bardzo dobrą wiedzę na temat struktur językowych stosowanych w tekstach specjalistycznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_W02wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W03wykazuje znajomość słownictwa specjalistycznego w języku obcym, obowiązujęcego w zootechnice
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
Treści programoweT-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-6praca z tekstem
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,0Student zna 60 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
3,5Student zna 68 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,0Student zna 76 % lub więcej wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
4,5Student zna co najmniej 84 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
5,0Student zna co najmniej 92 % wymaganego słownictwa specjalistycznego zgodnego z kierunkiem studiów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_U01potrafi wypowiadać się na tematy techniczne, związane ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U05Umie posługiwać się językiem obcym na poziomie biegłości B2+Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, potrafi komunikować się w sytuacjach codziennych i zawodowych, potrafi napisać sprawozdanie i opracowanie na znany mu temat
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
Treści programoweT-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi formułować ustnych wypowiedzi na tematy techniczne.
3,0Student potrafi formułować krótkie wypowiedzi na tematy techniczne.
3,5Student potrafi formułować krótkie, przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,0Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na tematy techniczne.
4,5Student potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi na różnorodne tematy techniczne.
5,0Student potrafi formułować przejrzyste, rozbudowane wypowiedzi na tematy techniczne.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_U02potrafi wysłuchać ze zrozumieniem wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U05Umie posługiwać się językiem obcym na poziomie biegłości B2+Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, potrafi komunikować się w sytuacjach codziennych i zawodowych, potrafi napisać sprawozdanie i opracowanie na znany mu temat
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
Treści programoweT-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-2praca w grupach
M-3prezentacja
M-4dyskusja
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-3Ocena formująca: prezentacja (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,0Student rozumie ok. 60 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
3,5Student rozumie ok. 70 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,0Student rozumie ok. 80 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
4,5Student rozumie ok. 85 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
5,0Student rozumie ok. 90 % wykładów na tematy związane ze swoją specjalnością.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_U03potrafi czytać ze zrozumieniem teksty ze swojej specjalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U05Umie posługiwać się językiem obcym na poziomie biegłości B2+Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, potrafi komunikować się w sytuacjach codziennych i zawodowych, potrafi napisać sprawozdanie i opracowanie na znany mu temat
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
Treści programoweT-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-6praca z tekstem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny (P)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie czytanych tekstów specjalistycznych.
3,0Student rozumie co najmniej 60 % czytanych tekstów specjalistycznych.
3,5Student rozumie co najmniej 68 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,0Student rozumie co najmniej 76 % czytanych tekstów specjalistycznych.
4,5Student rozumie co najmniej 84 % czytanych tekstów specjalistycznych.
5,0Student rozumie co najmniej 92 % czytanych tekstów specjalistycznych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_U04potrafi zebrać informacje, koncepcje i opinie ze specjalistycznych źródeł związanych ze swoją specjalnością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U05Umie posługiwać się językiem obcym na poziomie biegłości B2+Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, potrafi komunikować się w sytuacjach codziennych i zawodowych, potrafi napisać sprawozdanie i opracowanie na znany mu temat
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-4Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania.
Treści programoweT-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
Metody nauczaniaM-2praca w grupach
M-6praca z tekstem
M-7słuchanie ze zrozumieniem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie wyszukiwać potrzebnych informacji.
3,0Student potrafi wyszukiwać potrzebne informacje.
3,5Student poprawnie wyszukuje i rozumie potrzebne informacje.
4,0Student poprawnie wyszukuje, rozumie, a także analizuje potrzebne informacje.
4,5Student potrafi wykorzystywać i analizować wszystkie potrzebne informacje, a także rozumie ich znaczenie dla studiowanego kierunku.
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie potrzebne informacje pochodzące z różnych specjalistycznych źródeł, potrafi je porównywać, a także samodzielnie identyfikować je jako właściwe dla studiowanego kierunku.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_K01potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadania określonego przez siebie lub innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K01Pracuje samodzielnie i w zespole, potrafi przejąć rolę lidera
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Rozwijanie kompetencji komunikacyjnych i językowych w zakresie języka specjalistycznego.
C-2Umiejętność słuchania i czytania ze zrozumieniem tekstów specjalistycznych dla danego kierunku.
C-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
Treści programoweT-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
T-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
Metody nauczaniaM-2praca w grupach
M-5rozwiązywanie problemów
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: prezentacja (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi określić priorytetów służących do realizacji zadania.
3,0Student potrafi określić podstawowe priorytety służące do realizacji zadania.
3,5Student potrafi określić niezbędne priorytety służące do realizacji zadania.
4,0Student potrafi określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
4,5Student potrafi dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
5,0Student potrafi bardzo dobrze określić wszystkie priorytety służące do realizacji zadania.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_33_K02ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Umiejętność samodzielnej pracy studenta z tekstami technicznymi, związanymi z jego specjalnością.
C-4Wykorzystanie języka obcego jako narzędzia poznania.
Treści programoweT-L-3PODSTAWY FIZJOLOGII - fizjologia trawienia, oddychania, wydalania
T-L-2PODSTAWY ANATOMII - informacje ogólne, osteologia, miologia, neurologia, splanchnologia
T-L-2HIGIENA ZWIERZĄT - higiena żywienia, higiena chowu (higiena w pomieszczeniach inwentarskich, dojenie, chów prosiąt, chów kur)
T-L-3NAZEWNICTWO ZWIERZĄT HODOWLANYCH
T-L-1NAUKA O KOMÓRKACH I TKANKACH - komórka zwierzęca i roślinna, budowa i funkcje komórki, rodzaje tkanek
T-L-5CHOROBY PASOŻYTNICZE KONI I BYDŁA - robaczyca płuc - motylica
T-L-4PRZEGLĄD METOD HODOWLANYCH
T-L-1PASZE - pasze pochodzenia roślinnego - pasze pochodzenia zwierzęcego
T-L-4CHORBY ZAKAŹNE I NIEZAKAŹNE - choroby infekcyjne koni (grypa końska, zołzy) - choroby infekcyjne bydła (BSE, pryszczyca, gruźlica) - niezakaźne choroby koni (gruda, kolka, ochwat) - niezakaźne choroby bydła (kwasica żwacza, mocznica)
Metody nauczaniaM-1zajęcia praktyczne
M-3prezentacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test kontrolny / kolokwium (F)
S-2Ocena formująca: kartkówka (F)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,0Student dostrzega świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
3,5Student rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
4,5Student bardzo dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
5,0Student doskonale rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.