Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Ekologia i profilaktyka zwierząt

Sylabus przedmiotu Choroby owadów użytkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Choroby owadów użytkowych
Specjalność Hodowla zwierząt amatorskich i laboratoryjnych
Jednostka prowadząca Katedra Zoologii i Pszczelnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 10 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1pszcelnictwo, chemia, mikrobiologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej i jedwabinka morwowego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Odpornosć przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, ukladu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała. Epizootiologia chorób owadów użytkowych1
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska1
T-W-3Choroby wirusowe jedwabnika morwowego- żółtaczka jedwabników, poliedroza cytoplazmatyczna, fleszeria jedwabników1
T-W-4Choroby bakteryjne pszczół dorosłych i czerwiu: zgnilec złosliwy, kiślica, zakaźne rozproszkowanie czerwiu.1
T-W-5Posocznice bakteryjne pszczół. Bakteriozy jedwabników: martwota, suchoty, posocznice.1
T-W-6Choroby grzybicze czerwiu i pszczół. Grzybice jedwabnika morwowego1
T-W-7Choroby wywoływane przez pierwotniaki: pszczół - choroba pełzakowa, choroba wiciowcowa, choroba hurmaczkowa; jedwabnika morwowego - pebryna1
T-W-8Choroby pszczół wywoływane przez roztocze: choroba roztoczowa, warroza, inwazja Trapilaelaps clareae1
T-W-9Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca. Zatrucia pszczół : alimentarne i srodkami ochrony roślin. Niezakaźne choroby pszczół1
T-W-10Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół. Produkty lecznicze stosowane w leczeniu chorób pszczół z uwzględnieniem przepisow prawa1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2studiowanie literatury25
A-W-3przygotowanie prezentacji5
A-W-4przygotowanie do zaliczenia18
A-W-5konsultacje1
A-W-6zaliczenie wykładów1
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
M-3film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZA-O4.4_W01
opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
ZO_2A_W09R2A_W05InzA2_W01, InzA2_W04T-W-3, T-W-4, T-W-8, T-W-2, T-W-7, T-W-5M-3, M-1, M-2S-1
ZO_2A_HZA-O4.4_W02
zna przepisy w zakresie zaobiegania i zwalczania chorób pszczół
M-3, M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZA-O4.4_U01
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej i stosować odpowiednie preparaty przy ich zwalczaniu
ZO_2A_U08R2A_U01, R2A_U02, R2A_U04, R2A_U07InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07
ZO_2A_HZA-O4.4_U02
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
ZO_2A_U08R2A_U01, R2A_U02, R2A_U04, R2A_U07InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07T-W-4, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZA-O4.4_W01
opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
2,0nie zna czynników chorobotwórczych i objawów chorób owadów użytkowycj
3,0ma podstawową wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
3,5ma zadawalajacą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,0ma dobrą wiedzę o chynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,5ma ponad dobrą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
5,0ma pełną wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
ZO_2A_HZA-O4.4_W02
zna przepisy w zakresie zaobiegania i zwalczania chorób pszczół
2,0nie zna przepisów w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół
3,0zna w stopniu podstwowym przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób owadów użytkowych
3,5zna w stopniu zadawalajacym przepisy w zakresie zapobiegania i zwalcania choró owadów użytkowych
4,0dobrze zna przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania corob owadów użytkowych
4,5ponad dobrze zna przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób owadów użytkowych
5,0w pełni zna przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób owadów użytkowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZA-O4.4_U02
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
2,0nie potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawac najważnejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
3,0potrafi w stopniu podstawowym zapobiegać chorobomowadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
3,5potrafi w sposób zadawalajacy zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i zapobiegać podstawowym jednostkom chorobowym pszczoły miodnej
4,0dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
4,5ponad dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
5,0bardzo dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej

Literatura podstawowa

  1. GlińskiZ., Chmielewski M., Patologia i terapia chorób owadów użytkowych, AR Lublin, Liblin, 1994, pierwsze
  2. Chmielewski M., Dzierżawski A., Gliński Z., Pohorecka K.,Pasyniak A., Skowronek W., Podstawowe zasady diagnostyki, zwalczania i profilaktyki chorób czerwia i pszczół Apis mellifera L. w świetle dyrektyw unijnych i aktów prawnych obowiązujacych w kraju., PIWet, Puławy, 2003, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Tomaszewska B., Chorbiński P., Choroby owadów uzytkowych, AR Wrocław, Wrocław, 2000, pierwsze

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Odpornosć przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, ukladu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała. Epizootiologia chorób owadów użytkowych1
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska1
T-W-3Choroby wirusowe jedwabnika morwowego- żółtaczka jedwabników, poliedroza cytoplazmatyczna, fleszeria jedwabników1
T-W-4Choroby bakteryjne pszczół dorosłych i czerwiu: zgnilec złosliwy, kiślica, zakaźne rozproszkowanie czerwiu.1
T-W-5Posocznice bakteryjne pszczół. Bakteriozy jedwabników: martwota, suchoty, posocznice.1
T-W-6Choroby grzybicze czerwiu i pszczół. Grzybice jedwabnika morwowego1
T-W-7Choroby wywoływane przez pierwotniaki: pszczół - choroba pełzakowa, choroba wiciowcowa, choroba hurmaczkowa; jedwabnika morwowego - pebryna1
T-W-8Choroby pszczół wywoływane przez roztocze: choroba roztoczowa, warroza, inwazja Trapilaelaps clareae1
T-W-9Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca. Zatrucia pszczół : alimentarne i srodkami ochrony roślin. Niezakaźne choroby pszczół1
T-W-10Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół. Produkty lecznicze stosowane w leczeniu chorób pszczół z uwzględnieniem przepisow prawa1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2studiowanie literatury25
A-W-3przygotowanie prezentacji5
A-W-4przygotowanie do zaliczenia18
A-W-5konsultacje1
A-W-6zaliczenie wykładów1
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZA-O4.4_W01opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Treści programoweT-W-3Choroby wirusowe jedwabnika morwowego- żółtaczka jedwabników, poliedroza cytoplazmatyczna, fleszeria jedwabników
T-W-4Choroby bakteryjne pszczół dorosłych i czerwiu: zgnilec złosliwy, kiślica, zakaźne rozproszkowanie czerwiu.
T-W-8Choroby pszczół wywoływane przez roztocze: choroba roztoczowa, warroza, inwazja Trapilaelaps clareae
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska
T-W-7Choroby wywoływane przez pierwotniaki: pszczół - choroba pełzakowa, choroba wiciowcowa, choroba hurmaczkowa; jedwabnika morwowego - pebryna
T-W-5Posocznice bakteryjne pszczół. Bakteriozy jedwabników: martwota, suchoty, posocznice.
Metody nauczaniaM-3film
M-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna czynników chorobotwórczych i objawów chorób owadów użytkowycj
3,0ma podstawową wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
3,5ma zadawalajacą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,0ma dobrą wiedzę o chynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,5ma ponad dobrą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
5,0ma pełną wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZA-O4.4_W02zna przepisy w zakresie zaobiegania i zwalczania chorób pszczół
Metody nauczaniaM-3film
M-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna przepisów w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół
3,0zna w stopniu podstwowym przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób owadów użytkowych
3,5zna w stopniu zadawalajacym przepisy w zakresie zapobiegania i zwalcania choró owadów użytkowych
4,0dobrze zna przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania corob owadów użytkowych
4,5ponad dobrze zna przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób owadów użytkowych
5,0w pełni zna przepisy w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób owadów użytkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZA-O4.4_U01potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej i stosować odpowiednie preparaty przy ich zwalczaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZA-O4.4_U02potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Treści programoweT-W-4Choroby bakteryjne pszczół dorosłych i czerwiu: zgnilec złosliwy, kiślica, zakaźne rozproszkowanie czerwiu.
T-W-8Choroby pszczół wywoływane przez roztocze: choroba roztoczowa, warroza, inwazja Trapilaelaps clareae
Metody nauczaniaM-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
M-3film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawac najważnejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
3,0potrafi w stopniu podstawowym zapobiegać chorobomowadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
3,5potrafi w sposób zadawalajacy zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i zapobiegać podstawowym jednostkom chorobowym pszczoły miodnej
4,0dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
4,5ponad dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
5,0bardzo dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej