Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S2)

Sylabus przedmiotu Podstawy akwakultury:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy akwakultury
Specjalność Biologia wód
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Maciej Kiełpiński <Maciej.Kielpinski@zut.edu.pl>, Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>, Magdalena Wielopolska <Magdalena.Wielopolska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 20 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 20 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student przystępujący do zajęć z podstaw akwakultury powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu biologii środowiska wodnego w tym ichtiologii, hydrochemii, biochemiii, fizjologii organizmów wodnych, matematyki i biofizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
C-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami akwakultury, z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze
C-3Praktyczne przedstawienie funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury na przykładzie wybranych polskich przedsiębiorstw - wizytacja obiektów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podział powierzchni stawów karpiowych pod wychów poszczególnych roczników karpia4
T-A-2Podstawy projektowania wylęgarniczych obiektów rybackich2
T-A-3Podstawy żywienia ryb2
T-A-4Podstawy paszoznawstwa rybackiego2
T-A-5Wybrane zagadnienia z kalkulacji ekonomicznej w gospodarstwie rybackim2
T-A-6Gospodarstwo pstrągowe - prezentacja obiektu2
T-A-7Gospodarstwo karpiowe – prezentacja obiektu2
T-A-8Zasady chowu ryb w sadzach na przykładzie wód pochłodniczych – RSD Nowe Czarnowo2
T-A-9Wykorzystanie narzędzi informatycznych w akwakulturze2
20
wykłady
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.2
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych10
T-W-3Pstrąg tęczowy Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792. Opis gatunku, technologia chowu pstrąga tęczowego.2
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.2
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.2
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2Udział w konsultacjach5
A-A-3Przygotowanie się do zajęć2
A-A-4Studiowanie literatury przedmiotu3
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo20
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
M-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów -tzw wejściowek obejmujących materiał z poprzednich zajęć - średnia ocena stanowi 30% oceny końcowej
S-2Ocena podsumowująca: na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 70% oceny końcowej przedmiotu
S-3Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu
S-4Ocena podsumowująca: ocena kompetencji społecznych nie podlega w normalnym społeczeństwie kwantyfikacji - zadaniem nauczyciela nie jest ocena de facto czyjegoś światopoglądu - jedynie można uznać (lub nie) że student zapoznał się z określonym podejściem - w tym przypadku oceny nie przeprowadzam

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_2A_BLW-S-O6.5_W01
Ma wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
BL_2A_W03P2A_W02, P2A_W06, P2A_W07C-1, C-3T-W-3, T-W-6, T-A-7, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-A-6, T-A-8, T-W-1M-4, M-1, M-3, M-5, M-2S-1, S-2
BL_2A_BLW-S-O6.5_W02
zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Europy
BL_2A_W06P2A_W01, P2A_W03, P2A_W07C-1, C-3T-A-6, T-A-8, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-A-7, T-W-2, T-W-6M-4, M-2, M-3, M-1S-1, S-2
BL_2A_BLW-S-O6.5_W03
zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
BL_2A_W05P2A_W01, P2A_W03, P2A_W06C-2T-A-9, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-4M-5S-3
BL_2A_BLW-S-O6.5_W04
zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
BL_2A_W14P2A_W01, P2A_W04, P2A_W05C-1T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-4, T-W-2M-3, M-4, M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_2A_BLW-S-O6.5_U01
umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
BL_2A_U03P2A_U06C-2T-A-4, T-A-1, T-A-9, T-A-5, T-A-3, T-A-2M-5, M-1, M-3, M-4, M-2S-3
BL_2A_BLW-S-O6.5_U02
umie rozpoznać wybrane gatunki zwierząt wodnych w akwakulturze i dobrac dla nich odpowiednią technikę chowu
BL_2A_U14, BL_2A_U03P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06C-1T-W-3, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-A-7, T-A-6, T-W-6, T-A-8, T-W-4M-2, M-1, M-3, M-4S-1
BL_2A_BLW-S-O6.5_U03
zna podstawy obsługi programów komputerowych wykorzystywanych w akwakulturze
BL_2A_U07P2A_U03, P2A_U05C-2T-A-9M-5S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_2A_BLW-S-O6.5_K01
rozumie znaczenie etycznych i społecznych aspektów związanych z hodowlą organizmów wodnych
BL_2A_K04P2A_K03, P2A_K04C-1T-W-6, T-W-5, T-W-1, T-W-4M-3, M-1, M-2S-4
BL_2A_BLW-S-O6.5_K02
ma świadomość wpływu działań człowieka w zakresie hodowli zwierząt wodnych na kształtowanie i stan środowiska wodnego
BL_2A_K07P2A_K03, P2A_K04, P2A_K06C-3, C-1T-A-8, T-W-6, T-W-2, T-A-7, T-W-5, T-W-1, T-A-6M-4, M-2, M-1S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_2A_BLW-S-O6.5_W01
Ma wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
2,0nie ma wiedzy na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
3,0ma wiedzę na temat niektórych podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
3,5ma wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
4,0ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
4,5ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze i potrafi analizować przebieg chowu
5,0ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze i potrafi analizować przebieg chowu z różnych punktów widzenia
BL_2A_BLW-S-O6.5_W02
zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Europy
2,0nie zna metod chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
3,0zna niektóre metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
3,5zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
4,0zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
4,5zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych, potrafi dokonać ich oceny pod względem ekonomicznym i środowiskowym
5,0zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych, potrafi dokonać ich oceny pod względem ekonomicznym i środowiskowym i aproponować rozwiązania prostych problemów powstających w trakcie chowu
BL_2A_BLW-S-O6.5_W03
zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
2,0nie zna metod obliczeń stosowanych w akwakulturze
3,0zna niektóre metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
3,5zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
4,0zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze i potrafi dokonać prostych analiz wyników
4,5zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze i potrafi dokonać analizy wyników
5,0zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze i potrafi dokonać złożonych i wieloaspektowych analiz wyników
BL_2A_BLW-S-O6.5_W04
zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
2,0nie zna biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
3,0zna jedynie kilka zagadnień z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
3,5zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
4,0zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze i potrafi wyciągać proste wnioski dotyczące powiązań biologii gatunków z technikami akwakultury
4,5zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze i potrafi wyciągać złożone wnioski dotyczące powiązań biologii gatunków z technikami akwakultury
5,0zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze i potrafi szeroko (interdyscyplinarnie) wyciągać wnioski dotyczące powiązań biologii gatunków z technikami akwakultury

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_2A_BLW-S-O6.5_U01
umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
2,0nie umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
3,0umie dokonać niektórych podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
3,5umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
4,0umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać prostych analiz wyników
4,5umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać złożonych analiz wyników
5,0umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać złożonych analiz wyników oraz zaproponować rozwiązanie niektórych problemów inżynierskich
BL_2A_BLW-S-O6.5_U02
umie rozpoznać wybrane gatunki zwierząt wodnych w akwakulturze i dobrac dla nich odpowiednią technikę chowu
2,0student nie rozpoznaje gatunków ani nie potrafi im przypisać określonych technik chowu
3,0student rozpoznaje zaledwie kilka gatunków i potrafi im przypisać techniki chowu
3,5student rozpoznaje gatunki i potrafi przypisać tylko techniki chowu
4,0student rozpoznaje gatunki i potrafi opisać podstawy techniki ich chowu
4,5student rozpoznaje gatunki i potrafi opisać techniki ich chowu
5,0student rozpoznaje gatunki i potrafi szczegółowo opisać techniki ich chowu
BL_2A_BLW-S-O6.5_U03
zna podstawy obsługi programów komputerowych wykorzystywanych w akwakulturze
2,0student nie zna podstaw obsługi programów komputerowych
3,0student zna niektóre z elementów obsługi programów komputerowych
3,5student poprawnie obsługuje programy komputerowe
4,0student obsługuje programy komputerowe, samodzielnie potrafi wyciągnąć niektóre wnioski
4,5student w pełni opanował działanie programów komputerowych, potrafi analizować wybrane zagadnienia z analizy danych
5,0student w pełni opanował obsługę programów, pracuje w sposób twórczy

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_2A_BLW-S-O6.5_K01
rozumie znaczenie etycznych i społecznych aspektów związanych z hodowlą organizmów wodnych
2,0
3,0ocena kompetencji społecznych nie podlega kwantyfikacji
3,5
4,0
4,5
5,0
BL_2A_BLW-S-O6.5_K02
ma świadomość wpływu działań człowieka w zakresie hodowli zwierząt wodnych na kształtowanie i stan środowiska wodnego
2,0
3,0ocena kompetencji społecznych nie podlega kwantyfikacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Krzysztof Goryczko, Pstrąg. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy, IRS, Olsztyn, 2008
  2. Ryszard Wojda, Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy, IRS, Olsztyn, 2009
  3. Jacek Sadowski, Rajmund Trzebiatowski, Jarosław Filipiak, Chów ryb. Przewodnik do ćwiczeń, AR Szczecin, Szczecin, 1999

Literatura dodatkowa

  1. różni, strony internetowe poświęcone akwakulturze i strony czasopism dotyczących akwakultury, 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podział powierzchni stawów karpiowych pod wychów poszczególnych roczników karpia4
T-A-2Podstawy projektowania wylęgarniczych obiektów rybackich2
T-A-3Podstawy żywienia ryb2
T-A-4Podstawy paszoznawstwa rybackiego2
T-A-5Wybrane zagadnienia z kalkulacji ekonomicznej w gospodarstwie rybackim2
T-A-6Gospodarstwo pstrągowe - prezentacja obiektu2
T-A-7Gospodarstwo karpiowe – prezentacja obiektu2
T-A-8Zasady chowu ryb w sadzach na przykładzie wód pochłodniczych – RSD Nowe Czarnowo2
T-A-9Wykorzystanie narzędzi informatycznych w akwakulturze2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.2
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych10
T-W-3Pstrąg tęczowy Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792. Opis gatunku, technologia chowu pstrąga tęczowego.2
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.2
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.2
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2Udział w konsultacjach5
A-A-3Przygotowanie się do zajęć2
A-A-4Studiowanie literatury przedmiotu3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo20
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_W01Ma wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_W03wykazuje się zaawansowaną znajomością metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających na badanie i wykorzystanie potencjału przyrody
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki na poziomie prognozowania (modelowania) przebiegu zjawisk i procesów przyrodniczych oraz ma znajomość specjalistycznych narzędzi informatycznych
P2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
C-3Praktyczne przedstawienie funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury na przykładzie wybranych polskich przedsiębiorstw - wizytacja obiektów
Treści programoweT-W-3Pstrąg tęczowy Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792. Opis gatunku, technologia chowu pstrąga tęczowego.
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach
T-A-7Gospodarstwo karpiowe – prezentacja obiektu
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych
T-A-6Gospodarstwo pstrągowe - prezentacja obiektu
T-A-8Zasady chowu ryb w sadzach na przykładzie wód pochłodniczych – RSD Nowe Czarnowo
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.
Metody nauczaniaM-4pokaz połączony z przeżyciem
M-1wykład informacyjny
M-3film
M-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów -tzw wejściowek obejmujących materiał z poprzednich zajęć - średnia ocena stanowi 30% oceny końcowej
S-2Ocena podsumowująca: na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 70% oceny końcowej przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie ma wiedzy na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
3,0ma wiedzę na temat niektórych podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
3,5ma wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
4,0ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze
4,5ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze i potrafi analizować przebieg chowu
5,0ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze i potrafi analizować przebieg chowu z różnych punktów widzenia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_W02zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Europy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_W06ma zaawansowaną wiedzę na temat czynników biotycznych i abiotycznych wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą oraz na jakość surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
C-3Praktyczne przedstawienie funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury na przykładzie wybranych polskich przedsiębiorstw - wizytacja obiektów
Treści programoweT-A-6Gospodarstwo pstrągowe - prezentacja obiektu
T-A-8Zasady chowu ryb w sadzach na przykładzie wód pochłodniczych – RSD Nowe Czarnowo
T-W-3Pstrąg tęczowy Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792. Opis gatunku, technologia chowu pstrąga tęczowego.
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.
T-A-7Gospodarstwo karpiowe – prezentacja obiektu
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach
Metody nauczaniaM-4pokaz połączony z przeżyciem
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3film
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów -tzw wejściowek obejmujących materiał z poprzednich zajęć - średnia ocena stanowi 30% oceny końcowej
S-2Ocena podsumowująca: na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 70% oceny końcowej przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna metod chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
3,0zna niektóre metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
3,5zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
4,0zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych
4,5zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych, potrafi dokonać ich oceny pod względem ekonomicznym i środowiskowym
5,0zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych, potrafi dokonać ich oceny pod względem ekonomicznym i środowiskowym i aproponować rozwiązania prostych problemów powstających w trakcie chowu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_W03zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_W05posiada zaawansowaną wiedzę na temat możliwości wykorzystania metod obliczeniowych i informatycznych do modelowania zjawisk i procesów zachodzących na wszystkich poziomach hierarchicznej organizacji biologicznej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki na poziomie prognozowania (modelowania) przebiegu zjawisk i procesów przyrodniczych oraz ma znajomość specjalistycznych narzędzi informatycznych
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami akwakultury, z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze
Treści programoweT-A-9Wykorzystanie narzędzi informatycznych w akwakulturze
T-A-1Podział powierzchni stawów karpiowych pod wychów poszczególnych roczników karpia
T-A-2Podstawy projektowania wylęgarniczych obiektów rybackich
T-A-5Wybrane zagadnienia z kalkulacji ekonomicznej w gospodarstwie rybackim
T-A-3Podstawy żywienia ryb
T-A-4Podstawy paszoznawstwa rybackiego
Metody nauczaniaM-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna metod obliczeń stosowanych w akwakulturze
3,0zna niektóre metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
3,5zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze
4,0zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze i potrafi dokonać prostych analiz wyników
4,5zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze i potrafi dokonać analizy wyników
5,0zna metody obliczeń stosowanych w akwakulturze i potrafi dokonać złożonych i wieloaspektowych analiz wyników
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_W04zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_W14ma zaawansowaną wiedzę w zakresie życia i behawioru organizmów żywych w środowisku przyrodniczym z uwzględnieniem warunków biotycznych i abiotycznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
Treści programoweT-W-3Pstrąg tęczowy Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792. Opis gatunku, technologia chowu pstrąga tęczowego.
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych
Metody nauczaniaM-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 70% oceny końcowej przedmiotu
S-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów -tzw wejściowek obejmujących materiał z poprzednich zajęć - średnia ocena stanowi 30% oceny końcowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
3,0zna jedynie kilka zagadnień z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
3,5zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze
4,0zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze i potrafi wyciągać proste wnioski dotyczące powiązań biologii gatunków z technikami akwakultury
4,5zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze i potrafi wyciągać złożone wnioski dotyczące powiązań biologii gatunków z technikami akwakultury
5,0zna wybrane zagadnienia z biologii gatunków zwierząt wodnych wykorzystywanych w akwakulturze i potrafi szeroko (interdyscyplinarnie) wyciągać wnioski dotyczące powiązań biologii gatunków z technikami akwakultury
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_U01umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_U03wykorzystuje wiedzę dotyczącą chowu i hodowli zwierząt oraz zasad gospodarowania populacjami zwierząt dziko żyjących, dba o dobrostan zwierząt, kształtuje umiejętności wykorzystywania wybranych metod terapeutycznych w zakresie animaloterapii;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U06zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami akwakultury, z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze
Treści programoweT-A-4Podstawy paszoznawstwa rybackiego
T-A-1Podział powierzchni stawów karpiowych pod wychów poszczególnych roczników karpia
T-A-9Wykorzystanie narzędzi informatycznych w akwakulturze
T-A-5Wybrane zagadnienia z kalkulacji ekonomicznej w gospodarstwie rybackim
T-A-3Podstawy żywienia ryb
T-A-2Podstawy projektowania wylęgarniczych obiektów rybackich
Metody nauczaniaM-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
M-1wykład informacyjny
M-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
3,0umie dokonać niektórych podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
3,5umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury
4,0umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać prostych analiz wyników
4,5umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać złożonych analiz wyników
5,0umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać złożonych analiz wyników oraz zaproponować rozwiązanie niektórych problemów inżynierskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_U02umie rozpoznać wybrane gatunki zwierząt wodnych w akwakulturze i dobrac dla nich odpowiednią technikę chowu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_U14potrafi na podstawie zaawansowanej wiedzy określać przynależność taksonomiczną organizmów, wykorzystuje wiedzę z zakresu fizjologii, morfologii organizmów żywych;
BL_2A_U03wykorzystuje wiedzę dotyczącą chowu i hodowli zwierząt oraz zasad gospodarowania populacjami zwierząt dziko żyjących, dba o dobrostan zwierząt, kształtuje umiejętności wykorzystywania wybranych metod terapeutycznych w zakresie animaloterapii;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U02biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P2A_U06zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
Treści programoweT-W-3Pstrąg tęczowy Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792. Opis gatunku, technologia chowu pstrąga tęczowego.
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.
T-A-7Gospodarstwo karpiowe – prezentacja obiektu
T-A-6Gospodarstwo pstrągowe - prezentacja obiektu
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach
T-A-8Zasady chowu ryb w sadzach na przykładzie wód pochłodniczych – RSD Nowe Czarnowo
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-1wykład informacyjny
M-3film
M-4pokaz połączony z przeżyciem
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów -tzw wejściowek obejmujących materiał z poprzednich zajęć - średnia ocena stanowi 30% oceny końcowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie rozpoznaje gatunków ani nie potrafi im przypisać określonych technik chowu
3,0student rozpoznaje zaledwie kilka gatunków i potrafi im przypisać techniki chowu
3,5student rozpoznaje gatunki i potrafi przypisać tylko techniki chowu
4,0student rozpoznaje gatunki i potrafi opisać podstawy techniki ich chowu
4,5student rozpoznaje gatunki i potrafi opisać techniki ich chowu
5,0student rozpoznaje gatunki i potrafi szczegółowo opisać techniki ich chowu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_U03zna podstawy obsługi programów komputerowych wykorzystywanych w akwakulturze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_U07ma pogłębioną wiedzę bioinformatyczną i posiada umiejętność jej stosowania w pracy biologa, posługuje się metodami statystyki matematycznej w analizie danych doświadczalnych i obserwacji biologicznych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U05stosuje metody statystyczne oraz techniki i narzędzia informatyczne do opisu zjawisk i analizy danych o charakterze specjalistycznym
Cel przedmiotuC-2Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami akwakultury, z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze
Treści programoweT-A-9Wykorzystanie narzędzi informatycznych w akwakulturze
Metody nauczaniaM-5ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna podstaw obsługi programów komputerowych
3,0student zna niektóre z elementów obsługi programów komputerowych
3,5student poprawnie obsługuje programy komputerowe
4,0student obsługuje programy komputerowe, samodzielnie potrafi wyciągnąć niektóre wnioski
4,5student w pełni opanował działanie programów komputerowych, potrafi analizować wybrane zagadnienia z analizy danych
5,0student w pełni opanował obsługę programów, pracuje w sposób twórczy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_K01rozumie znaczenie etycznych i społecznych aspektów związanych z hodowlą organizmów wodnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_K04rozumie znaczenie etycznych i społecznych aspektów związanych z pracą badawczą, zawodową i uczciwością intelektualną; postępuje zgodnie z zasadami etycznymi i prawnymi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
Treści programoweT-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.
T-W-4Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych.
Metody nauczaniaM-3film
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena kompetencji społecznych nie podlega w normalnym społeczeństwie kwantyfikacji - zadaniem nauczyciela nie jest ocena de facto czyjegoś światopoglądu - jedynie można uznać (lub nie) że student zapoznał się z określonym podejściem - w tym przypadku oceny nie przeprowadzam
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ocena kompetencji społecznych nie podlega kwantyfikacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_2A_BLW-S-O6.5_K02ma świadomość wpływu działań człowieka w zakresie hodowli zwierząt wodnych na kształtowanie i stan środowiska wodnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_2A_K07ma świadomość odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka wynikające z działalności własnej i innych ludzi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P2A_K06wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy
Cel przedmiotuC-3Praktyczne przedstawienie funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury na przykładzie wybranych polskich przedsiębiorstw - wizytacja obiektów
C-1Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych
Treści programoweT-A-8Zasady chowu ryb w sadzach na przykładzie wód pochłodniczych – RSD Nowe Czarnowo
T-W-6Podstawy chowu ryb w sadzach
T-W-2Chów ryb w stawach karpiowych: Staw jako budowla hydrotechniczna Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych
T-A-7Gospodarstwo karpiowe – prezentacja obiektu
T-W-5Podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych.
T-W-1Produkcja akwakultury na świecie i w Polsce.
T-A-6Gospodarstwo pstrągowe - prezentacja obiektu
Metody nauczaniaM-4pokaz połączony z przeżyciem
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: ocena kompetencji społecznych nie podlega w normalnym społeczeństwie kwantyfikacji - zadaniem nauczyciela nie jest ocena de facto czyjegoś światopoglądu - jedynie można uznać (lub nie) że student zapoznał się z określonym podejściem - w tym przypadku oceny nie przeprowadzam
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ocena kompetencji społecznych nie podlega kwantyfikacji
3,5
4,0
4,5
5,0