Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
Sylabus przedmiotu Systemy jakości i nowoczesne technologie w przemysłowej produkcji pasz:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy jakości i nowoczesne technologie w przemysłowej produkcji pasz | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska <michalina.adaszynska-skwirzynska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 99 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy informatyki, wiedza z zakresu paszoznawstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami stosowanymi w wytwórnach pasz a także z systemami oceny jakości wdrażanymi przy produkcji mieszanek paszowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Systemy jakości w produkcji pasz – studium przypadku na przykładzie przedsiębiorstwa. Kontrola surowców. Śledzenie procesu produkcji. Kontrola produktu końcowego. Działania naprawcze i zalecenia. | 4 |
T-L-2 | Zastosowanie zasad HACCP i QS System do produkcji pasz – projekt. | 4 |
T-L-3 | Zastosowanie praktyczne systemów jakości oraz nowoczesnych technologii w wielkotonażowej produkcji pasz (zajęcia terenowe w laboratorium paszowym). | 7 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rodzaje systemów certyfikacji w produkcji pasz i korzyści z ich wdrożenia (GMP+, FAMI-QS, UFAS, Global G.A.P., QS, ISO 22000). | 2 |
T-W-2 | Wymagania dla systemu bezpieczeństwa pasz – QS System 2h. | 2 |
T-W-3 | System HACCP – warunki wstępne (GMP/GHP), mapowanie procesów produkcyjnych. Kontrole procesów produkcyjnych i dostaw surowców. Działania korygujące | 2 |
T-W-4 | Systemy nieobligatoryjne w produkcji pasz: norma ISO 22000, GMP Plus, Standard IFS, Standard BRC Global Standards | 4 |
T-W-5 | Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji (analizatory dostaw, premiling, postmiling, mieszalniki, linie granulacji, systemy enzymowania, zautomatyzowany system załadunku) | 2 |
T-W-6 | Nowoczesne technologie w higienizacji i przechowywaniu pasz (termizacja, technologie mikrofalowe, promieniowanie podczerwone, nowoczesne dodatki chemiczne) | 2 |
T-W-7 | Etykietowanie i wymogi w zakresie monitorowania jakości pasz – nowe aspekty prawne | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | samodzielna praca nad projektem | 4 |
A-L-3 | lektura czasopism fachowych | 3 |
A-L-4 | przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | analiza literatury przedmiotu | 5 |
A-W-3 | analiza terści wykładów i przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, prezentacja w Powerpoint, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera, metody praktyczne(w laboratorium) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_??_W10 Student zna i charatkteryzuje systemy jakościowe przy produkcji pasz oraz opisuje nowoczesne technologie wykorzystywane w przemysłowych wytwórnach pasz | ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-4, T-L-2, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-L-3, T-W-6, T-W-5, T-W-1, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_??_U09 Student potrafi interpretować zapisy systemów jakości oraz uzasadniać potrzebę wprowadzenia nowoczesnych technologii przy produkcji pasz | ZO_1A_U09 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-L-3, T-W-4, T-W-7, T-W-3, T-L-2, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_??_K02 Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji pasz | ZO_1A_K02 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-2, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_??_W10 Student zna i charatkteryzuje systemy jakościowe przy produkcji pasz oraz opisuje nowoczesne technologie wykorzystywane w przemysłowych wytwórnach pasz | 2,0 | |
3,0 | Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_??_U09 Student potrafi interpretować zapisy systemów jakości oraz uzasadniać potrzebę wprowadzenia nowoczesnych technologii przy produkcji pasz | 2,0 | |
3,0 | Student w zakresie umiejętności opanował podtysawowy materiał prgramowy, w zakresie wykazywania umiejętności popełnia wiele błędów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_??_K02 Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji pasz | 2,0 | |
3,0 | Student w zakersie kompetencji opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Wawak Sławomir, Zarządzanie Jakością. Teoria i Praktyka, Helion, 2005, Drugi
- Adam Hamrol, Zarządzanie i inżynieria jakości. Ze spojrzeniem w rzeczywistość 4.0, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022, Pierwszy
- Marek Ludwicki, Michał Ludwicki, Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015, Pierwszy