Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Systemy jakości i nowoczesne technologie w przemysłowej produkcji pasz:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy jakości i nowoczesne technologie w przemysłowej produkcji pasz
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska <michalina.adaszynska-skwirzynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 99 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW7 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy informatyki, wiedza z zakresu paszoznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami stosowanymi w wytwórnach pasz a także z systemami oceny jakości wdrażanymi przy produkcji mieszanek paszowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Systemy jakości w produkcji pasz – studium przypadku na przykładzie przedsiębiorstwa. Kontrola surowców. Śledzenie procesu produkcji. Kontrola produktu końcowego. Działania naprawcze i zalecenia.4
T-L-2Zastosowanie zasad HACCP i QS System do produkcji pasz – projekt.4
T-L-3Zastosowanie praktyczne systemów jakości oraz nowoczesnych technologii w wielkotonażowej produkcji pasz (zajęcia terenowe w laboratorium paszowym).7
15
wykłady
T-W-1Rodzaje systemów certyfikacji w produkcji pasz i korzyści z ich wdrożenia (GMP+, FAMI-QS, UFAS, Global G.A.P., QS, ISO 22000).2
T-W-2Wymagania dla systemu bezpieczeństwa pasz – QS System 2h.2
T-W-3System HACCP – warunki wstępne (GMP/GHP), mapowanie procesów produkcyjnych. Kontrole procesów produkcyjnych i dostaw surowców. Działania korygujące2
T-W-4Systemy nieobligatoryjne w produkcji pasz: norma ISO 22000, GMP Plus, Standard IFS, Standard BRC Global Standards4
T-W-5Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji (analizatory dostaw, premiling, postmiling, mieszalniki, linie granulacji, systemy enzymowania, zautomatyzowany system załadunku)2
T-W-6Nowoczesne technologie w higienizacji i przechowywaniu pasz (termizacja, technologie mikrofalowe, promieniowanie podczerwone, nowoczesne dodatki chemiczne)2
T-W-7Etykietowanie i wymogi w zakresie monitorowania jakości pasz – nowe aspekty prawne1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielna praca nad projektem4
A-L-3lektura czasopism fachowych3
A-L-4przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń3
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2analiza literatury przedmiotu5
A-W-3analiza terści wykładów i przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, prezentacja w Powerpoint, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera, metody praktyczne(w laboratorium)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_??_W10
Student zna i charatkteryzuje systemy jakościowe przy produkcji pasz oraz opisuje nowoczesne technologie wykorzystywane w przemysłowych wytwórnach pasz
ZO_1A_W10C-1T-W-4, T-L-2, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-L-3, T-W-6, T-W-5, T-W-1, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_??_U09
Student potrafi interpretować zapisy systemów jakości oraz uzasadniać potrzebę wprowadzenia nowoczesnych technologii przy produkcji pasz
ZO_1A_U09C-1T-L-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-L-3, T-W-4, T-W-7, T-W-3, T-L-2, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_??_K02
Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji pasz
ZO_1A_K02C-1T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-2, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_??_W10
Student zna i charatkteryzuje systemy jakościowe przy produkcji pasz oraz opisuje nowoczesne technologie wykorzystywane w przemysłowych wytwórnach pasz
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_??_U09
Student potrafi interpretować zapisy systemów jakości oraz uzasadniać potrzebę wprowadzenia nowoczesnych technologii przy produkcji pasz
2,0
3,0Student w zakresie umiejętności opanował podtysawowy materiał prgramowy, w zakresie wykazywania umiejętności popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_??_K02
Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji pasz
2,0
3,0Student w zakersie kompetencji opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wawak Sławomir, Zarządzanie Jakością. Teoria i Praktyka, Helion, 2005, Drugi
  2. Adam Hamrol, Zarządzanie i inżynieria jakości. Ze spojrzeniem w rzeczywistość 4.0, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2022, Pierwszy
  3. Marek Ludwicki, Michał Ludwicki, Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015, Pierwszy

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Systemy jakości w produkcji pasz – studium przypadku na przykładzie przedsiębiorstwa. Kontrola surowców. Śledzenie procesu produkcji. Kontrola produktu końcowego. Działania naprawcze i zalecenia.4
T-L-2Zastosowanie zasad HACCP i QS System do produkcji pasz – projekt.4
T-L-3Zastosowanie praktyczne systemów jakości oraz nowoczesnych technologii w wielkotonażowej produkcji pasz (zajęcia terenowe w laboratorium paszowym).7
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje systemów certyfikacji w produkcji pasz i korzyści z ich wdrożenia (GMP+, FAMI-QS, UFAS, Global G.A.P., QS, ISO 22000).2
T-W-2Wymagania dla systemu bezpieczeństwa pasz – QS System 2h.2
T-W-3System HACCP – warunki wstępne (GMP/GHP), mapowanie procesów produkcyjnych. Kontrole procesów produkcyjnych i dostaw surowców. Działania korygujące2
T-W-4Systemy nieobligatoryjne w produkcji pasz: norma ISO 22000, GMP Plus, Standard IFS, Standard BRC Global Standards4
T-W-5Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji (analizatory dostaw, premiling, postmiling, mieszalniki, linie granulacji, systemy enzymowania, zautomatyzowany system załadunku)2
T-W-6Nowoczesne technologie w higienizacji i przechowywaniu pasz (termizacja, technologie mikrofalowe, promieniowanie podczerwone, nowoczesne dodatki chemiczne)2
T-W-7Etykietowanie i wymogi w zakresie monitorowania jakości pasz – nowe aspekty prawne1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielna praca nad projektem4
A-L-3lektura czasopism fachowych3
A-L-4przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń3
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2analiza literatury przedmiotu5
A-W-3analiza terści wykładów i przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_??_W10Student zna i charatkteryzuje systemy jakościowe przy produkcji pasz oraz opisuje nowoczesne technologie wykorzystywane w przemysłowych wytwórnach pasz
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami stosowanymi w wytwórnach pasz a także z systemami oceny jakości wdrażanymi przy produkcji mieszanek paszowych
Treści programoweT-W-4Systemy nieobligatoryjne w produkcji pasz: norma ISO 22000, GMP Plus, Standard IFS, Standard BRC Global Standards
T-L-2Zastosowanie zasad HACCP i QS System do produkcji pasz – projekt.
T-L-1Systemy jakości w produkcji pasz – studium przypadku na przykładzie przedsiębiorstwa. Kontrola surowców. Śledzenie procesu produkcji. Kontrola produktu końcowego. Działania naprawcze i zalecenia.
T-W-2Wymagania dla systemu bezpieczeństwa pasz – QS System 2h.
T-W-3System HACCP – warunki wstępne (GMP/GHP), mapowanie procesów produkcyjnych. Kontrole procesów produkcyjnych i dostaw surowców. Działania korygujące
T-L-3Zastosowanie praktyczne systemów jakości oraz nowoczesnych technologii w wielkotonażowej produkcji pasz (zajęcia terenowe w laboratorium paszowym).
T-W-6Nowoczesne technologie w higienizacji i przechowywaniu pasz (termizacja, technologie mikrofalowe, promieniowanie podczerwone, nowoczesne dodatki chemiczne)
T-W-5Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji (analizatory dostaw, premiling, postmiling, mieszalniki, linie granulacji, systemy enzymowania, zautomatyzowany system załadunku)
T-W-1Rodzaje systemów certyfikacji w produkcji pasz i korzyści z ich wdrożenia (GMP+, FAMI-QS, UFAS, Global G.A.P., QS, ISO 22000).
T-W-7Etykietowanie i wymogi w zakresie monitorowania jakości pasz – nowe aspekty prawne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, prezentacja w Powerpoint, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera, metody praktyczne(w laboratorium)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_??_U09Student potrafi interpretować zapisy systemów jakości oraz uzasadniać potrzebę wprowadzenia nowoczesnych technologii przy produkcji pasz
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami stosowanymi w wytwórnach pasz a także z systemami oceny jakości wdrażanymi przy produkcji mieszanek paszowych
Treści programoweT-L-1Systemy jakości w produkcji pasz – studium przypadku na przykładzie przedsiębiorstwa. Kontrola surowców. Śledzenie procesu produkcji. Kontrola produktu końcowego. Działania naprawcze i zalecenia.
T-W-2Wymagania dla systemu bezpieczeństwa pasz – QS System 2h.
T-W-6Nowoczesne technologie w higienizacji i przechowywaniu pasz (termizacja, technologie mikrofalowe, promieniowanie podczerwone, nowoczesne dodatki chemiczne)
T-W-5Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji (analizatory dostaw, premiling, postmiling, mieszalniki, linie granulacji, systemy enzymowania, zautomatyzowany system załadunku)
T-L-3Zastosowanie praktyczne systemów jakości oraz nowoczesnych technologii w wielkotonażowej produkcji pasz (zajęcia terenowe w laboratorium paszowym).
T-W-4Systemy nieobligatoryjne w produkcji pasz: norma ISO 22000, GMP Plus, Standard IFS, Standard BRC Global Standards
T-W-7Etykietowanie i wymogi w zakresie monitorowania jakości pasz – nowe aspekty prawne
T-W-3System HACCP – warunki wstępne (GMP/GHP), mapowanie procesów produkcyjnych. Kontrole procesów produkcyjnych i dostaw surowców. Działania korygujące
T-L-2Zastosowanie zasad HACCP i QS System do produkcji pasz – projekt.
T-W-1Rodzaje systemów certyfikacji w produkcji pasz i korzyści z ich wdrożenia (GMP+, FAMI-QS, UFAS, Global G.A.P., QS, ISO 22000).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, prezentacja w Powerpoint, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera, metody praktyczne(w laboratorium)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie umiejętności opanował podtysawowy materiał prgramowy, w zakresie wykazywania umiejętności popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_??_K02Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji pasz
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami stosowanymi w wytwórnach pasz a także z systemami oceny jakości wdrażanymi przy produkcji mieszanek paszowych
Treści programoweT-W-4Systemy nieobligatoryjne w produkcji pasz: norma ISO 22000, GMP Plus, Standard IFS, Standard BRC Global Standards
T-W-5Nowoczesne technologie wykorzystywane w produkcji (analizatory dostaw, premiling, postmiling, mieszalniki, linie granulacji, systemy enzymowania, zautomatyzowany system załadunku)
T-L-1Systemy jakości w produkcji pasz – studium przypadku na przykładzie przedsiębiorstwa. Kontrola surowców. Śledzenie procesu produkcji. Kontrola produktu końcowego. Działania naprawcze i zalecenia.
T-L-3Zastosowanie praktyczne systemów jakości oraz nowoczesnych technologii w wielkotonażowej produkcji pasz (zajęcia terenowe w laboratorium paszowym).
T-W-1Rodzaje systemów certyfikacji w produkcji pasz i korzyści z ich wdrożenia (GMP+, FAMI-QS, UFAS, Global G.A.P., QS, ISO 22000).
T-W-2Wymagania dla systemu bezpieczeństwa pasz – QS System 2h.
T-W-3System HACCP – warunki wstępne (GMP/GHP), mapowanie procesów produkcyjnych. Kontrole procesów produkcyjnych i dostaw surowców. Działania korygujące
T-L-2Zastosowanie zasad HACCP i QS System do produkcji pasz – projekt.
T-W-6Nowoczesne technologie w higienizacji i przechowywaniu pasz (termizacja, technologie mikrofalowe, promieniowanie podczerwone, nowoczesne dodatki chemiczne)
T-W-7Etykietowanie i wymogi w zakresie monitorowania jakości pasz – nowe aspekty prawne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, prezentacja w Powerpoint, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera, metody praktyczne(w laboratorium)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakersie kompetencji opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0