Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Nowoczesne narzędzia w zarządzaniu wielkotowarową produkcją zwierzęcą:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowoczesne narzędzia w zarządzaniu wielkotowarową produkcją zwierzęcą
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska <michalina.adaszynska-skwirzynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 99 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW7 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy informatyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi narzędziami mogącymi znalęźć zastosowanie w zarządzaniu stadem

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Systemy jakości w produkcji wielkotowarowej – studium przypadku.2
T-L-2Nowoczesne narzędzia, technologie w przemysłowej produkcji pasz, jej transporcie oraz wielkotowarowej produkcji zwierzęcej.7
T-L-3Programy ułatwiające zarządzanie produkcją wielkotowarową (AgriERP, Herdwatch, Smartbow, CattleMax etc.)2
T-L-4IRZ Plus. Rejestracje dotyczące produkcji wielkotowarowej2
T-L-5Aplikacje. Nowoczesne i mobilne zarządzanie fermą – przykłady praktyczne2
15
wykłady
T-W-1Wstęp do nowoczesnego zarządzania produkcją wielkotowarową. Automatyzacja i cyfryzacja ferm wielkotowarowych.2
T-W-2Automatyzacja i cyfryzacja – wpływ na systemy certyfikacji. Cyfrowe platformy audytowe. Systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością, normalizacja i certyfikacja tych systemów na fermach, wytwórniach pasz oraz ubojniach (ISO 9001, ISO 22000, HACCP, GMP, GMH, Codex Alimentarius, QS System).2
T-W-3Nowoczesne rozwiązania w zarządzaniu stadem, żywieniem, produkcją pasz i transportem -wstęp do AI. Znaczenie AI dla wielkotonażowej produkcji zwierzęcej.2
T-W-4Systemy AI Feeding i WEB Feeding. Źródła danych. Procesy przetwarzania. Zastosowania.Narzędzia i technologie2
T-W-5Sztuczna inteligencja w produkcji zwierzęcej i jej znaczenie w rozpoznawaniu i rozumieniu zachowania zwierząt. Analiza wzorców zachowań. Wczesne wykrywanie problemów behawioralnych.2
T-W-6Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli trzody chlewnej2
T-W-7Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli drobiu. Monitorowanie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Optymalizacja żywienia. Zarządzanie mikroklimatem. Predykcja i zarządzanie zdrowiem stada.2
T-W-8Technologia jako czynnik wpływający na efektywność ekonomiczną produkcji wielkotowarowej poprzez zarządzanie hodowlą i chowem. Wzrost wydajności produkcji. Wzrost dobrostanu zwierząt.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielna analiza literatury fachowej10
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2lektura literatury dotyczącej zagadnień AI10
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O162.5_W01
Student charakteryzuje, objaśnia i tłumaczy zasadność zastosowania nowoczesnych technik zarządzania w produkcji zwierzęcej
ZO_1A_W10C-1T-W-3, T-W-1, T-W-8, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-L-1, T-W-6, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O162.5_U01
Student potrafi wykorzystać nowoczesne techniki w zakresie prowadzenia fermy wielkotowarowej. Analizuje ich znaczenie w aspekcie nowoczesnego podejścia do produkcji zwierzęcej
ZO_1A_U09C-1T-W-6, T-W-5, T-W-7, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-W-8, T-L-2, T-W-2, T-L-5, T-W-4, T-W-1, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOS1O162.5_K01
Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji zwierzęcej
ZO_1A_K02C-1T-W-8, T-L-4, T-L-1, T-W-6, T-W-7, T-L-2, T-W-5, T-L-3, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-L-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O162.5_W01
Student charakteryzuje, objaśnia i tłumaczy zasadność zastosowania nowoczesnych technik zarządzania w produkcji zwierzęcej
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O162.5_U01
Student potrafi wykorzystać nowoczesne techniki w zakresie prowadzenia fermy wielkotowarowej. Analizuje ich znaczenie w aspekcie nowoczesnego podejścia do produkcji zwierzęcej
2,0
3,0Student w zakresie umiejętności opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania umiętności popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOS1O162.5_K01
Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji zwierzęcej
2,0
3,0Student w zakresie kompetencji opanował podstawowy matreiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ewa Malinowska, Zarządzanie jakością żywności: systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  2. Adam Hamrol, Zarządzanie i inżynieria jakości - nowa perspektywa w dobie Industry 4.0, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2022, Pierwszy

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Systemy jakości w produkcji wielkotowarowej – studium przypadku.2
T-L-2Nowoczesne narzędzia, technologie w przemysłowej produkcji pasz, jej transporcie oraz wielkotowarowej produkcji zwierzęcej.7
T-L-3Programy ułatwiające zarządzanie produkcją wielkotowarową (AgriERP, Herdwatch, Smartbow, CattleMax etc.)2
T-L-4IRZ Plus. Rejestracje dotyczące produkcji wielkotowarowej2
T-L-5Aplikacje. Nowoczesne i mobilne zarządzanie fermą – przykłady praktyczne2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wstęp do nowoczesnego zarządzania produkcją wielkotowarową. Automatyzacja i cyfryzacja ferm wielkotowarowych.2
T-W-2Automatyzacja i cyfryzacja – wpływ na systemy certyfikacji. Cyfrowe platformy audytowe. Systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością, normalizacja i certyfikacja tych systemów na fermach, wytwórniach pasz oraz ubojniach (ISO 9001, ISO 22000, HACCP, GMP, GMH, Codex Alimentarius, QS System).2
T-W-3Nowoczesne rozwiązania w zarządzaniu stadem, żywieniem, produkcją pasz i transportem -wstęp do AI. Znaczenie AI dla wielkotonażowej produkcji zwierzęcej.2
T-W-4Systemy AI Feeding i WEB Feeding. Źródła danych. Procesy przetwarzania. Zastosowania.Narzędzia i technologie2
T-W-5Sztuczna inteligencja w produkcji zwierzęcej i jej znaczenie w rozpoznawaniu i rozumieniu zachowania zwierząt. Analiza wzorców zachowań. Wczesne wykrywanie problemów behawioralnych.2
T-W-6Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli trzody chlewnej2
T-W-7Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli drobiu. Monitorowanie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Optymalizacja żywienia. Zarządzanie mikroklimatem. Predykcja i zarządzanie zdrowiem stada.2
T-W-8Technologia jako czynnik wpływający na efektywność ekonomiczną produkcji wielkotowarowej poprzez zarządzanie hodowlą i chowem. Wzrost wydajności produkcji. Wzrost dobrostanu zwierząt.1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielna analiza literatury fachowej10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2lektura literatury dotyczącej zagadnień AI10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O162.5_W01Student charakteryzuje, objaśnia i tłumaczy zasadność zastosowania nowoczesnych technik zarządzania w produkcji zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi narzędziami mogącymi znalęźć zastosowanie w zarządzaniu stadem
Treści programoweT-W-3Nowoczesne rozwiązania w zarządzaniu stadem, żywieniem, produkcją pasz i transportem -wstęp do AI. Znaczenie AI dla wielkotonażowej produkcji zwierzęcej.
T-W-1Wstęp do nowoczesnego zarządzania produkcją wielkotowarową. Automatyzacja i cyfryzacja ferm wielkotowarowych.
T-W-8Technologia jako czynnik wpływający na efektywność ekonomiczną produkcji wielkotowarowej poprzez zarządzanie hodowlą i chowem. Wzrost wydajności produkcji. Wzrost dobrostanu zwierząt.
T-W-4Systemy AI Feeding i WEB Feeding. Źródła danych. Procesy przetwarzania. Zastosowania.Narzędzia i technologie
T-W-2Automatyzacja i cyfryzacja – wpływ na systemy certyfikacji. Cyfrowe platformy audytowe. Systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością, normalizacja i certyfikacja tych systemów na fermach, wytwórniach pasz oraz ubojniach (ISO 9001, ISO 22000, HACCP, GMP, GMH, Codex Alimentarius, QS System).
T-W-5Sztuczna inteligencja w produkcji zwierzęcej i jej znaczenie w rozpoznawaniu i rozumieniu zachowania zwierząt. Analiza wzorców zachowań. Wczesne wykrywanie problemów behawioralnych.
T-W-7Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli drobiu. Monitorowanie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Optymalizacja żywienia. Zarządzanie mikroklimatem. Predykcja i zarządzanie zdrowiem stada.
T-L-1Systemy jakości w produkcji wielkotowarowej – studium przypadku.
T-W-6Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli trzody chlewnej
T-L-5Aplikacje. Nowoczesne i mobilne zarządzanie fermą – przykłady praktyczne
T-L-2Nowoczesne narzędzia, technologie w przemysłowej produkcji pasz, jej transporcie oraz wielkotowarowej produkcji zwierzęcej.
T-L-3Programy ułatwiające zarządzanie produkcją wielkotowarową (AgriERP, Herdwatch, Smartbow, CattleMax etc.)
T-L-4IRZ Plus. Rejestracje dotyczące produkcji wielkotowarowej
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O162.5_U01Student potrafi wykorzystać nowoczesne techniki w zakresie prowadzenia fermy wielkotowarowej. Analizuje ich znaczenie w aspekcie nowoczesnego podejścia do produkcji zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi narzędziami mogącymi znalęźć zastosowanie w zarządzaniu stadem
Treści programoweT-W-6Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli trzody chlewnej
T-W-5Sztuczna inteligencja w produkcji zwierzęcej i jej znaczenie w rozpoznawaniu i rozumieniu zachowania zwierząt. Analiza wzorców zachowań. Wczesne wykrywanie problemów behawioralnych.
T-W-7Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli drobiu. Monitorowanie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Optymalizacja żywienia. Zarządzanie mikroklimatem. Predykcja i zarządzanie zdrowiem stada.
T-L-4IRZ Plus. Rejestracje dotyczące produkcji wielkotowarowej
T-L-3Programy ułatwiające zarządzanie produkcją wielkotowarową (AgriERP, Herdwatch, Smartbow, CattleMax etc.)
T-L-1Systemy jakości w produkcji wielkotowarowej – studium przypadku.
T-W-8Technologia jako czynnik wpływający na efektywność ekonomiczną produkcji wielkotowarowej poprzez zarządzanie hodowlą i chowem. Wzrost wydajności produkcji. Wzrost dobrostanu zwierząt.
T-L-2Nowoczesne narzędzia, technologie w przemysłowej produkcji pasz, jej transporcie oraz wielkotowarowej produkcji zwierzęcej.
T-W-2Automatyzacja i cyfryzacja – wpływ na systemy certyfikacji. Cyfrowe platformy audytowe. Systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością, normalizacja i certyfikacja tych systemów na fermach, wytwórniach pasz oraz ubojniach (ISO 9001, ISO 22000, HACCP, GMP, GMH, Codex Alimentarius, QS System).
T-L-5Aplikacje. Nowoczesne i mobilne zarządzanie fermą – przykłady praktyczne
T-W-4Systemy AI Feeding i WEB Feeding. Źródła danych. Procesy przetwarzania. Zastosowania.Narzędzia i technologie
T-W-1Wstęp do nowoczesnego zarządzania produkcją wielkotowarową. Automatyzacja i cyfryzacja ferm wielkotowarowych.
T-W-3Nowoczesne rozwiązania w zarządzaniu stadem, żywieniem, produkcją pasz i transportem -wstęp do AI. Znaczenie AI dla wielkotonażowej produkcji zwierzęcej.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie umiejętności opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania umiętności popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZOS1O162.5_K01Wykazuje otwartośc na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z zachowaniem dobrych praktyk produkcji zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi narzędziami mogącymi znalęźć zastosowanie w zarządzaniu stadem
Treści programoweT-W-8Technologia jako czynnik wpływający na efektywność ekonomiczną produkcji wielkotowarowej poprzez zarządzanie hodowlą i chowem. Wzrost wydajności produkcji. Wzrost dobrostanu zwierząt.
T-L-4IRZ Plus. Rejestracje dotyczące produkcji wielkotowarowej
T-L-1Systemy jakości w produkcji wielkotowarowej – studium przypadku.
T-W-6Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli trzody chlewnej
T-W-7Sztuczna inteligencja w chowie i hodowli drobiu. Monitorowanie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Optymalizacja żywienia. Zarządzanie mikroklimatem. Predykcja i zarządzanie zdrowiem stada.
T-L-2Nowoczesne narzędzia, technologie w przemysłowej produkcji pasz, jej transporcie oraz wielkotowarowej produkcji zwierzęcej.
T-W-5Sztuczna inteligencja w produkcji zwierzęcej i jej znaczenie w rozpoznawaniu i rozumieniu zachowania zwierząt. Analiza wzorców zachowań. Wczesne wykrywanie problemów behawioralnych.
T-L-3Programy ułatwiające zarządzanie produkcją wielkotowarową (AgriERP, Herdwatch, Smartbow, CattleMax etc.)
T-W-1Wstęp do nowoczesnego zarządzania produkcją wielkotowarową. Automatyzacja i cyfryzacja ferm wielkotowarowych.
T-W-4Systemy AI Feeding i WEB Feeding. Źródła danych. Procesy przetwarzania. Zastosowania.Narzędzia i technologie
T-W-2Automatyzacja i cyfryzacja – wpływ na systemy certyfikacji. Cyfrowe platformy audytowe. Systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością, normalizacja i certyfikacja tych systemów na fermach, wytwórniach pasz oraz ubojniach (ISO 9001, ISO 22000, HACCP, GMP, GMH, Codex Alimentarius, QS System).
T-W-3Nowoczesne rozwiązania w zarządzaniu stadem, żywieniem, produkcją pasz i transportem -wstęp do AI. Znaczenie AI dla wielkotonażowej produkcji zwierzęcej.
T-L-5Aplikacje. Nowoczesne i mobilne zarządzanie fermą – przykłady praktyczne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz, metody programowane z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie kompetencji opanował podstawowy matreiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0