Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Owady paszowe klucz do zrównoważonego środowiska:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Owady paszowe klucz do zrównoważonego środowiska
Specjalność Hodowla koni i jeździectwo
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 7 2,00,41zaliczenie
wykładyW3 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt1
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe1
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących2
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)2
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)1
7
wykłady
T-W-1Dokumenty krajowe i unijne w zakresie wykorzystania owadów jako pokarmu dla zwierząt, oraz analiza aktów prawnych różnych krajów świata regulujących ten obszar1
T-W-2Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze1
T-W-3Systemy ocena ryzyka w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze1
T-W-4Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Orthoptera (prostoskrzydłe), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)1
T-W-5Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Coleoptera (chrząszcze), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)1
T-W-6Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Diptera (muchówki), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)1
T-W-7Wpływ hodowli owadów na środowisko w porównaniu do innych zwierząt gospodarskich2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2samodzielne studiowanie tematyki28
A-A-3przygotowanie do zaliczenia15
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie do zaliczenia9
A-W-3konsultacje8
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
S-4Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZKN1O8.5_W01
Student wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
ZO_1A_W01, ZO_1A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1
ZO_1A_ZKN1O8.5_W02
Student ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
ZO_1A_W01, ZO_1A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1
ZO_1A_ZKN1O8.5_W03
Student zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W01, ZO_1A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZKN1O8.5_U01
Student rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
ZO_1A_U08, ZO_1A_U17C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-2
ZO_1A_ZKN1O8.5_U02
Student umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
ZO_1A_U08, ZO_1A_U17C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-3
ZO_1A_ZKN1O8.5_U03
Student wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
ZO_1A_U01, ZO_1A_U17C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZKN1O8.5_K01
Student postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K04, ZO_1A_K02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-2
ZO_1A_ZKN1O8.5_K02
Student prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
ZO_1A_K04, ZO_1A_K01C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-2
ZO_1A_ZKN1O8.5_K03
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZO_1A_K04, ZO_1A_K01C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZKN1O8.5_W01
Student wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
2,0
3,0Student wykazuje podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKN1O8.5_W02
Student ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKN1O8.5_W03
Student zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
2,0
3,0Student zna podstawowe metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZKN1O8.5_U01
Student rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
2,0
3,0Student rozumie podstawowe zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKN1O8.5_U02
Student umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKN1O8.5_U03
Student wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZKN1O8.5_K01
Student postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKN1O8.5_K02
Student prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
2,0
3,0Student prezentuje w stopniu podstawowym postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZKN1O8.5_K03
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Sieradzki Z., Osiński Z., Kwiatek K., Produkcja owadów na cele spożywcze i paszowe, Życie Weterynaryjne, 96(5), 345-350, 2021
  2. Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/893 z dnia 24 maja 2017 r. zmieniające załączniki I i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 oraz załączniki X, XIV i XV do rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 w odniesieniu do przepisów dotyczących przetworzonego białka zwierzęcego, 2017
  3. Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1372 z dnia 17 sierpnia 2021 r. zmieniające załącznik IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 w odniesieniu do zakazu karmienia zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze, innych niż zwierzęta futerkowe, białkiem pochodzącym od zwierząt, 2021

Literatura dodatkowa

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/893 z dnia 7 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009 w odniesieniu do metod analizy dotyczących wykrywania składników pochodzących z bezkręgowców lądowych do celów urzędowej kontroli pasz, 2022
  2. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt1
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe1
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących2
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)2
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dokumenty krajowe i unijne w zakresie wykorzystania owadów jako pokarmu dla zwierząt, oraz analiza aktów prawnych różnych krajów świata regulujących ten obszar1
T-W-2Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze1
T-W-3Systemy ocena ryzyka w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze1
T-W-4Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Orthoptera (prostoskrzydłe), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)1
T-W-5Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Coleoptera (chrząszcze), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)1
T-W-6Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Diptera (muchówki), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)1
T-W-7Wpływ hodowli owadów na środowisko w porównaniu do innych zwierząt gospodarskich2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2samodzielne studiowanie tematyki28
A-A-3przygotowanie do zaliczenia15
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie do zaliczenia9
A-W-3konsultacje8
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_W01Student wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W01wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-W-1Dokumenty krajowe i unijne w zakresie wykorzystania owadów jako pokarmu dla zwierząt, oraz analiza aktów prawnych różnych krajów świata regulujących ten obszar
T-W-2Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze
T-W-3Systemy ocena ryzyka w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze
T-W-4Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Orthoptera (prostoskrzydłe), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-5Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Coleoptera (chrząszcze), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-6Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Diptera (muchówki), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-7Wpływ hodowli owadów na środowisko w porównaniu do innych zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_W02Student ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W01wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-W-1Dokumenty krajowe i unijne w zakresie wykorzystania owadów jako pokarmu dla zwierząt, oraz analiza aktów prawnych różnych krajów świata regulujących ten obszar
T-W-2Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze
T-W-3Systemy ocena ryzyka w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze
T-W-4Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Orthoptera (prostoskrzydłe), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-5Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Coleoptera (chrząszcze), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-6Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Diptera (muchówki), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-7Wpływ hodowli owadów na środowisko w porównaniu do innych zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_W03Student zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W01wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-W-1Dokumenty krajowe i unijne w zakresie wykorzystania owadów jako pokarmu dla zwierząt, oraz analiza aktów prawnych różnych krajów świata regulujących ten obszar
T-W-2Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze
T-W-3Systemy ocena ryzyka w produkcji owadów na cele paszowe i spożywcze
T-W-4Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Orthoptera (prostoskrzydłe), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-5Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Coleoptera (chrząszcze), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-6Charakterystyka owadów paszowych dozwolonych jako zwierzęta gospodarskie, jako materiał paszowy w krajach UE (rząd Diptera (muchówki), morfologia, cykl rozwojowy, warunki hodowli, żywienie)
T-W-7Wpływ hodowli owadów na środowisko w porównaniu do innych zwierząt gospodarskich
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_U01Student rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie podstawowe zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_U02Student umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_U03Student wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U01Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_K01Student postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_K02Student prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student prezentuje w stopniu podstawowym postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZKN1O8.5_K03Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą owadów paszowych w zrównoważonym rolnictwie i gospodarce obiegu zamkniętego, ze szczególnym uwzględnieniem ich potencjału jako alternatywnego źródła białka zwierzęcego i ich wpływu na środowisko.
Treści programoweT-A-1Analiza opłacalności stosowania PAP owadziego w żywieniu zwierząt
T-A-2Hodowla i proces produkcyjny owadów holometabolicznych i hemimetabolicznych przeznaczonych na cele paszowe
T-A-3Analiza składu chemicznego owadów (gatunki holometaboliczne i hemimetaboliczne) pod względem zawartości składników różnicujących
T-A-4Porównanie i ocena wartości pokarmowej owadów paszowych w oparciu o wyniki analiz (własnych, które studenci przeprowadzili na wcześniejszych zajęciach)
T-A-5Testy żywieniowe z użyciem PAP owadziego w żywieniu zwierząt w skali laboratoryjnej i produkcyjnej (testy smakowitości i olfaktoryczne)
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0