Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Nowoczesne technologie w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowoczesne technologie w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 99 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW7 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych1
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu2
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych2
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych2
7
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do przemysłu produktów żywienia dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących, historia i rozwój rynku materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt1
T-W-2Trendy rynkowe i preferencje konsumentów1
T-W-3Surowce stosowane w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, rodzaje surowców w produkcji, właściwości i zastosowanie składników1
T-W-4Procesy technologiczne w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, wytwarzanie produktów mokrych, suchych i półwilgotnych, technologie produkcji, innowacje technologiczne w produkcji1
T-W-5Bezpieczeństwo i jakość materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt towarzyszących, normy i przepisy dotyczące produkcji, kontrola jakości, analiza mikrobiologiczna i chemiczna1
T-W-6Trendy w produkcji produktów funkcjonalnych, produkty wspierające zdrowie, suplementacja, materiały paszowe i mieszanki pełnoporcjowe dostosowane do potrzeb zdrowotnych zwierząt1
T-W-7Pakowanie i przechowywanie materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, technologie pakowania, przechowywania i transportu w celu zapewnienia świeżości i jakości1
T-W-8Zrównoważony rozwój w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, ekologiczne rozwiązania w produkcji, minimalizacja wpływu na środowisko1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2samodzielne studiowanie tematyki13
A-A-3przygotowanie do zaliczenia5
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie do zaliczenia9
A-W-3konsultacje8
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
S-4Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O162.2_W01
Student posiada wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców.
ZO_1A_W09, ZO_1A_W10C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1S-1
ZO_1A_ZON1O162.2_W02
Student posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka.
ZO_1A_W10C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O162.2_U01
Student wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZO_1A_U10C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-2
ZO_1A_ZON1O162.2_U02
Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski.
ZO_1A_U09C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-3
ZO_1A_ZON1O162.2_U03
Student potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami.
ZO_1A_U10C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-3
ZO_1A_ZON1O162.2_U04
Student potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz.
ZO_1A_U09C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O162.2_K01
Student jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac.
ZO_1A_K02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-2
ZO_1A_ZON1O162.2_K02
Student nabędzie orientacji z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki.
ZO_1A_K04C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O162.2_W01
Student posiada wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZON1O162.2_W02
Student posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka.
2,0
3,0Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O162.2_U01
Student wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZON1O162.2_U02
Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski.
2,0
3,0Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna podstawowe zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZON1O162.2_U03
Student potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami.
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZON1O162.2_U04
Student potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz.
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O162.2_K01
Student jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac.
2,0
3,0Student jest zdolny w stopniu podstawowym do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0
ZO_1A_ZON1O162.2_K02
Student nabędzie orientacji z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki.
2,0
3,0Student posiada podstawową orientację z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015, Tom 3 Paszoznawstwo
  2. Grochowicz J., Zaawansowane techniki wytwarzania przemysłowych mieszanek paszowych, PAGROS s.c., Lublin, 1998
  3. Heinz J., Lipiec A., Pasze i dodatki paszowe, PWRiL, 2013

Literatura dodatkowa

  1. Mościcki L., Mikrus M., Wojtowicz A., Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym, PWRiL, 2007
  2. Litwińczuk Z., Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie, PWRiL, 2004

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych1
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu2
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych2
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do przemysłu produktów żywienia dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących, historia i rozwój rynku materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt1
T-W-2Trendy rynkowe i preferencje konsumentów1
T-W-3Surowce stosowane w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, rodzaje surowców w produkcji, właściwości i zastosowanie składników1
T-W-4Procesy technologiczne w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, wytwarzanie produktów mokrych, suchych i półwilgotnych, technologie produkcji, innowacje technologiczne w produkcji1
T-W-5Bezpieczeństwo i jakość materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt towarzyszących, normy i przepisy dotyczące produkcji, kontrola jakości, analiza mikrobiologiczna i chemiczna1
T-W-6Trendy w produkcji produktów funkcjonalnych, produkty wspierające zdrowie, suplementacja, materiały paszowe i mieszanki pełnoporcjowe dostosowane do potrzeb zdrowotnych zwierząt1
T-W-7Pakowanie i przechowywanie materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, technologie pakowania, przechowywania i transportu w celu zapewnienia świeżości i jakości1
T-W-8Zrównoważony rozwój w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, ekologiczne rozwiązania w produkcji, minimalizacja wpływu na środowisko1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2samodzielne studiowanie tematyki13
A-A-3przygotowanie do zaliczenia5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie do zaliczenia9
A-W-3konsultacje8
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_W01Student posiada wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W09ma ogólną orientację w podstawowych problemach związanych z naukami zootechnicznymi
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do przemysłu produktów żywienia dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących, historia i rozwój rynku materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt
T-W-2Trendy rynkowe i preferencje konsumentów
T-W-3Surowce stosowane w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, rodzaje surowców w produkcji, właściwości i zastosowanie składników
T-W-4Procesy technologiczne w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, wytwarzanie produktów mokrych, suchych i półwilgotnych, technologie produkcji, innowacje technologiczne w produkcji
T-W-5Bezpieczeństwo i jakość materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt towarzyszących, normy i przepisy dotyczące produkcji, kontrola jakości, analiza mikrobiologiczna i chemiczna
T-W-6Trendy w produkcji produktów funkcjonalnych, produkty wspierające zdrowie, suplementacja, materiały paszowe i mieszanki pełnoporcjowe dostosowane do potrzeb zdrowotnych zwierząt
T-W-7Pakowanie i przechowywanie materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, technologie pakowania, przechowywania i transportu w celu zapewnienia świeżości i jakości
T-W-8Zrównoważony rozwój w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, ekologiczne rozwiązania w produkcji, minimalizacja wpływu na środowisko
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_W02Student posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do przemysłu produktów żywienia dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących, historia i rozwój rynku materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt
T-W-2Trendy rynkowe i preferencje konsumentów
T-W-3Surowce stosowane w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, rodzaje surowców w produkcji, właściwości i zastosowanie składników
T-W-4Procesy technologiczne w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, wytwarzanie produktów mokrych, suchych i półwilgotnych, technologie produkcji, innowacje technologiczne w produkcji
T-W-5Bezpieczeństwo i jakość materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt towarzyszących, normy i przepisy dotyczące produkcji, kontrola jakości, analiza mikrobiologiczna i chemiczna
T-W-6Trendy w produkcji produktów funkcjonalnych, produkty wspierające zdrowie, suplementacja, materiały paszowe i mieszanki pełnoporcjowe dostosowane do potrzeb zdrowotnych zwierząt
T-W-7Pakowanie i przechowywanie materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, technologie pakowania, przechowywania i transportu w celu zapewnienia świeżości i jakości
T-W-8Zrównoważony rozwój w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, ekologiczne rozwiązania w produkcji, minimalizacja wpływu na środowisko
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_U01Student wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_U02Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna podstawowe zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_U03Student potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_U04Student potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_K01Student jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest zdolny w stopniu podstawowym do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O162.2_K02Student nabędzie orientacji z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych
T-A-2Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu
T-A-3Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych
T-A-4Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową orientację z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki
3,5
4,0
4,5
5,0