Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Przetwórstwo, bezpieczeństwo i ocena jakości ziół stosowanych u zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przetwórstwo, bezpieczeństwo i ocena jakości ziół stosowanych u zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska <michalina.adaszynska-skwirzynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,49zaliczenie
wykładyW2 8 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy botaniki, fizjologii roślin, podstawy chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z dobrymi praktykami w przetwórstwie ziół, oraz wiedza w zakresie ich oceny i bezpieczeństwa stosowania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Badania jakości ziół – ocena organoleptyczna.1
T-A-2Badania jakości ziół – ocena zawartości substancji aktywnych. Izolacja olejków eterycznych z wybranych gatunków ziół z wykorzystaniem hydrodestylacji w aparatach Derynga.3
T-A-3Badania zanieczyszczeń ziół. Wykorzystanie metody ICP-OES do oznaczenia metali ciężkich.1
T-A-4Preparatyka ziołowych dodatków żywieniowych. Maceraty olejowe, żele aloesowe, żelki ziołowe, pastylki etc.2
7
wykłady
T-W-1Światowa produkcja ziół i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt. Kierunki rozwoju przemysłu zielarskiego. Surowce zielarskie. Zielarska gospodarka surowcowa. Globalizacja obrotu roślinami leczniczymi. Innowacyjne produkty ziołowe.1
T-W-2Przetwórstwo ziół. Kierunki rozwoju przetwórstwa zielarskiego. Nowe rośliny, nowe zastosowania znanych substancji roślinnych. Wytwarzanie przetworów roślinnych. Wytwarzanie czystych, jednorodnych substancji z materiału roślinnego.1
T-W-3Czynniki decydujące o bezpieczeństwie stosowania oraz jakości ziół. Uprawa i zbór ziół. Przetwarzanie. Sposoby suszenia. Czystość procesów. Metody przechowywania.2
T-W-4Kryteria standaryzacji i oceny jakości. Norma ISO 16128. Czystość mikrobiologiczna. Kontrola obecności grzybów, bakterii i toksyn. Analiza metali ciężkich.2
T-W-5Metody badań ilościowych i jakościowych. Analiza składu chemicznego ziół – alkaloidy, flawonoidy, polifenole, garbniki, olejki eteryczne. Metody chromatograficzne ispketrospokopowe.2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2samodzielna analiza zadanej literatury fachowej10
A-A-3przygotowanie do kolokwium5
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2samodzielne studiowanie literatury fachowej7
A-W-3analiza treści wykładów i przygotowanie się do zaliczenia7
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz,

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_W10
nazywa, rozpoznaje i opisuje zagrożenia stosowania ziół w żywieniu zwierząt, definiuje ich jakość i charakteryzuje najważniejsze zgadnienia z zakresu przetwórstwa i oceny surowca
ZO_1A_W10C-1T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-A-2, T-A-1, T-W-3, T-A-3, T-A-4, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_U10
Student potrafi analizować jakość ziół wybranymi metodami oceny (ogranoleptyczna, chemiczna)
ZO_1A_U10C-1T-W-3, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-4, T-A-4, T-W-2, T-W-5, T-A-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_null_K02
Student wykazuje aktywną postawę podczas analiz jakości ziół, zna zagrożenia i w związku z tym postepuje zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi
ZO_1A_K02C-1T-A-2, T-A-4, T-W-3, T-A-1, T-W-4, T-A-3, T-W-1, T-W-5, T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_W10
nazywa, rozpoznaje i opisuje zagrożenia stosowania ziół w żywieniu zwierząt, definiuje ich jakość i charakteryzuje najważniejsze zgadnienia z zakresu przetwórstwa i oceny surowca
2,0
3,0Student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_U10
Student potrafi analizować jakość ziół wybranymi metodami oceny (ogranoleptyczna, chemiczna)
2,0
3,0Student w zakresie umiejętności opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania umiejętności popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_null_K02
Student wykazuje aktywną postawę podczas analiz jakości ziół, zna zagrożenia i w związku z tym postepuje zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi
2,0
3,0Student w zakresie kompetencji opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Krystyna Karwowska, Suszarnictwo i przetwórstwo ziół, SGGW, Warszawa, 2005, Pierwszy
  2. opracowanie zbiorowe pod red. Mirosławy Krauze-Baranowskiej, Fitofarmaceutyki, Wydawnictwo lLkarskie PZWL, Warszawa, 2023, Pierwszy
  3. Henryk Różański, Podstawy receptury zielarskiej, Otium, Warszawa, 2024, Pierwszy

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Badania jakości ziół – ocena organoleptyczna.1
T-A-2Badania jakości ziół – ocena zawartości substancji aktywnych. Izolacja olejków eterycznych z wybranych gatunków ziół z wykorzystaniem hydrodestylacji w aparatach Derynga.3
T-A-3Badania zanieczyszczeń ziół. Wykorzystanie metody ICP-OES do oznaczenia metali ciężkich.1
T-A-4Preparatyka ziołowych dodatków żywieniowych. Maceraty olejowe, żele aloesowe, żelki ziołowe, pastylki etc.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Światowa produkcja ziół i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt. Kierunki rozwoju przemysłu zielarskiego. Surowce zielarskie. Zielarska gospodarka surowcowa. Globalizacja obrotu roślinami leczniczymi. Innowacyjne produkty ziołowe.1
T-W-2Przetwórstwo ziół. Kierunki rozwoju przetwórstwa zielarskiego. Nowe rośliny, nowe zastosowania znanych substancji roślinnych. Wytwarzanie przetworów roślinnych. Wytwarzanie czystych, jednorodnych substancji z materiału roślinnego.1
T-W-3Czynniki decydujące o bezpieczeństwie stosowania oraz jakości ziół. Uprawa i zbór ziół. Przetwarzanie. Sposoby suszenia. Czystość procesów. Metody przechowywania.2
T-W-4Kryteria standaryzacji i oceny jakości. Norma ISO 16128. Czystość mikrobiologiczna. Kontrola obecności grzybów, bakterii i toksyn. Analiza metali ciężkich.2
T-W-5Metody badań ilościowych i jakościowych. Analiza składu chemicznego ziół – alkaloidy, flawonoidy, polifenole, garbniki, olejki eteryczne. Metody chromatograficzne ispketrospokopowe.2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2samodzielna analiza zadanej literatury fachowej10
A-A-3przygotowanie do kolokwium5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2samodzielne studiowanie literatury fachowej7
A-W-3analiza treści wykładów i przygotowanie się do zaliczenia7
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_W10nazywa, rozpoznaje i opisuje zagrożenia stosowania ziół w żywieniu zwierząt, definiuje ich jakość i charakteryzuje najważniejsze zgadnienia z zakresu przetwórstwa i oceny surowca
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z dobrymi praktykami w przetwórstwie ziół, oraz wiedza w zakresie ich oceny i bezpieczeństwa stosowania
Treści programoweT-W-2Przetwórstwo ziół. Kierunki rozwoju przetwórstwa zielarskiego. Nowe rośliny, nowe zastosowania znanych substancji roślinnych. Wytwarzanie przetworów roślinnych. Wytwarzanie czystych, jednorodnych substancji z materiału roślinnego.
T-W-5Metody badań ilościowych i jakościowych. Analiza składu chemicznego ziół – alkaloidy, flawonoidy, polifenole, garbniki, olejki eteryczne. Metody chromatograficzne ispketrospokopowe.
T-W-1Światowa produkcja ziół i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt. Kierunki rozwoju przemysłu zielarskiego. Surowce zielarskie. Zielarska gospodarka surowcowa. Globalizacja obrotu roślinami leczniczymi. Innowacyjne produkty ziołowe.
T-A-2Badania jakości ziół – ocena zawartości substancji aktywnych. Izolacja olejków eterycznych z wybranych gatunków ziół z wykorzystaniem hydrodestylacji w aparatach Derynga.
T-A-1Badania jakości ziół – ocena organoleptyczna.
T-W-3Czynniki decydujące o bezpieczeństwie stosowania oraz jakości ziół. Uprawa i zbór ziół. Przetwarzanie. Sposoby suszenia. Czystość procesów. Metody przechowywania.
T-A-3Badania zanieczyszczeń ziół. Wykorzystanie metody ICP-OES do oznaczenia metali ciężkich.
T-A-4Preparatyka ziołowych dodatków żywieniowych. Maceraty olejowe, żele aloesowe, żelki ziołowe, pastylki etc.
T-W-4Kryteria standaryzacji i oceny jakości. Norma ISO 16128. Czystość mikrobiologiczna. Kontrola obecności grzybów, bakterii i toksyn. Analiza metali ciężkich.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_U10Student potrafi analizować jakość ziół wybranymi metodami oceny (ogranoleptyczna, chemiczna)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z dobrymi praktykami w przetwórstwie ziół, oraz wiedza w zakresie ich oceny i bezpieczeństwa stosowania
Treści programoweT-W-3Czynniki decydujące o bezpieczeństwie stosowania oraz jakości ziół. Uprawa i zbór ziół. Przetwarzanie. Sposoby suszenia. Czystość procesów. Metody przechowywania.
T-A-3Badania zanieczyszczeń ziół. Wykorzystanie metody ICP-OES do oznaczenia metali ciężkich.
T-A-2Badania jakości ziół – ocena zawartości substancji aktywnych. Izolacja olejków eterycznych z wybranych gatunków ziół z wykorzystaniem hydrodestylacji w aparatach Derynga.
T-W-1Światowa produkcja ziół i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt. Kierunki rozwoju przemysłu zielarskiego. Surowce zielarskie. Zielarska gospodarka surowcowa. Globalizacja obrotu roślinami leczniczymi. Innowacyjne produkty ziołowe.
T-W-4Kryteria standaryzacji i oceny jakości. Norma ISO 16128. Czystość mikrobiologiczna. Kontrola obecności grzybów, bakterii i toksyn. Analiza metali ciężkich.
T-A-4Preparatyka ziołowych dodatków żywieniowych. Maceraty olejowe, żele aloesowe, żelki ziołowe, pastylki etc.
T-W-2Przetwórstwo ziół. Kierunki rozwoju przetwórstwa zielarskiego. Nowe rośliny, nowe zastosowania znanych substancji roślinnych. Wytwarzanie przetworów roślinnych. Wytwarzanie czystych, jednorodnych substancji z materiału roślinnego.
T-W-5Metody badań ilościowych i jakościowych. Analiza składu chemicznego ziół – alkaloidy, flawonoidy, polifenole, garbniki, olejki eteryczne. Metody chromatograficzne ispketrospokopowe.
T-A-1Badania jakości ziół – ocena organoleptyczna.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie umiejętności opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania umiejętności popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_null_K02Student wykazuje aktywną postawę podczas analiz jakości ziół, zna zagrożenia i w związku z tym postepuje zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z dobrymi praktykami w przetwórstwie ziół, oraz wiedza w zakresie ich oceny i bezpieczeństwa stosowania
Treści programoweT-A-2Badania jakości ziół – ocena zawartości substancji aktywnych. Izolacja olejków eterycznych z wybranych gatunków ziół z wykorzystaniem hydrodestylacji w aparatach Derynga.
T-A-4Preparatyka ziołowych dodatków żywieniowych. Maceraty olejowe, żele aloesowe, żelki ziołowe, pastylki etc.
T-W-3Czynniki decydujące o bezpieczeństwie stosowania oraz jakości ziół. Uprawa i zbór ziół. Przetwarzanie. Sposoby suszenia. Czystość procesów. Metody przechowywania.
T-A-1Badania jakości ziół – ocena organoleptyczna.
T-W-4Kryteria standaryzacji i oceny jakości. Norma ISO 16128. Czystość mikrobiologiczna. Kontrola obecności grzybów, bakterii i toksyn. Analiza metali ciężkich.
T-A-3Badania zanieczyszczeń ziół. Wykorzystanie metody ICP-OES do oznaczenia metali ciężkich.
T-W-1Światowa produkcja ziół i ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt. Kierunki rozwoju przemysłu zielarskiego. Surowce zielarskie. Zielarska gospodarka surowcowa. Globalizacja obrotu roślinami leczniczymi. Innowacyjne produkty ziołowe.
T-W-5Metody badań ilościowych i jakościowych. Analiza składu chemicznego ziół – alkaloidy, flawonoidy, polifenole, garbniki, olejki eteryczne. Metody chromatograficzne ispketrospokopowe.
T-W-2Przetwórstwo ziół. Kierunki rozwoju przetwórstwa zielarskiego. Nowe rośliny, nowe zastosowania znanych substancji roślinnych. Wytwarzanie przetworów roślinnych. Wytwarzanie czystych, jednorodnych substancji z materiału roślinnego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, objaśnienie/wyjaśnienie, dyskusja dydaktyczna (związana z wykładem), film, pokaz,
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie kompetencji opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie wykazywania kompetencji popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0