Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Podstawy handlu żywnością i produktami rolnymi:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy handlu żywnością i produktami rolnymi | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zespół Badawczy | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada podstawowe informacje dotyczące habdlu, żywności i produkcji żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podatwowymi zasadami handlu żywnością i produktami rolnymi, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia własnej działalności w tym zakresie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce | 1 |
T-A-2 | Skup produktów rolnych. Magazyny produktów rolnych i spożywczych. Zarys problematyki transportu żywności | 2 |
T-A-3 | Badania i analiza rynku żywnościowego. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom | 2 |
T-A-4 | Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy | 1 |
T-A-5 | Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży | 1 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi | 2 |
T-W-2 | Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne | 2 |
T-W-3 | Systematyka handlu i usług | 1 |
T-W-4 | Szczeble obrotu towarowego. Obrót towarowy na szczeblu zbytu, hurtu u detalu | 2 |
T-W-5 | Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi - giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 7 |
A-A-2 | Studiowanie tematyki ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 5 |
A-A-4 | Konsultacje | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów. | 9 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów | 5 |
A-W-4 | Konsultacje | 3 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem sprzętu audiowizualnego |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe z wykorzystaniem metod podających wspartych metodą przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie części ćwiczeniowej - rozwiązanie zadania problemowego przez opracowanie konspektu. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZON1O3.6_W01 Student zna podstawowe zasady obowiązujące w handlu żywnością i produktami rolnymi oraz regulacje prawne i organizacyjne w tym zakresie | ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZON1O3.6_U01 Student umie zorganizowac i poprowadzić handel żywnością i produktami rolnymi w zakresie własnej działalności gospodarczej | ZO_1A_U10 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZON1O3.6_K01 Student jest kompeteny w podstawowym zakresie działań przedsiębiorczych w obrocie i handlu żywnością i produktami rolnymi. Jest świadomy jaką pełni rolę żywność w społeczeństwie. | ZO_1A_K04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZON1O3.6_W01 Student zna podstawowe zasady obowiązujące w handlu żywnością i produktami rolnymi oraz regulacje prawne i organizacyjne w tym zakresie | 2,0 | |
3,0 | Posiada w stopniu dostatecznym wiedzę z zakresu handlu żywnością i produktami rolnymi. Zna podstawowe pojęcia w tym zakresie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZON1O3.6_U01 Student umie zorganizowac i poprowadzić handel żywnością i produktami rolnymi w zakresie własnej działalności gospodarczej | 2,0 | |
3,0 | Posiada minimalne umiętności aby poprowadzić i zorganizować handel żywnością i produktami rolnymi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZON1O3.6_K01 Student jest kompeteny w podstawowym zakresie działań przedsiębiorczych w obrocie i handlu żywnością i produktami rolnymi. Jest świadomy jaką pełni rolę żywność w społeczeństwie. | 2,0 | |
3,0 | W stopniu podstawowym posiada kompetencje do podejmowania działań na rynku żywnościowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Stanisław Urban, Anna Olszańska (red.), Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 2015, ISBN: 978-83-7695-541-4
- Marta Bieciuk, Produkcja i sprzedaż żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn, 2023
- Monika Hodór, Formy sprzedaży produktów rolnych z gospodarstwa, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Olsztyn, 2021
Literatura dodatkowa
- Karolina Pawlak, Handel rolno-żywnościowy krajów UE w warunkach współpracy transatlantyckiej, Scholar, 2021