Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Nowoczesne technologie w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Nowoczesne technologie w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 99 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii i chemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka procesów produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych | 1 |
T-A-2 | Wytwarzanie mieszanki paszowej w postaci granulatu | 2 |
T-A-3 | Wytwarzanie karmy ekstrudowanej i/lub wypiekanej z zastosowaniem różnych parametrów technologicznych | 2 |
T-A-4 | Ocena organoleptyczna sensoryczna i chemiczna wytworzonych produktów żywieniowych | 2 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przemysłu produktów żywienia dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących, historia i rozwój rynku materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt | 1 |
T-W-2 | Trendy rynkowe i preferencje konsumentów | 1 |
T-W-3 | Surowce stosowane w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, rodzaje surowców w produkcji, właściwości i zastosowanie składników | 1 |
T-W-4 | Procesy technologiczne w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych, wytwarzanie produktów mokrych, suchych i półwilgotnych, technologie produkcji, innowacje technologiczne w produkcji | 1 |
T-W-5 | Bezpieczeństwo i jakość materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt towarzyszących, normy i przepisy dotyczące produkcji, kontrola jakości, analiza mikrobiologiczna i chemiczna | 1 |
T-W-6 | Trendy w produkcji produktów funkcjonalnych, produkty wspierające zdrowie, suplementacja, materiały paszowe i mieszanki pełnoporcjowe dostosowane do potrzeb zdrowotnych zwierząt | 1 |
T-W-7 | Pakowanie i przechowywanie materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, technologie pakowania, przechowywania i transportu w celu zapewnienia świeżości i jakości | 1 |
T-W-8 | Zrównoważony rozwój w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, ekologiczne rozwiązania w produkcji, minimalizacja wpływu na środowisko | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 7 |
A-A-2 | samodzielne studiowanie tematyki | 13 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia | 9 |
A-W-3 | konsultacje | 8 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Metoda praktyczna - pokaz, zajęcia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca: Zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-3 | Ocena formująca: Ocena formująca: Ocena umiejętności praktycznych z zajęć laboratoryjnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZON1O162.2_W01 Student posiada wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców. | ZO_1A_W09, ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1 | S-1 |
ZO_1A_ZON1O162.2_W02 Student posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka. | ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZON1O162.2_U01 Student wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki. | ZO_1A_U10 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-2 | S-2 |
ZO_1A_ZON1O162.2_U02 Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski. | ZO_1A_U09 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-2 | S-3 |
ZO_1A_ZON1O162.2_U03 Student potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami. | ZO_1A_U10 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-2 | S-3 |
ZO_1A_ZON1O162.2_U04 Student potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz. | ZO_1A_U09 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZON1O162.2_K01 Student jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac. | ZO_1A_K02 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-2 | S-2 |
ZO_1A_ZON1O162.2_K02 Student nabędzie orientacji z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki. | ZO_1A_K04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-2 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZON1O162.2_W01 Student posiada wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii stosowanych w produkcji materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt, potrafi scharakteryzować rodzaje technologii stosowanych w produkcji, zna znaczenie stosowania określonych technologii do produkcji w racjonalnym chowie i hodowli zwierząt. Student zna najważniejsze metody oceny jakości surowców, potrafi zdefiniować wartość żywieniową wybranych surowców. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZON1O162.2_W02 Student posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZON1O162.2_U01 Student wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje podstawowe umiejętności znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZON1O162.2_U02 Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski. | 2,0 | |
3,0 | Student wykonuje pod kierunkiem opiekuna podstawowe zadania badawcze, dotyczące szeroko rozumianych nauk o zwierzętach i wyciąga prawidłowe wnioski | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZON1O162.2_U03 Student potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym potrafi wykorzystać odpowiednie metody do wytwarzania materiałów paszowych i mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt nowoczesnymi technologiami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZON1O162.2_U04 Student potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZON1O162.2_K01 Student jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac. | 2,0 | |
3,0 | Student jest zdolny w stopniu podstawowym do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZON1O162.2_K02 Student nabędzie orientacji z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową orientację z zakresu wykorzystania nowoczesnych metod produkcji żywności przeznaczonej dla zwierząt, zgodnie z podstawowymi zasadami etyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015, Tom 3 Paszoznawstwo
- Grochowicz J., Zaawansowane techniki wytwarzania przemysłowych mieszanek paszowych, PAGROS s.c., Lublin, 1998
- Heinz J., Lipiec A., Pasze i dodatki paszowe, PWRiL, 2013
Literatura dodatkowa
- Mościcki L., Mikrus M., Wojtowicz A., Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym, PWRiL, 2007
- Litwińczuk Z., Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie, PWRiL, 2004