Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo

Sylabus przedmiotu Preparaty probiotyczne w żywieniu zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Preparaty probiotyczne w żywieniu zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 42 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,49zaliczenie
wykładyW2 8 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień związanych z fizjologią, mikrobiologią oraz immunologią

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt3
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt2
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt2
7
wykłady
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku1
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania1
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych1
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt1
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na1
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt1
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki9
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia7
A-A-4Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
A-W-4Konsultacje2
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Praca w grupach i dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru z treści przedstawionych na wykładach
S-2Ocena formująca: Ocena pracy na zajęciach audytoryjnych, przygotowanie do zajeć w formie prezentacji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O42.3_W01
Student posiada wiedzę o metodach produkcji, składzie oraz efektach stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
ZO_1A_W05, ZO_1A_W07C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O42.3_U01
Student potrafi ocenić jakość preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt gospodarskich
ZO_1A_U08C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O42.3_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki zawodowej, student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
ZO_1A_K03C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O42.3_W01
Student posiada wiedzę o metodach produkcji, składzie oraz efektach stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
2,0
3,0Student posiada ograniczoną wiedzę na temat metod produkcji, składu oraz efektów stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O42.3_U01
Student potrafi ocenić jakość preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu ocenić skład preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O42.3_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki zawodowej, student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
2,0
3,0Student postepuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki. Student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żywieniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Paweł Konrad Tuszyński, Probiotyki i prebiotyki, 2024
  2. Dorota Jamroz, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt3
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt2
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku1
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania1
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych1
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt1
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na1
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt1
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki9
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia7
A-A-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
A-W-4Konsultacje2
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O42.3_W01Student posiada wiedzę o metodach produkcji, składzie oraz efektach stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W05ma ogólną wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania organizmów żywych na poziomie komórki, tkanki, pojedynczego organizmu oraz populacji z uwzględnieniem różnych poziomów organizacji biosfery
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt
Treści programoweT-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru z treści przedstawionych na wykładach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada ograniczoną wiedzę na temat metod produkcji, składu oraz efektów stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O42.3_U01Student potrafi ocenić jakość preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt
Treści programoweT-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt
Metody nauczaniaM-2Praca w grupach i dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena pracy na zajęciach audytoryjnych, przygotowanie do zajeć w formie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu ocenić skład preparatów probiotycznych oraz dobrać odpowiedni preparat dla danej grupy zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O42.3_K01Student postępuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki zawodowej, student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zaletami stosowania preparatów probiotycznych w żyweniu zwierząt
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi składu oraz metod produkcji preparatów probiotycznych dla zwierząt
Treści programoweT-A-1Jakość preparatów probiotycznych dla zwierząt
T-A-2Akty prawne związane ze stosowaniem probiotyków w żywieniu zwierząt
T-A-3Skuteczność preparatów probiotycznych o różnym składzie w żywieniu zwierząt
T-W-1Wstęp do protobiotechnologii. Definicja probiotyku, synbiotyku i prebiotyku
T-W-2Mikroflora jelitowa zwierząt hodowlanych i skutki jej zachwiania
T-W-3Prozdrowotny mechanizm działania probiotyków u zwierząt hodowlanych
T-W-4Metody produkcji preparatów probotycznych dla zwierząt
T-W-5Preparaty probiotyczne dla zwierząt dostępne na
T-W-6Efekty stosowanie probiotyków w żywieniu zwierząt
T-W-7Zagrożenia wynikające ze stosowania probiotyków w środowisku hodowlanym
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Praca w grupach i dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena pracy na zajęciach audytoryjnych, przygotowanie do zajeć w formie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student postepuje zgodnie z zasadami etyki i bioetyki. Student ma świadomość korzyści płynących ze stosowania preparatów probiotycznych w żywieniu zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0