Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Mleko odzwierzęce - teoria, praktyka i perspektywy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mleko odzwierzęce - teoria, praktyka i perspektywy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Sonia Hiller <Sonia.Hiller@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 42 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 8 1,00,51zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawami mleczarstwa.
C-2Przedstawienie zastosowania produktów mlecznych i sposobów przygotowania przetworów z mleka.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Mleko i przetwory mleczne. Wymagania jakościowe mleka spożywczego. Opakowanie handlowe mleka: folie polietylenowe, butelki polietylenowe, butelki szklane, kartony laminowane.1
T-A-2Przegląd metod analizy jakości mleka, w tym badania chemiczne i sensoryczne.2
T-A-3Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych. Diagnostyka molekularna mleka krowiego i owczego.1
T-A-4Przegląd potraw z wykorzystaniem mleka i jego przetworów.1
T-A-5Sposoby pozyskiwania mleka od wybranych przeżuwaczy.2
7
wykłady
T-W-1Ekologiczne mleczarstwo. Trendy i przyszłość zrównoważonej produkcji mleka1
T-W-2Właściwości funkcjonalne mleka krów ras lokalnych w Polsce1
T-W-3Porównanie składu mleka małych i dużych przeżuwaczy z uwzględnieniem mleka ludzkiego. Właściwości prozdrowotne białek zawartych w mleku (krów, owiec, kozim, bawołów, żubrów, antylop, żyrafy).1
T-W-4Mleko A2 jako nowy trend na polskim rynku mleka.1
T-W-5Mleko bawole, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym.1
T-W-6Fascynujący świat serów. Rodzaje serów. Przegląd najpopularniejszych serów jako przykład ich unikalnych właściwości i zastosowań kulinarnych.1
T-W-7Zastosowanie siary bydlęcej w weterynarii i medycynie ludzkiej1
T-W-8Olejki eteryczne - wpływ na wydajność i skład mleka oraz zastosowanie ich w przemyśle mleczarskim.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2przygotowanie do zaliczenia7
A-A-3konsultacje2
A-A-4samodzielne studiowanie tematyki8
24
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie do zaliczenia7
A-W-3konsultacje2
A-W-4samodzielne studiowanie tematyki7
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O42.2_W01
Student posiada wiedzę na temat mleka i przetworów mlecznych oraz procesów ich pozyskiwania i produkcji, jak również posiada wiedzę dotyczącą zagadnień z zakresu mleczarstwa.
ZO_1A_W07, ZO_1A_W08, ZO_1A_W10C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O42.2_U01
Student potrafi opisać skład mleka i produktów mlecznych oraz rozróżnić procesy produkcyjne w mleczarstwie; student potrafi wskazać zwierzęta wykorzystywane w mleczarstwie.
ZO_1A_U09, ZO_1A_U10, ZO_1A_U17C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-2S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZON1O42.2_K01
Student rozumie znaczenie zwierząt gospodarskich wykorzystywanych w mleczarstwie; student rozumie zasady produkcji przetworów mlecznych o wysokiej jakości; student rozumie jakie znaczenie dla środowiska ma zastosowanie zrównoważonej produkcja mleka.
ZO_1A_K02, ZO_1A_K03C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O42.2_W01
Student posiada wiedzę na temat mleka i przetworów mlecznych oraz procesów ich pozyskiwania i produkcji, jak również posiada wiedzę dotyczącą zagadnień z zakresu mleczarstwa.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat mleka i przetworów mlecznych oraz procesów ich pozyskiwania i produkcji, jak również posiada podstawową wiedzę dotyczącą zagadnień z zakresu mleczarstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O42.2_U01
Student potrafi opisać skład mleka i produktów mlecznych oraz rozróżnić procesy produkcyjne w mleczarstwie; student potrafi wskazać zwierzęta wykorzystywane w mleczarstwie.
2,0
3,0Student potrafi opisać skład mleka oraz wymienić procesy produkcyjne w mleczarstwie; student potrafi wymienić przykładowe zwierzęta wykorzystywane w mleczarstwie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZON1O42.2_K01
Student rozumie znaczenie zwierząt gospodarskich wykorzystywanych w mleczarstwie; student rozumie zasady produkcji przetworów mlecznych o wysokiej jakości; student rozumie jakie znaczenie dla środowiska ma zastosowanie zrównoważonej produkcja mleka.
2,0
3,0Student na podstawowym poziomie rozumie omawiane treści
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jan Szarek, Hodowla polskiego bydła czerwonego w Polsce-wczoraj, dziś i jutro, Pro Agricola, 2024, ISBN: 9788395392016
  2. Marian Kuczaj (red.), Hodowla zwierząt, Wrocław M. Kuczaj, 2016
  3. Tadeusz Szulc, Hodowla zwierząt, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2019
  4. Tadeusz Szulc, Joanna Barłowska, Tajemnice mleka, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2020

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Mleko i przetwory mleczne. Wymagania jakościowe mleka spożywczego. Opakowanie handlowe mleka: folie polietylenowe, butelki polietylenowe, butelki szklane, kartony laminowane.1
T-A-2Przegląd metod analizy jakości mleka, w tym badania chemiczne i sensoryczne.2
T-A-3Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych. Diagnostyka molekularna mleka krowiego i owczego.1
T-A-4Przegląd potraw z wykorzystaniem mleka i jego przetworów.1
T-A-5Sposoby pozyskiwania mleka od wybranych przeżuwaczy.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ekologiczne mleczarstwo. Trendy i przyszłość zrównoważonej produkcji mleka1
T-W-2Właściwości funkcjonalne mleka krów ras lokalnych w Polsce1
T-W-3Porównanie składu mleka małych i dużych przeżuwaczy z uwzględnieniem mleka ludzkiego. Właściwości prozdrowotne białek zawartych w mleku (krów, owiec, kozim, bawołów, żubrów, antylop, żyrafy).1
T-W-4Mleko A2 jako nowy trend na polskim rynku mleka.1
T-W-5Mleko bawole, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym.1
T-W-6Fascynujący świat serów. Rodzaje serów. Przegląd najpopularniejszych serów jako przykład ich unikalnych właściwości i zastosowań kulinarnych.1
T-W-7Zastosowanie siary bydlęcej w weterynarii i medycynie ludzkiej1
T-W-8Olejki eteryczne - wpływ na wydajność i skład mleka oraz zastosowanie ich w przemyśle mleczarskim.1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2przygotowanie do zaliczenia7
A-A-3konsultacje2
A-A-4samodzielne studiowanie tematyki8
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie do zaliczenia7
A-W-3konsultacje2
A-W-4samodzielne studiowanie tematyki7
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O42.2_W01Student posiada wiedzę na temat mleka i przetworów mlecznych oraz procesów ich pozyskiwania i produkcji, jak również posiada wiedzę dotyczącą zagadnień z zakresu mleczarstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
ZO_1A_W08ma podstawową wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, charakteryzuje czynniki wpływające na ich rozwój
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami mleczarstwa.
C-2Przedstawienie zastosowania produktów mlecznych i sposobów przygotowania przetworów z mleka.
Treści programoweT-W-1Ekologiczne mleczarstwo. Trendy i przyszłość zrównoważonej produkcji mleka
T-W-2Właściwości funkcjonalne mleka krów ras lokalnych w Polsce
T-W-3Porównanie składu mleka małych i dużych przeżuwaczy z uwzględnieniem mleka ludzkiego. Właściwości prozdrowotne białek zawartych w mleku (krów, owiec, kozim, bawołów, żubrów, antylop, żyrafy).
T-W-4Mleko A2 jako nowy trend na polskim rynku mleka.
T-W-5Mleko bawole, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym.
T-W-6Fascynujący świat serów. Rodzaje serów. Przegląd najpopularniejszych serów jako przykład ich unikalnych właściwości i zastosowań kulinarnych.
T-W-7Zastosowanie siary bydlęcej w weterynarii i medycynie ludzkiej
T-W-8Olejki eteryczne - wpływ na wydajność i skład mleka oraz zastosowanie ich w przemyśle mleczarskim.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat mleka i przetworów mlecznych oraz procesów ich pozyskiwania i produkcji, jak również posiada podstawową wiedzę dotyczącą zagadnień z zakresu mleczarstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O42.2_U01Student potrafi opisać skład mleka i produktów mlecznych oraz rozróżnić procesy produkcyjne w mleczarstwie; student potrafi wskazać zwierzęta wykorzystywane w mleczarstwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami mleczarstwa.
C-2Przedstawienie zastosowania produktów mlecznych i sposobów przygotowania przetworów z mleka.
Treści programoweT-A-1Mleko i przetwory mleczne. Wymagania jakościowe mleka spożywczego. Opakowanie handlowe mleka: folie polietylenowe, butelki polietylenowe, butelki szklane, kartony laminowane.
T-A-2Przegląd metod analizy jakości mleka, w tym badania chemiczne i sensoryczne.
T-A-3Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych. Diagnostyka molekularna mleka krowiego i owczego.
T-A-4Przegląd potraw z wykorzystaniem mleka i jego przetworów.
T-A-5Sposoby pozyskiwania mleka od wybranych przeżuwaczy.
Metody nauczaniaM-2Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi opisać skład mleka oraz wymienić procesy produkcyjne w mleczarstwie; student potrafi wymienić przykładowe zwierzęta wykorzystywane w mleczarstwie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZON1O42.2_K01Student rozumie znaczenie zwierząt gospodarskich wykorzystywanych w mleczarstwie; student rozumie zasady produkcji przetworów mlecznych o wysokiej jakości; student rozumie jakie znaczenie dla środowiska ma zastosowanie zrównoważonej produkcja mleka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami mleczarstwa.
C-2Przedstawienie zastosowania produktów mlecznych i sposobów przygotowania przetworów z mleka.
Treści programoweT-A-1Mleko i przetwory mleczne. Wymagania jakościowe mleka spożywczego. Opakowanie handlowe mleka: folie polietylenowe, butelki polietylenowe, butelki szklane, kartony laminowane.
T-A-2Przegląd metod analizy jakości mleka, w tym badania chemiczne i sensoryczne.
T-A-3Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych. Diagnostyka molekularna mleka krowiego i owczego.
T-A-4Przegląd potraw z wykorzystaniem mleka i jego przetworów.
T-A-5Sposoby pozyskiwania mleka od wybranych przeżuwaczy.
T-W-1Ekologiczne mleczarstwo. Trendy i przyszłość zrównoważonej produkcji mleka
T-W-2Właściwości funkcjonalne mleka krów ras lokalnych w Polsce
T-W-3Porównanie składu mleka małych i dużych przeżuwaczy z uwzględnieniem mleka ludzkiego. Właściwości prozdrowotne białek zawartych w mleku (krów, owiec, kozim, bawołów, żubrów, antylop, żyrafy).
T-W-4Mleko A2 jako nowy trend na polskim rynku mleka.
T-W-5Mleko bawole, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym.
T-W-6Fascynujący świat serów. Rodzaje serów. Przegląd najpopularniejszych serów jako przykład ich unikalnych właściwości i zastosowań kulinarnych.
T-W-7Zastosowanie siary bydlęcej w weterynarii i medycynie ludzkiej
T-W-8Olejki eteryczne - wpływ na wydajność i skład mleka oraz zastosowanie ich w przemyśle mleczarskim.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi
M-2Metoda praktyczna - pokaz, projekt na zajęciach audytoryjnych.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Ocena bazująca na ocenie formującej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student na podstawowym poziomie rozumie omawiane treści
3,5
4,0
4,5
5,0