Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria w medycynie (S1)
Sylabus przedmiotu Biochemia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria w medycynie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biochemia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agata Markowska-Szczupak <Agata.Markowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy chemii organicznej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie podstawowych wiadomości o chemicznych składnikach organizmów żywych, przemianach chemicznych i biochemicznych w nich zachodzących, o biosyntezie i metabolizmie składników komórek zwierzęcych i roślinnych, roli składników biochemicznych w procesach energetycznych organizmów żywych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek, wykrywanie aminokwasów. | 3 |
T-L-2 | Reakcje strąceniowe białek, denaturacja białek pod wpływem różnych czynników fizyko-chemicznych. | 3 |
T-L-3 | Oznaczanie aktywności wybranych enzymów w materiale roślinnym i zwierzęcym. | 3 |
T-L-4 | Reakcje barwne cukrów, odróżnianie ketoz od aldoz, heksoz od pentoz, monosacharydów od disacharydów. | 3 |
T-L-5 | Fizykochemiczne właściwości tłuszczów, zwartość wody w tłuszczach zwierzęcych, liczby tłuszczowe. | 2 |
T-L-6 | Zaliczenie | 1 |
15 | ||
projekty | ||
T-P-1 | Projekt badawczy na temat dowolnie wybranego szlaku metabolicznego. | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicja biochemii. Rys historyczny biochemii, czym zajmuje się biochemia? | 1 |
T-W-2 | Podział makromolekuł. Aminokwasy, (endo- i egzogenne) | 2 |
T-W-3 | Białka proste i złożone u roślin i zwierząt. Rola białek w organizmie żywym | 2 |
T-W-4 | Enzymy, typy enzymów i ich funkcje. Przykładowe cykle biochemiczne z udziałem enzymów | 2 |
T-W-5 | Cukry proste i złożone. Znaczenie biochemiczne cukrów i ich pochodnych | 2 |
T-W-6 | Tłuszcze: właściwe, woski i tłuszcze złożone. Znaczenie tłuszczy dla życia i zdrowia organizmów żywych | 2 |
T-W-7 | Metabolizm cukrów, tłuszczów i białek. | 2 |
T-W-8 | Fermentacja – metabolizm beztlenowy | 1 |
T-W-9 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w laboratoriach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie raportów | 8 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć | 2 |
25 | ||
projekty | ||
A-P-1 | Udział w zajęciach | 15 |
A-P-2 | Praca własna studenta (studia literaturowe) | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Praca wlasna studenta | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia testowego | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | Ćwiczenia labortoryjne |
M-3 | Wykład problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test końcowy jednokrotnego wyboru |
S-2 | Ocena formująca: Krótkie srawdziany ("wejściówki") z wiedzy przed rozpoczęciem zajęć labortoryjnych |
S-3 | Ocena formująca: Ocena z raportów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IwM_1A_B14_W01 Opisuje budowę różnych związków chemicznych występujących w organizmach żywych, wyjaśnia na poziomie molekularnym procesy chemiczne zachodzące w żywych komórkach i tłumaczy molekularne podstawy integracji i regulacji metabolizmu | IwM_1A_W13 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-L-5 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IwM_1A_B14_U01 Analizuje procesy biochemiczne, używa odpowiednich metod do izolowania, oznaczania i identyfikacji związków organicznych występujących w badanych materiale biologicznym | IwM_1A_U03 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-P-1 | M-2, M-3 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IwM_1A_B14_K01 Angażuje się w planowanie ćwiczeń labortoryjnych, jest otwarty na współpracę w grupie, wykazuje odpowiedzialność za użytkowany sprzęt i szkło laboratoryjne, przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium | IwM_1A_K04 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-P-1 | M-2 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IwM_1A_B14_W01 Opisuje budowę różnych związków chemicznych występujących w organizmach żywych, wyjaśnia na poziomie molekularnym procesy chemiczne zachodzące w żywych komórkach i tłumaczy molekularne podstawy integracji i regulacji metabolizmu | 2,0 | |
3,0 | Zaliczone pytań testowych w zakresie [45%, 51%] | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IwM_1A_B14_U01 Analizuje procesy biochemiczne, używa odpowiednich metod do izolowania, oznaczania i identyfikacji związków organicznych występujących w badanych materiale biologicznym | 2,0 | |
3,0 | Zaliczone pytań testowych w zakresie [45%, 51%], zaliczone wszystkie raporty z zajęć labortoryjnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IwM_1A_B14_K01 Angażuje się w planowanie ćwiczeń labortoryjnych, jest otwarty na współpracę w grupie, wykazuje odpowiedzialność za użytkowany sprzęt i szkło laboratoryjne, przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium | 2,0 | |
3,0 | Zaliczone wszystkie raporty z zajęć labortoryjnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Berg j. Tymoczko J. Stryer L., Biochemia, PWN, Warszawa, 2011
- Murray R.K., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera, wyd. Lekarskie PZW, 2008
- Kłyszejko-Stefanowicz L., Ćwiczenia z biochemii", PWN, Warszawa, 2005
Literatura dodatkowa
- Davidson Victor L., Sittman Donald B., Biochemia, Wyd. Medyczne Urban and Partner, Wrocław, 2002
- Kączkowski Jerzy, Podstawy biochemii, PWN, Warszawa, 2002
- Open Access Jouranals, Scientific Raports, Annual Review of Biochemistry.Archives of Biochemistry and Biophysics.Trends in Biochemical Sciences, 2021