Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria w medycynie (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością w medycynie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria w medycynie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie jakością w medycynie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Materiałów Katalitycznych i Sorpcyjnych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza podstawowa ze statystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z istniejącymi systemami zarządzania jakością |
C-2 | Zapoznanie studentów z metodami poprawy jakości |
C-3 | Zapoznanie studentów z zasadami dobrych praktyk laboratoryjnych |
C-4 | Przedstawienie korzyści płynących z wprowadzenia systemu zarządzania jakością w firmach medycznych i instytucjach zdrowia publicznego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wstęp do zarządzania jakością | 1 |
T-W-2 | Podstawy systemu zarządzania jakością – zasady Deminga i TQM | 2 |
T-W-3 | Zarządzanie Jakością wg systemu ISO 9001:2015 | 2 |
T-W-4 | Metody i narzędzia poprawy jakości | 3 |
T-W-5 | Koszty jakości | 2 |
T-W-6 | Zasady dobrych praktyk w laboratorium | 2 |
T-W-7 | Certyfikacja wyrobów medycznych | 2 |
T-W-8 | Pisemne zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Konsultacje z wykładowcą | 2 |
A-W-3 | Zbieranie materiałów do treści wykładowych | 3 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena posumowująca - pisemne zaliczenie |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IwM_1A_A07_W08 Opisuje systemy zarządzania jakością i rozumie ich znaczenie w poprawie jakości funkcjonowania podmiotów leczniczych | IwM_1A_W08 | — | — | C-1, C-2, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IwM_1A_A07_U01 Wskazuje korzyści płynące z wprowadzenia systemu zarządzania jakością w firmie, dostrzega aspekty jakościowe, ekonomiczne, a także środowiskowe i społeczne | IwM_1A_U06 | — | — | C-3, C-4 | T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IwM_1A_A07_W08 Opisuje systemy zarządzania jakością i rozumie ich znaczenie w poprawie jakości funkcjonowania podmiotów leczniczych | 2,0 | |
3,0 | Zaliczenie testu z wynikiem co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IwM_1A_A07_U01 Wskazuje korzyści płynące z wprowadzenia systemu zarządzania jakością w firmie, dostrzega aspekty jakościowe, ekonomiczne, a także środowiskowe i społeczne | 2,0 | |
3,0 | Zaliczenie testu z wynikiem co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Adam Hamrol, Zarządzanie i inżynieria jakości, PWN, Warszawa, 2021, 1
- Andrzej Jacek Blikle, Doktryna Jakosci, One press, Warszawa, 2021, 2
- Marek Bugdol, System zarządzania jakością według normy ISO 9001:2015, One Press, 2018, 1
- Monika Dobska, Paweł Dobski, Systemy zarządzania jakością w podmiotach leczniczych, Wolters Kluwer, 2016
Literatura dodatkowa
- Sławomir Wawak, Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., One press, 2005, 2