Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Logistyka (S1)

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Logistyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Daria Możdrzeń <Daria.Mozdrzen@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 3,00,60zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 30 2,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu materiałoznawstwa i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami (definicje, klasyfikacje, prawne i ekonomiczne aspekty standaryzacji i unifikacji produktów), problematyką jakości i ukazania problemów nadzoru (badania, ocena jakości, standaryzacja i unifikacja, instytucje nadzorujące, certyfikacja).
C-2Zapoznanie studentów z metodami badań i oceną właściwości towarów, czynnikami i procesami wpływającymi na ich jakość i wartość użytkową, a także z właściwym kształtowaniem jakości wyrobów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Nowe trendy w towaroznawstwie3
T-A-2System klasyfikacji towarów2
T-A-3Czynniki wpływajace na jakość towarów3
T-A-4Metody badania i oceny jakości towarów2
T-A-5Systemy zarzadzania jakością3
T-A-6Treść i forma dokumentów normatywnych2
T-A-7Konsument jako wymiernik dla kształowania i analizy jakości towarów2
T-A-8System wymiarowy opakowań2
T-A-9Znaki i informacje na towarach2
T-A-10Automatyczna identyfikacja towarów4
T-A-11Problematyka jakości produktów rynkowych – wartość użytkowa a jakość, kształtowanie jakości towarów, pełen cykl „życia towarów”2
T-A-12Logistka towarów2
T-A-13Zaliczenie1
30
wykłady
T-W-1Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna3
T-W-2Towary i ich klasyfikacja rodzajowa3
T-W-3Normalizacja i normy3
T-W-4Jakość towarów - cechy jakościowe, czynniki determinujące jakość, badanie, ocena i kontrola jakości3
T-W-5Opakowania - funkcje, rodzaje, formy konstrukcyjne, nowe tendencje i system wymiarowy opakowań3
T-W-6Znaki i informacje na towarach3
T-W-7Towaroznawstwo spożywcze2
T-W-8Towaroznawstwo przemysłowe2
T-W-9Transport i magazynowanie towarów3
T-W-10Towaroznawstwo i ekologia - problematyka odpadów3
T-W-11Zaliczenie pisemne2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Studiowanie literatury i innych źródeł10
A-A-3Praca własna5
A-A-4Przygotowanie prezentacji5
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury i innych źródeł15
A-W-3Praca własna15
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia15
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-4Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Okresowa ocena bieżacych efektów podczas pracy na zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
LO_1A_B10_W01
Student umie definiować cele i zakres towaroznawstwa oraz potrafi definiować i rozpoznawać towary o różnej budowie i rozumieć ich wpływ na właściwości towarów.
LO_1A_W11, LO_1A_W16C-1, C-2T-W-11, T-W-2, T-W-10, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-9, T-W-7, T-W-8, T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-7, T-A-10, T-A-2, T-A-11, T-A-6, T-A-12, T-A-9, T-A-8, T-A-5M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-2
LO_1A_B10_W02
Student umie rozpoznawać podstawowe właściwości towarów do ich wykorzystania oraz potrafi rozpoznawać i oceniać typowe technologie inżynierskie w zakresie towaroznawstwa.
LO_1A_W11, LO_1A_W16C-1, C-2T-W-11, T-W-2, T-W-10, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-W-9, T-W-7, T-W-8, T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-7, T-A-10, T-A-2, T-A-11, T-A-6, T-A-12, T-A-9, T-A-8, T-A-5M-2, M-1, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
LO_1A_B10_U01
Student potrafi odróżniać i ocenić istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, pod względem zastosowanych materiałów.
LO_1A_U01, LO_1A_U09, LO_1A_U10C-1, C-2T-W-4, T-W-5M-2, M-1, M-3, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
LO_1A_B10_K01
Student potrafi kontynuować, uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności, a także dokonać krytycznej analizy z zkresu towaroznawstwa i ponosi odpowiedzialność za pracę własną i zna zasady pracy w zespole
LO_1A_K02, LO_1A_K06, LO_1A_K01C-1, C-2T-W-10, T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-7, T-A-10, T-A-2, T-A-11, T-A-6, T-A-12, T-A-9, T-A-8, T-A-5M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
LO_1A_B10_W01
Student umie definiować cele i zakres towaroznawstwa oraz potrafi definiować i rozpoznawać towary o różnej budowie i rozumieć ich wpływ na właściwości towarów.
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawową wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnią wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań
LO_1A_B10_W02
Student umie rozpoznawać podstawowe właściwości towarów do ich wykorzystania oraz potrafi rozpoznawać i oceniać typowe technologie inżynierskie w zakresie towaroznawstwa.
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
3,0Student prezentuje elementarne wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnią wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
LO_1A_B10_U01
Student potrafi odróżniać i ocenić istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, pod względem zastosowanych materiałów.
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
LO_1A_B10_K01
Student potrafi kontynuować, uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności, a także dokonać krytycznej analizy z zkresu towaroznawstwa i ponosi odpowiedzialność za pracę własną i zna zasady pracy w zespole
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
3,0Student prezentuje elementarne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
3,5Student prezentuje podstawowe kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
4,0Student prezentuje pełnię kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
4,5Student prezentuje pełnię kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
5,0Student prezentuje pełnię kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań.

Literatura podstawowa

  1. Skrzypek M., Zadworny W., Towaroznawstwo ogólne, WSIiZ w Przemyślu, 2005
  2. Karpiel Ł., Skrzypek M., Towaroznawstwo ogólne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków, 2000
  3. Łatka U., Technologia i towaroznawstwo, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2003
  4. Jałowiec T., Towaroznawstwo dla logistyki, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Nowe trendy w towaroznawstwie3
T-A-2System klasyfikacji towarów2
T-A-3Czynniki wpływajace na jakość towarów3
T-A-4Metody badania i oceny jakości towarów2
T-A-5Systemy zarzadzania jakością3
T-A-6Treść i forma dokumentów normatywnych2
T-A-7Konsument jako wymiernik dla kształowania i analizy jakości towarów2
T-A-8System wymiarowy opakowań2
T-A-9Znaki i informacje na towarach2
T-A-10Automatyczna identyfikacja towarów4
T-A-11Problematyka jakości produktów rynkowych – wartość użytkowa a jakość, kształtowanie jakości towarów, pełen cykl „życia towarów”2
T-A-12Logistka towarów2
T-A-13Zaliczenie1
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna3
T-W-2Towary i ich klasyfikacja rodzajowa3
T-W-3Normalizacja i normy3
T-W-4Jakość towarów - cechy jakościowe, czynniki determinujące jakość, badanie, ocena i kontrola jakości3
T-W-5Opakowania - funkcje, rodzaje, formy konstrukcyjne, nowe tendencje i system wymiarowy opakowań3
T-W-6Znaki i informacje na towarach3
T-W-7Towaroznawstwo spożywcze2
T-W-8Towaroznawstwo przemysłowe2
T-W-9Transport i magazynowanie towarów3
T-W-10Towaroznawstwo i ekologia - problematyka odpadów3
T-W-11Zaliczenie pisemne2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Studiowanie literatury i innych źródeł10
A-A-3Praca własna5
A-A-4Przygotowanie prezentacji5
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury i innych źródeł15
A-W-3Praca własna15
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_B10_W01Student umie definiować cele i zakres towaroznawstwa oraz potrafi definiować i rozpoznawać towary o różnej budowie i rozumieć ich wpływ na właściwości towarów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_W11ma pogłębioną wiedzę z zakresu towaroznawstwa, budowli i obiektów wykorzystywanych do przechowywania ładunków, w tym centrów logistycznych i terminali kontenerowych
LO_1A_W16ma podstawową wiedzę niezbędną do zrozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, przydatną do wykonywania zadań w obszarze logistyki, oraz rozumie relacje tej wiedzy do innych nauk
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami (definicje, klasyfikacje, prawne i ekonomiczne aspekty standaryzacji i unifikacji produktów), problematyką jakości i ukazania problemów nadzoru (badania, ocena jakości, standaryzacja i unifikacja, instytucje nadzorujące, certyfikacja).
C-2Zapoznanie studentów z metodami badań i oceną właściwości towarów, czynnikami i procesami wpływającymi na ich jakość i wartość użytkową, a także z właściwym kształtowaniem jakości wyrobów
Treści programoweT-W-11Zaliczenie pisemne
T-W-2Towary i ich klasyfikacja rodzajowa
T-W-10Towaroznawstwo i ekologia - problematyka odpadów
T-W-4Jakość towarów - cechy jakościowe, czynniki determinujące jakość, badanie, ocena i kontrola jakości
T-W-1Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna
T-W-3Normalizacja i normy
T-W-6Znaki i informacje na towarach
T-W-5Opakowania - funkcje, rodzaje, formy konstrukcyjne, nowe tendencje i system wymiarowy opakowań
T-W-9Transport i magazynowanie towarów
T-W-7Towaroznawstwo spożywcze
T-W-8Towaroznawstwo przemysłowe
T-A-4Metody badania i oceny jakości towarów
T-A-1Nowe trendy w towaroznawstwie
T-A-3Czynniki wpływajace na jakość towarów
T-A-7Konsument jako wymiernik dla kształowania i analizy jakości towarów
T-A-10Automatyczna identyfikacja towarów
T-A-2System klasyfikacji towarów
T-A-11Problematyka jakości produktów rynkowych – wartość użytkowa a jakość, kształtowanie jakości towarów, pełen cykl „życia towarów”
T-A-6Treść i forma dokumentów normatywnych
T-A-12Logistka towarów
T-A-9Znaki i informacje na towarach
T-A-8System wymiarowy opakowań
T-A-5Systemy zarzadzania jakością
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Okresowa ocena bieżacych efektów podczas pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawową wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnią wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_B10_W02Student umie rozpoznawać podstawowe właściwości towarów do ich wykorzystania oraz potrafi rozpoznawać i oceniać typowe technologie inżynierskie w zakresie towaroznawstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_W11ma pogłębioną wiedzę z zakresu towaroznawstwa, budowli i obiektów wykorzystywanych do przechowywania ładunków, w tym centrów logistycznych i terminali kontenerowych
LO_1A_W16ma podstawową wiedzę niezbędną do zrozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, przydatną do wykonywania zadań w obszarze logistyki, oraz rozumie relacje tej wiedzy do innych nauk
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami (definicje, klasyfikacje, prawne i ekonomiczne aspekty standaryzacji i unifikacji produktów), problematyką jakości i ukazania problemów nadzoru (badania, ocena jakości, standaryzacja i unifikacja, instytucje nadzorujące, certyfikacja).
C-2Zapoznanie studentów z metodami badań i oceną właściwości towarów, czynnikami i procesami wpływającymi na ich jakość i wartość użytkową, a także z właściwym kształtowaniem jakości wyrobów
Treści programoweT-W-11Zaliczenie pisemne
T-W-2Towary i ich klasyfikacja rodzajowa
T-W-10Towaroznawstwo i ekologia - problematyka odpadów
T-W-4Jakość towarów - cechy jakościowe, czynniki determinujące jakość, badanie, ocena i kontrola jakości
T-W-1Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna
T-W-3Normalizacja i normy
T-W-6Znaki i informacje na towarach
T-W-5Opakowania - funkcje, rodzaje, formy konstrukcyjne, nowe tendencje i system wymiarowy opakowań
T-W-9Transport i magazynowanie towarów
T-W-7Towaroznawstwo spożywcze
T-W-8Towaroznawstwo przemysłowe
T-A-4Metody badania i oceny jakości towarów
T-A-1Nowe trendy w towaroznawstwie
T-A-3Czynniki wpływajace na jakość towarów
T-A-7Konsument jako wymiernik dla kształowania i analizy jakości towarów
T-A-10Automatyczna identyfikacja towarów
T-A-2System klasyfikacji towarów
T-A-11Problematyka jakości produktów rynkowych – wartość użytkowa a jakość, kształtowanie jakości towarów, pełen cykl „życia towarów”
T-A-6Treść i forma dokumentów normatywnych
T-A-12Logistka towarów
T-A-9Znaki i informacje na towarach
T-A-8System wymiarowy opakowań
T-A-5Systemy zarzadzania jakością
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Okresowa ocena bieżacych efektów podczas pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
3,0Student prezentuje elementarne wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnią wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnią wiedzę i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_B10_U01Student potrafi odróżniać i ocenić istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, pod względem zastosowanych materiałów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji; potrafi uzyskane informacje analizować i oceniać, interpretować, syntezować i wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie związane z działalnością inżynierską w zakresie logistyki
LO_1A_U09potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne w skali lokalnej i regionalnej. Stosuje zasady bhp i higieny pracy, ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym
LO_1A_U10potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące rozwiązania techniczne stosowane w transporcie, logistyce i spedycji.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami (definicje, klasyfikacje, prawne i ekonomiczne aspekty standaryzacji i unifikacji produktów), problematyką jakości i ukazania problemów nadzoru (badania, ocena jakości, standaryzacja i unifikacja, instytucje nadzorujące, certyfikacja).
C-2Zapoznanie studentów z metodami badań i oceną właściwości towarów, czynnikami i procesami wpływającymi na ich jakość i wartość użytkową, a także z właściwym kształtowaniem jakości wyrobów
Treści programoweT-W-4Jakość towarów - cechy jakościowe, czynniki determinujące jakość, badanie, ocena i kontrola jakości
T-W-5Opakowania - funkcje, rodzaje, formy konstrukcyjne, nowe tendencje i system wymiarowy opakowań
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Okresowa ocena bieżacych efektów podczas pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_B10_K01Student potrafi kontynuować, uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności, a także dokonać krytycznej analizy z zkresu towaroznawstwa i ponosi odpowiedzialność za pracę własną i zna zasady pracy w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_K02potrafi krytycznie ocenić posiadaną wiedzę oraz odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
LO_1A_K06ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie
LO_1A_K01ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności, potrzebnej do rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych powstających w pracy zawodowej, rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami (definicje, klasyfikacje, prawne i ekonomiczne aspekty standaryzacji i unifikacji produktów), problematyką jakości i ukazania problemów nadzoru (badania, ocena jakości, standaryzacja i unifikacja, instytucje nadzorujące, certyfikacja).
C-2Zapoznanie studentów z metodami badań i oceną właściwości towarów, czynnikami i procesami wpływającymi na ich jakość i wartość użytkową, a także z właściwym kształtowaniem jakości wyrobów
Treści programoweT-W-10Towaroznawstwo i ekologia - problematyka odpadów
T-A-4Metody badania i oceny jakości towarów
T-A-1Nowe trendy w towaroznawstwie
T-A-3Czynniki wpływajace na jakość towarów
T-A-7Konsument jako wymiernik dla kształowania i analizy jakości towarów
T-A-10Automatyczna identyfikacja towarów
T-A-2System klasyfikacji towarów
T-A-11Problematyka jakości produktów rynkowych – wartość użytkowa a jakość, kształtowanie jakości towarów, pełen cykl „życia towarów”
T-A-6Treść i forma dokumentów normatywnych
T-A-12Logistka towarów
T-A-9Znaki i informacje na towarach
T-A-8System wymiarowy opakowań
T-A-5Systemy zarzadzania jakością
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Okresowa ocena bieżacych efektów podczas pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
3,0Student prezentuje elementarne kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
3,5Student prezentuje podstawowe kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
4,0Student prezentuje pełnię kompetencje w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
4,5Student prezentuje pełnię kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie.
5,0Student prezentuje pełnię kompetencje i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań.