Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)

Sylabus przedmiotu Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 30 1,50,50zaliczenie
wykładyW2 30 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów2
T-A-4Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-5Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-6Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-7Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-8Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-9Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-10Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-11Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-12Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
T-A-13Zaliczenie zajęć2
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia i inzynieria genetyczna, mikroorganizmów, roślin i zwierząt.4
T-W-2Molekularne współoddziaływanie pomiędzy mikroorganizmami a roślinami2
T-W-3Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych5
T-W-4Selekcja genomowa – nowe narzędzie w doskonaleniu organizmów2
T-W-5Znaczenie transgenicznych odmian w biologicznej ochronie roślin2
T-W-6Transgeniczne technologie hodowli zwierząt2
T-W-7Przydatność i bezpieczeństwo roślin transgenicznych (GMO) w żywieniu zwierząt2
T-W-8Rozbieżności w ocenie korzyści i zagrożeń wynikających z wykorzystywania organizmów GM dla środowiska2
T-W-9Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w służbie człowieka3
T-W-10Możliwość rekultywacji gleb przy pomocy modyfikowanych genetycznie mikroorganizmów2
T-W-11Żywność zmodyfikowana genetycznie i bezpieczeństwo jej stosowania2
T-W-12Pisemne zaliczenie wykładów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach3
A-A-3Studiowanie literatury tematu3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu - konsultacje z prowadzącym2
38
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie literatury tematu7
37

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_W01
Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie.
MS_2A_W13, MS_2A_W02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-7, T-A-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_U01
Student potrafi uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
MS_2A_U06C-1T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-7, T-A-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_K01
Student jest gotów do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
MS_2A_K04C-1T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-7, T-A-9M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_W01
Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie.
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_U01
Student potrafi uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_K01
Student jest gotów do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
2,0
3,0Student jest gotów w stopniu dostatecznym do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6

Literatura dodatkowa

  1. Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7
  2. czasopismo, Journal of Agricultural Science and Technology, -

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów2
T-A-4Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-5Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-6Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-7Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-8Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-9Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-10Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-11Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-12Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
T-A-13Zaliczenie zajęć2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia i inzynieria genetyczna, mikroorganizmów, roślin i zwierząt.4
T-W-2Molekularne współoddziaływanie pomiędzy mikroorganizmami a roślinami2
T-W-3Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych5
T-W-4Selekcja genomowa – nowe narzędzie w doskonaleniu organizmów2
T-W-5Znaczenie transgenicznych odmian w biologicznej ochronie roślin2
T-W-6Transgeniczne technologie hodowli zwierząt2
T-W-7Przydatność i bezpieczeństwo roślin transgenicznych (GMO) w żywieniu zwierząt2
T-W-8Rozbieżności w ocenie korzyści i zagrożeń wynikających z wykorzystywania organizmów GM dla środowiska2
T-W-9Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w służbie człowieka3
T-W-10Możliwość rekultywacji gleb przy pomocy modyfikowanych genetycznie mikroorganizmów2
T-W-11Żywność zmodyfikowana genetycznie i bezpieczeństwo jej stosowania2
T-W-12Pisemne zaliczenie wykładów2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach3
A-A-3Studiowanie literatury tematu3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu - konsultacje z prowadzącym2
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2studiowanie literatury tematu7
37
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B9_W01Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W13Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy zachodzące w środowisku i zależności między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwości ich wykorzystania.
MS_2A_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia w zakresie genomiki i proteomiki organizmów, ich fizjologii oraz w zakresie immunologii i immunoprofilaktyki w hodowli zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-4Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-5Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-6Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-8Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-10Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-11Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-12Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-7Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-9Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B9_U01Student potrafi uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U06Potrafi pracować z materiałem genetycznym, hodowlami komórkowymi oraz potrafi wykorzystywać techniki obrazowania.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-4Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-5Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-6Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-8Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-10Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-11Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-12Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-7Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-9Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B9_K01Student jest gotów do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Jest gotowy myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-4Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-5Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-6Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-8Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-10Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-11Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-12Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
T-A-7Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-9Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów w stopniu dostatecznym do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
3,5
4,0
4,5
5,0