Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy technologii żywności |
W-2 | Podstawy biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uswiadomienie studentom specyfiki i mozliwej roli mikroorganizmów w środowisku żywności, związku między obecnością i rodzajem mikroorganizmu a jakością, trwałością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywnosci. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Jakościowa i ilościowa analiza mikrobiologiczna żywnosci - zasady postępowania, wytyczne, obowiązujace normy. | 4 |
T-L-2 | Izolacja i identyfikacja S. aureus z surowców, półproduktów i produktów gotowych. | 4 |
T-L-3 | Izolacja i identyfikacja L. monocytogenes z surowców, półproduktów i produktów gotowych. | 5 |
T-L-4 | Drobnoustroje wskaźnikowe. | 4 |
T-L-5 | Izolacja i identyfikacja Enterobacteriaceae z surowców, półproduktów i produktów gotowych. | 4 |
T-L-6 | Izolacja i identyfikacja Salmonella z surowców, półproduktów i produktów gotowych. | 5 |
T-L-7 | Mikroflora zepsucia. | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia z mikrobiologii żywności | 1 |
T-W-2 | Charakterystyka wybranych patogenów: S. aureus, L. monocytogenes i S. enteritidis. Mechanizm chorobotwórczości. źródla i drogi przenoszenia patogenów. | 8 |
T-W-3 | Intoksykacje i toksykoinfekcje. | 3 |
T-W-4 | Mikroflora surowców i produktów spożywczych. | 4 |
T-W-5 | Mikroflora środowiska okołoprodukcyjnego | 2 |
T-W-6 | Wpływ czynników środowiskowych na przeżywalnośc mikroorganizmów w środowisku żywności. | 4 |
T-W-7 | Drobnoustroje wskaźnikowe- charakterystyka, rola, występowanie. | 2 |
T-W-8 | Mikroflora zepsucia. | 3 |
T-W-9 | Choroby wirusowe przenoszone droga pokarmową | 3 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Studiowanie literatury | 12 |
A-L-3 | Przygotowanie opracowań wyników doświadczeń | 18 |
A-L-4 | Konsultacje z prowadzacym zajęcia. | 2 |
62 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | przygotowanie się do egzaminu | 30 |
A-W-3 | Udział w egzaminie pisemnym | 2 |
62 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Konwersatoria |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Okresowa ocena osiągnięc studenta - testy czastkowe |
S-2 | Ocena podsumowująca: Koncowa ocena nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii zywności |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C8_W02 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zależności między rodzajem środowiska żywności a składem jakościowym i ilościowym jej mikroflory, możliwych źródeł zanieczyszczeń mikrobiologicznych zywności, dróg przenoszenia mikroorganizmów | MS_1A_W05, MS_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-9, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-8 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C8_U04 Student potrafi izolować z żywności różne bakterie i grzyby mikroskopowe i dokonać ich identyfikacji. | MS_1A_U05 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-9, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-L-7, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-6, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_C8_K01 Student jest gotowy do identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych zgodnie z obowiązującymi normami. | MS_1A_K03 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-9, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-L-7, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-L-6, T-L-5 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C8_W02 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zależności między rodzajem środowiska żywności a składem jakościowym i ilościowym jej mikroflory, możliwych źródeł zanieczyszczeń mikrobiologicznych zywności, dróg przenoszenia mikroorganizmów | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie zależności między rodzajem środowiska żywności a składem jakościowym i ilościowym jej mikroflory, możliwych źródeł zanieczyszczeń mikrobiologicznych zywności, dróg przenoszenia mikroorganizmów w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C8_U04 Student potrafi izolować z żywności różne bakterie i grzyby mikroskopowe i dokonać ich identyfikacji. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi izolować z żywności różne bakterie i grzyby mikroskopowe i dokonać ich identyfikacji w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_C8_K01 Student jest gotowy do identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych zgodnie z obowiązującymi normami. | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotowy do identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych zgodnie z obowiązującymi normami w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), Mikrobiologia techniczna tom 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, pierwsze, Czyt. WNoŻiR
- Salyers A.A., Whitt D.D. (red.), Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2010, pierwsze, dodruk, Wyp. Ku Słońcu 140
- Szewczyk E.M. (red.), Diagnostyka bakteriologiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2011, pierwsze, dodruk, Czyt. WNoŻiR
- Błażejak St., Gientka I. (red.), Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010, pierwsze, czyt. WNoŻiR
- Daczkowska-Kozon E., Dąbrowski W., Mikrobiologia żywności: skrypt do ćwiczeń z mikrobiologii żywności cz 1, Wydaw. AR, Szczecin, 2003, czwarte, Czyt. WNoŻiR
- Żakowska Z., Stobińska H., Mikrobiologia i higiena żywności, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000
Literatura dodatkowa
- Gawęcki J.,Libudzisz Z. (red.), Mikroorganizmy w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Uniwersytety Przyrodniczego, Poznań, 2010, trzecie, Czyt. WNoŻiR
- Food Microbiology