Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)
specjalność: Biotechnologia rybacka i akwakultura
Sylabus przedmiotu Gospodarka rybacka na wodach otwartych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ichtiologia i akwakultura | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Gospodarka rybacka na wodach otwartych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomośc podstawowych pojęć z zakresu hydrologii, biologii wód, systematyki ryb, hydrochemii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Ukształtowanie umiejętności samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabycie umiejętnosci opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym oraz okreslanie cech biologicznych, populacyjnych i połowowych ryb. Umiejętność zaprojektowania i uszycia sieci rybackich. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Analiza morfometrii jeziora. Opracowanie planu batymetrycznego jeziora. Analiza cech morfometrycznych jezior i rzek | 4 |
T-L-2 | Produkcja pierwotna w jeziorach. Produkcja rybacka. Analiza czynników wpływajacych na żyzność wód i produktywnosć pierwotną. | 4 |
T-L-3 | Ocena hydrologiczna rzek. Określanie potencjalnych miejsc żerowiskowych, rozrodcznych i migracji ryb | 3 |
T-L-4 | Glidie pokarmowe. Składniki diety ryb. Wartość energetyczna pokarmu ryb | 3 |
T-L-5 | Cechy ekologiczne populacji ryb. Śmiertelność naturalna i połowowa. Rozrodczość. Struktura długości, wieku i masy. Kondycja ryb. | 5 |
T-L-6 | Analizy tempa wzrostu długości i masy różnych gatunków ryb jeziorowych i rzecznych. Ocena wzrostu i porówananie z innymi zbiornikami śródlądowymi | 4 |
T-L-7 | Sieciarstwo. Metody kroju i szycia sieci. | 10 |
T-L-8 | Bonitacje rybackie i metody zarybień cieków i jezior. Metody określenia ilości materiału zarybieniowego | 4 |
T-L-9 | Opracowanie dokumentacji rybackiej. Wniosków związanych z gospodarką rybacką i niezbędnymi zezwoleniami. | 5 |
T-L-10 | Ochrona ryb. Ochrona szlaków migracji. Podstawowe elementy prawne w rybactwie | 3 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka rzek i potoków. Morfometria,stan limnologiczny i hydrologia | 5 |
T-W-2 | Charakterystyka i rozmieszczenie jezior w Polsce i na świecie. Morfometria jezior. Opracowywanie map batymetrycznych. | 5 |
T-W-3 | Rybackie typy jezior w Polsce. Podział jezior pod względem limnologicznych. Uwarunkowania hydrochemiczne w jeziorach | 3 |
T-W-4 | Uwarunkowania ryb do życia w wodzie. Podział ryb ze względu na warunki bytowania | 2 |
T-W-5 | Podział i charakterystyka narzędzi połowu stosowanych w wodach śródlądowych.Metody połowu ryb. Typy kroju sieci. Metody szycia sieci rybackich | 5 |
T-W-6 | Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb karpiowatych | 4 |
T-W-7 | Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb drapieżnych | 3 |
T-W-8 | Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb łososiowatych oraz siejowatych | 2 |
T-W-9 | Ochrona ryb. Akty prawne w rybactwie | 1 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-L-2 | Studiowanie literatury | 10 |
A-L-3 | Opracowanie konspektów | 10 |
A-L-4 | przygotowywanie się do wejściówek | 10 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajeciach | 30 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 19 |
A-W-3 | UCzestnictwo w egzaminie | 1 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | wykłady problemowe |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Metoda projektów |
M-5 | Rozwiązywanie zadań |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian ustny |
S-2 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy i umiejętnosci - sprawdzian ustny, praktyczny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IA_1A_C5_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę na temat charakterystyki jezior i rzek w Polsce. Posiada wiedzę o ochronie ryb. Zna akty prawne w rybactwie oraz podział i charakterystykę narzędzi połowu stosowanych na wodach śródlądowych. Ma wiedzę na temat możliwosci zarybieniowych wód śródlądowych w Polsce | IA_1A_W05, IA_1A_W11, IA_1A_W12, IA_1A_W13, IA_1A_W14, IA_1A_W09, IA_1A_W19 | — | — | C-1 | T-W-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-3, M-4, M-5, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IA_1A_C5_U01 Student potrafi w sposób zaawansowany wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki rybackiej na jeziorach i rzekach. Potrafi dobrać odpowiednie narzędzia połowu do stosowania w jeziorach i rzekach, a także przeprowadzić samodzielnie zarybiania i połowy | IA_1A_U02, IA_1A_U04, IA_1A_U16, IA_1A_U03, IA_1A_U07, IA_1A_U10, IA_1A_U11, IA_1A_U17 | — | — | C-1 | T-L-6, T-L-3, T-L-4, T-L-9, T-L-10, T-L-1, T-L-7, T-L-5, T-L-8, T-L-2 | M-3, M-5 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IA_1A_C5_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: Umiejętność samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabędzie umiejętności opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym. | IA_1A_K01, IA_1A_K03, IA_1A_K06, IA_1A_K04 | — | — | C-1 | T-L-6, T-L-3, T-L-4, T-L-9, T-L-10, T-L-7, T-L-5, T-L-8, T-L-2 | M-3, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IA_1A_C5_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę na temat charakterystyki jezior i rzek w Polsce. Posiada wiedzę o ochronie ryb. Zna akty prawne w rybactwie oraz podział i charakterystykę narzędzi połowu stosowanych na wodach śródlądowych. Ma wiedzę na temat możliwosci zarybieniowych wód śródlądowych w Polsce | 2,0 | |
3,0 | Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IA_1A_C5_U01 Student potrafi w sposób zaawansowany wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki rybackiej na jeziorach i rzekach. Potrafi dobrać odpowiednie narzędzia połowu do stosowania w jeziorach i rzekach, a także przeprowadzić samodzielnie zarybiania i połowy | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi porawnie stosować wiedzę teoretyczną na poziomie przekraczającym 50% maksymalnych wymagań.. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IA_1A_C5_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: Umiejętność samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabędzie umiejętności opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym. | 2,0 | |
3,0 | Nie podlega ocenie w formie stopnia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Szczerbowski J.A., Rybactwo śródlądowe, IRS, Olsztyn, 2001
- Filipiak J., Sadowski J., Tzrebiatowski R., Gospodarka rybacka na wodach otwartych, AR, Szczecin, 1999
- Filipiak J., Raczynski M., Jeziora zachodniopomorskie, AR, Szczecin, 2000
- Ian Wellby, Ash Girdler, Robin Welcomme, Fisheries Management: A Manual for Still-Water Coarse Fisheries, Wiley, 2010
Literatura dodatkowa
- Rudnicki A, Poradnik rybaka jeziorowego, PWRiL, Warszawa, 1957
- Załachowski W., Ryby, PWN, Warszawa, 1997
- Brylińska M., Ryby słodkowodne, PWN, Warszawa, 1986