Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)

Sylabus przedmiotu Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z mikrobiologii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania mikroorganizmów jako źródla składników bioaktywnych oraz ich zastosowania w produkcji żywności i dietetyce

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Mikroorganizmy jako źródlo związków biologicznie aktywnych - parametryzacja procesów hodowli5
T-L-2Żywność fermentowana jako źródlo substancji biologicznie aktywnych5
T-L-3Ocena wpływu zwiazków biologicznie aktywnych na wybrane wybrane aspekty funkcjonowania organizmu5
15
wykłady
T-W-1Mikroorganizmy jako źródło substancji biologicznie aktywnych3
T-W-2Czynniki regulacji wydajności syntezy substancji biologicznie aktywnych, metody otrzymywania, separacji i utrwalania substancji biologicznie aktywnych4
T-W-3Związki bioaktywne i ich właściwości4
T-W-4Żywność mikrobiologicznie przetworzona jako źródlo substancji o właściwościach bioaktywnych4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć bieżacych5
A-L-3przygotowanie do zaliczenia bloków tematycznych5
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia końcowego6
A-W-3samodzielny przegląd literatury5
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca w grupach
M-3dyskusja tematyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Egzamin pisemny.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb3 2_W01
Student zna relacje między drobnoustrojami a środowiskiem i jego wpływem na szlaki biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz mechanizmy ich oddziaływania na organizm człowieka
D_1A_W01C-1T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb3 2_U01
Student potrafi dokonac parametryzacji procesu biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz wykorzystać wiedze o ich wpływie na funkcjonowanie organizmu człowieka
D_1A_U05C-1T-L-2, T-L-1, T-L-3M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb3 2_K01
Student ma świadomość potrzeby wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu stosowania związków bioaktywnych pochodzenia mikrobiologicznego
D_1A_K01C-1T-W-2, T-W-4, T-L-1, T-W-1, T-L-3, T-W-3, T-L-2M-1, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb3 2_W01
Student zna relacje między drobnoustrojami a środowiskiem i jego wpływem na szlaki biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz mechanizmy ich oddziaływania na organizm człowieka
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie mozliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków bioaktywnych i ich znaczenie w dietetyce
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb3 2_U01
Student potrafi dokonac parametryzacji procesu biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz wykorzystać wiedze o ich wpływie na funkcjonowanie organizmu człowieka
2,0
3,0Student potrafi wykorzystac mikroorganizmy oraz dobrać narzedzia techniczne do pozyskania substancji biologicznie aktywnych pochodzących z mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb3 2_K01
Student ma świadomość potrzeby wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu stosowania związków bioaktywnych pochodzenia mikrobiologicznego
2,0
3,0Student jest przygotowany w stopniu dostatecznym do wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu zwiazków biologicznie aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Agata Goryluk - Salmonowicz, Mieczysław K. Błaszczyk, Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
  2. Krystyna Kowal, Zdzisław Libudzisz, Mikrobiologia techniczna Tom 1 i 2, PWN, Warszawa, 2012
  3. David B. Wilson, Hermann Sahm, Klaus Peter Stahmann, Matheos Koffas, Industrial Microbiology, Wiley, 2020
  4. Włodzimierz Bednarski, Arnold Repsa, Biotechnologia żywności, Naukowo - Techniczne, Warszawa, 2001
  5. Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski, Jan Fiedurek, Podstawy biotechnologii przemysłowej, PWN, Warszawa, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Aktualne publikacje, Microbial Biotechnology
  2. Aktualne publikacje, Trends in Biotechnology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Mikroorganizmy jako źródlo związków biologicznie aktywnych - parametryzacja procesów hodowli5
T-L-2Żywność fermentowana jako źródlo substancji biologicznie aktywnych5
T-L-3Ocena wpływu zwiazków biologicznie aktywnych na wybrane wybrane aspekty funkcjonowania organizmu5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikroorganizmy jako źródło substancji biologicznie aktywnych3
T-W-2Czynniki regulacji wydajności syntezy substancji biologicznie aktywnych, metody otrzymywania, separacji i utrwalania substancji biologicznie aktywnych4
T-W-3Związki bioaktywne i ich właściwości4
T-W-4Żywność mikrobiologicznie przetworzona jako źródlo substancji o właściwościach bioaktywnych4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć bieżacych5
A-L-3przygotowanie do zaliczenia bloków tematycznych5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia końcowego6
A-W-3samodzielny przegląd literatury5
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb3 2_W01Student zna relacje między drobnoustrojami a środowiskiem i jego wpływem na szlaki biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz mechanizmy ich oddziaływania na organizm człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych, związane z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego, przydatne do rozwiazywania problemów z zakresu żywienia i dietetyki
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania mikroorganizmów jako źródla składników bioaktywnych oraz ich zastosowania w produkcji żywności i dietetyce
Treści programoweT-W-4Żywność mikrobiologicznie przetworzona jako źródlo substancji o właściwościach bioaktywnych
T-W-1Mikroorganizmy jako źródło substancji biologicznie aktywnych
T-W-3Związki bioaktywne i ich właściwości
T-W-2Czynniki regulacji wydajności syntezy substancji biologicznie aktywnych, metody otrzymywania, separacji i utrwalania substancji biologicznie aktywnych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie mozliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków bioaktywnych i ich znaczenie w dietetyce
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb3 2_U01Student potrafi dokonac parametryzacji procesu biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz wykorzystać wiedze o ich wpływie na funkcjonowanie organizmu człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U05Potrafi przeprowadzić i zinterpretować wyniki wybranych analiz i testów z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych związanych z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania mikroorganizmów jako źródla składników bioaktywnych oraz ich zastosowania w produkcji żywności i dietetyce
Treści programoweT-L-2Żywność fermentowana jako źródlo substancji biologicznie aktywnych
T-L-1Mikroorganizmy jako źródlo związków biologicznie aktywnych - parametryzacja procesów hodowli
T-L-3Ocena wpływu zwiazków biologicznie aktywnych na wybrane wybrane aspekty funkcjonowania organizmu
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykorzystac mikroorganizmy oraz dobrać narzedzia techniczne do pozyskania substancji biologicznie aktywnych pochodzących z mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb3 2_K01Student ma świadomość potrzeby wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu stosowania związków bioaktywnych pochodzenia mikrobiologicznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania mikroorganizmów jako źródla składników bioaktywnych oraz ich zastosowania w produkcji żywności i dietetyce
Treści programoweT-W-2Czynniki regulacji wydajności syntezy substancji biologicznie aktywnych, metody otrzymywania, separacji i utrwalania substancji biologicznie aktywnych
T-W-4Żywność mikrobiologicznie przetworzona jako źródlo substancji o właściwościach bioaktywnych
T-L-1Mikroorganizmy jako źródlo związków biologicznie aktywnych - parametryzacja procesów hodowli
T-W-1Mikroorganizmy jako źródło substancji biologicznie aktywnych
T-L-3Ocena wpływu zwiazków biologicznie aktywnych na wybrane wybrane aspekty funkcjonowania organizmu
T-W-3Związki bioaktywne i ich właściwości
T-L-2Żywność fermentowana jako źródlo substancji biologicznie aktywnych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest przygotowany w stopniu dostatecznym do wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu zwiazków biologicznie aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0