Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)

Sylabus przedmiotu Ochrona własności intelektualnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ochrona własności intelektualnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie ogólnej wiedzy w zakresie instytucji prawnych i funkcjonownaia organów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
C-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przedmiot i podmiot prawa autorskiego3
T-W-2Prawa autorskie osobiste i majątkowe3
T-W-3Zasady przenoszenia praw autorskich majątkowych2
T-W-4Konwencje międzynarodowe. Prawo karne3
T-W-5Patent i wynalazek3
T-W-6Zaliczenie1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1udział w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO4_W01
Student zna i rozumie zagadnienia w zakresie pojęć ochrony własności intelektualnej
D_1A_W10C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO4_U01
student potrafi powiązać poznane instytucje i pojęcia z ich praktycznym zastosowaniem, łącznie z umiejętnością opracowania podstawowych umów, dokumentów i wniosków.
D_1A_U12C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO4_K01
student jest gotów do przestrzegania etyki zawodowej i poszanowania pracy innych
D_1A_K03C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO4_W01
Student zna i rozumie zagadnienia w zakresie pojęć ochrony własności intelektualnej
2,0nie opanował materiału w zakresie podstawowych pojęć
3,0opanował materiał w stopniu dostatecznym
3,5opanował podstawowe pojęcia ale ma trudności z ich stosowaniem
4,0opanował podstawowe pojęcia i umiejętność ich zastosowania
4,5opanował materiał i jego sprawne zastosowanie
5,0opanował materiał na poziomie bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO4_U01
student potrafi powiązać poznane instytucje i pojęcia z ich praktycznym zastosowaniem, łącznie z umiejętnością opracowania podstawowych umów, dokumentów i wniosków.
2,0nie posiada wiedzy w zakresie treści przedmiotu
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym opracować podstawowe umowy, dokumenty i opracować odpowiednie wnioski
3,5posiada podstawowę wiedzę lecz ma trudności z jej stosowaniem
4,0opanował materiał przedmiotu w stopniu dobrym
4,5opanował materiał przedmiotu i umie go stosować
5,0bardzo dobrze opanował materiał przedmiotu i umie go zastosować.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO4_K01
student jest gotów do przestrzegania etyki zawodowej i poszanowania pracy innych
2,0nie posiada podstawowej wiedzy i nie potrafi jej zastosować
3,0student jest gotów do przestrzegania etyki zawodowej i poszanowania pracy innych
3,5posiada podstawową wiedzę i potrafi ją częściowo zastosować
4,0posiada wiedzę na odpowiednim poziomie. Umie ją zastosować
4,5posiada wiedzę adekwatną do treści programowych łącznie z jej zastosowaniem
5,0opanował w całości materiał przedmiotu i jego zastosowanie

Literatura podstawowa

  1. Janusz Barta, Ryszard Markiewicz, Prawa autorskie i prawa pokrewne, Wolters Kluwer LEX Polska, 2011
  2. Prawo własności przemysłowej, CH Beck, 2012, Seria Twoje Prawo

Literatura dodatkowa

  1. Mariusz Załucki, Prawo własności intelektualnej Repetytorium, Difin, 2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedmiot i podmiot prawa autorskiego3
T-W-2Prawa autorskie osobiste i majątkowe3
T-W-3Zasady przenoszenia praw autorskich majątkowych2
T-W-4Konwencje międzynarodowe. Prawo karne3
T-W-5Patent i wynalazek3
T-W-6Zaliczenie1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO4_W01Student zna i rozumie zagadnienia w zakresie pojęć ochrony własności intelektualnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W10Zna i rozumie dylematy współczesnej cywilizacji, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i praw autorskich
Cel przedmiotuC-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
C-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.
Treści programoweT-W-1Przedmiot i podmiot prawa autorskiego
T-W-2Prawa autorskie osobiste i majątkowe
T-W-3Zasady przenoszenia praw autorskich majątkowych
T-W-4Konwencje międzynarodowe. Prawo karne
T-W-5Patent i wynalazek
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie opanował materiału w zakresie podstawowych pojęć
3,0opanował materiał w stopniu dostatecznym
3,5opanował podstawowe pojęcia ale ma trudności z ich stosowaniem
4,0opanował podstawowe pojęcia i umiejętność ich zastosowania
4,5opanował materiał i jego sprawne zastosowanie
5,0opanował materiał na poziomie bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO4_U01student potrafi powiązać poznane instytucje i pojęcia z ich praktycznym zastosowaniem, łącznie z umiejętnością opracowania podstawowych umów, dokumentów i wniosków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U12Potrafi zidentyfikować i wykorzystać wybrane uwarunkowania ekonomiczne, prawne, etyczne, społeczne i inne działalności w zawodzie dietetyka. Posługiwać się rachunkiem ekonomicznym przy ocenie podejmowanych przedsięwzięć, dostrzegając znaczenie aspektów społecznych i organizacyjnych
Cel przedmiotuC-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
C-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.
Treści programoweT-W-1Przedmiot i podmiot prawa autorskiego
T-W-2Prawa autorskie osobiste i majątkowe
T-W-3Zasady przenoszenia praw autorskich majątkowych
T-W-4Konwencje międzynarodowe. Prawo karne
T-W-5Patent i wynalazek
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie posiada wiedzy w zakresie treści przedmiotu
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym opracować podstawowe umowy, dokumenty i opracować odpowiednie wnioski
3,5posiada podstawowę wiedzę lecz ma trudności z jej stosowaniem
4,0opanował materiał przedmiotu w stopniu dobrym
4,5opanował materiał przedmiotu i umie go stosować
5,0bardzo dobrze opanował materiał przedmiotu i umie go zastosować.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO4_K01student jest gotów do przestrzegania etyki zawodowej i poszanowania pracy innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K03Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka.
Cel przedmiotuC-1Znajomość pojęć i instytucji z zakresu ochrony własności intelektualnej, jej obrotu oraz w zakresie BHP
C-2Umiejętność rozróżnienia i tworzenia podstawowych umów w zakresie ochrony i obrotu własnością intelektualną, posługiwania się zasadami BHP na uczelni.
Treści programoweT-W-2Prawa autorskie osobiste i majątkowe
T-W-3Zasady przenoszenia praw autorskich majątkowych
T-W-4Konwencje międzynarodowe. Prawo karne
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie na ocenę w formie testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie posiada podstawowej wiedzy i nie potrafi jej zastosować
3,0student jest gotów do przestrzegania etyki zawodowej i poszanowania pracy innych
3,5posiada podstawową wiedzę i potrafi ją częściowo zastosować
4,0posiada wiedzę na odpowiednim poziomie. Umie ją zastosować
4,5posiada wiedzę adekwatną do treści programowych łącznie z jej zastosowaniem
5,0opanował w całości materiał przedmiotu i jego zastosowanie