Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
Sylabus przedmiotu Diety alternatywne w cateringu:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Diety alternatywne w cateringu | ||
Specjalność | Dietetyka w gastronomii i cateringu | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści z przedmiotów: żywienie człowieka, żywienie zbiorowe, dietetyka 1, fizjologia żywienia, produkty zwierzęce i roślinne o właściwościach prozdrowotnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie planowania diet alternatywnych w cateringu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. | 1 |
T-L-2 | Analiza wartości energetycznej i odżywczej dostępnych diet alternatywnych w caterinu na rynku polskim. | 3 |
T-L-3 | Układanie diet alternatywnych o różnej kaloryczności, stosowanych w catering na runku polskim. | 4 |
T-L-4 | Zaliczenie zajęć. | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu, przydatność w żywieniu człowieka. | 1 |
T-W-2 | Diety alternatywne w praktyce żywieniowej. | 1 |
T-W-3 | Diety roślinne – rodzaje, wartość odżywcza i przydatność żywieniowa. | 1 |
T-W-4 | Marketing a współczesne podejście do odżywiania. | 1 |
T-W-5 | Przegląd wybranych diet alternatywnych i ich wpływ na zdrowie. | 13 |
T-W-6 | Zaliczenie zajęć. | 1 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | Analiza wskazanej literatury | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć | 12 |
26 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 18 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 12 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenie | 20 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne - układanie diet alternatywnych stosowanych w cateringu. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z przedmiotu. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS2-2_W01 Student zna i rozumie potrzeby żywieniowe człowieka zdrowego i chorego, skład produktów żywnościowych i ich przydatność w tworzeniu diet alternatywnych. | D_1A_W04 | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS2-2_U01 Potrafi sporządzić plan żywieniowy, obejmujący założenia diet alternatywnych, dla osób korzystających z cateringu. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności oraz zastosować w dietach alternatywnych. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | D_1A_U06 | — | C-1 | T-L-2, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS2-2_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w zastosowaniu diet alternatywnych w żywieniu człowieka zdrowego i chorego korzystającego z cateringu, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | D_1A_K03 | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-L-2, T-L-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS2-2_W01 Student zna i rozumie potrzeby żywieniowe człowieka zdrowego i chorego, skład produktów żywnościowych i ich przydatność w tworzeniu diet alternatywnych. | 2,0 | Student nie zna podstawowych zagadnień z zakresu diet alternatywnych ich wartości odżywczej i przydatności w żywieniu ludzi. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu diet alternatywnych ich wartości odżywczej i przydatności w żywieniu ludzi i poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu diet alternatywnych ich wartości odżywczej i przydatności w żywieniu ludzi i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował w stopniu ponadpodstawowym wiedzę z zakresu diet alternatywnych ich wartości odżywczej i przydatności w żywieniu ludzi i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu diet alternatywnych ich wartości odżywczej i przydatności w żywieniu ludzi. Prawidłowo układa i bilansuje dietę. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada rozległą wiedzę z zakresu diet alternatywnych ich wartości odżywczej i przydatności w żywieniu ludzi. Prawidłowo układa i bilansuje dietę. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS2-2_U01 Potrafi sporządzić plan żywieniowy, obejmujący założenia diet alternatywnych, dla osób korzystających z cateringu. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności oraz zastosować w dietach alternatywnych. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety alternatywnej dla wybranej grupy osób i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje diety alternatywne dla wybranej grupy osób, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań jednak bez analizy. | |
3,5 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje diety alternatywne dla wybranej grupy osób, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. | |
4,0 | Student poprawnie projektuje diety alternatywne dla wybranej grupy osób, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników. | |
4,5 | Student poprawnie projektuje diety alternatywne dla wybranej grupy osób, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. | |
5,0 | Student poprawnie projektuje diety alternatywne dla wybranej grupy osób, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto zaproponować korekty. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS2-2_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w zastosowaniu diet alternatywnych w żywieniu człowieka zdrowego i chorego korzystającego z cateringu, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- A. Białek-Dratwa, M. Grajek, Diety alternatywne w poradnictwie żywieniowym, 2020, wyd 1
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Wyd. IŻŻ, W-wa, 2010
- Ostrowska L., Dietetyka. Kompedium., PZWL, Warszawa, 2020
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, PZWL, W-wa, 2014
Literatura dodatkowa
- czasopismo, Współczesna dietetyka, https://www.wspolczesnadietetyka.pl/
- czasopismo, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, http://journal.pan.olsztyn.pl/