Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)

Sylabus przedmiotu Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznym:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznym
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy chemii i toksykologii żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie się z możliwym szkodliwym lub toksycznym oddziaływaniem niektórych pierwiastków śladowych - analiza przypadków, wzajemnych oddziaływań

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wstęp do ćwiczeń, zapoznanie z przepisami BHP1
T-L-2Wpływ procesów technologicznych na poziom pierwiastków śladowych. Przygotowanie próbek – obróbka termiczna i wyznaczenie suchej masy. Mineralizacja mikrofalowa. Oznaczenie pierwiastków metodą emisyjnej spektrometrii atomowej z plazmą indukcyjnie sprzężoną (ICP AES)3
T-L-3Ocena pobrania perwiastków śladowych z żywnością w odniesieniu do wartości referencyjnych.3
T-L-4Opacowanie pisemnego raportu na zadany temat2
9
wykłady
T-W-1Problemy związane z niedoborem i/lub nadmiarem wybranych pierwiastków śladowych1
T-W-2Zagrożenia spowodowane przez fluor - wpływ diety na obecność fluoru w organizmie1
T-W-3Wybrane pierwiastki śladowe - niezbędne i/lub toksyczne2
T-W-4Szacowanie ryzyka narażenia związane z obecnością pierwiastków śladowych w diecie2
T-W-5Przygotowanie prezentacji na wybrany temat - dyskusja w grupie2
T-W-6Spożywana żywność a biodostępność pierwiastków śladowych - możliwe interakcje1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu7
A-L-3Przygotowanie raportu9
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Przygotowanie prezentacji zaliczeniowej8
A-W-3Konsultacje z nauczycielem2
A-W-4Studiowanie literatury przedmiotu6
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy
M-2dyskusja dydaktyczna, burza mózgów
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: prezentacja multimedialna
S-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne lub ustne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb6 1_W01
Zna i rozumie rolę wybranych pierwiastków śladowych w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zna skutki nadmiaru i niedoboru tych pierwiastków oraz konsekwencje zdrowotne.
D_1A_W07C-1T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb6 1_U01
Potrafi dobrać i zastosować metody analityczne w celu określenia zawartości pierwiastków śladowych w surowcach i produktach spożywczych. Potrafi oszacować ryzyko zdrowotne związane z dietą zawierającą małe i duże zawartości tych pierwiastków.
D_1A_U11C-1T-L-2, T-L-3M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb6 1_K01
Jest gotów do pogłębiania swojej wiedzy w zakresie poruszanym w ramach przedmiotu przez całe życie
D_1A_K04C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb6 1_W01
Zna i rozumie rolę wybranych pierwiastków śladowych w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zna skutki nadmiaru i niedoboru tych pierwiastków oraz konsekwencje zdrowotne.
2,0
3,0zdobycie min. 51% punktów z zaliczenia wykładów na podstawie przygotowanej prezentacji problemowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb6 1_U01
Potrafi dobrać i zastosować metody analityczne w celu określenia zawartości pierwiastków śladowych w surowcach i produktach spożywczych. Potrafi oszacować ryzyko zdrowotne związane z dietą zawierającą małe i duże zawartości tych pierwiastków.
2,0
3,0uzyskanie min. 51% punktów wymaganych do zaliczenia ćwiczeń
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb6 1_K01
Jest gotów do pogłębiania swojej wiedzy w zakresie poruszanym w ramach przedmiotu przez całe życie
2,0
3,0Student jest w dostatecznym stopniu świadomy konieczności pogłębiania wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. red. Seńczuk W., Toksykologia współczesna., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2017

Literatura dodatkowa

  1. kwartalnik, Journal of Elementology - wybrane artykuły

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wstęp do ćwiczeń, zapoznanie z przepisami BHP1
T-L-2Wpływ procesów technologicznych na poziom pierwiastków śladowych. Przygotowanie próbek – obróbka termiczna i wyznaczenie suchej masy. Mineralizacja mikrofalowa. Oznaczenie pierwiastków metodą emisyjnej spektrometrii atomowej z plazmą indukcyjnie sprzężoną (ICP AES)3
T-L-3Ocena pobrania perwiastków śladowych z żywnością w odniesieniu do wartości referencyjnych.3
T-L-4Opacowanie pisemnego raportu na zadany temat2
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Problemy związane z niedoborem i/lub nadmiarem wybranych pierwiastków śladowych1
T-W-2Zagrożenia spowodowane przez fluor - wpływ diety na obecność fluoru w organizmie1
T-W-3Wybrane pierwiastki śladowe - niezbędne i/lub toksyczne2
T-W-4Szacowanie ryzyka narażenia związane z obecnością pierwiastków śladowych w diecie2
T-W-5Przygotowanie prezentacji na wybrany temat - dyskusja w grupie2
T-W-6Spożywana żywność a biodostępność pierwiastków śladowych - możliwe interakcje1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu7
A-L-3Przygotowanie raportu9
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Przygotowanie prezentacji zaliczeniowej8
A-W-3Konsultacje z nauczycielem2
A-W-4Studiowanie literatury przedmiotu6
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb6 1_W01Zna i rozumie rolę wybranych pierwiastków śladowych w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zna skutki nadmiaru i niedoboru tych pierwiastków oraz konsekwencje zdrowotne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania technologiczne, gastronomiczne, toksykologiczne, mikrobiologiczne i prawne kształtujące jakość zdrowotną żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się z możliwym szkodliwym lub toksycznym oddziaływaniem niektórych pierwiastków śladowych - analiza przypadków, wzajemnych oddziaływań
Treści programoweT-W-2Zagrożenia spowodowane przez fluor - wpływ diety na obecność fluoru w organizmie
T-W-5Przygotowanie prezentacji na wybrany temat - dyskusja w grupie
T-W-3Wybrane pierwiastki śladowe - niezbędne i/lub toksyczne
T-W-4Szacowanie ryzyka narażenia związane z obecnością pierwiastków śladowych w diecie
T-W-6Spożywana żywność a biodostępność pierwiastków śladowych - możliwe interakcje
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2dyskusja dydaktyczna, burza mózgów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: prezentacja multimedialna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zdobycie min. 51% punktów z zaliczenia wykładów na podstawie przygotowanej prezentacji problemowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb6 1_U01Potrafi dobrać i zastosować metody analityczne w celu określenia zawartości pierwiastków śladowych w surowcach i produktach spożywczych. Potrafi oszacować ryzyko zdrowotne związane z dietą zawierającą małe i duże zawartości tych pierwiastków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U11Potrafi zbadać i ocenić bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w aspekcie technologicznym, gastronomicznym, toksykologicznym, mikrobiologicznym i prawnym
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się z możliwym szkodliwym lub toksycznym oddziaływaniem niektórych pierwiastków śladowych - analiza przypadków, wzajemnych oddziaływań
Treści programoweT-L-2Wpływ procesów technologicznych na poziom pierwiastków śladowych. Przygotowanie próbek – obróbka termiczna i wyznaczenie suchej masy. Mineralizacja mikrofalowa. Oznaczenie pierwiastków metodą emisyjnej spektrometrii atomowej z plazmą indukcyjnie sprzężoną (ICP AES)
T-L-3Ocena pobrania perwiastków śladowych z żywnością w odniesieniu do wartości referencyjnych.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna, burza mózgów
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne lub ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0uzyskanie min. 51% punktów wymaganych do zaliczenia ćwiczeń
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb6 1_K01Jest gotów do pogłębiania swojej wiedzy w zakresie poruszanym w ramach przedmiotu przez całe życie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się z możliwym szkodliwym lub toksycznym oddziaływaniem niektórych pierwiastków śladowych - analiza przypadków, wzajemnych oddziaływań
Treści programoweT-L-2Wpływ procesów technologicznych na poziom pierwiastków śladowych. Przygotowanie próbek – obróbka termiczna i wyznaczenie suchej masy. Mineralizacja mikrofalowa. Oznaczenie pierwiastków metodą emisyjnej spektrometrii atomowej z plazmą indukcyjnie sprzężoną (ICP AES)
T-L-3Ocena pobrania perwiastków śladowych z żywnością w odniesieniu do wartości referencyjnych.
T-L-4Opacowanie pisemnego raportu na zadany temat
T-W-2Zagrożenia spowodowane przez fluor - wpływ diety na obecność fluoru w organizmie
T-W-5Przygotowanie prezentacji na wybrany temat - dyskusja w grupie
T-W-3Wybrane pierwiastki śladowe - niezbędne i/lub toksyczne
T-W-4Szacowanie ryzyka narażenia związane z obecnością pierwiastków śladowych w diecie
T-W-6Spożywana żywność a biodostępność pierwiastków śladowych - możliwe interakcje
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna, burza mózgów
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: prezentacja multimedialna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest w dostatecznym stopniu świadomy konieczności pogłębiania wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0