Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)

Sylabus przedmiotu Biochemia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biochemia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Bartkowiak <Artur-Bartkowiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 18 3,00,50egzamin
laboratoriaL2 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość chemii, fizyki, matematyki i biologii na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu biochemii, podstaw związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu ludzkiego, metabolizmu pobieranych składników odżywczych, niezbędnych do dalszego kształcenia w zakresie dietetyki

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Omówienie zasad BHP obowiązujących w laboratorium1
T-L-2Cukry proste i złożone. Reakcje charakterystyczne1
T-L-3Tłuszcze. Odróżnianie tłuszczów nasyconych od nienasyconych, hydroliza enzymatyczna tłuszczów właściwych, rozpuszczalność tłuszczów1
T-L-4Określanie właściwości tłuszczów za pomocą wskaźników np. liczba zmydlania, liczba kwasowa1
T-L-5Inwertaza, wpływ temperatury oraz pH na aktywność inwertazy1
T-L-6Białka, właściwości fizyczne białek, reakcje charakterystyczne białek1
T-L-7Określanie punktu izoelektrycznego wybranego białka1
T-L-8Witaminy. Podział witamin. Utlenianie witaminy C1
T-L-9kolokwium I1
T-L-10Oznaczanie aktywności amylazy, stopniowy rozkład skrobi przez emylazę1
T-L-11Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu za pomocą miareczkowania2
T-L-12Trypsyna. Oznaczanie szybkości trawienia żelatyny przez trypsynę (miareczkowanie formolowe)2
T-L-13Kwasy nukleinowe - izolacja DNA z cebuli. Reakcje charakterystyczne. Odróżnianie DNA od RNA2
T-L-14Kwasy nukleinowe. Izolacja RNA z drożdży. Hydroliza kwasowa RNA. Reakcje charakterystyczne RNA1
T-L-15kolokwium II1
18
wykłady
T-W-1Budowa i właściwości aminokwasów. Struktura oraz funkcje białek1
T-W-2Enzymy, budowa, zasada działania, klasyfikacja, podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych1
T-W-3Budowa i funkcjonowanie błon komórkowych - lipidy i błony biologiczne, kanały i pompy błonowe, kaskady przekazujące sygnał1
T-W-4Charakterystyka poszczególnych konformacji białek oraz funkcje białek - budowa mięśnia i biochemia skurczu, stadia fałdowania się białek1
T-W-5Zasady pozyskiwania energii w procesach metabolicznych i jej magazynowanie - metabolizm1
T-W-6Łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna, metabolizm węglowodanów, cykl kwasu cytrynowego1
T-W-7Metabolizm kwasów tłuszczowych, rozkład aminokwasów, cykl mocznikowy.2
T-W-8Uzyskiwanie energii w procesach metabolicznych - fotosynteza2
T-W-9Biosynteza elementów budulcowych takich jak lipidy i steroidy błon komórkowych2
T-W-10Biosynteza amonokwasów i hemu. Podstawowe informacje na poziomie biochemicznym na temat wrodzonych zaburzeń metabolizmu2
T-W-11Integracja metabolizmu (strategia metabolizmu, metaboliczny profil ważniejszych organów, hormonalne regulatory metabolizmu związków energetycznych, adaptacja metabolizmu do długotrwałego głodowania)3
T-W-12Biosyntezy nukleotydów. Biosynteza białek1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2Opracowanie wyników i wykonanie sprawozdań16
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia pisemnego14
A-L-4Egzamin2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury, przygotowanie się do egzaminu35
A-W-3Samodzielne uzupełnianie wiedzy z przedmiotu20
A-W-4egzamin pisemny2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Dwa kolkokwia w ciągu semestru
S-2Ocena formująca: średnia ocena z kart pracy/sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO6_W01
Zdany egzamin końcowy
D_1A_W01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO6_U01
Zaliczone dwa kolokwia oraz karty pracy/sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
D_1A_U05C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-10, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-11, T-L-8, T-L-12, T-L-13, T-L-14M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO6_K01
potrafi pracować w zespole
D_1A_K04C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-10, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-9, T-L-11, T-L-8, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO6_W01
Zdany egzamin końcowy
2,0
3,0Uzyskanie odpowiedniej liczby punktów z egzaminu pisemnego, odpowiadającej 60% prawidłowych odpowiedzi
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO6_U01
Zaliczone dwa kolokwia oraz karty pracy/sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
2,0
3,0zaliczone dwa kolokwia na 60% (poprawnych odpowiedzi), zaliczone karty pracy/sprawozdania z wykonanych doświadczeń
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO6_K01
potrafi pracować w zespole
2,0
3,0potrafi praować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Gregory J. Gatto, Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2019, 5
  2. Rodwell Victor W., Bender David A., Botham Kathleen M., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2018
  3. Murray Robert K., Granner Daryl K., Rodwell Victor, BIOCHEMIA HARPERA, PZWL, Warszawa, 2012
  4. Stefanowicz-Kłyszejko Leokadia, Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 1999, 4

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Omówienie zasad BHP obowiązujących w laboratorium1
T-L-2Cukry proste i złożone. Reakcje charakterystyczne1
T-L-3Tłuszcze. Odróżnianie tłuszczów nasyconych od nienasyconych, hydroliza enzymatyczna tłuszczów właściwych, rozpuszczalność tłuszczów1
T-L-4Określanie właściwości tłuszczów za pomocą wskaźników np. liczba zmydlania, liczba kwasowa1
T-L-5Inwertaza, wpływ temperatury oraz pH na aktywność inwertazy1
T-L-6Białka, właściwości fizyczne białek, reakcje charakterystyczne białek1
T-L-7Określanie punktu izoelektrycznego wybranego białka1
T-L-8Witaminy. Podział witamin. Utlenianie witaminy C1
T-L-9kolokwium I1
T-L-10Oznaczanie aktywności amylazy, stopniowy rozkład skrobi przez emylazę1
T-L-11Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu za pomocą miareczkowania2
T-L-12Trypsyna. Oznaczanie szybkości trawienia żelatyny przez trypsynę (miareczkowanie formolowe)2
T-L-13Kwasy nukleinowe - izolacja DNA z cebuli. Reakcje charakterystyczne. Odróżnianie DNA od RNA2
T-L-14Kwasy nukleinowe. Izolacja RNA z drożdży. Hydroliza kwasowa RNA. Reakcje charakterystyczne RNA1
T-L-15kolokwium II1
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Budowa i właściwości aminokwasów. Struktura oraz funkcje białek1
T-W-2Enzymy, budowa, zasada działania, klasyfikacja, podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych1
T-W-3Budowa i funkcjonowanie błon komórkowych - lipidy i błony biologiczne, kanały i pompy błonowe, kaskady przekazujące sygnał1
T-W-4Charakterystyka poszczególnych konformacji białek oraz funkcje białek - budowa mięśnia i biochemia skurczu, stadia fałdowania się białek1
T-W-5Zasady pozyskiwania energii w procesach metabolicznych i jej magazynowanie - metabolizm1
T-W-6Łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna, metabolizm węglowodanów, cykl kwasu cytrynowego1
T-W-7Metabolizm kwasów tłuszczowych, rozkład aminokwasów, cykl mocznikowy.2
T-W-8Uzyskiwanie energii w procesach metabolicznych - fotosynteza2
T-W-9Biosynteza elementów budulcowych takich jak lipidy i steroidy błon komórkowych2
T-W-10Biosynteza amonokwasów i hemu. Podstawowe informacje na poziomie biochemicznym na temat wrodzonych zaburzeń metabolizmu2
T-W-11Integracja metabolizmu (strategia metabolizmu, metaboliczny profil ważniejszych organów, hormonalne regulatory metabolizmu związków energetycznych, adaptacja metabolizmu do długotrwałego głodowania)3
T-W-12Biosyntezy nukleotydów. Biosynteza białek1
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2Opracowanie wyników i wykonanie sprawozdań16
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia pisemnego14
A-L-4Egzamin2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury, przygotowanie się do egzaminu35
A-W-3Samodzielne uzupełnianie wiedzy z przedmiotu20
A-W-4egzamin pisemny2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO6_W01Zdany egzamin końcowy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych, związane z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego, przydatne do rozwiazywania problemów z zakresu żywienia i dietetyki
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu biochemii, podstaw związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu ludzkiego, metabolizmu pobieranych składników odżywczych, niezbędnych do dalszego kształcenia w zakresie dietetyki
Treści programoweT-W-1Budowa i właściwości aminokwasów. Struktura oraz funkcje białek
T-W-2Enzymy, budowa, zasada działania, klasyfikacja, podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-3Budowa i funkcjonowanie błon komórkowych - lipidy i błony biologiczne, kanały i pompy błonowe, kaskady przekazujące sygnał
T-W-4Charakterystyka poszczególnych konformacji białek oraz funkcje białek - budowa mięśnia i biochemia skurczu, stadia fałdowania się białek
T-W-5Zasady pozyskiwania energii w procesach metabolicznych i jej magazynowanie - metabolizm
T-W-6Łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna, metabolizm węglowodanów, cykl kwasu cytrynowego
T-W-7Metabolizm kwasów tłuszczowych, rozkład aminokwasów, cykl mocznikowy.
T-W-8Uzyskiwanie energii w procesach metabolicznych - fotosynteza
T-W-9Biosynteza elementów budulcowych takich jak lipidy i steroidy błon komórkowych
T-W-10Biosynteza amonokwasów i hemu. Podstawowe informacje na poziomie biochemicznym na temat wrodzonych zaburzeń metabolizmu
T-W-11Integracja metabolizmu (strategia metabolizmu, metaboliczny profil ważniejszych organów, hormonalne regulatory metabolizmu związków energetycznych, adaptacja metabolizmu do długotrwałego głodowania)
T-W-12Biosyntezy nukleotydów. Biosynteza białek
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Uzyskanie odpowiedniej liczby punktów z egzaminu pisemnego, odpowiadającej 60% prawidłowych odpowiedzi
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO6_U01Zaliczone dwa kolokwia oraz karty pracy/sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U05Potrafi przeprowadzić i zinterpretować wyniki wybranych analiz i testów z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych związanych z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu biochemii, podstaw związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu ludzkiego, metabolizmu pobieranych składników odżywczych, niezbędnych do dalszego kształcenia w zakresie dietetyki
Treści programoweT-L-2Cukry proste i złożone. Reakcje charakterystyczne
T-L-3Tłuszcze. Odróżnianie tłuszczów nasyconych od nienasyconych, hydroliza enzymatyczna tłuszczów właściwych, rozpuszczalność tłuszczów
T-L-4Określanie właściwości tłuszczów za pomocą wskaźników np. liczba zmydlania, liczba kwasowa
T-L-10Oznaczanie aktywności amylazy, stopniowy rozkład skrobi przez emylazę
T-L-5Inwertaza, wpływ temperatury oraz pH na aktywność inwertazy
T-L-6Białka, właściwości fizyczne białek, reakcje charakterystyczne białek
T-L-7Określanie punktu izoelektrycznego wybranego białka
T-L-11Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu za pomocą miareczkowania
T-L-8Witaminy. Podział witamin. Utlenianie witaminy C
T-L-12Trypsyna. Oznaczanie szybkości trawienia żelatyny przez trypsynę (miareczkowanie formolowe)
T-L-13Kwasy nukleinowe - izolacja DNA z cebuli. Reakcje charakterystyczne. Odróżnianie DNA od RNA
T-L-14Kwasy nukleinowe. Izolacja RNA z drożdży. Hydroliza kwasowa RNA. Reakcje charakterystyczne RNA
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dwa kolkokwia w ciągu semestru
S-2Ocena formująca: średnia ocena z kart pracy/sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zaliczone dwa kolokwia na 60% (poprawnych odpowiedzi), zaliczone karty pracy/sprawozdania z wykonanych doświadczeń
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO6_K01potrafi pracować w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu biochemii, podstaw związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu ludzkiego, metabolizmu pobieranych składników odżywczych, niezbędnych do dalszego kształcenia w zakresie dietetyki
Treści programoweT-W-2Enzymy, budowa, zasada działania, klasyfikacja, podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-3Budowa i funkcjonowanie błon komórkowych - lipidy i błony biologiczne, kanały i pompy błonowe, kaskady przekazujące sygnał
T-W-4Charakterystyka poszczególnych konformacji białek oraz funkcje białek - budowa mięśnia i biochemia skurczu, stadia fałdowania się białek
T-W-5Zasady pozyskiwania energii w procesach metabolicznych i jej magazynowanie - metabolizm
T-W-6Łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna, metabolizm węglowodanów, cykl kwasu cytrynowego
T-W-7Metabolizm kwasów tłuszczowych, rozkład aminokwasów, cykl mocznikowy.
T-W-8Uzyskiwanie energii w procesach metabolicznych - fotosynteza
T-W-9Biosynteza elementów budulcowych takich jak lipidy i steroidy błon komórkowych
T-W-10Biosynteza amonokwasów i hemu. Podstawowe informacje na poziomie biochemicznym na temat wrodzonych zaburzeń metabolizmu
T-W-11Integracja metabolizmu (strategia metabolizmu, metaboliczny profil ważniejszych organów, hormonalne regulatory metabolizmu związków energetycznych, adaptacja metabolizmu do długotrwałego głodowania)
T-W-12Biosyntezy nukleotydów. Biosynteza białek
T-L-1Omówienie zasad BHP obowiązujących w laboratorium
T-L-2Cukry proste i złożone. Reakcje charakterystyczne
T-L-3Tłuszcze. Odróżnianie tłuszczów nasyconych od nienasyconych, hydroliza enzymatyczna tłuszczów właściwych, rozpuszczalność tłuszczów
T-L-4Określanie właściwości tłuszczów za pomocą wskaźników np. liczba zmydlania, liczba kwasowa
T-L-10Oznaczanie aktywności amylazy, stopniowy rozkład skrobi przez emylazę
T-L-5Inwertaza, wpływ temperatury oraz pH na aktywność inwertazy
T-L-6Białka, właściwości fizyczne białek, reakcje charakterystyczne białek
T-L-7Określanie punktu izoelektrycznego wybranego białka
T-L-9kolokwium I
T-L-11Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu za pomocą miareczkowania
T-L-8Witaminy. Podział witamin. Utlenianie witaminy C
T-L-12Trypsyna. Oznaczanie szybkości trawienia żelatyny przez trypsynę (miareczkowanie formolowe)
T-L-13Kwasy nukleinowe - izolacja DNA z cebuli. Reakcje charakterystyczne. Odróżnianie DNA od RNA
T-L-14Kwasy nukleinowe. Izolacja RNA z drożdży. Hydroliza kwasowa RNA. Reakcje charakterystyczne RNA
T-L-15kolokwium II
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: średnia ocena z kart pracy/sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi praować w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0