Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
Sylabus przedmiotu Biochemia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biochemia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Bartkowiak <Artur-Bartkowiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość chemii, fizyki, matematyki i biologii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu biochemii, podstaw związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu ludzkiego, metabolizmu pobieranych składników odżywczych, niezbędnych do dalszego kształcenia w zakresie dietetyki |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Omówienie zasad BHP obowiązujących w laboratorium | 1 |
T-L-2 | Cukry proste i złożone. Reakcje charakterystyczne | 1 |
T-L-3 | Tłuszcze. Odróżnianie tłuszczów nasyconych od nienasyconych, hydroliza enzymatyczna tłuszczów właściwych, rozpuszczalność tłuszczów | 1 |
T-L-4 | Określanie właściwości tłuszczów za pomocą wskaźników np. liczba zmydlania, liczba kwasowa | 1 |
T-L-5 | Inwertaza, wpływ temperatury oraz pH na aktywność inwertazy | 1 |
T-L-6 | Białka, właściwości fizyczne białek, reakcje charakterystyczne białek | 1 |
T-L-7 | Określanie punktu izoelektrycznego wybranego białka | 1 |
T-L-8 | Witaminy. Podział witamin. Utlenianie witaminy C | 1 |
T-L-9 | kolokwium I | 1 |
T-L-10 | Oznaczanie aktywności amylazy, stopniowy rozkład skrobi przez emylazę | 1 |
T-L-11 | Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu za pomocą miareczkowania | 2 |
T-L-12 | Trypsyna. Oznaczanie szybkości trawienia żelatyny przez trypsynę (miareczkowanie formolowe) | 2 |
T-L-13 | Kwasy nukleinowe - izolacja DNA z cebuli. Reakcje charakterystyczne. Odróżnianie DNA od RNA | 2 |
T-L-14 | Kwasy nukleinowe. Izolacja RNA z drożdży. Hydroliza kwasowa RNA. Reakcje charakterystyczne RNA | 1 |
T-L-15 | kolokwium II | 1 |
18 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Budowa i właściwości aminokwasów. Struktura oraz funkcje białek | 1 |
T-W-2 | Enzymy, budowa, zasada działania, klasyfikacja, podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych | 1 |
T-W-3 | Budowa i funkcjonowanie błon komórkowych - lipidy i błony biologiczne, kanały i pompy błonowe, kaskady przekazujące sygnał | 1 |
T-W-4 | Charakterystyka poszczególnych konformacji białek oraz funkcje białek - budowa mięśnia i biochemia skurczu, stadia fałdowania się białek | 1 |
T-W-5 | Zasady pozyskiwania energii w procesach metabolicznych i jej magazynowanie - metabolizm | 1 |
T-W-6 | Łańcuch oddechowy, fosforylacja oksydacyjna, metabolizm węglowodanów, cykl kwasu cytrynowego | 1 |
T-W-7 | Metabolizm kwasów tłuszczowych, rozkład aminokwasów, cykl mocznikowy. | 2 |
T-W-8 | Uzyskiwanie energii w procesach metabolicznych - fotosynteza | 2 |
T-W-9 | Biosynteza elementów budulcowych takich jak lipidy i steroidy błon komórkowych | 2 |
T-W-10 | Biosynteza amonokwasów i hemu. Podstawowe informacje na poziomie biochemicznym na temat wrodzonych zaburzeń metabolizmu | 2 |
T-W-11 | Integracja metabolizmu (strategia metabolizmu, metaboliczny profil ważniejszych organów, hormonalne regulatory metabolizmu związków energetycznych, adaptacja metabolizmu do długotrwałego głodowania) | 3 |
T-W-12 | Biosyntezy nukleotydów. Biosynteza białek | 1 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-L-2 | Opracowanie wyników i wykonanie sprawozdań | 16 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia pisemnego | 14 |
A-L-4 | Egzamin | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury, przygotowanie się do egzaminu | 35 |
A-W-3 | Samodzielne uzupełnianie wiedzy z przedmiotu | 20 |
A-W-4 | egzamin pisemny | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Dwa kolkokwia w ciągu semestru |
S-2 | Ocena formująca: średnia ocena z kart pracy/sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietO6_W01 Zdany egzamin końcowy | D_1A_W01 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12 | M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietO6_U01 Zaliczone dwa kolokwia oraz karty pracy/sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych | D_1A_U05 | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-10, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-11, T-L-8, T-L-12, T-L-13, T-L-14 | M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietO6_K01 potrafi pracować w zespole | D_1A_K04 | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-10, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-9, T-L-11, T-L-8, T-L-12, T-L-13, T-L-14, T-L-15 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietO6_W01 Zdany egzamin końcowy | 2,0 | |
3,0 | Uzyskanie odpowiedniej liczby punktów z egzaminu pisemnego, odpowiadającej 60% prawidłowych odpowiedzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietO6_U01 Zaliczone dwa kolokwia oraz karty pracy/sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych | 2,0 | |
3,0 | zaliczone dwa kolokwia na 60% (poprawnych odpowiedzi), zaliczone karty pracy/sprawozdania z wykonanych doświadczeń | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietO6_K01 potrafi pracować w zespole | 2,0 | |
3,0 | potrafi praować w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Gregory J. Gatto, Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2019, 5
- Rodwell Victor W., Bender David A., Botham Kathleen M., Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2018
- Murray Robert K., Granner Daryl K., Rodwell Victor, BIOCHEMIA HARPERA, PZWL, Warszawa, 2012
- Stefanowicz-Kłyszejko Leokadia, Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 1999, 4