Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)

Sylabus przedmiotu Żywienie w ontogenezie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie w ontogenezie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 18 3,00,50egzamin
laboratoriaL4 27 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstaw fizjologii człowieka i fizjologii żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym2
T-L-2Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej2
T-L-3Zasady korekty diety1
T-L-4Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety2
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety3
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety2
T-L-7Analiza składu preparatów do początkowego i następnego żywienia niemowląt. Rozszerzanie diety niemowląt2
T-L-8Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu2
T-L-9Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania2
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego2
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne2
T-L-12Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych1
T-L-13Żywienie osób starszych - planowanie zywienia i korekta diety2
T-L-14Zaliczenie ćwiczeń2
27
wykłady
T-W-1Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym2
T-W-2Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych2
T-W-3Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących2
T-W-4Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.2
T-W-5Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym2
T-W-6Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji2
T-W-7Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe2
T-W-8Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym2
T-W-9Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach27
A-L-2Przygotowanie do zajęć10
A-L-3Konsultacje2
A-L-4Przygotowanie projektu15
A-L-5Analiza literatury21
75
wykłady
A-W-1Udział w wykładach18
A-W-2Analiza literatury28
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu25
A-W-5Udział w egzaminie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierający 5 pytań otwartych
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji (projektu) na zadany temat
S-4Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK12_W01
Zna zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w danym etapie życia i zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian
D_1A_W02, D_1A_W04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK12_U01
Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla osób w różnym stanie fizjologicznym.
D_1A_U02, D_1A_U06, D_1A_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK12_K01
Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
D_1A_K01, D_1A_K04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2, M-3, M-4S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK12_W01
Zna zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w danym etapie życia i zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian
2,0brak poprawnej odpowiedzi na co najmniej 1 pytanie nie zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia nie przygotowana prezentacja z projektem diety
3,0poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
3,5wyczerpująca odpowiedź na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 3 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia kończące ćwiczenia, średnia 3,25 - 3,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,0wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 3,75 - 4,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,5wyczerpująca odpowiedź na co najmniej 4 pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,25 - 4,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
5,0wyczerpująca odpowiedź na wszystkie pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,75-5,0 przygotowana prezentacja z projektem diety

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK12_U01
Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla osób w różnym stanie fizjologicznym.
2,0Student nie potrafi zaplanować CRP i dokonać korekty diety
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych
3,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety w niewielkim zakresie
4,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje zróżnicowane, poprawne, warianty diety.
4,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu, potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów
5,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty korekty. Potrafi w pełni uzasadnic dokonane wybory dotyczące założeń diety. Potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK12_K01
Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
2,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
5,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Szajewska H., Albrecht P., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, PZWL, Warszawa, 2009
  2. Woś H., Staszewska- Kwak A., Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa, 2008
  3. Schaffer H.R., Psychologia rozwojowa : podstawowe pojęcia, Wyd. UJ, Kraków, 2010
  4. Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym, PZWL, Warszawa, 2008
  5. Jarosz M. red, Normy żywienia człowieka i ich zastosowanie, PZH, Warszawa, 2020
  6. Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
  7. Pertyński T., Diagnostyka i terapia wieku menopauzalnego, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław, 2004
  8. H. Szajewska, A. Horvath, Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017

Literatura dodatkowa

  1. Przetacznik-Gierowska M., Tyszkowa M., Psychologia rozwoju człowieka, PWN, Warszawa, 2007
  2. Standardy medyczne. Pediatria, Media Press, Warszawa, 2021

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym2
T-L-2Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej2
T-L-3Zasady korekty diety1
T-L-4Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety2
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety3
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety2
T-L-7Analiza składu preparatów do początkowego i następnego żywienia niemowląt. Rozszerzanie diety niemowląt2
T-L-8Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu2
T-L-9Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania2
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego2
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne2
T-L-12Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych1
T-L-13Żywienie osób starszych - planowanie zywienia i korekta diety2
T-L-14Zaliczenie ćwiczeń2
27

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym2
T-W-2Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych2
T-W-3Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących2
T-W-4Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.2
T-W-5Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym2
T-W-6Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji2
T-W-7Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe2
T-W-8Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym2
T-W-9Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia2
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach27
A-L-2Przygotowanie do zajęć10
A-L-3Konsultacje2
A-L-4Przygotowanie projektu15
A-L-5Analiza literatury21
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach18
A-W-2Analiza literatury28
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu25
A-W-5Udział w egzaminie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK12_W01Zna zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w danym etapie życia i zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W02Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym budowę oraz mechanizmy funkcjonowania organizmu człowieka oraz przemiany w nim zachodzące w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych
D_1A_W04Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym fizjologiczne i patofizjologiczne uwarunkowania zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych i chorych, w różnych okresach życia, o różnej aktywności fizycznej oraz związane z tym zasady i normy żywienia, zarówno w żywieniu indywidualnym jak i zbiorowym
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb
Treści programoweT-L-1Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym
T-L-2Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej
T-L-3Zasady korekty diety
T-L-4Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety
T-L-8Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu
T-L-9Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne
T-L-12Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych
T-W-1Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym
T-W-2Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych
T-W-3Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących
T-W-4Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.
T-W-5Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym
T-W-6Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji
T-W-7Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe
T-W-8Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym
T-W-9Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierający 5 pytań otwartych
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji (projektu) na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak poprawnej odpowiedzi na co najmniej 1 pytanie nie zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia nie przygotowana prezentacja z projektem diety
3,0poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
3,5wyczerpująca odpowiedź na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 3 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia kończące ćwiczenia, średnia 3,25 - 3,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,0wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 3,75 - 4,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,5wyczerpująca odpowiedź na co najmniej 4 pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,25 - 4,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
5,0wyczerpująca odpowiedź na wszystkie pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,75-5,0 przygotowana prezentacja z projektem diety
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK12_U01Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla osób w różnym stanie fizjologicznym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U02Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów związanych z żywieniem i dietetyką
D_1A_U06Potrafi uzasadnić zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych i chorych, w różnych okresach życia, o różnej aktywności fizycznej oraz przekazać pacjentowi związane z tym zasady żywienia, zarówno w żywieniu indywidualnym jak i zbiorowym
D_1A_U07Potrafi zaplanować jadłospis uwzględniający zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii w różnych schorzeniach z uwzględnieniem działań suplementacyjnych i edukacyjnych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb
Treści programoweT-L-1Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym
T-L-2Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej
T-L-3Zasady korekty diety
T-L-4Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety
T-L-8Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu
T-L-9Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne
T-L-12Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych
T-W-1Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym
T-W-2Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych
T-W-3Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących
T-W-4Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.
T-W-5Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym
T-W-6Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji
T-W-7Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe
T-W-8Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym
T-W-9Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji (projektu) na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zaplanować CRP i dokonać korekty diety
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych
3,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety w niewielkim zakresie
4,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje zróżnicowane, poprawne, warianty diety.
4,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu, potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów
5,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty korekty. Potrafi w pełni uzasadnic dokonane wybory dotyczące założeń diety. Potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK12_K01Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
D_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb
Treści programoweT-L-1Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym
T-L-2Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej
T-L-3Zasady korekty diety
T-L-4Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety
T-L-8Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu
T-L-9Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne
T-L-12Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych
T-W-1Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym
T-W-2Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych
T-W-3Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących
T-W-4Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.
T-W-5Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym
T-W-6Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji
T-W-7Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe
T-W-8Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym
T-W-9Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
5,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia