Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Aquaculture and Fisheries (S1)
Sylabus przedmiotu Invertebrates aquaculture:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Aquaculture and Fisheries | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Invertebrates aquaculture | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | The student entering the course should have basic knowledge of biology, physiology and systematics of aquatic organisms, hydrochemistry and mathematics. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | To acquaint students with the issues of breeding selected groups of aquatic invertebrates, presenting methods and techniques used in both the extensive and intensive breeding method. Clarification of the environmental aspects of the farming operation. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Oyster farming methods | 4 |
T-A-2 | Mussel farming methods | 4 |
T-A-3 | Scallop farming methods | 2 |
T-A-4 | Snail rearing methods of the Haliotis genus | 2 |
T-A-5 | Farming methods for mussels from the Tridacnidae family | 2 |
T-A-6 | Saltwater shrimp farming methods | 4 |
T-A-7 | Freshwater shrimps farming methods | 4 |
T-A-8 | Crayfish farming methods | 2 |
T-A-9 | Lobster and crawfish farming methods | 2 |
T-A-10 | Octopus farming methods | 2 |
T-A-11 | Diseases of aquatic organisms used in aquaculture | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | World invertebrate aquaculture. Nomenclature and naming used in the rearing process. | 2 |
T-W-2 | Production statistics for individual groups of aquatic organisms according to FAO data | 4 |
T-W-3 | Systematic review of aquatic organisms. The most important groups of organisms and producers. | 4 |
T-W-4 | Crustacean farming methods, technical devices and environmental requirements | 4 |
T-W-5 | Mollusc farming methods, technical devices and environmental requirements | 4 |
T-W-6 | Reproduction and acquisition of restocking material of individual groups of organisms | 3 |
T-W-7 | Potential development opportunities and restrictions on rearing. Threats to the environment | 3 |
T-W-8 | Operation of "Integrated multi-trophic aquaculture" systems | 2 |
T-W-9 | Legal regulations regarding the acquisition and rearing of aquatic organisms in force in the world. Veterinary and sanitary requirements. | 2 |
T-W-10 | Trade and forms of selling seafood | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Participation in classes | 30 |
A-A-2 | reparation for classes, including studying the literature on the subject | 20 |
A-A-3 | Preparation for completing the course | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in classes | 30 |
A-W-2 | Preparation for completing the course | 60 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | informative lecture with the use of multimedia presentations |
M-2 | Conversation lecture |
M-3 | didactic discussion |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Assess student achievement by asking written or oral questions at the beginning and during the class |
S-2 | Ocena podsumowująca: Assessment of the presentation prepared by the student on the method of breeding a selected group of aquatic organisms. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Written test after the end of the course |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C13_W01 The student knows the methods of aquatic invertebrate breeding, the devices used and environmental factors influencing the breeding process. | AQF_1A_W04 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-2, T-A-8, T-A-11, T-A-7, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10 | M-2, M-3, M-1 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C13_U01 The student is able to choose the appropriate breeding technique for individual groups of aquatic organisms. He is able to develop the rules of the breeding operation and prepare the demand for the basic technical elements of breeding. | AQF_1A_U21 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-2, T-A-8, T-A-11, T-A-7, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10 | M-2, M-3, M-1 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C13_K01 The student is aware of the importance of invertebrate aquaculture and appreciates the nutritional value of seafood | AQF_1A_K03 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-2, T-A-8, T-A-11, T-A-7, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-9, T-A-10 | M-2, M-3, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C13_W01 The student knows the methods of aquatic invertebrate breeding, the devices used and environmental factors influencing the breeding process. | 2,0 | |
3,0 | The student has knowledge of the systematics of aquatic organisms, uses the appropriate nomenclature and knows about the ways of using particular groups of aquatic organisms. Has knowledge of basic breeding methods and technical and environmental requirements. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C13_U01 The student is able to choose the appropriate breeding technique for individual groups of aquatic organisms. He is able to develop the rules of the breeding operation and prepare the demand for the basic technical elements of breeding. | 2,0 | |
3,0 | The student is able to choose the appropriate devices and organize the facilities for breeding. The student is able to apply knowledge to carry out a complete breeding cycle of the most important groups of aquatic organisms. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C13_K01 The student is aware of the importance of invertebrate aquaculture and appreciates the nutritional value of seafood | 2,0 | |
3,0 | The student is aware of his knowledge and skills, but does not see the need for self-education. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- The State of World Fisheries and Aquaculture, FAO Fisheries and Aquaculture Department, Rzym, 2012
- J. F. Wickins, D. O'C. Lee, Crustacean farming, Blackwell science, 2002
Literatura dodatkowa
- FAO, Materiały statystyczne oraz opracowania tematyczne dotyczące ryb i owoców morza, www.fao.org, 2012