Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Szkodniki i choroby magazynów i przechowalni:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Szkodniki i choroby magazynów i przechowalni | ||
Specjalność | Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z przedmiotów: botanika, fizjologia roślin, entomologia. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Przegląd najważniejszych chorób oraz patogeny i szkodników roślin przechowywanych w magazynach i przechowalniach. Metody i sposoby identyfikacji patogenów i szkodników. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ogólne zasady integrowanej ochrony magazynów przed szkodnikami i patogenami. Metody monitoringu patogenów i szkodników w magazynach i przechowalniach. Ocena stopnia zagrożenia produktów roślinnych ze strony szkodników i patogenów przechowywanych w magazynach. Rola czynników abiotycznych modyfikujących szkodliwość patogenów i szkodników w okresie przechowywania płodów rolnych w magazynach i przechowalniach. Metody ograniczania szkód powodowanych przez szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach. | 20 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 23 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
35 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 18 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
40 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
M-4 | ćwiczenia przedmiotowe |
M-5 | pokaz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów |
S-2 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-3 | Ocena podsumowująca: aprobata |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D17_W01 Ma wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach. Rozumie zagrożenia abiotyczne i biotyczne dla roślin, zna techniki i środki ochrony roślin. | ROL_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D17_U01 Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez choroby i szkodniki występujące w magazynach i przechowalniach. | ROL_1A_U10, ROL_1A_U11 | — | — | C-1 | T-A-1 | M-3, M-4, M-5 | S-2 |
ROL_1A_D17_U02 Umie podejmować działania z zastosowaniem odpowiednich technik, metod i technologii w celu rozwiązania problemów związanych z przechowywaniem produktów roślinnych. | ROL_1A_U08 | — | — | C-1 | T-W-1, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D17_K01 Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego. | ROL_1A_K06 | — | — | C-1 | T-W-1, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D17_W01 Ma wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach. Rozumie zagrożenia abiotyczne i biotyczne dla roślin, zna techniki i środki ochrony roślin. | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D17_U01 Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez choroby i szkodniki występujące w magazynach i przechowalniach. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez wybrane choroby i szkodniki magazynowe oraz podjąć stosowne działania ograniczające ich szkodliwość. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_D17_U02 Umie podejmować działania z zastosowaniem odpowiednich technik, metod i technologii w celu rozwiązania problemów związanych z przechowywaniem produktów roślinnych. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez wybrane choroby i szkodniki magazynowe oraz podjąć stosowne działania ograniczające ich szkodliwość. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D17_K01 Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego. | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość ryzyka produkcji rolniczej i jej wpływu na środowisko naturalne. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Klejdysza T., Mrówczyński M., Metodyka integrowanej ochrony magazynów zbożowych, IOR-PIB, Poznań, 2017
- Nawrot J., Owady – szkodniki magazynowe, Wyd. Themar, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Chełkowski J., Wstępna ocena zagrożenia ziarna zbóż grzybami z rodzaju Fusarium i wytwarzanymi przez nie mikotoksynami., Nowe Rolnictwo, 1981, 15