Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Przemysłowy chów zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przemysłowy chów zwierząt
Specjalność Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 3,00,70zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 30 2,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z budowy oraz funkcjonowania organizmu zwierząt gospodarskich.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą dotyczącą znaczenia gospodarczego podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, jak również z zakresu prawidłowych warunków utrzymania, żywienia i technologii produkcji oraz dobrostanu w chowie przemysłowym z uwzględnieniem ras i typów użytkowych. Zapoznanie studentów z wpływem czynników genetycznych i środowiskowych na efektywność produkcji zwierzęcej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka pokroju bydła mlecznego i mięsnego. Ocena typu i budowy bydła mięsnego oraz kondycji krów.2
T-A-2Użytkowanie mleczne, mięsne i rozpłodowe bydła.2
T-A-3Zasady i systemy wychowu cieląt i młodego bydła.2
T-A-4Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego i mięsnego.2
T-A-5Czynniki wpływające na użytkowość mięsną, wełnistą oraz mleczną owiec i kóz.2
T-A-6Zarządzanie stadem i optymalizacja wykorzystania potencjału produkcyjnego owiec i kóz.2
T-A-7Optymalne warunki fermowego utrzymania drobiu.3
T-A-8Podstawy żywienia drobiu.3
T-A-9Cechy użytkowe decydujące o efektywności ekonomicznej produkcji.2
T-A-10Utrzymanie i odchów poszczególnych grup produkcyjnych świń.2
T-A-11Podział i charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu świń. Układanie norm i dawek pokarmowych dla świń.2
T-A-12Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.2
T-A-13Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.2
T-A-14Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.2
30
wykłady
T-W-1Aktualny stan przemysłowej produkcji zwierzęcej w kraju i na świecie. Charakterystyka ras bydła mięsnego i mlecznego hodowanych w Polsce na fermach przemysłowych. Systemy utrzymania bydła na fermach przemysłowych.2
T-W-2Omówienie najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość mleka. Nowe technologie w produkcji bydła mlecznego (mleko A2).2
T-W-3Żywienie zwierząt w gospodarstwach przemysłowych z omówieniem stosowanych technologii.2
T-W-4Omówienie kluczowych czynników determinujących ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wołowego oraz analiza porównawcza wartości odżywczych mięsa wołowego pochodzącego z różnych ras mięsnych.2
T-W-5Znaczenie gospodarcze owczarstwa i koziarstwa w Polsce i na świecie. Korzyści wynikające z utrzymania tych zwierząt. Perspektywy rozwoju chowu fermowego owiec i kóz.2
T-W-6Charakterystyka ras oraz kierunków użytkowania owiec i kóz w Polsce i na świecie. Produkcyjność owiec w zróżnicowanych systemach utrzymania.2
T-W-7Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie.2
T-W-8Kierunki użytkowania drobiu grzebiącego i wodnego.2
T-W-9Systemy utrzymania drobiu ze szczególnym uwzględnieniem chowu intensywnego.2
T-W-10Znaczenie gospodarcze produkcji świń i charakterystyka cech użytkowych.2
T-W-11Charakterystyka ras matecznych i ojcowskich i ich wykorzystanie w krzyżowaniu towarowym świń.2
T-W-12Podstawy żywienia poszczególnych grup produkcyjnych świń.2
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w chowie przemysłowym.2
T-W-14Bioasekuracja ferm zwierzęcych.2
T-W-15Dobrostan zwierząt w chowie przemysłowym.2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-A-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Praca własna studenta i przygotowanie do zaliczenia43
A-W-3Konsultacje2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Opis i objaśnienia za pomocą prezentacji multimedialnej przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
M-5Praca w grupach.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów - kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z wykładów - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D11_W12
Student zna i umie scharakteryzować kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec, kóz drobiu oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w przemysłowym chowie zwierząt. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna i potrafi opisać najcześciej stosowane technologie w intensywnej produkcji zwierzęcej. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
ROL_1A_W12C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-W-15, T-A-14M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D11_U06
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do stosowanej technologii produkcji, prawidłowo żywić i użytkować zwierzęta gospodarskie oraz ocenić ich wyniki produkcyjne. Student potrafi opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
ROL_1A_U06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-W-15, T-A-14M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D11_K05
Student jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
ROL_1A_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14, T-W-15M-1, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D11_W12
Student zna i umie scharakteryzować kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec, kóz drobiu oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w przemysłowym chowie zwierząt. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna i potrafi opisać najcześciej stosowane technologie w intensywnej produkcji zwierzęcej. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie, ale nie potrafi ich opisać. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna najcześciej stosowane technologie w intensywnej produkcji zwierzęcej, ale nie umie ich opisać. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich i potrafi je ogólnie scharakteryzować. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D11_U06
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do stosowanej technologii produkcji, prawidłowo żywić i użytkować zwierzęta gospodarskie oraz ocenić ich wyniki produkcyjne. Student potrafi opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do stosowanej technologii produkcji, prawidłowo żywić i użytkować zwierzęta gospodarskie, ocenić wyniki produkcyjne zwierząt, opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D11_K05
Student jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
2,0
3,0Student jest umiarkowanie zainteresowany i świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lachowski W., Szewczuk M., Chów i hodowla owiec i kóz, Wydawnictwo ZUT w Szczecinie, Szczecin, 2008
  2. Niżnikowski R. (red.), Hodowla chów i użytkowanie owiec, Wieś Jutra, 2011
  3. Przysucha T. (red), Mięsne użytkowanie bydła, Wydawnictwo SGGW, 2018
  4. Szulc T. (red.), Hodowla zwierząt, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2019, 1
  5. Hodowla i użytkowanie drobiu, Podręcznik pod redakcją naukową prof. dr hab. Jana Jankowskiego, PWRiL, Warszawa, 2012
  6. Rekiel, A., Szwaczkowski, T., Eckert, R. (red.), Hodowla i chów świń, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 2019
  7. Wójtowski J. A. (red.), Hodowla, chów i użytkowanie kóz, Wydawnictwo UP w Poznaniu, Poznań, 2023
  8. Villavicencio Morales A, Chów alpak, Wydawnictwo Multico, 2020
  9. Anny Morales-Villavicencio; Moniki Krajewskiej-Wędziny, JoannyKapustki Joaany, Wydawnictwa branżowe: Przegląd Hodowlany, Wieś Jutra, Życie Weterynaryjne, Wydawnictwa naukowe krajowe i zagraniczne (w kraju artykuły popularno-naukowe i naukowe autorstwa lub współautorstwa), 2011

Literatura dodatkowa

  1. Brito L.F., Bedere N., Douhard F., Oliveira H.R., Arnal M., Peñagaricano F., Schinckel A.P., Baes C.F., Miglior F, Review: Genetic selection of high-yielding dairy cattle toward sustainable farming systems in a rapidly changing world, 2021, 100292. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S175173112100135X
  2. Opadoyin Tona G, A Global Overview of the Intensification of Beef and Dairy Cattle Production Systems. Intensive Animal Farming - A Cost-Effective Tactic. IntechOpen, 2023, http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.106062.https://www.intechopen.com/chapters/82715

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka pokroju bydła mlecznego i mięsnego. Ocena typu i budowy bydła mięsnego oraz kondycji krów.2
T-A-2Użytkowanie mleczne, mięsne i rozpłodowe bydła.2
T-A-3Zasady i systemy wychowu cieląt i młodego bydła.2
T-A-4Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego i mięsnego.2
T-A-5Czynniki wpływające na użytkowość mięsną, wełnistą oraz mleczną owiec i kóz.2
T-A-6Zarządzanie stadem i optymalizacja wykorzystania potencjału produkcyjnego owiec i kóz.2
T-A-7Optymalne warunki fermowego utrzymania drobiu.3
T-A-8Podstawy żywienia drobiu.3
T-A-9Cechy użytkowe decydujące o efektywności ekonomicznej produkcji.2
T-A-10Utrzymanie i odchów poszczególnych grup produkcyjnych świń.2
T-A-11Podział i charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu świń. Układanie norm i dawek pokarmowych dla świń.2
T-A-12Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.2
T-A-13Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.2
T-A-14Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Aktualny stan przemysłowej produkcji zwierzęcej w kraju i na świecie. Charakterystyka ras bydła mięsnego i mlecznego hodowanych w Polsce na fermach przemysłowych. Systemy utrzymania bydła na fermach przemysłowych.2
T-W-2Omówienie najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość mleka. Nowe technologie w produkcji bydła mlecznego (mleko A2).2
T-W-3Żywienie zwierząt w gospodarstwach przemysłowych z omówieniem stosowanych technologii.2
T-W-4Omówienie kluczowych czynników determinujących ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wołowego oraz analiza porównawcza wartości odżywczych mięsa wołowego pochodzącego z różnych ras mięsnych.2
T-W-5Znaczenie gospodarcze owczarstwa i koziarstwa w Polsce i na świecie. Korzyści wynikające z utrzymania tych zwierząt. Perspektywy rozwoju chowu fermowego owiec i kóz.2
T-W-6Charakterystyka ras oraz kierunków użytkowania owiec i kóz w Polsce i na świecie. Produkcyjność owiec w zróżnicowanych systemach utrzymania.2
T-W-7Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie.2
T-W-8Kierunki użytkowania drobiu grzebiącego i wodnego.2
T-W-9Systemy utrzymania drobiu ze szczególnym uwzględnieniem chowu intensywnego.2
T-W-10Znaczenie gospodarcze produkcji świń i charakterystyka cech użytkowych.2
T-W-11Charakterystyka ras matecznych i ojcowskich i ich wykorzystanie w krzyżowaniu towarowym świń.2
T-W-12Podstawy żywienia poszczególnych grup produkcyjnych świń.2
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w chowie przemysłowym.2
T-W-14Bioasekuracja ferm zwierzęcych.2
T-W-15Dobrostan zwierząt w chowie przemysłowym.2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-A-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Praca własna studenta i przygotowanie do zaliczenia43
A-W-3Konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D11_W12Student zna i umie scharakteryzować kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec, kóz drobiu oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich przydatności w przemysłowym chowie zwierząt. Umie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna i potrafi opisać najcześciej stosowane technologie w intensywnej produkcji zwierzęcej. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Umie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W12Ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej i stosowanych technologii
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą dotyczącą znaczenia gospodarczego podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, jak również z zakresu prawidłowych warunków utrzymania, żywienia i technologii produkcji oraz dobrostanu w chowie przemysłowym z uwzględnieniem ras i typów użytkowych. Zapoznanie studentów z wpływem czynników genetycznych i środowiskowych na efektywność produkcji zwierzęcej.
Treści programoweT-W-1Aktualny stan przemysłowej produkcji zwierzęcej w kraju i na świecie. Charakterystyka ras bydła mięsnego i mlecznego hodowanych w Polsce na fermach przemysłowych. Systemy utrzymania bydła na fermach przemysłowych.
T-W-2Omówienie najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość mleka. Nowe technologie w produkcji bydła mlecznego (mleko A2).
T-W-4Omówienie kluczowych czynników determinujących ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wołowego oraz analiza porównawcza wartości odżywczych mięsa wołowego pochodzącego z różnych ras mięsnych.
T-W-5Znaczenie gospodarcze owczarstwa i koziarstwa w Polsce i na świecie. Korzyści wynikające z utrzymania tych zwierząt. Perspektywy rozwoju chowu fermowego owiec i kóz.
T-W-3Żywienie zwierząt w gospodarstwach przemysłowych z omówieniem stosowanych technologii.
T-W-6Charakterystyka ras oraz kierunków użytkowania owiec i kóz w Polsce i na świecie. Produkcyjność owiec w zróżnicowanych systemach utrzymania.
T-W-7Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie.
T-W-8Kierunki użytkowania drobiu grzebiącego i wodnego.
T-W-9Systemy utrzymania drobiu ze szczególnym uwzględnieniem chowu intensywnego.
T-W-10Znaczenie gospodarcze produkcji świń i charakterystyka cech użytkowych.
T-W-11Charakterystyka ras matecznych i ojcowskich i ich wykorzystanie w krzyżowaniu towarowym świń.
T-A-1Charakterystyka pokroju bydła mlecznego i mięsnego. Ocena typu i budowy bydła mięsnego oraz kondycji krów.
T-A-2Użytkowanie mleczne, mięsne i rozpłodowe bydła.
T-A-3Zasady i systemy wychowu cieląt i młodego bydła.
T-A-4Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego i mięsnego.
T-A-5Czynniki wpływające na użytkowość mięsną, wełnistą oraz mleczną owiec i kóz.
T-A-6Zarządzanie stadem i optymalizacja wykorzystania potencjału produkcyjnego owiec i kóz.
T-A-7Optymalne warunki fermowego utrzymania drobiu.
T-A-8Podstawy żywienia drobiu.
T-A-9Cechy użytkowe decydujące o efektywności ekonomicznej produkcji.
T-A-10Utrzymanie i odchów poszczególnych grup produkcyjnych świń.
T-W-12Podstawy żywienia poszczególnych grup produkcyjnych świń.
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w chowie przemysłowym.
T-W-14Bioasekuracja ferm zwierzęcych.
T-A-11Podział i charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu świń. Układanie norm i dawek pokarmowych dla świń.
T-A-12Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.
T-A-13Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.
T-W-15Dobrostan zwierząt w chowie przemysłowym.
T-A-14Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.
Metody nauczaniaM-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Opis i objaśnienia za pomocą prezentacji multimedialnej przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów - kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z wykładów - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji zwierzęcej oraz rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróżnia rasy bydła, owiec i kóz oraz świń hodowanych w Polsce i na świecie, ale nie potrafi ich opisać. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników na ilość i jakość mleka oraz mięsa produkowanego przez zwierzęta gospodarskie. Zna najcześciej stosowane technologie w intensywnej produkcji zwierzęcej, ale nie umie ich opisać. Zna metody oceny użytkowości różnych gatunków zwierząt gospodarskich i potrafi je ogólnie scharakteryzować. Umie ogólnie opisać wpływ różnych czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D11_U06W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do stosowanej technologii produkcji, prawidłowo żywić i użytkować zwierzęta gospodarskie oraz ocenić ich wyniki produkcyjne. Student potrafi opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U06Potrafi opisać wymagania stawiane przy chowie podstawowych zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą dotyczącą znaczenia gospodarczego podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, jak również z zakresu prawidłowych warunków utrzymania, żywienia i technologii produkcji oraz dobrostanu w chowie przemysłowym z uwzględnieniem ras i typów użytkowych. Zapoznanie studentów z wpływem czynników genetycznych i środowiskowych na efektywność produkcji zwierzęcej.
Treści programoweT-W-1Aktualny stan przemysłowej produkcji zwierzęcej w kraju i na świecie. Charakterystyka ras bydła mięsnego i mlecznego hodowanych w Polsce na fermach przemysłowych. Systemy utrzymania bydła na fermach przemysłowych.
T-W-2Omówienie najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość mleka. Nowe technologie w produkcji bydła mlecznego (mleko A2).
T-W-4Omówienie kluczowych czynników determinujących ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wołowego oraz analiza porównawcza wartości odżywczych mięsa wołowego pochodzącego z różnych ras mięsnych.
T-W-5Znaczenie gospodarcze owczarstwa i koziarstwa w Polsce i na świecie. Korzyści wynikające z utrzymania tych zwierząt. Perspektywy rozwoju chowu fermowego owiec i kóz.
T-W-3Żywienie zwierząt w gospodarstwach przemysłowych z omówieniem stosowanych technologii.
T-W-6Charakterystyka ras oraz kierunków użytkowania owiec i kóz w Polsce i na świecie. Produkcyjność owiec w zróżnicowanych systemach utrzymania.
T-W-7Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie.
T-W-8Kierunki użytkowania drobiu grzebiącego i wodnego.
T-W-9Systemy utrzymania drobiu ze szczególnym uwzględnieniem chowu intensywnego.
T-W-10Znaczenie gospodarcze produkcji świń i charakterystyka cech użytkowych.
T-W-11Charakterystyka ras matecznych i ojcowskich i ich wykorzystanie w krzyżowaniu towarowym świń.
T-A-1Charakterystyka pokroju bydła mlecznego i mięsnego. Ocena typu i budowy bydła mięsnego oraz kondycji krów.
T-A-2Użytkowanie mleczne, mięsne i rozpłodowe bydła.
T-A-3Zasady i systemy wychowu cieląt i młodego bydła.
T-A-4Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego i mięsnego.
T-A-5Czynniki wpływające na użytkowość mięsną, wełnistą oraz mleczną owiec i kóz.
T-A-6Zarządzanie stadem i optymalizacja wykorzystania potencjału produkcyjnego owiec i kóz.
T-A-7Optymalne warunki fermowego utrzymania drobiu.
T-A-8Podstawy żywienia drobiu.
T-A-9Cechy użytkowe decydujące o efektywności ekonomicznej produkcji.
T-A-10Utrzymanie i odchów poszczególnych grup produkcyjnych świń.
T-W-12Podstawy żywienia poszczególnych grup produkcyjnych świń.
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w chowie przemysłowym.
T-W-14Bioasekuracja ferm zwierzęcych.
T-A-11Podział i charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu świń. Układanie norm i dawek pokarmowych dla świń.
T-A-12Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.
T-A-13Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.
T-W-15Dobrostan zwierząt w chowie przemysłowym.
T-A-14Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.
Metody nauczaniaM-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Opis i objaśnienia za pomocą prezentacji multimedialnej przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
M-5Praca w grupach.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi dobrać najczęściej utrzymywane rasy zwierząt gospodarskich do stosowanej technologii produkcji, prawidłowo żywić i użytkować zwierzęta gospodarskie, ocenić wyniki produkcyjne zwierząt, opisać wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D11_K05Student jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą dotyczącą znaczenia gospodarczego podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, jak również z zakresu prawidłowych warunków utrzymania, żywienia i technologii produkcji oraz dobrostanu w chowie przemysłowym z uwzględnieniem ras i typów użytkowych. Zapoznanie studentów z wpływem czynników genetycznych i środowiskowych na efektywność produkcji zwierzęcej.
Treści programoweT-W-1Aktualny stan przemysłowej produkcji zwierzęcej w kraju i na świecie. Charakterystyka ras bydła mięsnego i mlecznego hodowanych w Polsce na fermach przemysłowych. Systemy utrzymania bydła na fermach przemysłowych.
T-W-2Omówienie najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość mleka. Nowe technologie w produkcji bydła mlecznego (mleko A2).
T-W-4Omówienie kluczowych czynników determinujących ilość i jakość uzyskiwanego mięsa wołowego oraz analiza porównawcza wartości odżywczych mięsa wołowego pochodzącego z różnych ras mięsnych.
T-W-5Znaczenie gospodarcze owczarstwa i koziarstwa w Polsce i na świecie. Korzyści wynikające z utrzymania tych zwierząt. Perspektywy rozwoju chowu fermowego owiec i kóz.
T-W-3Żywienie zwierząt w gospodarstwach przemysłowych z omówieniem stosowanych technologii.
T-W-6Charakterystyka ras oraz kierunków użytkowania owiec i kóz w Polsce i na świecie. Produkcyjność owiec w zróżnicowanych systemach utrzymania.
T-W-7Znaczenie i organizacja produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie.
T-W-8Kierunki użytkowania drobiu grzebiącego i wodnego.
T-W-9Systemy utrzymania drobiu ze szczególnym uwzględnieniem chowu intensywnego.
T-W-10Znaczenie gospodarcze produkcji świń i charakterystyka cech użytkowych.
T-W-11Charakterystyka ras matecznych i ojcowskich i ich wykorzystanie w krzyżowaniu towarowym świń.
T-A-1Charakterystyka pokroju bydła mlecznego i mięsnego. Ocena typu i budowy bydła mięsnego oraz kondycji krów.
T-A-2Użytkowanie mleczne, mięsne i rozpłodowe bydła.
T-A-3Zasady i systemy wychowu cieląt i młodego bydła.
T-A-4Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego i mięsnego.
T-A-5Czynniki wpływające na użytkowość mięsną, wełnistą oraz mleczną owiec i kóz.
T-A-6Zarządzanie stadem i optymalizacja wykorzystania potencjału produkcyjnego owiec i kóz.
T-A-7Optymalne warunki fermowego utrzymania drobiu.
T-A-8Podstawy żywienia drobiu.
T-A-9Cechy użytkowe decydujące o efektywności ekonomicznej produkcji.
T-A-10Utrzymanie i odchów poszczególnych grup produkcyjnych świń.
T-W-12Podstawy żywienia poszczególnych grup produkcyjnych świń.
T-W-13Wpływ warunków środowiskowych na zdrowotność i produkcyjność zwierząt w chowie przemysłowym.
T-W-14Bioasekuracja ferm zwierzęcych.
T-A-11Podział i charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu świń. Układanie norm i dawek pokarmowych dla świń.
T-A-12Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich.
T-A-13Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.
T-A-14Czynniki mikroklimaryczne – sposoby optymalizacji.
T-W-15Dobrostan zwierząt w chowie przemysłowym.
Metody nauczaniaM-1Wyklad infomacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-3Filmy tematyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna.
M-5Praca w grupach.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów - kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Zaliczenia w formie pisemnej z przeprowadzonych ćwiczeń - kolokwia cząstkowe.
S-3Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z wykładów - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
S-4Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z ćwiczeń - średnia z ocen z zaliczeń cząstkowych z poszczególnych bloków tematycznych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest umiarkowanie zainteresowany i świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności w produkcji żywności oraz znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt gospodarskich zgodnie z dobrostanem zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0