Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Sztuka ogrodowa

Sylabus przedmiotu Przemysłowe wykorzystanie surowców zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przemysłowe wykorzystanie surowców zielarskich
Specjalność Rośliny i surowce zielarskie
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 24 3,00,70zaliczenie
laboratoriaL7 12 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajmość podstawowych zagadnień dotyczacych klasyfikacji roślin i związków chemicznych zawartych w surowcach roślinnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wskazanie studentom możliwości wykorzystania surowców pochodzenia roślinnego w różnych gałęziach przemysłu.
C-2Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy do wyrobu produktów będących obiektem różnych gałezi przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rośliny i surowce do produkcji kosmetyków naturalnych. Wyrób ziołokosmetyków i perfum pochodzenia naturalnego.6
T-L-2Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim. Produkcja nalewek, miodów pitnych i win ziołowych.3
T-L-3Surowce używane do otrzymywania barwników naturalnych. Metody barwienia.3
12
wykłady
T-W-1Zioła jako suplementy diety oraz dodatki do żywności.4
T-W-2Znaczenie surowców zielarskich jako barwników naturalnych.4
T-W-3Surowce zielarskie w przemyśle chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym.4
T-W-4Surowce roślinne w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim.6
T-W-5Związki biologicznie czynne surowców zielarskich stosowanych w kosmetyce. Zasady aromaterapii, ziołokosmetyki.6
24

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2konsultacje2
A-L-3Przygotowanie do zajęć i zaliczenia11
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach24
A-W-2konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia24
A-W-4Samodzielne studiowanie literatury25
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metoda problemowa - dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda praktyczna: ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem surowców zielarskich

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: raporty z ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ5_W01
Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania surowców roślinnych w suplementach diety, w przemyśle chemiczno-spożywczym, chemiczno-farmaceutycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim, kosmetycznym oraz farbiarskim.
OG_1A_W01, OG_1A_W19, OG_1A_W23C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ5_U01
Student posiadł umiejętnośc praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy na temat zastosowania surowców roślinnych w róznych gałęziach przemysłu - spożywczym, chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym, kosmetycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim oraz farbiarskim.
OG_1A_U06, OG_1A_U08, OG_1A_U09C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2, M-3S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ5_K01
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie wykorzystania produkcji zielarskiej w róznych gałęziach przemysłu. Potrafi ocenić ryzyko swojej działalności.
OG_1A_K04, OG_1A_K06C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-3M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ5_W01
Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania surowców roślinnych w suplementach diety, w przemyśle chemiczno-spożywczym, chemiczno-farmaceutycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim, kosmetycznym oraz farbiarskim.
2,0
3,0Student wyjaśnia podstawowe sposoby wykorzystania surowców roślinnych w różnych gałęziach przemysłu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ5_U01
Student posiadł umiejętnośc praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy na temat zastosowania surowców roślinnych w róznych gałęziach przemysłu - spożywczym, chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym, kosmetycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim oraz farbiarskim.
2,0
3,0Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ5_K01
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie wykorzystania produkcji zielarskiej w róznych gałęziach przemysłu. Potrafi ocenić ryzyko swojej działalności.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykonuje powierzone mu zadania bez większego zaangażowania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. "Farmakognozja" podręcznik dla studentów farmacji, 2003, V
  2. Jabłońska-Trypuć A., Czerpak R., Surowce kosmetyczne i ich składniki, MedPharm, Wrocław, 2008
  3. Górnicka J., Nalewki i receptury ziołowe, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, Warszawa, 2013
  4. Górnicka J., Apteka natury - poradnik zdrowia, AMW, 2009
  5. Kędzia B., Hołdera-Kędzia E., Apiterapia - leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi., SBM, Warszawa, 2020
  6. Romer M., Aromaterapia, MedPharm Polska, Wrocław, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Ziołowa księga urody, Publicat, Poznań, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rośliny i surowce do produkcji kosmetyków naturalnych. Wyrób ziołokosmetyków i perfum pochodzenia naturalnego.6
T-L-2Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim. Produkcja nalewek, miodów pitnych i win ziołowych.3
T-L-3Surowce używane do otrzymywania barwników naturalnych. Metody barwienia.3
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zioła jako suplementy diety oraz dodatki do żywności.4
T-W-2Znaczenie surowców zielarskich jako barwników naturalnych.4
T-W-3Surowce zielarskie w przemyśle chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym.4
T-W-4Surowce roślinne w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim.6
T-W-5Związki biologicznie czynne surowców zielarskich stosowanych w kosmetyce. Zasady aromaterapii, ziołokosmetyki.6
24

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2konsultacje2
A-L-3Przygotowanie do zajęć i zaliczenia11
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach24
A-W-2konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia24
A-W-4Samodzielne studiowanie literatury25
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ5_W01Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania surowców roślinnych w suplementach diety, w przemyśle chemiczno-spożywczym, chemiczno-farmaceutycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim, kosmetycznym oraz farbiarskim.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W01student ma wiedzę w zakresie chemii i biochemii, niezbędną do zrozumienia podstawowych procesów chemicznych zachodzących w roślinach i środowisku ich życia
OG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
OG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Wskazanie studentom możliwości wykorzystania surowców pochodzenia roślinnego w różnych gałęziach przemysłu.
Treści programoweT-W-1Zioła jako suplementy diety oraz dodatki do żywności.
T-W-2Znaczenie surowców zielarskich jako barwników naturalnych.
T-W-3Surowce zielarskie w przemyśle chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym.
T-W-4Surowce roślinne w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim.
T-W-5Związki biologicznie czynne surowców zielarskich stosowanych w kosmetyce. Zasady aromaterapii, ziołokosmetyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metoda problemowa - dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wyjaśnia podstawowe sposoby wykorzystania surowców roślinnych w różnych gałęziach przemysłu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ5_U01Student posiadł umiejętnośc praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy na temat zastosowania surowców roślinnych w róznych gałęziach przemysłu - spożywczym, chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym, kosmetycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim oraz farbiarskim.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy do wyrobu produktów będących obiektem różnych gałezi przemysłu.
Treści programoweT-L-1Rośliny i surowce do produkcji kosmetyków naturalnych. Wyrób ziołokosmetyków i perfum pochodzenia naturalnego.
T-L-2Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim. Produkcja nalewek, miodów pitnych i win ziołowych.
T-L-3Surowce używane do otrzymywania barwników naturalnych. Metody barwienia.
Metody nauczaniaM-2Metoda problemowa - dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda praktyczna: ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem surowców zielarskich
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: raporty z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ5_K01Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie wykorzystania produkcji zielarskiej w róznych gałęziach przemysłu. Potrafi ocenić ryzyko swojej działalności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
OG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Cel przedmiotuC-1Wskazanie studentom możliwości wykorzystania surowców pochodzenia roślinnego w różnych gałęziach przemysłu.
C-2Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy do wyrobu produktów będących obiektem różnych gałezi przemysłu.
Treści programoweT-W-1Zioła jako suplementy diety oraz dodatki do żywności.
T-W-2Znaczenie surowców zielarskich jako barwników naturalnych.
T-W-3Surowce zielarskie w przemyśle chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym.
T-W-4Surowce roślinne w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim.
T-W-5Związki biologicznie czynne surowców zielarskich stosowanych w kosmetyce. Zasady aromaterapii, ziołokosmetyki.
T-L-1Rośliny i surowce do produkcji kosmetyków naturalnych. Wyrób ziołokosmetyków i perfum pochodzenia naturalnego.
T-L-3Surowce używane do otrzymywania barwników naturalnych. Metody barwienia.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metoda problemowa - dyskusja dydaktyczna
M-3Metoda praktyczna: ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem surowców zielarskich
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: raporty z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykonuje powierzone mu zadania bez większego zaangażowania.
3,5
4,0
4,5
5,0