Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Sztuka ogrodowa
Sylabus przedmiotu Pojemnikowa uprawa ziół:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Pojemnikowa uprawa ziół | ||
Specjalność | Rośliny i surowce zielarskie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Zanajomość biologii roślin, ich wymagań siedliskowych, podstawowych zasad uprawy i rozmnażania roślin ogrodniczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojeminach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym. |
C-2 | Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użyteczności publicznej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na rózne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne | 2 |
T-L-2 | Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne). | 2 |
T-L-3 | Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych. | 2 |
T-L-4 | Zaprojektowanie mimi ogródka ziół na własne potrzeby | 3 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół w uwzględnieniem miejca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym. | 1 |
T-W-2 | Pojemniki, podłoża wykorzystaywne do uprawy ziół przyprawowowych z uzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp. | 3 |
T-W-3 | Dobór gatunków ziół do uprawy pojemikowej, tworzenie kompozycji zapachowej, kulinarnych, ozobnych | 3 |
7 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | konsultacje | 2 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 13 |
24 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 7 |
A-W-2 | konsultacje | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 16 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podajace - wykład informacyjny, konwersatoryjny |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Metody eksponujące - materiały roślinny, zdjęcia, ryciny |
M-4 | Metody praktyczne - pokaz, projekt |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena projektu |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena prezentacji |
S-4 | Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udział w dyskusji |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ3_W01 Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb | OG_1A_W16, OG_1A_W13, OG_1A_W14, OG_1A_W20 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
OG_1A_RSZ3_W02 Ma wiedzę na temat wymagń uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych. | OG_1A_W16 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-L-3, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ3_U01 Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogór, mieszkanie) i wymagań odbiorcy. | OG_1A_U12 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ3_K01 Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetancji zawodowych pozwalających na właściową komunikacje z klientem | OG_1A_K02, OG_1A_K01 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-L-3, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ3_W01 Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowy zna podsawy roślin do uprawy pojemnikowej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_RSZ3_W02 Ma wiedzę na temat wymagń uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół pojemnikach, doboru pojemników itp. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ3_U01 Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogór, mieszkanie) i wymagań odbiorcy. | 2,0 | |
3,0 | Student wykonuje projekt z zastosowaniem podsawowego zestawu ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ3_K01 Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetancji zawodowych pozwalających na właściową komunikacje z klientem | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematuyką przedmiotu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Pojemnikowa uprawa ziół, Delta, Warszawa, 2006
- Tremal F.X, Zioła z ogrodu i balkonu, Delta, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- czasopisma: Działkowiec, Hasło Ogrodnicze
- e-ogród