Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Rośliny i surowce zielarskie
Sylabus przedmiotu Uprawa winorośli:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uprawa winorośli | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, podstawowe właściwości fizykochemiczne gleb i nawozów. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zasady uprawy i pielęgnacji winorośli. |
C-2 | Odmiany oraz podkładki winorośli i zasady ich doboru. |
C-3 | Zasady funkcjonowania winnicy. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wymagania glebowo-klimatyczne winorośli. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie winorośli (utrzymanie gleby, odżywiane mineralne, nawadnianie). Wykaz klasyfikacji odmian winorośli. Podkładki dla winorośli. | 9 |
T-A-2 | Cięcie i formowanie winorośli (rodzaje stosowanych cięć, technika cięcia). Metody regulacji wzrostu i kwitnienia. Ochrona winorośli przed czynnikami zewnętrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki, choroby i szkodniki. | 6 |
T-A-3 | Winnica – niezbędne wyposażenie. | 3 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | konsultacje | 2 |
A-A-2 | studiowanie literatury przygotowanie do zajęć i zaliczenia przedmiotu | 30 |
A-A-3 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O1_W01 Zna odpowiednie dla poszczególnych odmian i podkładek winorośli zalecenia pielęgnacyjne. | OG_1A_W14 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O1_W02 Zna budowę i wyposażenie winnicy. | OG_1A_W14 | — | — | C-3 | T-A-3 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O1_U01 Potrafi dobrać właściwe podkładki i odmiany w zależności od warunków siedliskowych. | OG_1A_U03 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_O1_U02 Potrafi wykonywać zabiegi pielęgnacyjne w winnicy. | OG_1A_U06 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O1_K01 Potrafi zorganizować pracę w winnicy. | OG_1A_K05, OG_1A_K06 | — | — | C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O1_W01 Zna odpowiednie dla poszczególnych odmian i podkładek winorośli zalecenia pielęgnacyjne. | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę dotyczącą zaleceń pielęgnacyjnych dla poszczególnych odmian i podkładek winorośli | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O1_W02 Zna budowę i wyposażenie winnicy. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym zna budowę i wyposażenie winnicy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O1_U01 Potrafi dobrać właściwe podkładki i odmiany w zależności od warunków siedliskowych. | 2,0 | |
3,0 | student na poziomie podstawowym posiadł umiejętność właściwego doboru podkładki i odmiany w zależności od warunków siedliskowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O1_U02 Potrafi wykonywać zabiegi pielęgnacyjne w winnicy. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi na poziomie podstawowym wykonywać zabiegi pielęgnacyjne w winnicy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O1_K01 Potrafi zorganizować pracę w winnicy. | 2,0 | |
3,0 | student stara się zorganizować pracę w winnicy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Lisek J., Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, HORTPRESS, 2007
- Myśliwiec R., Uprawa winorośli, 2006
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012