Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)

Sylabus przedmiotu Bioróżnorodność roślin ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bioróżnorodność roślin ogrodniczych
Specjalność Produkcja ogrodnicza
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość gatunków, biologii i rozwoju roślin ogrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z bioróżnorodnością roślin ogrodniczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (wilgotne lasy równikowe)2
T-L-2Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (stepy i sawanny)2
T-L-3Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (roślinność twardolistna)2
T-L-4Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (pustynie i półpustynie)2
T-L-5Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (lasy klimatu umiarkowanego)2
T-L-6Mało znane rośliny warzywne, odmiany regionalne i zapomniane, dzikie rośliny jadalne i ich wykorzystanie.5
T-L-7Nowe odmiany roślin warzywnych przeznaczone do różnych systemów i metod uprawy. Warzywa o walorach dekoracyjnych - ocena walorów smakowych i ocena organoleptyczna.5
T-L-8Zasady i metody ochrony bioróżnorodności w sadownictwie2
T-L-9Systemy produkcji uwzględniające zasady bioróżnorodności i zapewniające jakość surowców sadowniczych4
T-L-10Ekoschematy i ich zastosowanie w sadownictwie2
T-L-11Działania wdrażane w ramach PRŚ przyczyniających się do ochrony różnorodności biologicznej oraz korzyści z ich realizacji2
30
wykłady
T-W-1Państwa roślinne (Holarctis, Paleotropis, Neotropis, Capensis, Australis, Holantarctis)5
T-W-2Zachowanie bioróżnorodności w uprawie warzyw.5
T-W-3Znaczenie i zachowanie bioróżnorodności w uprawach sadowniczych5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (poznawanie roślin na kolekcjach)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: Rozpoznawanie roślin
S-3Ocena formująca: ocena prezentacji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG13-01_W01
Student zna typy roślinności występujące w różnych rejonach świata. Ma wiedzę na temat bioróżnorodności warzyw - odmian starych i zapomnianych,warzyw mało znanych oraz dzikich roślin jadalnych.
ABI_1A_W02, ABI_1A_W03C-1T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-3, T-L-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG13-01_U01
Student rozpoznaje i dobiera gatunki roślin ogrodniczych do właściwych stref geograficzno-roślinnych. Potrafi rozpoznawać i oceniać wartość starych i regionalnych odmian oraz gatunków mniej znanych roślin ogrodniczych
ABI_1A_U07, ABI_1A_U08C-1T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-3, T-L-10, T-L-11M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG13-01_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie bioróżnorodności roślin ogrodniczych
ABI_1A_K01C-1T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-L-6, T-L-7, T-W-3, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG13-01_W01
Student zna typy roślinności występujące w różnych rejonach świata. Ma wiedzę na temat bioróżnorodności warzyw - odmian starych i zapomnianych,warzyw mało znanych oraz dzikich roślin jadalnych.
2,0
3,0Student wymienia podstawowe gatunki występujące w różnych strefach roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG13-01_U01
Student rozpoznaje i dobiera gatunki roślin ogrodniczych do właściwych stref geograficzno-roślinnych. Potrafi rozpoznawać i oceniać wartość starych i regionalnych odmian oraz gatunków mniej znanych roślin ogrodniczych
2,0
3,0Student rozpoznaje i dobiera podstawowe gatunki roślin ogrodniczych do właściwych stref geograficzno-roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG13-01_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie bioróżnorodności roślin ogrodniczych
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym ma świadomość potrzeby dokształcania się w zakresie bioróżnorodności roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Chmiel H., Rośliny ozdobne, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Rohwer J. G., Atlas roślin tropikalnych, Horyzont, Warszawa, 2002
  3. Bartels A., Flora świata. Rośliny śródziemnomorskie, MULTICO Oficyna wydawnicza, Warszawa, 2009
  4. Beata Feledyn-Szewczyk, Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej, IUNG-PIB w Puławach, 2022
  5. Podgórscy B. A., Polski zielnik kulinarny, KURPISZ, Poznań, 2004
  6. Chroboczek E., Odmianoznawstwo roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa, 1977

Literatura dodatkowa

  1. Katalogi odmian warzyw

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (wilgotne lasy równikowe)2
T-L-2Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (stepy i sawanny)2
T-L-3Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (roślinność twardolistna)2
T-L-4Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (pustynie i półpustynie)2
T-L-5Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (lasy klimatu umiarkowanego)2
T-L-6Mało znane rośliny warzywne, odmiany regionalne i zapomniane, dzikie rośliny jadalne i ich wykorzystanie.5
T-L-7Nowe odmiany roślin warzywnych przeznaczone do różnych systemów i metod uprawy. Warzywa o walorach dekoracyjnych - ocena walorów smakowych i ocena organoleptyczna.5
T-L-8Zasady i metody ochrony bioróżnorodności w sadownictwie2
T-L-9Systemy produkcji uwzględniające zasady bioróżnorodności i zapewniające jakość surowców sadowniczych4
T-L-10Ekoschematy i ich zastosowanie w sadownictwie2
T-L-11Działania wdrażane w ramach PRŚ przyczyniających się do ochrony różnorodności biologicznej oraz korzyści z ich realizacji2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Państwa roślinne (Holarctis, Paleotropis, Neotropis, Capensis, Australis, Holantarctis)5
T-W-2Zachowanie bioróżnorodności w uprawie warzyw.5
T-W-3Znaczenie i zachowanie bioróżnorodności w uprawach sadowniczych5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG13-01_W01Student zna typy roślinności występujące w różnych rejonach świata. Ma wiedzę na temat bioróżnorodności warzyw - odmian starych i zapomnianych,warzyw mało znanych oraz dzikich roślin jadalnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
ABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z bioróżnorodnością roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Państwa roślinne (Holarctis, Paleotropis, Neotropis, Capensis, Australis, Holantarctis)
T-L-1Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (wilgotne lasy równikowe)
T-L-2Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (stepy i sawanny)
T-L-3Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (roślinność twardolistna)
T-L-4Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (pustynie i półpustynie)
T-L-5Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (lasy klimatu umiarkowanego)
T-W-2Zachowanie bioróżnorodności w uprawie warzyw.
T-W-3Znaczenie i zachowanie bioróżnorodności w uprawach sadowniczych
T-L-8Zasady i metody ochrony bioróżnorodności w sadownictwie
T-L-9Systemy produkcji uwzględniające zasady bioróżnorodności i zapewniające jakość surowców sadowniczych
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia podstawowe gatunki występujące w różnych strefach roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG13-01_U01Student rozpoznaje i dobiera gatunki roślin ogrodniczych do właściwych stref geograficzno-roślinnych. Potrafi rozpoznawać i oceniać wartość starych i regionalnych odmian oraz gatunków mniej znanych roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z bioróżnorodnością roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Państwa roślinne (Holarctis, Paleotropis, Neotropis, Capensis, Australis, Holantarctis)
T-L-1Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (wilgotne lasy równikowe)
T-L-2Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (stepy i sawanny)
T-L-3Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (roślinność twardolistna)
T-L-4Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (pustynie i półpustynie)
T-L-5Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (lasy klimatu umiarkowanego)
T-W-2Zachowanie bioróżnorodności w uprawie warzyw.
T-W-3Znaczenie i zachowanie bioróżnorodności w uprawach sadowniczych
T-L-10Ekoschematy i ich zastosowanie w sadownictwie
T-L-11Działania wdrażane w ramach PRŚ przyczyniających się do ochrony różnorodności biologicznej oraz korzyści z ich realizacji
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (poznawanie roślin na kolekcjach)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena formująca: Rozpoznawanie roślin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozpoznaje i dobiera podstawowe gatunki roślin ogrodniczych do właściwych stref geograficzno-roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG13-01_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie bioróżnorodności roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z bioróżnorodnością roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Państwa roślinne (Holarctis, Paleotropis, Neotropis, Capensis, Australis, Holantarctis)
T-L-1Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (wilgotne lasy równikowe)
T-L-2Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (stepy i sawanny)
T-L-3Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (roślinność twardolistna)
T-L-4Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (pustynie i półpustynie)
T-L-5Bioróżnorodność roślin ozdobnych w zależności od strefy geograficzno-roślinnej (lasy klimatu umiarkowanego)
T-W-2Zachowanie bioróżnorodności w uprawie warzyw.
T-L-6Mało znane rośliny warzywne, odmiany regionalne i zapomniane, dzikie rośliny jadalne i ich wykorzystanie.
T-L-7Nowe odmiany roślin warzywnych przeznaczone do różnych systemów i metod uprawy. Warzywa o walorach dekoracyjnych - ocena walorów smakowych i ocena organoleptyczna.
T-W-3Znaczenie i zachowanie bioróżnorodności w uprawach sadowniczych
T-L-8Zasady i metody ochrony bioróżnorodności w sadownictwie
T-L-9Systemy produkcji uwzględniające zasady bioróżnorodności i zapewniające jakość surowców sadowniczych
T-L-10Ekoschematy i ich zastosowanie w sadownictwie
T-L-11Działania wdrażane w ramach PRŚ przyczyniających się do ochrony różnorodności biologicznej oraz korzyści z ich realizacji
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (poznawanie roślin na kolekcjach)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym ma świadomość potrzeby dokształcania się w zakresie bioróżnorodności roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0