Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Zarządzanie środowiskiem

Sylabus przedmiotu Rośliny o nowych cechach - znaczenie i wykorzystanie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rośliny o nowych cechach - znaczenie i wykorzystanie
Specjalność Produkcja rolnicza
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z botaniki, gleboznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie mało znanych gatunki roślin uprawnych o nowych cechach, przeznaczonych do celów spożywczych (super żywność) i nie żywnościowych. Przedstawienie systematyki botanicznej, biologii rozwoju, wartości użytkowej i sposobu ich zagospodarowania. Przedstawione zostaną wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych elementów, które utrudniają szersze ich rozpowszechnienie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin zbożowych drobnonasiennych (bezglutenowych)6
T-L-2Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin przemysłowych: oleistych, włóknistych i gumodajnych6
T-L-3Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin barwierskich6
T-L-4Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin bobowatych4
T-L-5Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin do produkcji bioenergii8
30
wykłady
T-W-1Pojęcie roślin o nowych cechach i zawierających związki o właściwościach prozdrowotnych, czyli tzw. alternatywnych do uprawianych współcześnie roślin rolniczych, ich wykorzystanie i perspektywy wykorzystania jako super żywność, żywność funkcjonalna, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i do celów nie-żywnościowych.2
T-W-2Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z rodziny traw i pseudozboża na cele spożywcze i rośliny bezglutenowe np. fonio, szarłat, komosa ryżowa, sorgo, teff,6
T-W-3Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach na cele przemysłowe: olieste, włókniste, gumodajne (len złocisty, lnianka, mak, słonecznik, rącznik, katran, krokosz, konopie, ramia, kenaf, juta, mniszek kok-sagiz)8
T-W-4Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji naturalnych barwników (krokosz barwierski, marzana barwierska, janowiec barwierski, urzet barwierski)6
T-W-5Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z grupy bobowatych (soczewica, ciecierzyca, łubin andyjski i in.)2
T-W-6Znaczenie gospodarcze, biologia rozwoju i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji biopaliw (wierzba, topola, robinia, Paulownia, malwa pensylwańska, rożnik przerośnięty, miskant, rdestowiec)6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu18
A-W-3Konsultacje2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4Pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć za aktywność i zaangażowanie studenta
S-2Ocena formująca: Test wyboru, koloquium
S-3Ocena formująca: Prezentacja
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_R11-R_W01
Podstawowa wiedza w zakresie roślin uprawnych o nowych cechach. Zapoznanie z biologią wybranych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów oraz przedstawienie podstawowej technologii uprawy, nawożenia i prowadzenia plantacji
ABI_1A_W02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_R11-R_U01
Student umie dobierać gatunki roślin o nowych cechachh do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca
ABI_1A_U07, ABI_1A_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_R11-R_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach
ABI_1A_K01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-3, M-4S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_R11-R_W01
Podstawowa wiedza w zakresie roślin uprawnych o nowych cechach. Zapoznanie z biologią wybranych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów oraz przedstawienie podstawowej technologii uprawy, nawożenia i prowadzenia plantacji
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać niektóre omawiane gatunki roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_R11-R_U01
Student umie dobierać gatunki roślin o nowych cechachh do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca
2,0
3,0Student potrafi dobrać niektóre gatunki roślin rolniczych do warunków siedliskowych i zna ogólny schemat technologii uprawy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_R11-R_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach
2,0
3,0Student jest gotów w stopniu podstawowym do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bojanowska M., Brodowska M.S., Jackowska I., Sachadyn-Król M., Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lublin, 2021
  2. Brodziak A., Król J., Nowaczek A., Naturalne substancje pochodzenia roślinnego negatywnie oddziałujące na zdrowie krów oraz jakość mleka, WYDAWNICTWO NAUKOWE POLSKIEGO TOWARZYSTWA TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI, Kraków, 2017, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 24, 1 (110), 33 – 47
  3. Ricroch A.E., Henard-Damave M-C., Next biotech plants: new traits, crops, developers and technologies for addressing global challenges, Informa Healthcare, USA, 2015
  4. McGloughlin M. N., Modifying agricultural crops for improved nutrition, Elsevier, Amsterdam, 2010, New Biotechnology, Volume 27, No. 5

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin zbożowych drobnonasiennych (bezglutenowych)6
T-L-2Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin przemysłowych: oleistych, włóknistych i gumodajnych6
T-L-3Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin barwierskich6
T-L-4Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin bobowatych4
T-L-5Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin do produkcji bioenergii8
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcie roślin o nowych cechach i zawierających związki o właściwościach prozdrowotnych, czyli tzw. alternatywnych do uprawianych współcześnie roślin rolniczych, ich wykorzystanie i perspektywy wykorzystania jako super żywność, żywność funkcjonalna, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i do celów nie-żywnościowych.2
T-W-2Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z rodziny traw i pseudozboża na cele spożywcze i rośliny bezglutenowe np. fonio, szarłat, komosa ryżowa, sorgo, teff,6
T-W-3Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach na cele przemysłowe: olieste, włókniste, gumodajne (len złocisty, lnianka, mak, słonecznik, rącznik, katran, krokosz, konopie, ramia, kenaf, juta, mniszek kok-sagiz)8
T-W-4Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji naturalnych barwników (krokosz barwierski, marzana barwierska, janowiec barwierski, urzet barwierski)6
T-W-5Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z grupy bobowatych (soczewica, ciecierzyca, łubin andyjski i in.)2
T-W-6Znaczenie gospodarcze, biologia rozwoju i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji biopaliw (wierzba, topola, robinia, Paulownia, malwa pensylwańska, rożnik przerośnięty, miskant, rdestowiec)6
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu18
A-W-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_R11-R_W01Podstawowa wiedza w zakresie roślin uprawnych o nowych cechach. Zapoznanie z biologią wybranych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów oraz przedstawienie podstawowej technologii uprawy, nawożenia i prowadzenia plantacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Poznanie mało znanych gatunki roślin uprawnych o nowych cechach, przeznaczonych do celów spożywczych (super żywność) i nie żywnościowych. Przedstawienie systematyki botanicznej, biologii rozwoju, wartości użytkowej i sposobu ich zagospodarowania. Przedstawione zostaną wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych elementów, które utrudniają szersze ich rozpowszechnienie
Treści programoweT-W-1Pojęcie roślin o nowych cechach i zawierających związki o właściwościach prozdrowotnych, czyli tzw. alternatywnych do uprawianych współcześnie roślin rolniczych, ich wykorzystanie i perspektywy wykorzystania jako super żywność, żywność funkcjonalna, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i do celów nie-żywnościowych.
T-W-2Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z rodziny traw i pseudozboża na cele spożywcze i rośliny bezglutenowe np. fonio, szarłat, komosa ryżowa, sorgo, teff,
T-W-3Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach na cele przemysłowe: olieste, włókniste, gumodajne (len złocisty, lnianka, mak, słonecznik, rącznik, katran, krokosz, konopie, ramia, kenaf, juta, mniszek kok-sagiz)
T-W-4Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji naturalnych barwników (krokosz barwierski, marzana barwierska, janowiec barwierski, urzet barwierski)
T-W-6Znaczenie gospodarcze, biologia rozwoju i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji biopaliw (wierzba, topola, robinia, Paulownia, malwa pensylwańska, rożnik przerośnięty, miskant, rdestowiec)
T-W-5Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z grupy bobowatych (soczewica, ciecierzyca, łubin andyjski i in.)
T-L-1Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin zbożowych drobnonasiennych (bezglutenowych)
T-L-2Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin przemysłowych: oleistych, włóknistych i gumodajnych
T-L-3Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin barwierskich
T-L-4Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin bobowatych
T-L-5Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin do produkcji bioenergii
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć za aktywność i zaangażowanie studenta
S-2Ocena formująca: Test wyboru, koloquium
S-3Ocena formująca: Prezentacja
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać niektóre omawiane gatunki roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_R11-R_U01Student umie dobierać gatunki roślin o nowych cechachh do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-1Poznanie mało znanych gatunki roślin uprawnych o nowych cechach, przeznaczonych do celów spożywczych (super żywność) i nie żywnościowych. Przedstawienie systematyki botanicznej, biologii rozwoju, wartości użytkowej i sposobu ich zagospodarowania. Przedstawione zostaną wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych elementów, które utrudniają szersze ich rozpowszechnienie
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin zbożowych drobnonasiennych (bezglutenowych)
T-L-2Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin przemysłowych: oleistych, włóknistych i gumodajnych
T-L-3Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin barwierskich
T-L-4Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin bobowatych
T-L-5Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin do produkcji bioenergii
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć za aktywność i zaangażowanie studenta
S-2Ocena formująca: Test wyboru, koloquium
S-3Ocena formująca: Prezentacja
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dobrać niektóre gatunki roślin rolniczych do warunków siedliskowych i zna ogólny schemat technologii uprawy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_R11-R_K01Student jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
Cel przedmiotuC-1Poznanie mało znanych gatunki roślin uprawnych o nowych cechach, przeznaczonych do celów spożywczych (super żywność) i nie żywnościowych. Przedstawienie systematyki botanicznej, biologii rozwoju, wartości użytkowej i sposobu ich zagospodarowania. Przedstawione zostaną wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych elementów, które utrudniają szersze ich rozpowszechnienie
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin zbożowych drobnonasiennych (bezglutenowych)
T-L-2Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin przemysłowych: oleistych, włóknistych i gumodajnych
T-L-3Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin barwierskich
T-L-4Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin bobowatych
T-L-5Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin do produkcji bioenergii
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć za aktywność i zaangażowanie studenta
S-3Ocena formująca: Prezentacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów w stopniu podstawowym do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach
3,5
4,0
4,5
5,0