Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Zarządzanie środowiskiem

Sylabus przedmiotu Egzotyczne owoce, kwiaty i warzywa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Egzotyczne owoce, kwiaty i warzywa
Specjalność Produkcja ogrodnicza
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin, sadownictwa, warzywnictwa i roślin ozdobnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań, wartości biologicznej oraz norm jakościowych warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
C-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin ogrodniczych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Biologia, charakterystyka oraz wartość biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej6
T-L-2Rozpoznawanie najważniejszych gatunków owoców tropikalnych.2
T-L-3Biologia oraz charakterystyka roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej4
T-L-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin ozdobnych pochodzących z innych stref klimatycznych.4
T-L-5Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.8
T-L-6Towaroznawstwo i obrót tropikalnymi owocami, warzywami i roślinami ozdobnymi w Polsce.6
30
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja owoców tropikalnych i subtropikalnych na świecie.5
T-W-2Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja tropikalnych i subtropikalnych roślin ozdobnych na świecie.5
T-W-3Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw tropikalnych subtropikalnych.2
T-W-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG13-02_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. Zna biologię roślin ogrodniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
ABI_1A_W02, ABI_1A_W03C-1, C-2T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG13-02_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania gatunków i oceniania jakości owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
ABI_1A_U07, ABI_1A_U08C-1, C-2T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG13-02_K01
Student potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej.
ABI_1A_K01C-1, C-2T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG13-02_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. Zna biologię roślin ogrodniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych, ozdobnych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest dostatecznie zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG13-02_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania gatunków i oceniania jakości owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG13-02_K01
Student potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, jest mało kreatywny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Biggs M., Warzywa, Muza Sa, 2008
  2. Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1983
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2005
  4. Bernd Nowak, Atlas owoców egzotycznych, Bertelsmann, 2002
  5. Wojciech Grzelak, Egzotyczne rośliny owocowe do naszego ogrodu, Novae Res, 2011
  6. Opracowanie zbiorowe, Atlas owoców egzotycznych, Horyzont, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma branżowe: Hasło Ogrodnicze
  2. MIESIĘCZNIK PRAKTYCZNEGO SADOWNICTWA – SAD

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Biologia, charakterystyka oraz wartość biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej6
T-L-2Rozpoznawanie najważniejszych gatunków owoców tropikalnych.2
T-L-3Biologia oraz charakterystyka roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej4
T-L-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin ozdobnych pochodzących z innych stref klimatycznych.4
T-L-5Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.8
T-L-6Towaroznawstwo i obrót tropikalnymi owocami, warzywami i roślinami ozdobnymi w Polsce.6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja owoców tropikalnych i subtropikalnych na świecie.5
T-W-2Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja tropikalnych i subtropikalnych roślin ozdobnych na świecie.5
T-W-3Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw tropikalnych subtropikalnych.2
T-W-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG13-02_W01Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. Zna biologię roślin ogrodniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
ABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
Cel przedmiotuC-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań, wartości biologicznej oraz norm jakościowych warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
C-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin ogrodniczych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
Treści programoweT-W-3Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw tropikalnych subtropikalnych.
T-W-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-L-5Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
T-L-6Towaroznawstwo i obrót tropikalnymi owocami, warzywami i roślinami ozdobnymi w Polsce.
T-W-1Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja owoców tropikalnych i subtropikalnych na świecie.
T-W-2Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja tropikalnych i subtropikalnych roślin ozdobnych na świecie.
T-L-1Biologia, charakterystyka oraz wartość biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-3Biologia oraz charakterystyka roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-2Rozpoznawanie najważniejszych gatunków owoców tropikalnych.
T-L-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin ozdobnych pochodzących z innych stref klimatycznych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych, ozdobnych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest dostatecznie zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG13-02_U01Posiada umiejętność rozpoznawania gatunków i oceniania jakości owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań, wartości biologicznej oraz norm jakościowych warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
C-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin ogrodniczych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
Treści programoweT-W-3Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw tropikalnych subtropikalnych.
T-W-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-L-5Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
T-L-6Towaroznawstwo i obrót tropikalnymi owocami, warzywami i roślinami ozdobnymi w Polsce.
T-W-1Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja owoców tropikalnych i subtropikalnych na świecie.
T-W-2Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja tropikalnych i subtropikalnych roślin ozdobnych na świecie.
T-L-1Biologia, charakterystyka oraz wartość biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-3Biologia oraz charakterystyka roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-2Rozpoznawanie najważniejszych gatunków owoców tropikalnych.
T-L-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin ozdobnych pochodzących z innych stref klimatycznych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG13-02_K01Student potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
Cel przedmiotuC-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań, wartości biologicznej oraz norm jakościowych warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
C-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin ogrodniczych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
Treści programoweT-W-3Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw tropikalnych subtropikalnych.
T-W-4Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-L-5Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
T-L-6Towaroznawstwo i obrót tropikalnymi owocami, warzywami i roślinami ozdobnymi w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, jest mało kreatywny.
3,5
4,0
4,5
5,0