Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Zarządzanie środowiskiem
Sylabus przedmiotu Egzotyczne owoce, kwiaty i warzywa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agrobioinżynieria | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Egzotyczne owoce, kwiaty i warzywa | ||
Specjalność | Produkcja ogrodnicza | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii roślin, sadownictwa, warzywnictwa i roślin ozdobnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Znajomość biologii, znaczenia, wymagań, wartości biologicznej oraz norm jakościowych warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej. |
C-2 | Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin ogrodniczych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Biologia, charakterystyka oraz wartość biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej | 6 |
T-L-2 | Rozpoznawanie najważniejszych gatunków owoców tropikalnych. | 2 |
T-L-3 | Biologia oraz charakterystyka roślin ozdobnych pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej | 4 |
T-L-4 | Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin ozdobnych pochodzących z innych stref klimatycznych. | 4 |
T-L-5 | Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | 8 |
T-L-6 | Towaroznawstwo i obrót tropikalnymi owocami, warzywami i roślinami ozdobnymi w Polsce. | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja owoców tropikalnych i subtropikalnych na świecie. | 5 |
T-W-2 | Znaczenie gospodarcze, wymagania klimatyczno-glebowe oraz produkcja tropikalnych i subtropikalnych roślin ozdobnych na świecie. | 5 |
T-W-3 | Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw tropikalnych subtropikalnych. | 2 |
T-W-4 | Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych. | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 18 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG13-02_W01 Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. Zna biologię roślin ogrodniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze. | ABI_1A_W02, ABI_1A_W03 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG13-02_U01 Posiada umiejętność rozpoznawania gatunków i oceniania jakości owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | ABI_1A_U07, ABI_1A_U08 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_OG13-02_K01 Student potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej. | ABI_1A_K01 | — | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG13-02_W01 Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej. Zna biologię roślin ogrodniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze. | 2,0 | |
3,0 | Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych, ozdobnych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest dostatecznie zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG13-02_U01 Posiada umiejętność rozpoznawania gatunków i oceniania jakości owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych. | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i roślin ozdobnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_OG13-02_K01 Student potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, jest mało kreatywny. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Biggs M., Warzywa, Muza Sa, 2008
- Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1983
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2005
- Bernd Nowak, Atlas owoców egzotycznych, Bertelsmann, 2002
- Wojciech Grzelak, Egzotyczne rośliny owocowe do naszego ogrodu, Novae Res, 2011
- Opracowanie zbiorowe, Atlas owoców egzotycznych, Horyzont, 2002
Literatura dodatkowa
- Czasopisma branżowe: Hasło Ogrodnicze
- MIESIĘCZNIK PRAKTYCZNEGO SADOWNICTWA – SAD