Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S1)
Sylabus przedmiotu Mikro i makroekonomia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie i inżynieria produkcji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikro i makroekonomia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zespół Dydaktyczny | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Edyta Engel <Edyta.Engel-Babska@zut.edu.pl>, Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy ekonomicznych definicji nabyte w trakcie nauki przedmiotu przedsiębiorczość w szkołach średnich, obserwacja zjawisk gospodarczych w Polsce i za granicą, umiejętność prowadzenia dyskusji na tematy społeczno-gospodarcze; analiza prasy codziennej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z dziedziny ekonomii w zakresie koncepcji teoretycznych i umiejętności praktycznych, w tym zapoznanie studentów z mechanizmami funkcjonowania gospodarki rynkowej, wskazanie złożoności problemów ekonomicznych, szerokich powiązań z innymi aspektami życia (m.in. polityką) oraz rozwijanie u studentów zdolności do wieloaspektowego spojrzenia na procesy gospodarcze i wskazanie możliwości praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy teoretycznej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe kategorie ekonomiczne. Elementy rynku i mechnizm rynkowy. Popyt i podaż - wzajemne zależności. Zachowania konsumenta (racjonalność, użyteczność i równowaga konsumenta). Przedsiębiorstwo na rynku (funckja produkcji, koszty, przychody, wynik finansowy). Struktury rynkowe (konkurencja doskonała, monopol, konkurencja monopolistyczna, oligopol – pojęcie, cechy, przykłady, równowaga przedsiębiorstwa w poszczególnych strukturach w krótkim i długim okresie). Rynek ziemi, pracy i kapitału. Podstawowe agregaty makroekonomiczne (PKB, inflacja, bezrobocie, deficyt budżetowy, dłyg publiczny itd) - analiza. Pieniądz i polityka pieniężna państwa. Przykład integracji ekonomicznej - Unia Europejska. | 29 |
T-A-2 | Zaliczenie | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii. Współczesne systemy społeczno-gospodarcze (zalety i słabości). Gospodarka rynkowa. Teoria wyboru konsumenta. Podstawy teorii przedsiębiorstwa. Rynek czynników produkcji. Makroekonomia - podstawowe pojęcia. Produkt Krajowy Brutto i inne miary dochodu narodowego. Wzrost i rozwój gospodarczy. Rola państwa w gospodarce. Polityka pieniężna państwa. Budżet państwa. Polityka fiskalna państwa. Indlacja. Bezrobocie. Cykl koniunkturalny. Handel zagraniczny i wymiana międzynarodowa. Finanse międzynarodowe. Inetgracja ekonomiczna. Globalizacja. | 45 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Wkład własny studenta | 20 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-W-2 | Wkład własny studenta | 27 |
A-W-3 | Egzamin | 3 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Prezentacje multimedialne, rozwiązywanie zadań, analiza przypadków, praca w grupach, dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne, pytania otwarte. Oceniany jest zasób wiedzy studenta umiejętność kojarzenia faktów, analizy i syntezy zjawisk. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_B06_W01 W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorii, opisuje prawa i prawidlowosci ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi | ZIIP_1A_W17 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_B06_U01 Student umiejętnie wykorzystuje zdobytą wiedzę w zakresie przedmiotu i powiązać z praktyką | ZIIP_1A_U18, ZIIP_1A_U13, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U23 | — | — | C-1 | T-A-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_B06_K01 W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej. | ZIIP_1A_K01, ZIIP_1A_K07, ZIIP_1A_K06 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_B06_W01 W zakresie wiedzy student definiuje podstawowe kategorii, opisuje prawa i prawidlowosci ekonomiczne oraz wyjaśnia związki i zależności występujące między nimi | 2,0 | Student nie zna podstawowyh definicji w zakresie przedmiotu |
3,0 | Student w minimalnym stopniu wiedzę w zakresie przedmiotu | |
3,5 | Student poprawnie definiuje większość pojęć i prawidłowości w zakresie przedmiotu | |
4,0 | Student dobrze definiuje, opisuje zależności wynikające z zakresu przedmiotu | |
4,5 | Student posiada rozległa wiedzę w podstawowycy kategoriach, prawach ekonomicznych w zakresie mikro- i makroekonomii | |
5,0 | Student bardzo dobrze rozumie i posiada rozległą wiedzę w szerokim zakresie przedmiotu mikro- i makroekonomia |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_B06_U01 Student umiejętnie wykorzystuje zdobytą wiedzę w zakresie przedmiotu i powiązać z praktyką | 2,0 | Student nie posiada umiejętności w zakresie przedmiotu |
3,0 | Student posiada w dostatecznym stopniu umiejętności związane z zakresem przedmiotu | |
3,5 | Student posiada znaczne umiejeności polegające na prawidłowej ocenie otoczenia mikro- i makroekonomicznego | |
4,0 | Student zdobył umiejętności na dobrym poziomie, przejawiające się prawidłowej ocenie otaczającej rzeczywistości z teorią ekonomiczną | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać zdobyte umiejętności teoretyczne i praktyczne z zakresu mikro- i makroekonomii | |
5,0 | Student umie bardzo dobrze orientuje się w otaczającej go rzeczywistości mikro- i makroekonomicznej |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_B06_K01 W zakresie kompetencji student potrafi podejmować decyzje i dokonywać wyborów w oparciu o wiedzę ekonomiczną. Ma podstawy do organizowania i prowadzenia przyszłej własnej działalności gospodarczej. Umie prawidłowo odczytywać informacje ekonomiczne płynące z różnych źródeł informacji i wyciąga na ich podstawie prawidłowe wnioski dla własnej działalności gospodarczej. | 2,0 | Student nie posiada żadnych kompetencji w zakresie przedmiotu |
3,0 | Student posiada kompetencje w dostatecznym stopniu | |
3,5 | Student posiada podstawowe kompetencje polegające na rozróżnianiu źródeł informacji i wyciąganie wniosków | |
4,0 | Student posiada dobre kompetencje z zakresu rozwiązywania zadań i problemów mikro- i makroekonomicznych | |
4,5 | Student dobrze potrafi definiować, formułować, opisać i podsumować zdobyte kompetencje w zakresie przedmiotu | |
5,0 | Student zdobył bardzo dobre komptencje w zakresie mikro- i makroekonomii polegające na zdolności stosowania zdobytej wiedzy w pracy lub w nauce |
Literatura podstawowa
- S. Marciniak, Makro- i mikroekonomia, Podstawy prawne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2007
- Czarny B., Podstawy ekonomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2005
- T. Włudyka, M. Smaga (red.), Instytucje gospodarki rynkowej, Wolters Kluwer, Warszawa, 2015
Literatura dodatkowa
- Dębniewski G., Pałach H., Zakrzewski W., Mikroekonomia, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2007
- Bożyk P., Zagraniczna i międzynarodowa polityka ekonomiczna, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2004
- Czasopisma, Ekonomista, Gospodarka Narodowa, roczniki statystyczne, dzienniki, Internet, portale tematyczne, 2012