Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Elektryczny - Elektrotechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Thermography in technical diagnostics:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Elektrotechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Thermography in technical diagnostics
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Elektrotechniki Teoretycznej i Informatyki Stosowanej
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Grochowalska <Barbara.Szymanik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 1,00,62zaliczenie
laboratoriaL7 15 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1basic programming skills
W-2basic knowledge of physics

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Knowledge in thermovision technics and measurements
C-2Skills in themovision measurements

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1First thermal imaging measurement. Preparing the camera, working with the software. Emissivity measurements. Preparation of a measurement report.2
T-L-2Methods of processing and visualization of thermal imaging data2
T-L-3Thermal imaging measurements in construction. Detection of exemplary defects.2
T-L-4Thermographic tests of electronic components2
T-L-5Thermal imaging tests of electrical installations2
T-L-6Active thermography in non-destructive testing4
T-L-7Test1
15
wykłady
T-W-1Theoretical foundations of thermal imaging - basics of thermodynamics. Heat transfer mechanisms2
T-W-2Perfect black body. Emissivity. Absorption, transmission and reflection coefficients of real bodies2
T-W-3Temperature measurements. Infrared radiation detectors2
T-W-4Thermal imaging measurement, techniques, factors influencing measurement2
T-W-5Techniques of thermal measurement data analysis2
T-W-6Thermal imaging measurements in practice. Test.5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Participation in classes15
A-L-2Preparation for classes8
A-L-3Consultancy2
25
wykłady
A-W-1Participation in classes15
A-W-2Self study of the literature and preparation for test.10
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Lecture with multimedia presentation
M-2Laboratories with practical part

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: final test for lectures
S-2Ocena podsumowująca: final test for laboratories

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_C28.2_W01
Student has the knowledge in thermovision technics and measurements
EL_1A_W04C-1T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
EL_1A_C28.2_U01
Student has basic skills in themovision measurements
EL_1A_U06C-2T-L-3, T-L-6, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
EL_1A_C28.2_W01
Student has the knowledge in thermovision technics and measurements
2,0
3,0Student uzyskał pomiędzy 46 a 60% punktów z części zaliczenia dotyczącego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
EL_1A_C28.2_U01
Student has basic skills in themovision measurements
2,0
3,0Student uzyskał pomiędzy 46 a 60% punktów z części zaliczenia dotyczącego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Waldemar Minkina, Pomiary termowizyjne - przyrządy i metody, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, 2004
  2. Xavier P. Maldague, Theory and Practice of Infrared Technology for Nondestructive Testing, Wiley, 2001

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1First thermal imaging measurement. Preparing the camera, working with the software. Emissivity measurements. Preparation of a measurement report.2
T-L-2Methods of processing and visualization of thermal imaging data2
T-L-3Thermal imaging measurements in construction. Detection of exemplary defects.2
T-L-4Thermographic tests of electronic components2
T-L-5Thermal imaging tests of electrical installations2
T-L-6Active thermography in non-destructive testing4
T-L-7Test1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Theoretical foundations of thermal imaging - basics of thermodynamics. Heat transfer mechanisms2
T-W-2Perfect black body. Emissivity. Absorption, transmission and reflection coefficients of real bodies2
T-W-3Temperature measurements. Infrared radiation detectors2
T-W-4Thermal imaging measurement, techniques, factors influencing measurement2
T-W-5Techniques of thermal measurement data analysis2
T-W-6Thermal imaging measurements in practice. Test.5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Participation in classes15
A-L-2Preparation for classes8
A-L-3Consultancy2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in classes15
A-W-2Self study of the literature and preparation for test.10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_C28.2_W01Student has the knowledge in thermovision technics and measurements
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_W04Ma szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami w obszarze elektrotechniki.
Cel przedmiotuC-1Knowledge in thermovision technics and measurements
Treści programoweT-W-2Perfect black body. Emissivity. Absorption, transmission and reflection coefficients of real bodies
T-W-1Theoretical foundations of thermal imaging - basics of thermodynamics. Heat transfer mechanisms
T-W-4Thermal imaging measurement, techniques, factors influencing measurement
T-W-6Thermal imaging measurements in practice. Test.
T-W-3Temperature measurements. Infrared radiation detectors
T-W-5Techniques of thermal measurement data analysis
Metody nauczaniaM-1Lecture with multimedia presentation
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: final test for lectures
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uzyskał pomiędzy 46 a 60% punktów z części zaliczenia dotyczącego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięEL_1A_C28.2_U01Student has basic skills in themovision measurements
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówEL_1A_U06Potrafi pozyskiwać, przesyłać, przetwarzać dane, podsumowywać wyniki eksperymentów empirycznych, dokonywać interpretacji uzyskanych wyników i formułować wynikające z nich wnioski.
Cel przedmiotuC-2Skills in themovision measurements
Treści programoweT-L-3Thermal imaging measurements in construction. Detection of exemplary defects.
T-L-6Active thermography in non-destructive testing
T-L-4Thermographic tests of electronic components
T-L-2Methods of processing and visualization of thermal imaging data
T-L-5Thermal imaging tests of electrical installations
T-L-1First thermal imaging measurement. Preparing the camera, working with the software. Emissivity measurements. Preparation of a measurement report.
Metody nauczaniaM-2Laboratories with practical part
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: final test for laboratories
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student uzyskał pomiędzy 46 a 60% punktów z części zaliczenia dotyczącego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0