Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy controllingu:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Podstawy controllingu
Specjalność Controlling finansowy
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 45 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z koncepcją i instrumentarium controllingu w przedsiębiorstwie
C-2Przygotowanie studentów do organizowania systemu controllingu w przedsiębiorstwie
C-3Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów decyzyjnych w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Istota i zakres controllingu2
T-A-2Cele i znaczenie controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem1
T-A-3Controlling a kontrola1
T-A-4Źródła informacji na potrzeby controllingu1
T-A-5Podstawowe odmiany controllingu (operacyjny, strategiczny)2
T-A-6Techniki i narzędzia controllingu operacyjnego i strategicznego4
T-A-7Tradycyjne rodzaje controllingu (inwestycyjny, zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji, personalny, marketingowy, sprzedaży, finansowy)6
T-A-8Rodzaje controllingu zorientowane na nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem (ekologiczny, jakości, promocji, przetwarzania danych)4
T-A-9Narzędzia controllingu (budżetowanie, rachunek kosztów, analiza odchyleń, systemy wskaźników)8
T-A-10Planowanie działalności przedsiębiorstwa3
T-A-11Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych4
T-A-12Sprawozdawczość i raportowanie w controllingu3
T-A-13Zastosowanie controllingu w praktyce gospodarczej (proces wdrażania controllingu w przedsiębiorstwie)4
T-A-14Zaliczenie przedmiotu2
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach45
A-A-2konsultacje2
A-A-3przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywania zadań empirycznych20
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie problemów decyzyjnych z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_M03/3.5_W01
Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Z_1P_W01, Z_1P_W02C-1T-A-6, T-A-9, T-A-7, T-A-5, T-A-4, T-A-8, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-14M-2, M-3, M-1S-3, S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_M03/3.5_U01
Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych
Z_1P_U01, Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04C-3, C-2T-A-9, T-A-12, T-A-13, T-A-7, T-A-8, T-A-10, T-A-6, T-A-11, T-A-14M-3, M-2S-4, S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Z_1P_M03/3.5_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Z_1P_K01, Z_1P_K02, Z_1P_K04, Z_1P_K05C-2, C-1, C-3T-A-12, T-A-14, T-A-10, T-A-5, T-A-11, T-A-13, T-A-6, T-A-8, T-A-7, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-9M-3, M-1, M-2S-3, S-2, S-1, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_M03/3.5_W01
Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i zakresu controllingu, w tym jego podstawowych odmian i stosowanych w ich ramach technik i narzędzi, rodzajów controllingu oraz ich znaczenia w zarządzaniu przedsiębiorstwem
3,0Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_M03/3.5_U01
Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych
2,0Student nie potrafi zastosować właściwych narzędzi controllingu do podejmowania decyzji zarządczych
3,0Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 55%
3,5Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 65%
4,0Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 75%
4,5Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 85%
5,0Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Z_1P_M03/3.5_K01
Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
2,0Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,0Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,5Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
5,0Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu

Literatura podstawowa

  1. Sierpińska M., Sierpińska-Sawicz A., Węgrzyn R., Controlling w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa, 2017
  2. Świderska G.K. (red.), Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa, 2017
  3. Nowak E. (red.), Controlling w działalności gospodarczej, PWE, Warszawa, 2011
  4. Nita B., Sprawozdawczość zarządcza, PWN, Warszawa, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Kuc B.R., Kontroling dla menedżerów, (ebook, pdf), Helion, Gliwice, 2011
  2. Vollmuth H.J., Controlling. Planowanie, kontrola, zarządzanie, Placet, Warszawa, 2007
  3. Dobija M., Rachunkowość zarządcza i controlling, PWN, Warzawa, 2008
  4. Horvath P., Gleich R., Seiter M., Controlling, Vahlen Franz Gmbh, German, 2017

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Istota i zakres controllingu2
T-A-2Cele i znaczenie controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem1
T-A-3Controlling a kontrola1
T-A-4Źródła informacji na potrzeby controllingu1
T-A-5Podstawowe odmiany controllingu (operacyjny, strategiczny)2
T-A-6Techniki i narzędzia controllingu operacyjnego i strategicznego4
T-A-7Tradycyjne rodzaje controllingu (inwestycyjny, zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji, personalny, marketingowy, sprzedaży, finansowy)6
T-A-8Rodzaje controllingu zorientowane na nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem (ekologiczny, jakości, promocji, przetwarzania danych)4
T-A-9Narzędzia controllingu (budżetowanie, rachunek kosztów, analiza odchyleń, systemy wskaźników)8
T-A-10Planowanie działalności przedsiębiorstwa3
T-A-11Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych4
T-A-12Sprawozdawczość i raportowanie w controllingu3
T-A-13Zastosowanie controllingu w praktyce gospodarczej (proces wdrażania controllingu w przedsiębiorstwie)4
T-A-14Zaliczenie przedmiotu2
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach45
A-A-2konsultacje2
A-A-3przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywania zadań empirycznych20
A-A-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_M03/3.5_W01Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_W01Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie, wyjaśniające zależności między nimi, stanowiące podstawową wiedzę z zakresu dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości oraz ekonomia i finanse, a także wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej właściwe dla programu studiów
Z_1P_W02Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zastosowania praktyczne wiedzy w działalności zawodowej związanej z zarządzaniem organizacjami
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z koncepcją i instrumentarium controllingu w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-6Techniki i narzędzia controllingu operacyjnego i strategicznego
T-A-9Narzędzia controllingu (budżetowanie, rachunek kosztów, analiza odchyleń, systemy wskaźników)
T-A-7Tradycyjne rodzaje controllingu (inwestycyjny, zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji, personalny, marketingowy, sprzedaży, finansowy)
T-A-5Podstawowe odmiany controllingu (operacyjny, strategiczny)
T-A-4Źródła informacji na potrzeby controllingu
T-A-8Rodzaje controllingu zorientowane na nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem (ekologiczny, jakości, promocji, przetwarzania danych)
T-A-1Istota i zakres controllingu
T-A-2Cele i znaczenie controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem
T-A-3Controlling a kontrola
T-A-14Zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie problemów decyzyjnych z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu
M-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i zakresu controllingu, w tym jego podstawowych odmian i stosowanych w ich ramach technik i narzędzi, rodzajów controllingu oraz ich znaczenia w zarządzaniu przedsiębiorstwem
3,0Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i zakres controllingu, w tym jego podstawowe odmiany i stosowane w ich ramach techniki i narzędzia, rodzaje controllingu oraz ich znaczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_M03/3.5_U01Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_U01Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów z zakresu zarządzania w warunkach nie w pełni przewidywalnych, dobierając i stosując właściwe metody i narzędzia, w tym zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne
Z_1P_U02Absolwent potrafi rozwiązywać problemy i wykonywać zadania z zakresu zarządzania poprzez właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, a także poprzez dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji
Z_1P_U03Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania problemów oraz wykonywania zadań typowych dla działalności zawodowej związanej z zarządzaniem organizacjami
Z_1P_U04Absolwent potrafi komunikować się ze współpracownikami i otoczeniem z użyciem specjalistycznej terminologii
Cel przedmiotuC-3Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów decyzyjnych w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu
C-2Przygotowanie studentów do organizowania systemu controllingu w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-9Narzędzia controllingu (budżetowanie, rachunek kosztów, analiza odchyleń, systemy wskaźników)
T-A-12Sprawozdawczość i raportowanie w controllingu
T-A-13Zastosowanie controllingu w praktyce gospodarczej (proces wdrażania controllingu w przedsiębiorstwie)
T-A-7Tradycyjne rodzaje controllingu (inwestycyjny, zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji, personalny, marketingowy, sprzedaży, finansowy)
T-A-8Rodzaje controllingu zorientowane na nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem (ekologiczny, jakości, promocji, przetwarzania danych)
T-A-10Planowanie działalności przedsiębiorstwa
T-A-6Techniki i narzędzia controllingu operacyjnego i strategicznego
T-A-11Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych
T-A-14Zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie problemów decyzyjnych z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zastosować właściwych narzędzi controllingu do podejmowania decyzji zarządczych
3,0Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 55%
3,5Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 65%
4,0Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 75%
4,5Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 85%
5,0Student potrafi zastosować właściwe narzędzia controllingu do podejmowania decyzji zarządczych co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZ_1P_M03/3.5_K01Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZ_1P_K01Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści
Z_1P_K02Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu zarządzania oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu
Z_1P_K04Absolwent jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Z_1P_K05Absolwent jest gotów dbać o prestiż zawodu poprzez przestrzeganie etyki zawodowej oraz poszanowanie dorobku i tradycji zawodowych
Cel przedmiotuC-2Przygotowanie studentów do organizowania systemu controllingu w przedsiębiorstwie
C-1Zapoznanie studenta z koncepcją i instrumentarium controllingu w przedsiębiorstwie
C-3Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów decyzyjnych w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu
Treści programoweT-A-12Sprawozdawczość i raportowanie w controllingu
T-A-14Zaliczenie przedmiotu
T-A-10Planowanie działalności przedsiębiorstwa
T-A-5Podstawowe odmiany controllingu (operacyjny, strategiczny)
T-A-11Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych
T-A-13Zastosowanie controllingu w praktyce gospodarczej (proces wdrażania controllingu w przedsiębiorstwie)
T-A-6Techniki i narzędzia controllingu operacyjnego i strategicznego
T-A-8Rodzaje controllingu zorientowane na nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem (ekologiczny, jakości, promocji, przetwarzania danych)
T-A-7Tradycyjne rodzaje controllingu (inwestycyjny, zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji, personalny, marketingowy, sprzedaży, finansowy)
T-A-1Istota i zakres controllingu
T-A-3Controlling a kontrola
T-A-4Źródła informacji na potrzeby controllingu
T-A-2Cele i znaczenie controllingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem
T-A-9Narzędzia controllingu (budżetowanie, rachunek kosztów, analiza odchyleń, systemy wskaźników)
Metody nauczaniaM-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie problemów decyzyjnych z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu
M-1Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,0Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
3,5Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
5,0Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu