Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: Controlling finansowy
Sylabus przedmiotu Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwie | ||
Specjalność | Controlling finansowy | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Brak wymagań |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych |
C-2 | Zapoznanie studentów z tradycyjnym rachunkiem kosztów i możliwościami jego wykorzystania na potrzeby zarządzani kosztami |
C-3 | Przygotowanie studentów do pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczania, ujęcia w ewidencji księgowej oraz sporządzania kalkulacji kosztów jednostkowych |
C-4 | Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Istota i zakres zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie | 1 |
T-A-2 | Koszty w zarządzaniu przedsiębiorstwem | 2 |
T-A-3 | Znaczenie rachunku kosztów w zarządzaniu kosztami | 2 |
T-A-4 | Pomiar i wycena kosztów | 2 |
T-A-5 | Ujęcie kosztów w księgach rachunkowych | 2 |
T-A-6 | Kalkulacja kosztów i metody jej przeprowadzania | 2 |
T-A-7 | Znaczenie analizy i kontroli kosztów w zarządzaniu kosztami | 2 |
T-A-8 | Zaliczenie przedmiotu | 2 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Koszty i ich klasyfikacja | 3 |
T-L-2 | Metody pomiaru i wyceny kosztów | 5 |
T-L-3 | Ewidencja kosztów w ramach tradycyjnego rachunku kosztów | 10 |
T-L-4 | Rozliczanie kosztów działalności | 6 |
T-L-5 | Sporządzanie kalkulacji kosztów jednostkowych | 8 |
T-L-6 | Analiza struktury i dynamiki kosztów | 6 |
T-L-7 | Zaliczenie przedmiotu | 2 |
40 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | konsultacje | 2 |
A-A-3 | przygotowanie do zajęć i zaliczenia w tym studiowanie literatury przedmiotu | 8 |
25 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 40 |
A-L-2 | przygtotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przediotu i rozwiązywanie zadań empirycznych | 20 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia | 15 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wprowadzenie do zajęć w formie objaśnienia kluczowych zagadnień |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe |
M-3 | Laboratoria przedmiotowe |
M-4 | Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie wykorzystania tradycyjnego rachunku kosztów na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarczymi |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania |
S-4 | Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_M03/3.2_W01 Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów | Z_1P_W01, Z_1P_W02 | — | C-4, C-2, C-1 | T-A-5, T-A-2, T-A-8, T-A-3, T-A-7, T-A-4, T-A-1, T-A-6 | M-4, M-2, M-1 | S-4, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_M03/3.2_U01 Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów | Z_1P_U01, Z_1P_U02, Z_1P_U03, Z_1P_U04 | — | C-3, C-4 | T-L-7, T-L-6, T-L-5, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-4, S-1, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_M03/3.2_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu | Z_1P_K01, Z_1P_K02, Z_1P_K04, Z_1P_K05 | — | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-L-6, T-A-4, T-L-4, T-A-1, T-A-8, T-L-7, T-A-3, T-A-6, T-A-7, T-L-2, T-L-1, T-A-5, T-L-3, T-L-5, T-A-2 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-4, S-3, S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_M03/3.2_W01 Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie istoty i znaczenia zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów |
3,0 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w podmiotach gospodarczych, w tym tradycyjnego rachunku kosztów oraz analizy i kontroli kosztów co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_M03/3.2_U01 Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów | 2,0 | Student nie potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulacji kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów |
3,0 | Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 55% | |
3,5 | Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 65% | |
4,0 | Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 75% | |
4,5 | Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 85% | |
5,0 | Student potrafi dokonać pomiaru i wyceny kosztów, ich ewidencji i rozliczenia wraz z ujęciem w ewidencji księgowej oraz sporządzić kalkulację kosztów i dokonać analizy oraz oceny ponoszonych przez jednostkę kosztów, co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_M03/3.2_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu | 2,0 | Student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu |
3,0 | Student czasami jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu | |
3,5 | Student często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu | |
4,0 | Student bardzo często przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu | |
4,5 | Student zazwyczaj przejawia gotowość do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu | |
5,0 | Student jest zawsze gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych oraz dbałości o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu |
Literatura podstawowa
- Gos W., Kiziukiewicz T., Mućko P., Nadolna B., Zarządzanie kosztami. Teoria i dobre praktyki, Wolters Kluwer, Warszawa, 2019
- Szczypa P (red.), Kalkulacja i rachunek kosztów, CeDeWu, Warszawa, 2021
- Nowak E., Analiza i kontrola kosztów przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2021
Literatura dodatkowa
- Drury C., Cost and management accounting, Cengage Learning EMEA, 2018, 9
- Nowak E., Rachunek kosztów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą, Ekspert, Wrocław, 2018, 2
- Kiziukiewicz T. (red.), Rachunek kosztów według polskiego prawa bilansowego. Zbiór zadań, Ekspert, Wrocław, 2003