Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 5 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z podstaw rachunkowości |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zasadami i metodami rachunkowości zarządczej w hotelarstwie |
C-2 | Zapoznanie studentów z instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz przygotowanie do jego wykorzystania przy podejmowaniu decyzji zarządczych w hotelarstwie |
C-3 | Przygotowanie studentów do samodzielnego rozwiązywania problemów decyzyjnych na podstawie analizy materiałów źródłowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Istota i zakres rachunkowości zarządczej i jej wykorzystanie w hotelarstwie | 1 |
T-A-2 | Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania w hotelarstwie | 3 |
T-A-3 | Metody szacowania kosztów w hotelarstwie | 2 |
T-A-4 | Ustalanie relacji: koszty-sprzedaż-zysk i analiza progu rentowności | 3 |
T-A-5 | Zarządzanie zyskiem w hotelarstwie | 2 |
T-A-6 | Podstawy polityki cenowej w hotelarstwie | 3 |
T-A-7 | Budżetowanie kosztów działalności hotelarskiej | 4 |
T-A-8 | Analiza sprzedaży, kosztów i wyników działalności hotelarskiej | 3 |
T-A-9 | Ocena decyzji inwestycyjnych | 3 |
T-A-10 | Zaliczenie przedmiotu | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe |
M-3 | Analiza studiów przypadków |
M-4 | Indywidualne/grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie podejmowania decyzji zarządczych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania |
S-4 | Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D32/6.6_W01 Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie | GT_1A_W03, GT_1A_W05, GT_1A_W06, GT_1A_W07, GT_1A_W08 | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D32/6.6_U01 Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych | GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U03, GT_1A_U08, GT_1A_U09 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D32/6.6_K01 Student jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny. | GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04, GT_1A_K05 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D32/6.6_W01 Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie istoty i zakresu rachunkowości zarządczej, pojęcia i klasyfikacji kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metod i technik wykorzystywanych w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie |
3,0 | Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D32/6.6_U01 Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych | 2,0 | Student nie potrafi podejmować decyzji zarządczych w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemów decyzyjnych na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych |
3,0 | Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 55% | |
3,5 | Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 65% | |
4,0 | Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 75% | |
4,5 | Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 85% | |
5,0 | Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D32/6.6_K01 Student jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny. | 2,0 | Student nie jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach nie kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny |
3,0 | Student czasami jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach czasami kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
3,5 | Student często przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
4,0 | Student bardzo często przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach bardzo często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
4,5 | Student zazwyczaj przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach zazwyczaj kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
5,0 | Student jest zawsze gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach zawsze kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny |
Literatura podstawowa
- Sadowska B. (red.), Rachunkowość zarządcza w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2018
- Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWN, Warszawa, 2009
- Kiziukiewicz T. (red.), Rachunkowość zarządcza. Część I, Ekspert, Wrocław, 2012
Literatura dodatkowa
- Drury C., Cost and management accounting, Cengage Learning EMEA, 2018, 9
- Tauber R.D., Kalkulacje cenowe w hotelarstwie, gastronmii, turystyce i rekreacji, WSHiG, Poznań, 2011
- Panasiuk A., Szostek D. (red.), Hotelarstwo. Usługi-eksploatacja-zarządzanie, PWN, Warszawa, 2008
- Lew G., Maruszewska E.W., Szczypa P., Rachunkowość zarządcza od teorii do praktyki, CeDEWu, Warszawa, 2021, 2