Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie kosztami i wynikami:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Gospodarka turystyczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie kosztami i wynikami
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 11

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 25 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z podstaw rachunkowości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarki turystycznej
C-2Zapoznanie studentów z kalkulacyjnym rachunkiem kosztów i jego znaczeniem w zarządzaniu podmiotami gospodarki turystycznej
C-3Przygotowanie studentów do sporządzania kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie ich do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Istota i cel zarządzania kosztami i wynikami w podmiotach gospodarki turystycznej1
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej3
T-A-3Rachunek kosztów jako podstawa zarządzania kosztami i wynikami4
T-A-4Wykorzystanie systemu USALI na potrzeby zarządzania kosztami i wynikami w branży hotelarskiej2
T-A-5Pomiar i wycena kosztów3
T-A-6Kalkulacyjny rachunek kosztów w hotelarstwie3
T-A-7Kalkulacje w gastronomii3
T-A-8Kalkulacja kosztów usług turystycznych i rekreacyjnych3
T-A-9Analiza kosztów i jej wykorzystanie w zarządzaniu w podmiotach gospodarki turystycznej2
T-A-10Zaliczenie przedmiotu1
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach25
A-A-2Zapoznanie się z literaturą przedmiotu i studiami przypadków12
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia13
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie kalkulacji i analizy kosztów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D26/5.11_W01
Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów
GT_1A_W03, GT_1A_W05, GT_1A_W06, GT_1A_W07, GT_1A_W08C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D26/5.11_U01
Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić koszty tych podmiotów
GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U08, GT_1A_U09C-2, C-3, C-4T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D26/5.11_K01
Student jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04, GT_1A_K05C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D26/5.11_W01
Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i znaczenia zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów
3,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D26/5.11_U01
Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić koszty tych podmiotów
2,0Student nie potrafi sporządzić kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziomu kosztów tych podmiotów
3,0Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 55%
3,5Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 65%
4,0Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 75%
4,5Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 85%
5,0Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D26/5.11_K01
Student jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
2,0Student nie jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych nie kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,0Student czasami jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych czasami kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,5Student często przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych bardzo często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych zazwyczaj kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
5,0Student jest zawsze gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych zawsze kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny

Literatura podstawowa

  1. Gos W., Kiziukiewicz T., Mućko P., Nadolna B., Zarządzanie kosztami. Teoria i dobre praktyki, Wolters Kluwer, Warszawa, 2019
  2. Szczypa P. (red.), Kalkulacja i rachunek kosztów, CeDeWu, Warszawa, 2021
  3. Tauber R.D., Kalkulacje cenowe w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji, WSHiG, Poznań, 2011
  4. Nowak E., Analiza i kontrola kosztów przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2021

Literatura dodatkowa

  1. Nowak E., Rachunek kosztów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą, Ekspert, Wrocław, 2018, 2
  2. Dominik P., Zarządzanie hotelem. Wybrane problemy, Difin, Warszawa, 2015
  3. Drury C., Cost and management accounting, Cengage Learning EMEA, 2018, 9

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Istota i cel zarządzania kosztami i wynikami w podmiotach gospodarki turystycznej1
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej3
T-A-3Rachunek kosztów jako podstawa zarządzania kosztami i wynikami4
T-A-4Wykorzystanie systemu USALI na potrzeby zarządzania kosztami i wynikami w branży hotelarskiej2
T-A-5Pomiar i wycena kosztów3
T-A-6Kalkulacyjny rachunek kosztów w hotelarstwie3
T-A-7Kalkulacje w gastronomii3
T-A-8Kalkulacja kosztów usług turystycznych i rekreacyjnych3
T-A-9Analiza kosztów i jej wykorzystanie w zarządzaniu w podmiotach gospodarki turystycznej2
T-A-10Zaliczenie przedmiotu1
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach25
A-A-2Zapoznanie się z literaturą przedmiotu i studiami przypadków12
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia13
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D26/5.11_W01Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_W03Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące struktur i zasad funkcjonowania podmiotów gospodarczych z zakresu gospodarki turystycznej w skali mikro-, mezo- i makroekonomicznej
GT_1A_W05Zna dylematy współczesnej gospodarki, w tym gospodarki turystycznej i rozumie czynniki wpływające na jej stan i zmiany
GT_1A_W06Zna i rozumie zasady realizacji projektów gospodarczych, społecznych i organizacyjnych wykorzystywanych w turystyce, realizowanych w sektorze publicznym, prywatnym i w ramach trzeciego sektora
GT_1A_W07Zna i rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości, w tym przedsiębiorczości indywidulanej
GT_1A_W08Zna i rozumie podstawowe ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania działalności turystycznej z uwzględnieniem regulacji dotyczących podstawowych pojęć i zasad z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarki turystycznej
C-2Zapoznanie studentów z kalkulacyjnym rachunkiem kosztów i jego znaczeniem w zarządzaniu podmiotami gospodarki turystycznej
C-3Przygotowanie studentów do sporządzania kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie ich do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników
Treści programoweT-A-1Istota i cel zarządzania kosztami i wynikami w podmiotach gospodarki turystycznej
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej
T-A-3Rachunek kosztów jako podstawa zarządzania kosztami i wynikami
T-A-4Wykorzystanie systemu USALI na potrzeby zarządzania kosztami i wynikami w branży hotelarskiej
T-A-5Pomiar i wycena kosztów
T-A-10Zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i znaczenia zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów
3,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D26/5.11_U01Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić koszty tych podmiotów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_U01Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki turystycznej do formułowania i rozwiazywania złożonych i nietypowych problemów, a także wykonywania zadań w warunkach nie w pełni przewidywalnych
GT_1A_U02Potrafi weryfikować i dobierać źródła danych i pochodzące z nich informacje podejmując procesy oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji w celu rozwiązywania zadań i problemów z zakresu gospodarki turystycznej
GT_1A_U08Potrafi planować i organizować indywidulaną pracę oraz współdziałać z innymi osobami w ramach realizacji prac zespołowych, także o charakterze interdyscyplinarnym
GT_1A_U09Potrafi samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez całe życie
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z kalkulacyjnym rachunkiem kosztów i jego znaczeniem w zarządzaniu podmiotami gospodarki turystycznej
C-3Przygotowanie studentów do sporządzania kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie ich do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników
Treści programoweT-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej
T-A-5Pomiar i wycena kosztów
T-A-6Kalkulacyjny rachunek kosztów w hotelarstwie
T-A-7Kalkulacje w gastronomii
T-A-8Kalkulacja kosztów usług turystycznych i rekreacyjnych
T-A-9Analiza kosztów i jej wykorzystanie w zarządzaniu w podmiotach gospodarki turystycznej
T-A-10Zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie kalkulacji i analizy kosztów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi sporządzić kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziomu kosztów tych podmiotów
3,0Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 55%
3,5Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 65%
4,0Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 75%
4,5Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 85%
5,0Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D26/5.11_K01Student jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, a także odbieranych treści
GT_1A_K02Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz korzystania z wiedzy eksperckiej w przypadku trudności z samodzielną realizacją zadań
GT_1A_K04Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
GT_1A_K05Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wykonywane obowiązki zawodowe, ze świadomością wymagania tego do innych, a także dbałością o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarki turystycznej
C-2Zapoznanie studentów z kalkulacyjnym rachunkiem kosztów i jego znaczeniem w zarządzaniu podmiotami gospodarki turystycznej
C-3Przygotowanie studentów do sporządzania kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej
C-4Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie ich do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników
Treści programoweT-A-1Istota i cel zarządzania kosztami i wynikami w podmiotach gospodarki turystycznej
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej
T-A-3Rachunek kosztów jako podstawa zarządzania kosztami i wynikami
T-A-4Wykorzystanie systemu USALI na potrzeby zarządzania kosztami i wynikami w branży hotelarskiej
T-A-5Pomiar i wycena kosztów
T-A-6Kalkulacyjny rachunek kosztów w hotelarstwie
T-A-7Kalkulacje w gastronomii
T-A-8Kalkulacja kosztów usług turystycznych i rekreacyjnych
T-A-9Analiza kosztów i jej wykorzystanie w zarządzaniu w podmiotach gospodarki turystycznej
T-A-10Zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie kalkulacji i analizy kosztów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych nie kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,0Student czasami jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych czasami kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,5Student często przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych bardzo często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych zazwyczaj kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
5,0Student jest zawsze gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych zawsze kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny