Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Turystyka międzynarodowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Turystyka międzynarodowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Arkadiusz Malkowski <Arkadiusz.Malkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 7 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu turystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z głównymi kierunkami rozwoju turystyki międzynarodowej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Miejsce rozwoju turystyki międzynarodowej w gospodarce światowe | 4 |
T-A-2 | Aktualne programy rozwoju turystyki na świecie | 4 |
T-A-3 | Światowy ruch turystyczny | 8 |
T-A-4 | Globalne problemy rozwoju turystyki | 4 |
T-A-5 | Międzynarodowe organizacje turystyczne | 4 |
T-A-6 | Zaliczenie | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Przygorowanie do zaliczenia | 25 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Ćwiczenia audytoryjne |
M-2 | Metoda podająca- opis wyjaśnienie |
M-3 | Metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie |
S-2 | Ocena formująca: Ocena i analiza aktywności studenta w trakcie zajęć |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D20/5.5_W01 Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej | GT_1A_W01, GT_1A_W02 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D20/5.5_U01 Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki | GT_1A_U01, GT_1A_U02 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D20/5.5_K01 Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej | GT_1A_K02, GT_1A_K03 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D20/5.5_W01 Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie tendencji w turystyce międzynarodowej |
3,0 | Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej w stopniu dostatecznym plus | |
4,0 | Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej w stopniu dobrym | |
4,5 | Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej w stopniu dobrym plus | |
5,0 | Student zna i rozumie tendencje w turystyce międzynarodowej w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D20/5.5_U01 Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki | 2,0 | Student nie potrafi zidentyfikować problemów globalnej turystyki |
3,0 | Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki w stopniu dostatecznym plus | |
4,0 | Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki w stopniu dobrym | |
4,5 | Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki w stopniu dobrym plus | |
5,0 | Student potrafi zidentyfikować problemy globalnej turystyki w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D20/5.5_K01 Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej | 2,0 | Student nie jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej |
3,0 | Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej w stopniu dostatecznym plus | |
4,0 | Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej w stopniu dobrym | |
4,5 | Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej w stopniu dobrym plus | |
5,0 | Student jest gotów do uczestnictwa w globalnej gospodarce turystycznej w stopniu bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- Wyciechowska, I., Turystyka międzynarodowa jako ważny komponent międzynarodowego obrotu osobowego–przyczynek do tematu., Stosunki Międzynarodowe, 52(3), 2016, file:///C:/Users/48603/Downloads/Turystyka_mi%C4%99dzynarodowa_jako_wa%C5%BCny.pdf
- Roman, M., Niedziółka, A., & Roman, A., Turystyka w czasach pandemii COVID-19 a zmiany w popycie., Homini, Kraków, 2022, https://www.researchgate.net/profile/Michal-Roman/publication/368312691_Turystyka_w_czasach_pandemii_COVID-19_a_zmiany_w_popycie_na_uslugi_agroturystyczne/links/63e2498b2f0d126cd1947404/Turystyka-w-czasach-pandemii-COVID-19-a-zmiany-w-popycie-na-uslugi-agroturystyczne.pdf
Literatura dodatkowa
- Narzikulova, M. I., FACTORS FORMING TOURISM, Journal of Geography and Natural Resources, 2023, file:///C:/Users/48603/Downloads/05__22__26__FACTORS+FORMING+TOURISM-1.pdf
- Tabash, M. I., Anagreh, S., Subhani, B. H., Al-Faryan, M. A. S., & Drachal, K., Tourism, Remittances, and Foreign Investment as Determinants of Economic Growth: Empirical Evidence from Selected Asian Economies, MDPI, 2023, file:///C:/Users/48603/Downloads/economies-11-00054-v2.pdf