Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Metody ilościowe w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Metody ilościowe w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zastosowań Matematyki w Ekonomii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iwona Bąk <Iwona.Bak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wymagane podstawowe wiadomości z zakresu turystyki, matematyki i statystyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie podstawowej wiedzy z zakresu metod ilościowych, które mogą być wykorzystane w badaniu rynku usług turystycznych. |
C-2 | Umiejętność zaprojektowania, przeprowadzenia badania oraz dokonania analizy uzyskanych wyników. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wskaźniki turystyczne – źródła danych i obliczenia statystyczne. | 2 |
T-L-2 | Pozyskiwanie danych i obliczanie wskaźników funkcji turystycznej wybranego obszaru. | 2 |
T-L-3 | Wskaźniki struktury, natężenia i dynamiki zjawisk statystycznych – obliczenia z wykorzystaniem arkusza kalkulacyjnego Excel. | 4 |
T-L-4 | Badanie atrakcyjności turystycznej wybranych obszarów z wykorzystaniem statystycznej analizy wielowymiarowej: dobór cech do badania. | 2 |
T-L-5 | Badanie atrakcyjności turystycznej wybranych obszarów z wykorzystaniem statystycznej analizy wielowymiarowej: konstrukcja mierników taksonomicznych. | 4 |
T-L-6 | Badanie atrakcyjności turystycznej wybranych obszarów z wykorzystaniem statystycznej analizy wielowymiarowej: konstrukcja grup typologicznych i interpretacja otrzymanych wyników. | 4 |
T-L-7 | Prezentacja prac zaliczeniowych. | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Metody badań wykorzystywanych na potrzeby turystyki – podział i ogólna charakterystyka. | 2 |
T-W-2 | Wskaźniki wykorzystywane w analizach statystycznych dotyczących turystyki. | 2 |
T-W-3 | Statystyczna analiza dynamiki i wahań ruchu turystycznego. | 2 |
T-W-4 | Statystyczne metody wielowymiarowe w badaniach atrakcyjności turystycznej obszarów. | 3 |
T-W-5 | Zaliczenie wykładów (test). | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 20 |
A-L-2 | Studiowanie literatury przedmiotu. | 2 |
A-L-3 | Przygotowanie pracy zaliczeniowej. | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu. | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów. | 8 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wyklad w postaci prezentacji multimedialnej wraz z przykladami i pytaniami kontrolnymi. |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem arkusza kalkulacyjnego. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Podsumowująca: zaliczenie z wykładów w formie pracy pisemnej (test) zawierającej zagadnienia teoretyczne. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Podsumowująca: zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych na podstawie oceny wynikającej z przedstawionych prezentacji. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C15/3.9_W01 Student zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w badaniach turystyki. | GT_1A_W01 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C15/3.9_U01 Student potrafi zorganizować badanie, zebrać, prezentować i analizować materiał statystyczny dotyczący zjawisk turystycznych. | GT_1A_U02, GT_1A_U03 | — | C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C15/3.9_K01 Student jest gotów do samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. | GT_1A_K01, GT_1A_K04 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C15/3.9_W01 Student zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w badaniach turystyki. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie metod ilościowych wykorzystywanych w turystyce. |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w turystyce. | |
3,5 | Student w stopniu więcej niż dostatecznym zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w turystyce. | |
4,0 | Student w stopniu dobrym zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w turystyce. | |
4,5 | Student w stopniu więcej niż dobrym zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w turystyce. | |
5,0 | Student w stopniu bardzo dobrym zna i rozumie metody ilościowe wykorzystywane w turystyce. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C15/3.9_U01 Student potrafi zorganizować badanie, zebrać, prezentować i analizować materiał statystyczny dotyczący zjawisk turystycznych. | 2,0 | Student nie potrafi przeprowadzić badań wykorzystujących metody statystyczne w turystyce. |
3,0 | Student potrafi w stopniu dostatecznym przeprowadzić badania wykorzystujące metody statystyczne w turystyce. | |
3,5 | Student potrafi w stopniu więcej niż dostatecznym przeprowadzić badania wykorzystujące metody statystyczne w turystyce. | |
4,0 | Student potrafi w stopniu dobrym przeprowadzić badania wykorzystujące metody statystyczne w turystyce. | |
4,5 | Student potrafi w stopniu wiecej niż dobrym przeprowadzić badania wykorzystujące metody statystyczne w turystyce. | |
5,0 | Student potrafi w stopniu bardzo dobrym przeprowadzić badania wykorzystujące metody statystyczne w turystyce. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C15/3.9_K01 Student jest gotów do samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. | 2,0 | Student nie jest gotów do samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. |
3,0 | Student jest gotów w stopniu dostatecznym do samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. | |
3,5 | Student jest gotów w stopniu więcej niż dostatecznym opanować zasady samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. | |
4,0 | Student jest gotów w stopniu dobrym opanować zasady samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. | |
4,5 | Student jest gotów w stopniu więcej niż ddobrym opanować zasady samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. | |
5,0 | Student jest gotów w stopniu bardzo dobrym opanować zasady samodzielnego rozwiązywania problemów badawczych. |
Literatura podstawowa
- Bąk I., Brelik A., Use of Tourism Intensity Indicators for Delimitation in European Union Countries, European Research Studies Journal, 2022, 25(3), s. 273-283, https://ersj.eu/journal/3008
- Bąk I., Barej-Kaczmarek E., Sulikowski P., Impact of Information and Communication Technologies on the Tourism Sector, European Research Studies, 2022, 25(3), s. 595-606, https://ersj.eu/journal/3052
- Bąk I., Markowicz I., Mojsiewicz M., Wawrzyniak K., Formulas and Tables. Statistical and econometric methods, CeDeWu, Warszawa, 2021
- Bąk I., Markowicz I., Mojsiewicz M., Wawrzyniak K., Statystyka opisowa. Przykłady i zadania, CeDeWu, Warszawa, 2020
- Bąk Iwona, Statystyczna analiza aktywności turystycznej seniorów w Polsce, Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin, 2013
Literatura dodatkowa
- Bąk I., Wolska G., Kizielewicz J., The Implementation of CSR Concept in Tourist Companies in Pomerania Euroregion Based on the Multiple Correspondence Analysis, Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 2019, 20(2), s. 215-232